גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על מסלול התרסקות: כך הפכה ברזיל למדינה מוכת הקורונה השנייה בעולם

בולסונרו נקט במדיניות של התעלמות ממגפת הקורונה מימיה הראשונים: הוא הטיף ליציאה לעבודה ופיטר את שר הבריאות שדגל בריחוק חברתי ● אם לא די בכל אלה, בדומה לטראמפ, הוא מטיף לציבור להשתמש בכדורים נגד מלריה ● בינתיים המתים נערמים בקברי אחים ● מה צופן העתיד לאזרחים ולנשיאם?

קברים טריים במנאוס בברזיל / צילום: Felipe Dana, Associated Press
קברים טריים במנאוס בברזיל / צילום: Felipe Dana, Associated Press

בשבוע שעבר, הכריז ארגון הבריאות העולמי על דרום אמריקה כמוקד משמעותי של התפרצות קורונה. בזמן שבמקסיקו מטפס גרף המקרים יום אחר יום ורק בראשון אומתו כ־3,400 מקרים חדשים, צ'ילה אימתה כ־3,700 חולים חדשים ופרו חצתה את רף ה־100 אלף מקרים, ברזיל מוכת הקורונה טיפסה למקום השני ברשימה העולמית מבחינת מספר החולים - יותר מ־350 אלף נדבקים, ואיתור של 16־21 אלף מקרים חדשים בממוצע מדי יום.

לפי ארגון הבריאות העולמי, ברזיל היא המדינה המשופעת ביותר בקורונה ביבשת, ומהווה כעת את אחד ממוקדי ההתפרצות העולמיים המשמעותיים ביותר. כל זה היה יכול להיות "רק" סיפור טראגי על מדינה ענייה שלא מצליחה להתמודד עם מגפה עולמית, אילולא זה היה גם סיפור של רשלנות מצד נשיא המדינה, ז'איר בולסונרו, שהכחיש במשך זמן רב את קיומה והשפעתה הפוטנציאלית של הקורונה על מדינתו.

הנשיא בולסונרו / צילום: Eraldo Peres, Associated Press

מבריחת מאות אסירים מהכלא לאחר שזכאותם ליום חופש בוטלה בשל הקורונה, להפגנות דרך מרפסות נגד הנשיא, ועד לפיטורים של שר בריאות אחד, התפטרות של הבא אחריו, וגופות הנערמות במשאיות קירור וממתינות ללוויה קצרה במיוחד כדי שבתי העלמין יצליחו לעמוד בקצב הקבורה, ברזיל שרויה במשבר קורונה מתמשך והרסני.

בזמן שנשיא ברזיל מנהל מסע נרחב לפתיחת הכלכלה בכל מחיר וממליץ לציבור ליטול תרופה שיעילותה בחיסול הקורונה לא הוכחה, בתי החולים ברחבי המדינה נמצאים בסכנת קריסה, ומומחים טוענים כי 350 אלף הנדבקים אינם אפילו קצה הקרחון. אלה מעריכים שמכיוון שבמדינה נבדקים בעיקר אלו הפוקדים את בתי החולים, קיימת סבירות לא קטנה שחולים רבים מסתובבים בברזיל ומרחיבים את שרשרת ההדבקה.

ברזיל מזנקת מעל כולן

"שפעת קטנה" ו"היסטריה המונית"

מקרה הקורונה הראשון התגלה בברזיל ב־28 בינואר, חודש לפני שהחלה המחלה להתפשט בישראל. בניגוד למדינות רבות בעולם שנקטו בצעדי מנע משמעותיים, הניסיון להיאבק במגפה בברזיל נעשה ברמה המקומית, תוך ביקורת חריפה של השלטון המרכזי. את ההתמודדות עם הנגיף - כינה נשיאה של ברזיל "היסטריה", והדגיש כי מדובר ב"שפעת קטנה".

מיליוני אזרחים בברזיל הפגינו בחודש מרץ נגד התנהלותו כשהם חובטים בסירים ובמחבתות במרפסות בערים סאו פאולו וריו דה ז'נרו. הברזילאים צעקו "בולסונרו החוצה" וגרמו לבורסה לצלול ב־10%, בזמן שהווירוס הרג את החלשים ביותר בפאבלות העניות של ריו דה ז'נרו, ובתי החולים בסאו פאולו נעו במהרה אל עבר קריסת מערכות. בינתיים כ־23 אלף בני אדם כבר מתו מהנגיף ברחבי המדינה.

אם לא די בכך, מנתונים שפרסמה הקבוצה הפרו־ילידית בברזיל, ה־APIB , עולה כי שיעור התמותה בקרב הילידים הוא כפול מזה של שאר אוכלוסיית ברזיל, כאשר הקהילות שלהם נמצאות לרוב באזורים נידחים, ללא גישה נוחה או תשתיות מודרניות.

הזעם הציבורי הביא לצעדי חירום

הזעם הציבורי בכל זאת הצליח לגרום לנשיא להכריז על צעדי חירום וחבילת סיוע לתמיכה במשפחות בעלות הכנסה נמוכה, ולהודות בכך שהמגפה מתפשטת וכי ישנם מקרים רבים שלא נכללים בסטטיסטיקה. אך בולסונרו נותר בעקשנותו, וב־24 במרץ פרסם הודעה פומבית שלישית בה מתח ביקורת על הממשלות המקומיות על הטלת הסגר, והאשים את התקשורת בהפחדת האוכלוסייה. הוא הגדיל לעשות, ואף הצטרף להפגנה נגד סגר הקורונה בה קראו המפגינים להחיל משטר צבאי על המדינה, והכריז: "רצון העם הוא הקובע".

כאשר שר הבריאות בממשלתו, לואיז אנריקה מנדטה, הזהיר את הציבור מפני הנגיף ואף זכה לפופולריות בשל כך, פיטר אותו בולסונרו בשל "חילוקי דעות ביחס להנחיות לריחוק חברתי" ב־16 באפריל. מיד לאחר מכן הוא הכריז שימנה שר שתומך בפתיחת העסקים מחדש. גם נלסון טייש , שר החדש לא האריך ימים בתפקיד והתפטר אחרי פחות מחודש, לאחר שסירב לחתום על הנחיית הנשיא לציבור, הממליצה לתושבים ליטול כדורי הידרוקסיכלורוקווין לטיפול בקורונה. זאת למרות שאין כל עדות קלינית להצלחתה ומחקרים רבים אף מעידים על כך שהיא איננה יעילה ואף מסוכנת. בברזיל עצמה, 11 חולים בנגיף הקורונה מתו לאחר שקיבלו מינונים גבוהים של התרופה באפריל במסגרת מחקר שנכשל והופסק.

הדילמה: פתיחת הכלכלה או הצלת חיים

הנשיא הברזילאי, שהחל את כהונתו לפני כשנתיים, נדרש, מבחינתו, להכריע האם לגרום לנזקים כבדים לכלכלה של מדינתו ולהציל חיים, או להציל את הכלכלה במחיר של ויתור על חיי אדם. בהתבטאות פומבית בנושא, הסביר הנשיא את החלטותיו; "עלינו להיות אמיצים בהתמודדות עם הנגיף הזה. אנשים גוססים? כן, ואני מצר על זה. אבל רבים נוספים הולכים למות אם הכלכלה תמשיך לקרוס בגלל אמצעי הסגר".

ד"ר מאוריסיו דימנט מהחוג ללימודים ספרדיים ולטינו־אמריקאיים באוניברסיטה העברית, מסביר כי ברזיל, כמו גם אמריקה הלטינית, נכנסה למשבר הקורונה מתוך משבר כלכלי וחברתי עמוק. "ברזיל נמצאת במשבר כלכלי, והיא חייבת לשפר את המצב בלי קשר לקורונה. בולסונרו חושש לא להצליח לממש את המטרות הכלכליות שהציב לפני הבחירות, ולכן הוא מתנגד לסגר. הוא הבטיח ליישם מדיניות ניאו־ליבראלית, והכנסת המדינה לסגר או הגדלת התקציב, מסבכים את העניינים".

בולסונרו מייצג קואליציה מאוד הטרוגנית עם אינטרסים שונים ולעתים מנוגדים, מסביר הד"ר דימנט. הדבר המשותף העיקרי ביניהם, הוא הצורך להוציא את המפלגה הקודמת, שייצגה את הפוליטיקה הישנה, מהשלטון. "הוא נכנס למבוך. הוא חושב שבדרך שבה הוא הצליח בבחירות, הוא צריך להמשיך, אבל הוא רק הולך ומסתבך", אומר דימנט.

"יש כל כך הרבה פייק ניוז בברזיל. ראיתי אנשים רציניים שמעבירים פייק ניוז ברשתות. יש שם בלבול גדול מאד. אנשים מצד אחד מפחדים, ומצד שני לא רוצים לשתק את החיים. הם רואים שיש סכנה לפי המספרים שמתפרסמים, אבל לא ברור עד כמה זה באמת מוחשי. חלק מהשיח העולמי לטיפול במשבר שייך למעמד הביניים באירופה ולא לאמריקה הלטינית. לחלקים גדולים בציבור שם אין תנאים להישאר בבתים. בחלקם אין אפילו מים זורמים.

"להם אומרים לשטוף ידיים בכל חצי שעה ולא לצאת מהבית? יש אנשים שאין להם אוכל בבית, הם צריכים ללכת לעבודה בשביל לאכול. בברזיל, יותר מ־20% אנשים ממוקמים מתחת לקו העוני. זה לא פשוט. המציאות שם שונה. צריך לקבוע סדר עדיפויות".

ואף על פי כן, בזמן שהפופולריות של מנהיגים בעולם נמצאת בעלייה, לפי סקרים שפורסמו לאחרונה בולסונרו הוא אחד המנהיגים היחידים שהפופולריות שלהם דווקא נמצאת במגמת ירידה. בסרטון של ישיבת ממשלה, שהותר לפרסום לאחר התערבות בית המשפט במדינה, נשמע בולסונרו אומר כי לא יסכים שידיחו אותו בשל עמדתו בנושא מגפת הקורונה. "אם אאלץ לפרוש בבוא היום, אני מקווה שזה יהיה תוך כדי מאבק, אבל מסיבה טובה. ולא בגלל בדיקה מטופשת לנגיפים בשם אלוהים", הוא אמר בישיבה והוסיף כי ממשלתו נתקלה בקשיים וכי הוא "לא יודע לאן הסירה הזו פונה. אולי אנחנו בדרך להתנגש בקרחון".

האם שלטונו קרוב לסופו? דימנט אומר כי בעוד שחלק מהציבור בהחלט מאשים אותו במשבר, האזרחים גם רואים "מה קרה באיטליה ובספרד, מדינות חזקות עם מנהיגים נורמטיביים. המציאות בברזיל הייתה קשה עוד קודם. זה כמו שבישראל לא כולם מאשימים את הממשלה במשבר הכלכלי. בשורה התחתונה, כן רואים יותר התנגדות לבולסונרו בברזיל, מה שלא קרה קודם לכן".

האם זה אומר שמשהו עומד להשתנות? "אי אפשר לדעת כרגע. יכול להיות שהוא ימשיך וישנה חלק מהמדיניות ומהשיח, ויכול להיות שיוציאו אותו מהממשלה בכל מיני דרכים. ההרגשה באוויר היא שיש משהו שצריך להשתנות. משבר הקורונה הוא מבחן עבור רוב המנהיגים באמריקה הלטינית. לא רק מבחינת המשבר הבריאותי אלא גם הכלכלי. עד כמה הם יצליחו להרכיב את הפאזל, זה מה שייקבע את עתידם, לרבות בולסונרו".

בחסות המשבר העולמי והמקומי, ברזיל פוגעת קשות באמזונס

משבר הקורונה מאיץ משבר אחר, שכבש את הכותרות ברחבי העולם רק לפני מספר חודשים; משבר האמזונס. "התקשורת נתנה לנו פסק זמן מסוים ומתמקדת בנושאים אחרים, אנחנו יכולים להעביר רפורמות שיסירו רגולציה ויפשטו את הדברים" - כך נשמע השר להגנת הסביבה, ריקרדו סאלס, המוכר כתומך בבעלי חברות בתחום החקלאות, בהקלטות ממשלת בולסנרו שהתפרסמו באחרונה. השר ידוע כמי שדורש לשנות חוקים ותקנות הנוגעים לפעילות חברות העוסקות בבירוא יערות.

כעת מתברר כי קצב בירוא היערות עלה ברבעון הראשון של השנה ב־55% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך לפי סוכנות החלל הברזילאית, כאשר בחודש מרץ לבדו איבד יער הגשם שטח של 327 קמ"ר. מתחילת השנה אבדו 796 קמ"ר.

בזמן שהמגפה גובה חיי אדם ברחבי המדינה, בחודשיים האחרונים נרצחו ארבעה פעילי סביבה בכירים ומוכרים בציבור, ועבריינים מקומיים השתלטו בקלות יתרה על קרקעות ביער לצורך בירוא מסיבי לטובת פעילות כלכלית. גופים לא ממשלתיים הפועלים להצלת האמזונס, טוענים כעת כי הקצב הגובר של בירוא האמזונס, נוצר בשל נוכחות דלה מאוד של כוחות פיקוח בשטח, בזמן שהמדינה מנצלת את המשבר העולמי והמקומי ומבטלת עוד סכומים נכבדים מהמימון הדל בין כה להגנת יערות העד.

בנוסף, בולסונרו ותומכיו פועלים כדי לבטל חוקים המגנים על שמורות טבע בתוך האמזונס בעוד שבכירים רבים בממשל התומכים בשימור סביבה, פוטרו. ארגוני סביבה ומנהיגי הקהילות המקומיות טוענים כי בולסונרו משתמש במגפה כדי למסך את המתקפה המחודשת שלו על יער הגשם הגווע. בשבוע שעבר, תכנן הנשיא להעלות להצבעה חקיקה המכשירה השתלטות בכוח על שמורות טבע מוגנות ותפיסת אדמות ילידיות ביער, אך היא נדחתה בשבוע בשל הלחץ הציבורי על הממשל.

העונה היבשה בברזיל שהחלה במאי ותסתיים באוקטובר, צפויה להיות יבשה מן הרגל בשל שינויי האקלים. כעת, עולה החשש כי בחודשים הקרובים יפקדו את היער שריפות קטלניות שיתפשטו בשל שילוב בירוא היערות עם תנאי האקלים הקשים, והן תהיינה גרועות יותר מאלו שנחזו בשנה החולפת.

הבית הלבן הטיל מגבלות על כניסת אנשים מברזיל לארה"ב

הבית הלבן הטיל ביום ראשון הגבלות על כניסת נוסעים מברזיל, שהפכה למוקד קורונה בעולם המתפתח. לפי הגבלות החדשות שנכנסו לתוקף השבוע, נוסעים לא אמריקאים ששהו בברזיל ב־14 הימים לפני כניסתם לארה"ב, לא יוכלו להיכנס אליה, למעט מספר חריגים. "המהלך לעזור להבטיח שאזרחים זרים ששהו ברזיל לא יהפכו מקור להידבקויות נוספות במדינתנו", נמסר.

החריגים לאיסור הם תושבים קבועים בארה"ב, אזרחים זרים שנשואים לאזרח אמריקני וזרים שהם הורים או אפוטרופוסים של ילדים אמריקנים.

התקנות החדשות לברזיל יכנסו לתוקף בדקה לחצות בליל יום חמישי, לפי הצו שעליו חתם הנשיא טראמפ. הצו אינו מתייחס לסחורות שמגיעות מהמדינה.

היועץ לביטחון לאומי, רוברט אובראיין, אמר כי הוא מקווה שההגבלות על הבאים מברזיל "יהיו זמניות, אך בגלל המצב שם, אנחנו נקוט כל צעד נחוץ כדי להגן על האמריקנים".

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל