גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות מזנקות: כך הפיחה הקורונה חיים ביצרניות המגבונים הלחים

אף שהן עוד רחוקות עשרות אחוזים מרמות השיא של 2017, בחודשיים האחרונים נהנו המניות של חברות הבדים הלא-ארוגים מעליות מרשימות, בעיקר בזכות הביקושים הגוברים למגבונים

מימין: מפעל ספאנטק בארה"ב, עובד במפעל של אבגול ומפעל של עלבד / צילום: איל יצהר, עינת לברון ורון שטיינבלט
מימין: מפעל ספאנטק בארה"ב, עובד במפעל של אבגול ומפעל של עלבד / צילום: איל יצהר, עינת לברון ורון שטיינבלט

אחרי תקופה ארוכה של דשדוש, מייצר משבר הקורונה השפעה חיובית על הפעילות העסקית של חברות הבדים הלא-ארוגים, בעיקר בזכות הביקושים הגוברים למגבונים לחיטוי, כחלק ממגמת הצריכה המוגברת הכללית.

השפעה זו מסייעת להתאוששות מרשימה בשווי המניות של אותן חברות, עם עליות שמגיעות בתוך חודשים ספורים לשיעורים תלת-ספרתיים מנקודות השפל שבהן שהו, אף שהן עדיין רחוקות עשרות אחוזים מרמות השיא שקבעו בשנים 2016-2017.

התוצאות הכספיות שפרסמו עד כה חברות הבדים הלא-ארוגים לרבעון הראשון של 2020, משקפות חלק מהשיפור בפעילות הנתמך בביקושים הגוברים למוצריהן, בעיקר בתחום ההיגיינה, בהשפעת התפשטות המגפה העולמית. שיפור זה עשוי לבוא לידי ביטוי גם בהמשך השנה.

תוצאות הרבעון הראשון של חברות הבדים

עלבד התייעלה בצריכת חומרי הגלם

מי שבולטת בשיפור חד בשורה התחתונה בתוצאותיה הכספיות, היא חברת עלבד שנמצאת בשליטת מושב משואות יצחק. עלבד הציגה בדוחותיה רווח נקי רבעוני של 22 מיליון שקל, אחרי שאת השנתיים הקודמות (2018-2019) סיכמה בהפסד מצרפי גדול של יותר מ-100 מיליון שקל.

עלבד מעדכנת בדוחות כי התפשטות הווירוס בעולם השפיעה על עלייה בביקושים למוצריה, וזאת "כחלק מתופעת האגירה של צרכנים ומעלייה משמעותית בביקושים למוצרי חיטוי וניקיון בעולם כולו". כך, הכנסותיה הרבעוניות של עלבד, שיותר מ-90% מהן מגיעות מחו"ל, צמחו ב-18% והגיעו ל-429 מיליון שקל - מה שסייע לה להציג שיפור ברווח הגולמי ובשיעורו מהמכירות, גם בזכות "התייעלות בצריכת חומרי הגלם".

עוד דיווחה עלבד על "שיפור בעלויות הקבועות", שתמך גם בכיוון החיובי שנרשם בשורה התפעולית. כמו כן, בדרך לשינוי הכיוון החד ברווח הנקי שלה, נהנתה עלבד מהתכווצות של 90% בהוצאות המימון ביחס לרבעון הקודם, בהשפעות שונות.

על רקע הכיוון החיובי בתוצאותיה של עלבד בולטת גם מנייתה, שמנקודת השפל שאליה הגיעה במהלך מרץ, השלימה זינוק של כ-160%, אחרי שבאותו חודש, עם פרסום דוחותיה הכספיים לסיכום 2019, עדכנה על ההשלכות החיוביות של המצב על פעילותה. מתחילת השנה הכפילה מניית עלבד את ערכה, וכיום היא משקפת לחברה שווי שוק הנע סביב 400 מיליון שקל.

עלבד מחלקת את פעילותה לשלושה תחומים: ייצור ושיווק מגבונים לחים, מוצרי ספיגה והיגיינה נשית (טמפונים). האחרון היה אחד הגורמים המרכזיים שהעיבו על תוצאותיה של החברה בשנים האחרונות, בעקבות ירידת ערך בסכום מצטבר של עשרות מיליוני שקלים שרשמה בשנים האחרונות החברה הבת רוזתם. רוזתם, שפועלת בתחום מוצרי ההיגיינה הנשית (טמפונים), נרכשה על ידי עלבד ב-2010 מידי צמד היזמים אהוד פוזיס ורמי קלוגר, לפי שווי חברה של כ-65 מיליון דולר.

הערכת שווי נוכחית לרוזתם שצירפה עלבד לדוחות, נוקבת בשווי של כ-181 מיליון שקל לחברה (נכון לסוף מרץ), לעומת שווי של כ-242 מיליון שקל ביוני 2018, תוך שהיא חושפת כי את הרבעון הראשון סיכמה בהפסד תפעולי של קרוב ל-2 מיליון שקל ורווחיות גולמית נמוכה מהתחזיות.

עלייה של 21% בהכנסות ספאנטק

חברה נוספת שנהנתה בסיכום רבעוני מעלייה נאה של 21% בהכנסותיה, שהגיעו ל-172 מיליון שקל, היא ספאנטק, שבשנים האחרונות הגיעה לכותרות בעיקר בשל חילופי הנהלה תכופים, שלא סייעו לפעילותה.

במשבר הנוכחי הייתה ספאנטק, שפעילותה מתרכזת בייצור חומרי גלם המשמשים לייצור מגבונים לחים - בין השאר, מגבוני חיטוי למוסדות בריאות - אחת החברות הראשונות לדווח על השפעות חיוביות מהמצב.

בדוחות הכספיים ספאנטק מציינת כי היא "מזהה גידול בביקוש למוצריה בכל קטגוריות המגבונים למיניהם, ובפרט בתחום החיטוי" - מגמה שהתחילה בתחילת מרץ, אז היא עדכנה לראשונה בנושא, ובהתאם לעלייה בביקושים נרשמת "השפעה חיובית על פעילותה העסקית". עוד מוסיפה החברה, שנמצאת בשליטת המנכ"ל יחזקאל ניסן, בדוחות שפורסמו מוקדם יותר השבוע, כי גם בימים אלה, "מגמת הגידול בביקוש למוצרי החברה נמשכת".

השיפור במכירותיה של ספאנטק, שנעשות כמעט במלואן (למעט היקף זניח) בחו"ל, בא לידי ביטוי גם בשיפור בשיעורים דו-ספרתיים בשורה הגולמית והתפעולית, תוך שהחברה מציינת ירידה במחירי חומרי גלם ושינויים שנרשמו בתמהיל המוצרים הנמכרים. ואולם, החברה, שמושפעת משינויי מט"ח, סבלה בסיכום רבעוני מעלייה ניכרת בהוצאות המימון שלה, לאחר שברבעון המקביל ב-2019 נהנתה מהכנסות מהפרשי שער - כך שהרווח הנקי שלה נותר ללא שינוי משמעותי, בהיקף של כ-13 מיליון שקל.

מנקודת השפל שאליה הגיעה במרץ, מציגה מניית ספאנטק זינוק של כ-110% בערכה, ומתחילת השנה עלייה של כ-80% - מה שמשקף לה שווי נוכחי הנע סביב 600 מיליון שקל.

אבגול התחילה לייצר מסכות וחלוקים

חברת אבגול, הגדולה בין המתחרות (מבחינת שווי שוק) בענף זה, נהנתה בסיכום רבעוני מהשפעות הפוכות מאלה של ספאנטק בשורה המימונית שלה - עם צמצום של כ-90% בהוצאות המימון, בעיקר בהשפעות שינויי מט"ח, כך שהרווח הנקי שלה יותר מהוכפל והגיע לכ-8 מיליון דולר.

בפעילות השוטפת, בניגוד לשתי מתחרותיה, שמפעליהן המשיכו לעבוד ללא הרף, נפגעה אבגול מהעובדה כי אחד ממפעליה נמצא בסין, ובשל המצב הושבת למשך יותר מחודש - מה שהוביל לצמצום של כ-16% בהכנסותיה הרבעוניות, שהסתכמו בכ-91 מיליון דולר והושפעו לשלילה גם מירידה במחירי המכירה.

עיקר פעילותה של אבגול, שנמצאת בשליטת החברה הזרה אינדורמה, מתרכז בייצור מוצרי בד לא-ארוג המשמש חומר גלם לשוק ההיגיינה, ובו מגבונים, מוצרים רפואיים חד-פעמיים, חיתולים חד-פעמיים לתינוקות ולמבוגרים, תחבושות לנשים ועוד. דוחות אבגול חושפים כי החברה פועלת להתאים עצמה למשבר, ובמהלך הרבעון התחילה "לייצר בדים התומכים בייצור מוצרים המשמשים להתמודדות מול הקורונה, כמו מסכות וחלוקים, גם עקב עליית הביקוש מצד לקוחות פרטיים וגם כחלק מתמיכה ברשויות באזורים שבהם החברה פועלת".

את הבדים למוצרי הקורונה התחילה אבגול לייצר במפעליה באזור התעשייה ברקן ובסין, ולפי החברה, ייצור זה "מאט את תפוקת הקווים, אבל הביקושים ומחירי המכירה מפצים על כך".

מניית אבגול השלימה קפיצה של כ-120% מרמת השפל שקבעה במרץ, ובסך הכל מתחילת השנה מציגה עלייה של יותר מ-30% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-1 מיליארד שקל.

מניית שלא"ג קפצה ב-85% מהשפל במרץ

מי שעוד לא פרסמה את דוחות הרבעון הראשון, היא חברת שלא"ג תעשיות, שנמצאת בשליטת קיבוץ שמיר, שגם היא מייצרת ומשווקת בדים לא-ארוגים, חלקם לתעשיית המגבונים והמטליות. בדוחותיה השנתיים שלא"ג התמקדה דווקא בסיכונים אפשריים שיוצרת התפשטות הווירוס על פעילותה, ובהם קשיים בשרשרת אספקה והפסקה או צמצום עבודה במפעליה בישראל, באיטליה ובארה"ב, תוך שציינה כי נכון לאותו שלב (בחודש מרץ) אין לקורונה "השפעה מהותית על פעילות החברה".

מניית שלא"ג קפצה בכ-85% מהשפל שלה במרץ, ומתחילת השנה התחזקה כמעט ב-30%, כך שכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-450 מיליון שקל. 

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?