גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לקבוצת רכישה יש סיכוי להצליח בפינוי-בינוי?

כשקבוצות רכישה - שבשנים האחרונות עלו לכותרות עם לא מעט בעיות - נפגשות עם התחדשות עירונית, שבעצמה מעמידה אתגר בלתי פוסק בפני כל הרשויות, זה עלול להיגמר בכישלון מהדהד ● מה צריך לקרות בשביל שזה בכל זאת יצליח

לפני כחודש פרסם עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון, חוות דעת מחמירה, שלפיה בעלי דירות שמקדמים פרויקט של תמ"א 38 בשיתוף עם קבוצת רכישה, עלולים להיות חשופים לקנסות של מיליוני שקלים (ראו מסגרת).

גריידי כבר הטיל בעבר קנסות גבוהים על קבוצות רכישה שלא עמדו בתנאי חוק המכר. בפרויקט יונייטד שרונה, למשל, הטיל על חברי קבוצת הרכישה קנס של יותר מ-4 מיליון שקל. לאחרונה החל לבדוק קבוצות רכישה שארגנו פרויקטים של תמ"א 38, שם המצב מסובך אף יותר.

נחשון קיויתי, יו"ר ובעלים של קבוצת בסר, הוא המארגן של קבוצת רכישה שיזמה פרויקט פינוי בינוי שהיה הראשון מסוגו בארץ. הפרויקט, NEXT TLV, נבנה בימים אלה ברחוב לה גארדיה בתל אביב ויאוכלס בסוף השנה.

קיויתי מספר שבעקבות פרסום המכתב של גריידי הוא הוצף בטלפונים של דיירים מודאגים, ובעקבות זאת ארגן לפני כשבועיים כנס, כדי להוכיח שקבוצת רכישה אכן יכולה ליזום פרויקט התחדשות עירונית - אם רק תעבוד נכון ולפי הכללים.

הכנס היה אחד מכנסי הנדל"ן הראשונים שנערכו בתקופה האחרונה בצורה פיזית ולא באמצעות "זום", והשתתפו בו כמעט כל הזרועות הקשורות לפרויקט: מצד הרגולטורים - גריידי מטעם משרד השיכון; חיים אביטן, מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ועינת גנון, סמנכ"לית הרשות; וכן רועי אלקבץ, מחזיק תיק ההתחדשות העירונית בעיריית תל אביב. עוד השתתפו בכנס מארגני הקבוצה - קבוצת בסר, וכן עמי כחלון וטל גולדשטין, מנכ"לים משותפים בחברת 'ע.ט החברה להתחדשות עירונית ישראל' - שותפתה של בסר בפרויקט.

עוד נטלו חלק בעלות דירות בפרויקט, שסיפרו על הניסיון שהן צוברות במהלך העבודות; עו"ד מירה בורנשטיין, שמייצגת את הדיירים במתחם, ועו"ד רועי מקוב, שמייצג את חברי קבוצת הרכישה. גם נציגות נכבדה של הקבלן המבצע, חברת אלקטרה, הייתה שם, ושל בכירי חברת עזרה ובצרון התל אביבית.

עוד השתתפו בכנס מארגני הקבוצה, מנהלי קבוצת בסר ומנהלי חברת ע.ט החברה להתחדשות עירונית לישראל. הפרויקט בלה גארדיה הוא שותפות בין ע.ט. החברה להתחדשות עירונית לישראל לבין בסר. הוא החל לפני כשמונה שנים במגעים שניהלו עמי כחלון וטל גולדשטיין, מנהלי החברה להתחדשות עירונית.

"ידענו שיש הון עצמי"

הפרויקט בלה גארדיה, שהוא כאמור שותפות בין 'ע.ט החברה להתחדשות עירונית ישראל' לבין בסר, היה כאמור הראשון במיזוג שבין קבוצות רכישה להתחדשות עירונית, והוא סותר לכאורה את כל הסטיגמות על שתי השיטות הללו, שמדברות על איחורים, עיכובים וסחבת: הוא הלך חלק יחסית.

הוא החל לפני כשמונה שנים במגעים שניהלו אנשי בסר עם הדיירים, ביולי 2017 כבר קיבל היתר בנייה, ובסוף השנה אמור להתאכלס. אז איך אפשר לגרום לפרויקט כזה להצליח?

"יש יתרונות לשיטה הזו", אמר קיויתי בכנס. "אם יזם היה עובד על הפרויקט הזה, הוא היה מוכר עד עכשיו 60%-70% מהדירות בפרויקט ומיד לאחר מכן נתקע בקורונה. אצלנו זה לא קיים, כי כל 203 הדירות נמכרו תוך חודשיים. לא צריך לשווק ולא צריך למכור דירות במצב הזה, אלא רק לדאוג לבנות את הפרויקט".

"התחדשות עירונית זה מורכב, וזה שהקרקע היא של רמ"י וקק"ל זה עוד יותר מורכב, ועוד קבוצת רכישה? תפסנו את הראש כשהנושא הגיע אלינו", הודתה עו"ד בורנשטיין, שמייצגת את הדיירים.

"בדיעבד אנחנו יכולים לומר שאם עושים את זה נכון, יש ביטחון לבעלי הדירות. כי מה שמטריד אותנו בפרויקט רגיל זה מהיכן היזם יביא את הכסף. בפרויקט רגיל זה מתנהל לפי קצב המכירות. כאן, לעומת זאת, מרגע שקבוצת הרכישה התגבשה, היינו רגועים, כי ידענו שיש הון עצמי".

עו"ד מקוב, שייצג בכנס את קבוצת הרכישה, כינה את הפרויקט הזה "סטארט-אפ", סיפר על לא מעט מטלות שחברי הקבוצה הטילו על מארגניה מקבוצת בסר, ואמר ש"קבוצת רכישה בטוחה לא פחות מיזם מסורתי", תוך שהוא מביע תקווה שחוק קבוצות הרכישה שמעגן למעשה את פעילותן ואת הנהלים שבהם אמורים לעמוד בעליהן - יאושר בקרוב.
וזו בדיוק הבעיה, כי אין כרגע סימן לכך שהחוק יאושר בקרוב. קבוצת בסר היא הקבוצה המנוסה ביותר שעוסקת בתחום קבוצות רכישה של מאות חברים, ואולם הרקורד שלה עומד בסתירה משמעותית למצב השורר בחלק גדול מהקבוצות האחרות, עוד לפני כניסתן לתחום ההתחדשות העירונית. תחום זה טומן בחובו בעיות רבות אחרות, וזו הסיבה שגריידי פרסם את המסמך שלו.

המשמעות המעשית של האזהרה של גריידי היא שהדיירים צריכים להיות מיוצגים על ידי עורך דין מטעמם, שאינו קשור לא למארגן ולא לקבוצה.

בורנשטיין העירה על המסמך כי היא מסכימה לגבי דבר אחד, שאסור לבעלי הקרקע (שהם למעשה בעלי הדירות הקיימים) להיות יזמים של הפרויקט. "מדובר בפרויקט מורכב שדורש ידע, זמן וכסף. לא הייתי נותנת לפרויקט במתכונת זו להתקדם, אם הייתי רואה בו סיכונים", אמרה.

גריידי הגיב על הטענות שהמסמך שהוציא מרתיע מפני קידום פרויקטים דומים בעתיד, כי "אנחנו באים לאסדר את הענף, ולא לחבל בו".

מנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית, חיים אביטן, אמר כי "החובה שלנו היא הסרת חסמים ושינויי חקיקה ולהגן על הדיירים. הכוונה לא הייתה ללכת על היזמים, אלא להסביר לדיירים שצריך לבדוק מי היזם, מי הקבלן, איך הוא בונה ומי הקבוצה".

תמורה קטנה לדיירים

כאמור, הפרויקט בלה גארדיה הוא יוצא דופן. בניגוד לפרויקטים שמתמשכים הרבה מעבר לעשר שנים, הוא דווקא הלך חלק.

אייל רונן, מנהל מחלקת תכנון מזרח תל אביב בעירייה, הסביר בכנס כי מדובר בפרויקט פשוט לעומת הפרויקטים העתידים לבוא, וכי אלה הבאים יצטרכו להביא בחשבון בין היתר הפרשות שטחים לטובת הציבור, והקטנת התמורות לדיירים מ-30 מ"ר ל-12 מ"ר בלבד, ברוח התקנות החדשות.

אמנם אביטן אמר ל"גלובס", כי מבחינת הרשות תוספת של 12 מ"ר היא המלצה למינימום, וכי אין כוונה להפוך אותה לחוק מחייב, ואולם מנכ"ל חברת עזרה ובצרון אלי גינזברג, שהשתתף אף הוא בכנס, אמר כי בתל אביב זה יהיה הסטנדרט, ויזמים שלא ילכו לפיו - ייאלצו לבנות פחות דירות בפרויקטים.

קיויתי מעיר על זה, שיש לו עוד שני פרויקטים בסביבה, שאמנם משויכים לדור של ההתחדשות העירונית שבו הדיירים יקבלו 25 מ"ר תוספת דירתית, אך מגבלת השטחים העתידית עלולה להפריע לקידום פרויקטים נוספים בעתיד. 

עמדת משרד השיכון: הבחנה בין מארגן ליזם

על מקרי הקיצון של כישלון קבוצות הרכישה שמענו במקרים כמו ענבל אור, יונייטד שרונה וקבוצות רכישה תקועות בחריש, אבל יש עוד מקרים רבים אחרים של קבוצות רכישה שנגמרו בצורה לא טובה, הרבה בגלל התנהלות הגורמים המארגנים. הממונה על החוק המכר במשרד השיכון, עמית גריידי, כבר נדרש לעניין ופרסם באוגוסט האחרון נייר עמדה שנועד להגדיר בצורה טובה יותר מתי מארגן של קבוצת רכישה משמש כמארגן לכל דבר, ומתי הוא מתנהל כיזם במסווה של קבוצת רכישה.

בנייר העמדה העדכני, שפורסם לפני חודש בשיתוף הרשות להתחדשות עירונית, נכתב כי טרם התקשרות לביצוע פרויקטים של התחדשות עירונית, על הדיירים הקיימים לשים לב לפרטי ההתקשרות שעליה הם חותמים, בדגש על שני נושאים עיקריים:

הנושא הראשון הוא אופן שילוב הדיירים המקוריים בקבוצת הרכישה: האם הדיירים המקוריים הצטרפו לקבוצת הרכישה באופן המקנה להם שליטה בה? כי אם זה כך, גריידי מדגים, כי בפרויקט של תמ"א 38 בו 35 דיירים המחזיקים בכלל הזכויות בקרקע, ו־25 חברי קבוצת רכישה, שכולם נחשבים לחברים בקבוצה, לדיירים ייווצר רוב, שעלול להגדיר את הסטטוס החוקי שלהם כיזמי הפרויקט. בפרויקט של פינוי בינוי שבו המכפיל גבוה - החשש למצב כזה נמוך בהרבה, אבל עדיין הדיירים צריכים להבטיח את עצמם מאפשרות כזו.

הנושא השני הוא היחסים בין הגורם המנהל לדיירים המקוריים: גריידי ממליץ לבחון, האם לגורם המנהל יש התחייבויות כספיות משמעותיות כלפי הדיירים בהסכם שחתם עימם, למשל בצורה של התחייבות לתאריך מסירה מוגדר ולפיצוי כספי משמעותי במקרה של איחור במסירה. "ככל שיש בידו יכולת כזו, הדבר יכול ללמד כי הוא שולט בפרויקט כיזם", כתב גריידי. 

עוד כתבות

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

ירידות חדות באירופה על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן

הדאקס יורד ב-1% ● הניקיי צלל בכ-2% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

אחד משני כטב''מי נפץ שחדרו מלבנון והתפוצצו באזור בית הלל / צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • עדכונים שוטפים