גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחדל כפל הקצבאות: האם במשרד האוצר יצליחו למצוא 100 מיליון שקל עבור החלשים ביותר בחברה?

שר האוצר הנכנס ישראל כ"ץ התחייב למצוא פתרון תקציבי למקבלי קצבאות שנכנסו למעגל האבטלה בעקבות הקורונה, ואינם זכאים ל"כפל קצבאות", אך לא ידוע כמה כסף יוקצה ומתי ● ייתכן שמקבלי קצבאות הבטחת הכנסה וקצבאות מזונות יידרשו אפילו להשיב את מענק הקורונה

זוג קשישים בקניות בשוק / צילום: Oded Balilty, Associated Press
זוג קשישים בקניות בשוק / צילום: Oded Balilty, Associated Press

100 מיליון שקל בחודש - זה הסכום שנדרש כדי לאפשר ל-40 אלף איש בישראל - מהאוכלוסיות המוחלשות ביותר, להתמודד עם משבר הקורונה. אלו הן אותן אוכלוסיות שגם בימי השגרה נאבקות כדי להתקיים בכבוד, עובדות בשכר נמוך ונעזרות בקצבאות מדינה.

אף שמדובר בסכום לא גבוה ובזמן שהממשלה אישרה תוכנית של 14 מיליארד שקל לחילוץ המשק ממשבר הקורונה, נעמד משרד האוצר על הרגליים האחוריות והתנגד להענקת דמי אבטלה מלאים לאוכלוסיות הזכאיות בימי שגרה לקצבה מהמדינה. לפי עמדתו אין בנמצא מקור תקציבי, והענקת "כפל קצבאות" עלולה לגרום למפוטרים שלא לחפש עבודה. אותם מפוטרים, נזכיר, שמתקיימים מקצבאות זקנה, מזונות, השלמת הכנסה ותוספת תלויים לקצבת הנכות, שאיבדו את הכנסתם ויכולתם להתקיים.

הנושא מונח על שולחן שר האוצר ומשרדו מאז מרץ, ולמרות זאת, בזמן שדנו בפתרונות לעידוד המגזר העסקי, סיוע למפוטרים, עידוד חברות הייטק וקבוצות שונות במשק - דווקא אותה אוכלוסייה, אשר תקציב עבורה עומד על פחות מ-1% מחבילת הסיוע למשק, לא זכתה לתשומת הלב הראויה ונאלצה לבחור לאחר שהוצאו לחל"ת בין קצבת הסיוע לבין דמי האבטלה. רק ביום חמישי האחרון, לאחר כתבה בנושא של העיתונאי ציון נאנוס בחדשות 12 שהכתה גלים, שר האוצר הנכנס, ישראל כ"ץ, הנחה את הדרג המקצועי במשרד האוצר לגבש כבר בשבוע הקרוב מתווה שיביא לפתרון במקרים שבהם קוזזו קצבאות ממי שפוטרו בתקופת הקורונה ומקבלים קצבה נוספת מביטוח לאומי מעבר לקצבת אבטלה.

הצעד של שר האוצר ננקט לאחר תקופה ארוכה שבה ניסו הביטוח הלאומי וארגונים חברתיים לפעול בנושא ולהתריע מפני היווצרות עוני קיצוני בקרב אוכלוסיות אלה. "יש כ-90 אלף מקבלי קצבאות שגם עובדים. אנחנו מעריכים כעת שכ-25% מהם במצב של חל"ת. הגשנו בראשית המשבר הצעה שדמי האבטלה ייחשבו כשכר, אך לצערנו הרב, זה לא התקבל על ידי האוצר ונוצר מצב שבו המשפחה הענייה ביותר היא זו שנפגעת", אומרת ארנה ורקוביצקי, סמנכ"לית קצבאות בביטוח הלאומי .

"חשבו שאנשים ירצו להישאר בתת העוני שלהם בגלל שיקבלו גם-וגם. אם לא די בכך, משפחה שקיבלה הבטחת הכנסה או מזונות, ונכון למרץ הייתה עדיין זכאית לכך, קיבלה גם מענק חד פעמי של 500 או 1000 שקל. כששללנו לה את הבטחת ההכנסה, והיא עברה לדמי אבטלה - נשללו הגמלה להבטחת הכנסה ונשללו גם המענקים. אם החוק לא ישונה, לא רק שהם נזרקים מהבטחת הכנסה, הם יצטרכו להחזיר לנו את המענק שקיבלו. גם ככה קצבאות הקיום שלנו הן ברמה מאוד נמוכה. עכשיו, המצב שגם ככה לא מניח את דעתנו, הוחמר. השכבות החלשות חייבות לצוף מעל פני המים, לא יכול להיות שנזרוק אותן בחוסר אחריות לחיות בתת מינימום של קיום. התיקון לא צריך להיות הוראת שעה, אלא תיקון חקיקה קבוע".

"כשעבדתי הסתדרתי, אבל עכשיו אי אפשר"

א', בת 65 מירושלים, ספונה בביתה מהיום שבו סגרו גני הילדים את שעריהם. היא עובדת למחייתה כסייעת בגן, ובשל המשבר, הוצאה לחל"ת. היא חשה בדידות קשה בעת הסגר, כשהיא חיה בגפה ללא אדם קרוב, וכעת נאלצת להתמודד עם קיצוץ חד בשכר הקיום הנמוך שלה. "עד שאני אוכל לעמוד על הרגליים, אני אעבוד. אין לי הכנסה, אין לי פנסיה, אין לי כלום. אני לא רוצה להיות נזקקת", היא מספרת ל"גלובס". "אני לא מבקשת נדבה. קצבת הוותיק והנכות מגיעים לי לפי חוק. אנחנו המגזר הכי חלש. אם העצמאיים לא יכולים להסתדר, אז למגזר שלי בוודאי שאין כוח להתמודד. אנחנו מתביישים ואנחנו לא יכולים לצאת לרחובות ולהפגין. אומרים שישראל היא מדינה סוציאלית, אבל היא רחוקה מזה. בחודש שעבר היו לי 4,000 שקל של שכר שהתקיימתי מהם, ועכשיו אין לי כסף. יש אנשים שעבורם זה כלום, בשבילי זה הרבה. ובגלל שאני בבית כל היום, אז כל התשלומים עולים: חשמל, מים, אוכל. ועם כל זה, אני צריכה עוד לשלם על תרופות. כשעבדתי הסתדרתי, אבל עכשיו אי אפשר".

מניתוח מדיניות הממשלה שביצעו הארגונים "121 - מנוע לשינוי חברתי" וה"קבינט האזרחי", עולה בין היתר כי כ-20 אלף נשים עובדות בגילאי 66-62 יפסידו כ-2,000 שקל בחודש המהווים עד מחצית מהכנסתן: כעת מי שהעסקתה הופסקה, תצטרך לבחור בין קצבת הזקנה בהיקף של כ-2,300 שקל ובין דמי אבטלה, בהיקף של עד 2,300 שקל בחודש. כ-5,500 אזרחים המקבלים השלמת הכנסה, וכעת הוצאו לחל"ת או פוטרו, יפסידו כ-2,000 שקל בחודש משום שיצטרכו לבחור בין דמי האבטלה לבין קצבת הבטחת ההכנסה שלהם - כרבע עד מחצית מהכנסתם, וכ-4,200 אנשים עם מוגבלויות שהוצאו לחל"ת ומתגוררים עם בן משפחה נוסף, ייאלצו לוותר על קצבת התלויים שלהם, וכך יפסידו כ-2,000 שקל בממוצע בחודש, המהווים כרבע מהכנסתם.

טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121 - מנוע לשינוי חברתי, שהעלתה את הנושא לסדר היום יחד עם קואליציה של ארגוני החברה האזרחית, מזהירה מפני עיכוב נוסף בטיפול בתחום: "המפוטרים מקבלי הקצבאות נמצאים במצוקה נוראית ולא יכולים לחכות יותר להבטחות. הזנחתם יותר מחודשיים היא שיא של ניתוק, שנובע מכך שאלו אנשים ללא קול וללא מנופי לחץ. היו חייבים לטפל בהם עוד לפני המגזר העסקי. הצעת החוק כבר מוכנה, וחייבים להצביע עליה ולקבלה עוד השבוע. אין שום סיבה נוספת לדחיית סיום העוול".

לפי דוח של אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, מאז תחילת משבר הקורונה נרשמו לקבלת דמי אבטלה מעל מיליון עובדים, 88% מהם בגין הוצאה לחל"ת. הנפגעים העיקריים הם דווקא משתכרי שכר נמוך. לפי הדוח, השכר הממוצע של העובדים המושבתים אצל מעסיקם האחרון עמד על 6,342 שקל, לעומת השכר הממוצע שעמד ב-2019 על 10,481 שקל. באותה נשימה, העמותות החברתיות מספרות על הצפה של פונים לסיוע בהשגת מזון וצרכים אחרים הנדרשים לקיומם.

לפי נתוני ביטוח לאומי, כ-2,000 נשים שמקבלות מזונות שעשויות להיפגע אם הן זכאיות לדמי אבטלה. "זה אבסורד, מדובר בכסף שמיועד בכל מקרה לילדים", אומרת נגה דגן בוזגלו, מנכ"לית מרכז אדוה. "הקצבאות בישראל הן בכל מקרה מאוד נמוכות בהשוואה למדינות רווחה בעולם. לא קצבת זקנה, לא הבטחת הכנסה. במצב של אבטלה המונית, הפגיעה הקשה ביותר היא בעובדים החלשים ביותר במשק. מעבירים שישה מיליארד למעסיקים, אבל מתעלמים מהאוכלוסייה הכי חלשה".

"מציאות של צמצום בלתי נסבל"

עו"ד ורדית דמרי-מדר, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מסבירה את חומרת המצב: "אני עורכת דין קהילתית 17 שנה, ובכל הקריירה שלי לא נתקלתי בתקופה שבה המצוקה כל כך גדולה. אם חד הורית אשר השתכרה 3,000 שקל מעבודה, וקיבלה קצבת מזונות דומה, הכנסתה פחתה בכמעט חצי. קשה מאוד להתקיים מ-6,000 שקל, גם עם עזרה. זוהי מציאות של חיים בעוני ויצירת חובות. את לא יכולה להעניק לילדים שלך קיום מינימלי בכבוד. בתקופת הקורונה העובדים החלשים ביותר מצאו את עצמם בוקר אחד בחל"ת, וההכנסה שלהם צנחה בסכום משמעותי. המחיר הוא עצום. מדובר במשקי בית ללא רזרבות, הבנק לא מעניק מסגרת אשראי והרשתות החברתיות שלהם מצומצמות. הם גם ככה חיים במציאות של צמצום בלתי נסבל. זו דרגת עיוורון שאני לא יכולה ליישב אותה. פשוט לקחו את האנשים הכי עניים בחברה הישראלית שעשו את כל מה שהם יכולים, קרעו את התחת כדי בכל זאת להתקיים, ובתקופת אחד מהמשברים הגדולים ביותר, שמטו את רשת ההגנה מתחת לרגליהם".

לפי דוח הביטוח הלאומי, שיעור העוני בישראל הוא מהגבוהים ביותר במדינות המפותחות. שיעור העוני גדל ב-2018 בקרב ילדים (שכ-30% מהם עניים) וקשישים (18.8% מהם עניים). גם שיעור העוני בקרב משפחות שבהן שני בני הזוג מועסקים עלה. האי-שוויון בחלוקת ההכנסות גדל לראשונה זה שנים.

עוד כתבות

יוחנן לוקר, יו''ר קופת חולים כללית / צילום: יונתן בלום

משרד הבריאות דרש מכללית שורה של שינויים. תגובת הקופה: "עיוות המציאות ועלבון לעובדים"

יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר: "השינויים שמשרד הבריאות דורש עתידים להשפיע על קופת חולים כללית לאורך שנים רבות. בלתי אחראי יהיה לעשות זאת בלחץ זמן" ● בנוסף, כללית תוהה על חוקיות הצעדים שפירט השר כץ ומעלה את האפשרות לחידוש העתירה לבג"ץ נגד משרד הבריאות

בית הקפה ביאליק בשנותיו הראשונות / צילום: יח''צ

בית הקפה הוותיק נמכר תמורת 14 מיליון שקל. מה יוקם במקומו?

קפה ביאליק בת"א נמכר לקבוצת Nissan Holding Group הפועלת באירופה, והיא צפויה לפתוח במקום סניף של המותג A/Café ● חברת Moonshot AI גייסה 10 מיליון דולר בסבב סיד לפתרון AI אוטונומי לאופטימיזציה של אתרים ● וגם: סמנכ"ל תפעול חדש לקשת טעמים ● אירועים ומינויים

הכניסה למיון שיבא / צילום: Reuters, RAMI AMICHAY

יוניקורן AI פיצח איך לתקשר עם מטופלים, ועכשיו הוא משתף פעולה עם שיבא

עם השקעה של ענקיות כמו אנבידיה וקרן אנדרסין הורוביץ, הצליח Hyppocratic להשתלט על שוק קשה במיוחד - תקשורת בוטים עם מטופלים; בשיבא תשמש הטכנולוגיה לתעדוף מטופלים ● "אפשר לעשות דברים שהמערכת לא חלמה עליהם", אומר מנכ"ל החברה לגלובס

הצלב האדום מוביל חללים חטופים לישראל / צילום: Reuters

ישראל קיבלה לידיה ארונות של שני חטופים חללים

סגן הנשיא ואנס מאיים: "כמו שטראמפ אמר, אם חמאס לא ישתף פעולה - הוא יימחק" ● דיווח ב"ניו יורק טיימס": מדינות שהביעו הסכמה לשלוח כוחות לעזה, מביעות חשש לשלוח חיילים לפי שעה ● שני לוחמי צה"ל נפצעו באורח קל כתוצאה מפיצוץ מטען בדרום הרצועה ● בלשכת רה"מ אישרו: ראש המודיעין המצרי חסן רשאד נפגש עם נתניהו בירושלים ● עדכונים שוטפים

יואל סטריק נשיא בגירה ישראל / צילום: באדיבות בגירה

האלוף שיצטרף לחברת מערכות האימון הצבאיות הגדולה

האלוף (במיל') יואל סטריק, מתמנה לנשיא חברת הסימולטורים הצבאיים בגירה ישראל ● איתן ברקוביץ, 44, מונה למנכ"ל קבוצת יניר מערכות, יבואנית המותג Fujicom בישראל ● וגם: המתנדבים שהקימו את הגינה הטיפולית של המכון הלאומי לשיקום נוירו-פסיכולוגי בת"א ● אירועים ומינויים

רמי אונגר / צילום: שלומי יוסף

התוכנית של רמי אונגר לחברת הנדל"ן שהפסידה לו בינתיים 40 מיליון שקל

המייסדים, מודי כידון ומשה תאומים, חיסלו את ההחזקות בחברת הנדל"ן המניב ויתניה ומכרו אותן לאיש העסקים רמי אונגר ● למה הוא מוכן לשלם פרמייה של 20% על חברה שהפסידה לו הון?

יוסי זינגר, יו''ר ג'נריישן קפיטל, וארז בלשה, המנכ''ל / צילום: אייל טואג

בהובלת מור: קרן ג'נריישן קפיטל גייסה מהמוסדיים 280 מיליון שקל

קרן התשתיות שבניהולם של יוסי זינגר וארז בלשה גייסה כ-280 מיליון שקל מהמוסדיים באמצעות הנפקה של מניות ואופציות, בהובלת בית ההשקעות מור ● תמורת ההנפקה צפויה להשקעות ולפיתוח הפעילויות של חברות־הבת פאוורג'ן ובלוג'ן

סגן נשיא ארה''ב, ג'יי.די ואנס / צילום: ap, Gregory Bull

בקשת סגן הנשיא מנתניהו - על "היום שאחרי" בעזה

הממשל האמריקאי מנסה לגייס תמיכה של העולם הערבי לשלב הבא בהסכם ● ראש הממשלה נתניהו וסגן נשיא ארה"ב ואנס נפגשו במשרד ראש הממשלה בירושלים, ולאחר מכן עלו להצהרה משותפת ● נפלה ההצעה להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● החללים החטופים אריה זלמנוביץ' ותמיר אדר הושבו לישראל; בעזה נותרו 13 חללים ● שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו צפוי לבקר בישראל בהמשך השבוע ● עדכונים שוטפים

תוכנית תמרוץ מצומצמת יותר / צילום: Shutterstock

אחרי חודשים של עיכובים: הממשלה תאשר את תוכנית תמרוץ ענף הבנייה למגורים

הממשלה צפויה לאשר בתחילת השבוע הבא את תוכנית הדיור המחודשת בעלות כוללת של כ-1.4 מיליארד שקל שייפרסו עד לשנת 2029 ● מדובר בתוכנית עם מסגרת תקציבית מצומצמת יותר מתוכנית שאושרה אשתקד, והיא צפויה לכלול התאמות ותיקונים מחודשים לקודמתה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת מניות השבבים; נאסד"ק ירד ב-1%

נעילה מעורבת באירופה ● מטא הודיעה על פיטורים של כ־ 600 עובדים ביחידת הבינה המלאכותית (AI) שלה  ● מחיר הזהב ממשיך לרדת, אחרי שאתמול רשם את הנפילה החדה ביותר מזה 12 שנה ● מחירי הנפט זינקו

ג'ף בזוס / צילום: Shutterstock

כשתקלה אחת גורמת לתאונת שרשרת עולמית: התלות הבעייתית בשלוש חברות ענן

שירות הענן של אמזון חווה שיבושים במשך 15 שעות, וגלי ההדף הורגשו בדרך זו או אחרת כמעט בכל ארגון בעולם ● הבשורה הרעה: הענף נשלט ע"י שלוש חברות ענק, כך שהסיכויים שתקלות מסוג זה יחזרו גם בעתיד גבוהים ● מה בכל זאת ניתן לעשות?

ג'ושוע קושנר על שער פורבס / צילום: שער פורבס

לא רק האח של ג'ארד: ג'ושוע קושנר הוא אחד מאנשי ההון סיכון המשפיעים ביותר בעולם

עומרי כספי מכנה אותו "מייקל ג'ורדן של עולם הקרנות", אסף רפפורט חושב שהוא "מבריק ואחד האנשים המעניינים שפגש" ● ג'ושוע קושנר, אחיו הקטן של ג'ארד, מעדיף את מאחורי הקלעים ומוביל את קרן Thrive, שחתומה על השקעות בחברות כמו OpenAI ו־וויז

העיר האירופית שהפכה למעוז הפרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביקורת באירופה על החלטת האיחוד להשעות סנקציות על ישראל, רווחי ענק לחברות הנשק האמריקאיות בעקבות המלחמה, מדינות העולם מסרבות לשלוח חיילים לעזה, ונאפולי הופכת למוקד אקטיביזם פרו-פלסטיני • כותרות העיתונים בעולם

חיילי מילואים / אילוסטרציה: Associated Press, Tsafrir Abayov

כך ייראה מערך המילואים ביום שאחרי המלחמה, והשאלה הגדולה

אחרי יותר משנתיים של מלחמה שבה מערך המילואים פעל כמעט בלי בלמים, מדיניות חדשה שתיכנס לתוקף ב-1 בנובמבר מביאה שורת הגבלות חדשות: פחות סיפוחים, פחות גמישות והרבה יותר בקרה ● האם המדיניות החדשה תצליח להתכתב עם הצרכים בשטח?

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הישג ראשון לוועד של בנק הפועלים: ההנהלה מקפיאה את תוכנית הקיצוצים לצורך מו"מ

ההנהלה שתכננה לנכות משכר העובדים ששבתו, הקפיאה את המהלך לצורכי המו"מ ● ההקפאה בתוקף לתקופה של כמעט חודש ימים, עד לאמצע חודש נובמבר, והיא נעשתה לדברי הוועד "לצורך משא ומתן עם העובדים"

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מפספסת את תחזית הרווח. נתון אחר מרגיע את המשקיעים

טסלה הכניסה 28.2 מיליארד דולר, צמיחה של 12% לאחר שני רבעונים בהן נרשמה ירידה ● הרווח למניה היה 50 סנט למניה, פחות מהצפי

חסכונות בבנק / צילום: Shutterstock, Artem Postoev

מי שסגר לשנה קיבל פחות: רגע לפני הפחתה אפשרית של הריבית – זה מה שנותן הפיקדון בבנק

לפי בנק ישראל, פיקדון לתקופה של 6 עד 12 חודשים בריבית קבועה, העניק ללקוחות ריבית ממוצעת של 4.18% למול 4.2% בחודש אוגוסט ● לאומי והפועלים שיפרו את הריבית הממוצעת בספטמבר, שלושת הבנקים הקטנים יותר שחקו אותן

מימין: אורנית רז,יעל מבורך, אלי כהן, רמי גראור / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה, באדיבות קופ''ח כללית, שלומי יוסף, EBRD

בורסת השמות מתייצבת: אלו המועמדים לתפקיד מנכ"ל בנק ישראל

בכירים ובכירות במשק ובמגזר הציבורי, בהם רמי גראור, ד"ר אורנית רז, אלי כהן ויעל מבורך, הגיעו לשלב הסופי בראיונות לתפקיד ● אילו אתגרים מחכים למנכ"ל הבא של הבנק המרכזי?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס איכזבה את וול סטריט, והעיניים נשואות לצעדיה בהמשך

התוצאות שפרסמה אמש נטפליקס שברו את הרצף הנהדר שלה בששת הרבעונים האחרונים, בהם היא הצליחה להאפיל מדי רבעון על תחזיות האנליסטים ● למה זה קרה, ומה מתכננת החברה הלאה? ● פרשנות

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

לפי שווי מוערך של יותר מ־7 מיליארד דולר: זה תאריך ההנפקה של נאבן

נאבן מתכוונת להשלים את ההנפקה עד המחצית השנייה של השבוע הבא לפי שווי גבוה מהטווח הרשמי שנקבע בתשקיף ● החברה הוקמה ע"י היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, ופועלת כיום מקליפורניה, לצד מרכז פיתוח גדול בישראל ● החברה מציעה פלטפורמה לניהול נסיעות, תשלומים והוצאות לעובדים ולארגונים