גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מסייעת המדינה לקוסמטיקאיות בעת המשבר: גרסת פתח תקוה מול גרסת מיאמי

ברגע אחד, מכון הקוסמטיקה המצליח של דור פרגר מפתח תקוה ואלינור זוגיר פנופסקי מפלורידה נסגר • אצל דור, הריצה אחר הסיוע הכספי הבהירה לה ש"מעכשיו היא תילחם על מעמד העצמאים", ואילו פנופסקי עדיין ממתינה לפתיחת המכון וגם לצ’קים שהבטיח הנשיא טראמפ

בוטיק השלוש בפ"ת ומכון E-Skin בפלורידה / צילום: תמונה פרטית
בוטיק השלוש בפ"ת ומכון E-Skin בפלורידה / צילום: תמונה פרטית

דור פרגר, "בוטיק השלוש", פ"ת

דור פרגר "בוטיק השלוש", פ"ת / צילום: תמונה פרטית

לפני המשבר:
מספר עובדות:
6
לקוחות: כ-50-60 ביום
מחזור שנתי: 1.5-1.6 מיליון שקל בשנה
סגירה: 15 במרץ

מה קיבלה מהמדינה:
● 6,000 שקל מענק במסגרת "הפעימה הראשונה" בגין נזקי מרץ (הכסף עבר)
● 8,000 שקל מענק במסגרת "הפעימה השנייה" בגין נזקי אפריל (הכסף עבר)

לפני המשבר: המכון הוקם בראשית 2018 על ידי שלוש בנות משפחת פרגר העוסקות בתחום הקוסמטיקה והיופי שנים רבות. הן שכרו חלל בן כמה חדרים במרכז מסחרי, השקיעו בשיפוץ, עיצוב ובציוד ומיכשור חדשניים ופתחו מכון קוסמטיקה, שכולל מגוון רחב של שירותים תחת חלל אחד, וכן אקדמיה ללימודי ציפורניים.

"לפני המשבר עבדנו פול-טיים, עם 5 עובדות מניקור, שלושה חדרי טיפול שעובדים במקביל, ופקידה קבלה. קיבלנו 50-60 בנות ביום", מספרת דור פרגר. "עבדנו ברצף משמונה בבוקר עד שמונה בערב. היה לנו מקום עובד ופורה והמחזור שלנו עמד על כ-1.5-1.6 מיליון בשנה".

המשבר: "נסגרנו בין רגע, ב-15 במרץ", משחזרת פרגר, "לא היה שטח אפור, כי ההוראה הייתה מאוד ברורה לכל תחום הקוסמטיקה. שלחנו מיד הודעה לכל הבנות שכל התורים מבוטלים עד להודעה חדשה, ומיד הוצאתי את העובדות לחל"ת כדי לשמור להן על מקום העבודה. הכול אצלנו במגע אז גם לא יכולנו לעשות שום דבר מרחוק, אז זה פשוט לשבת בבית חודשיים, ללא הכנסות. ניסינו להיות יצירתיות ולהנעים את הזמן ללקוחות, אז עשינו סרטונים של ‘עשי זאת בעצמך בבית’ וכל מיני דברים שישמרו את הקשר עם הלקוחות, אבל הכנסות לא היו וקורסים ששולמו מראש בוטלו".

בינתיים, ההוצאות, בהיקף כ-20 אלף שקל בחודש, המשיכו לרדת מהחשבון. "שילמנו מסים כרגיל. בעל המרכז המסחרי שאנחנו שוכרות בו את המכון, נעתר לבקשת כל העסקים במתחם ולא גבה שכירות על התקופה בה היינו סגורים, אלא רק דמי ניהול בסך כ-2,000 שקל, וזה קצת עזר, אבל יש לנו מיכשור מאוד יקר שרכשנו לפני המשבר ונטלנו הלוואות כדי לממן אותו והתשלומים ממשיכים לרדת כרגיל".

התמיכה מהמדינה: "בפעימת הסיוע הראשונה" לעסקים קיבלה פרגר 6,000 שקל ו"בפעימה השנייה" קיבלה 8,700 שקל. אחותה ואמה קיבלו סכומים דומים. מדובר בסכומים הקרובים לתקרת המענקים, אך לדברי פרגר "קיבלנו את כל המענקים רק עכשיו כי בהתחלה היה כתוב לנו שאנחנו לא זכאיות כלל. עברתי מדורי גיהינום ולפחות 15 שעות המתנה בטלפון לנציג שישנה את מה שהיה כתוב במחשב של רשות המסים, כי משום מה לא הייתי רשומה כתושבת ישראל. לקחת את הכסף מהחשבון שלי הם יודעים באופן אוטומטי, אבל כשמחלקים כסף אני פתאום לא מופיעה במאגרים".

למענק "הפעימה השלישית" פרגר ובנות משפחתה כבר קיבלו הודעה שהן לא זכאיות. פרגר: "המדינה לא דואגת לנו. התסכול מאוד גדול כי אתה יודע מה הסכומים שאתה משלם להם באופן חודשי. כל המלחמה לקבל את המענקים הייתה מגוחכת, והמענק עצמו ברמת הסכומים לא משקף במעט את מדרג המסים שאנחנו משלמות על בסיס קבוע. לכן הצטרפנו לכל ההפגנות והמחאות שהתקיימו בתקופה הזאת".

אחרי המשבר: המכון של פרגר חזר לעבודה, תחת מגבלות ("ההכנסות נחתכו ב-40-50% וההוצאות תפחו"), אך היא לא מתכוונת להפסיק להיאבק עבור זכויות העצמאים. פרגר: "הפעם אנחנו לא מוכנים להירדם שוב, נמשיך להיאבק כדי לקבל את הזכויות הסוציאלית המגיעות לנו".

אחד הדברים שפרגר לא תשכח מהחזרה לשגרה הוא הבלבול ששרר כשהודיעו על פתיחת מכוני היופי והמספרות. פרגר: "ההודעה ניתנה בשבת, ולאף אחד לא היה ברור מה ההנחיות המדויקות. התקשרתי לכל מי שרק עלה בדעתי - מהעירייה, דרך פיקוד העורף והמשטרה ועד רישוי עסקים פתח תקוה ושם היה נציג שאמר ’תעשי מה שאומרים בחדשות’. זו הייתה בדיחה עצובה".. 

אלינור זוגיר פנופסקי, מכון קוסמטיקה E-Skin, פלורידה

אלינור זוגיר פנופסקי מכון קוסמטיקה E-Skin, פלורידה / צילום: תמונה פרטית

לפני המשבר: 
מספר עובדות:
6
מחזור שנתי: כ-400 אלף דולר
סגירה: 15 במרץ

מה קיבלה מהמדינה:
● 4,300 דולר שנועדו למשכורות ולדמי שכירות לחודשיים (הכסף עבר)
● 1,200 דולר + 1,500 דולר = מענק לכל תושב + מענק לכל ילד (אושר, טרם עבר)

לפני המשבר:  לפני משבר הקורונה, התור למכון הקוסמטיקה של אלינור זוגיר פנופסקי עמד על בין שבועיים לשלושה חודשים. שבועיים אם רצית ללכת לאחת מחמש הקוסמטיקאיות שעבדו במכון, הממוקם לא רחוק ממיאמי; שלושה חודשים אם רצית ללכת לטיפול אישי אצל אלינור, שעברה לארה"ב לפני שני עשורים וחיה כיום עם שלושת ילדיה לא רחוק מהמכון. "העסקים פרחו", היא מספרת בשיחת טלפון מביתה. "יש לנו הרבה לקוחות ישראליות ויהודיות, אבל גם אמריקאיות. זה מיקס".

את המכון, שכולל חמישה חדרים, פתחה לפני כשנתיים. לפני כן עבדה כקוסמטיקאית עצמאית והחליטה להתרחב. עד המשבר עבדה כל יום - משמונה בבוקר עד שש בערב - מלבד שבת וראשון.

המשבר: אלינור סגרה את המכון כשבוע לפני שהרשויות הודיעו על ההכרח לעשות זאת, באמצע מרץ. היא עשתה זאת בגלל הדאגה לבריאות העובדות והלקוחות. "זה היה איום ונורא", היא אומרת, "המזל שלי הוא שאני לא חיה ממשכורת למשכורת, יש לי ממה לחיות, אבל חשבתי על כל השכירות שאני צריכה לשלם, על הביטוחים, על ההפסדים - לא ידעתי איך אני אתמודד עם זה".

היא הוציאה את העובדות לחל"ת, ביקשה מבעלת הבית לדחות את השכירות והסכימה להצעות חברות האשראי להימנע בשלב זה מתשלומים, ולשלם מאוחר יותר, כשהעסקים ייפתחו בלי ריבית.

התמיכה מהמדינה: אלינור מספרת כי פנתה לשתי התוכניות העיקריות העוזרות לעסקים קטנים בארה"ב במהלך המשבר. האחת נועדה למנוע אבטלה, ונקראת Paycheck Protection Program. היא משלמת למעסיק את שכר העובדים לחודשיים, ואם נשאר לו משהו לאחר מכן, הוא יכול להשתמש בסכום לכיסוי השכירות. במקרה שלה, היא גילתה שהדרך שבה קוסמטיקאיות לרוב מועסקות במיאמי - כעצמאיות שהן חלק ממכון אבל מרוויחות עמלה על מכירת מוצרים וטיפולים - לא מאפשרת לה לקבל פיצוי גדול.

בסך הכל, קיבלה כ-4,300 דולר "שלא מספיקים להרבה", אמרה. לתוכנית אחרת, שמאפשרת מענק של עד 10,000 דולר, הגישה בקשה אך היא טרם קיבלה תשובה. בנוסף, המענק לכל תושב שהבטיח הנשיא דונלד טראמפ - 1,200 דולר לבוגר ועוד 500 דולר לכל ילד - גם עדיין לא הגיע. "אני בודקת אונליין, והמערכת רושמת שאני זכאית, אבל עדיין לא קיבלנו את הצ’קים", היא אומרת.

אחרי המשבר: כדי לנסות ולהמשיך להתפרנס, אפילו באופן חלקי, מספרת אלינור כי בשבועות האחרונים לקחה את האוטו וסיפקה מוצרי קוסמטיקה ללקוחות שלה שהתקשרו. "הייתי מוצפת בטלפונים, מתי את פותחת, איך אני יכולה להשיג את המוצר הזה... אז פשוט לקחתי את הרכב ונסעתי להעביר מוצרים ללקוחות שביקשו". היא מספרת שגם ביצעה "יעוץ אונליין" לנשים, ומכרה חלק מהמוצרים באופן מקוון ושלחה בדואר. "זה לא מצליח לכסות חלק משמעותי מההוצאות, אולי רק את החשבונות השוטפים, אבל זה משהו".

בימים אלה מחכה אלינור להכרעה של המחוז שבו ממוקם המכון שלה, לגבי החזרה לעבודה. "באזורים אחרים ליד מיאמי כבר נפתחו מחדש מכוני הקוסמטיקה, אבל ייתכן שכאן, בגלל שיש מספר מקרים גבוה, המושל יחליט לסגור את העסקים הלא-חיוניים לעוד חודשיים. זה יהיה אסון לעסק". בינתיים, היא בבית עם שלושה ילדים, שכבר הוחלט על ידי המדינה שלא ישובו ללימודים עד השנה הבאה. "הפכתי גם למורה ולמחנכת, ואנחנו משקיעים הרבה ב-Home Schooling".  

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות