גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות מזנקות: כך הפיחה הקורונה חיים ביצרניות המגבונים הלחים

אף שהן עוד רחוקות עשרות אחוזים מרמות השיא של 2017, בחודשיים האחרונים נהנו המניות של חברות הבדים הלא-ארוגים מעליות מרשימות, בעיקר בזכות הביקושים הגוברים למגבונים

מימין: מפעל ספאנטק בארה"ב, עובד במפעל של אבגול ומפעל של עלבד / צילום: איל יצהר, עינת לברון ורון שטיינבלט
מימין: מפעל ספאנטק בארה"ב, עובד במפעל של אבגול ומפעל של עלבד / צילום: איל יצהר, עינת לברון ורון שטיינבלט

אחרי תקופה ארוכה של דשדוש, מייצר משבר הקורונה השפעה חיובית על הפעילות העסקית של חברות הבדים הלא-ארוגים, בעיקר בזכות הביקושים הגוברים למגבונים לחיטוי, כחלק ממגמת הצריכה המוגברת הכללית.

השפעה זו מסייעת להתאוששות מרשימה בשווי המניות של אותן חברות, עם עליות שמגיעות בתוך חודשים ספורים לשיעורים תלת-ספרתיים מנקודות השפל שבהן שהו, אף שהן עדיין רחוקות עשרות אחוזים מרמות השיא שקבעו בשנים 2016-2017.

התוצאות הכספיות שפרסמו עד כה חברות הבדים הלא-ארוגים לרבעון הראשון של 2020, משקפות חלק מהשיפור בפעילות הנתמך בביקושים הגוברים למוצריהן, בעיקר בתחום ההיגיינה, בהשפעת התפשטות המגפה העולמית. שיפור זה עשוי לבוא לידי ביטוי גם בהמשך השנה.

תוצאות הרבעון הראשון של חברות הבדים

עלבד התייעלה בצריכת חומרי הגלם

מי שבולטת בשיפור חד בשורה התחתונה בתוצאותיה הכספיות, היא חברת עלבד שנמצאת בשליטת מושב משואות יצחק. עלבד הציגה בדוחותיה רווח נקי רבעוני של 22 מיליון שקל, אחרי שאת השנתיים הקודמות (2018-2019) סיכמה בהפסד מצרפי גדול של יותר מ-100 מיליון שקל.

עלבד מעדכנת בדוחות כי התפשטות הווירוס בעולם השפיעה על עלייה בביקושים למוצריה, וזאת "כחלק מתופעת האגירה של צרכנים ומעלייה משמעותית בביקושים למוצרי חיטוי וניקיון בעולם כולו". כך, הכנסותיה הרבעוניות של עלבד, שיותר מ-90% מהן מגיעות מחו"ל, צמחו ב-18% והגיעו ל-429 מיליון שקל - מה שסייע לה להציג שיפור ברווח הגולמי ובשיעורו מהמכירות, גם בזכות "התייעלות בצריכת חומרי הגלם".

עוד דיווחה עלבד על "שיפור בעלויות הקבועות", שתמך גם בכיוון החיובי שנרשם בשורה התפעולית. כמו כן, בדרך לשינוי הכיוון החד ברווח הנקי שלה, נהנתה עלבד מהתכווצות של 90% בהוצאות המימון ביחס לרבעון הקודם, בהשפעות שונות.

על רקע הכיוון החיובי בתוצאותיה של עלבד בולטת גם מנייתה, שמנקודת השפל שאליה הגיעה במהלך מרץ, השלימה זינוק של כ-160%, אחרי שבאותו חודש, עם פרסום דוחותיה הכספיים לסיכום 2019, עדכנה על ההשלכות החיוביות של המצב על פעילותה. מתחילת השנה הכפילה מניית עלבד את ערכה, וכיום היא משקפת לחברה שווי שוק הנע סביב 400 מיליון שקל.

עלבד מחלקת את פעילותה לשלושה תחומים: ייצור ושיווק מגבונים לחים, מוצרי ספיגה והיגיינה נשית (טמפונים). האחרון היה אחד הגורמים המרכזיים שהעיבו על תוצאותיה של החברה בשנים האחרונות, בעקבות ירידת ערך בסכום מצטבר של עשרות מיליוני שקלים שרשמה בשנים האחרונות החברה הבת רוזתם. רוזתם, שפועלת בתחום מוצרי ההיגיינה הנשית (טמפונים), נרכשה על ידי עלבד ב-2010 מידי צמד היזמים אהוד פוזיס ורמי קלוגר, לפי שווי חברה של כ-65 מיליון דולר.

הערכת שווי נוכחית לרוזתם שצירפה עלבד לדוחות, נוקבת בשווי של כ-181 מיליון שקל לחברה (נכון לסוף מרץ), לעומת שווי של כ-242 מיליון שקל ביוני 2018, תוך שהיא חושפת כי את הרבעון הראשון סיכמה בהפסד תפעולי של קרוב ל-2 מיליון שקל ורווחיות גולמית נמוכה מהתחזיות.

עלייה של 21% בהכנסות ספאנטק

חברה נוספת שנהנתה בסיכום רבעוני מעלייה נאה של 21% בהכנסותיה, שהגיעו ל-172 מיליון שקל, היא ספאנטק, שבשנים האחרונות הגיעה לכותרות בעיקר בשל חילופי הנהלה תכופים, שלא סייעו לפעילותה.

במשבר הנוכחי הייתה ספאנטק, שפעילותה מתרכזת בייצור חומרי גלם המשמשים לייצור מגבונים לחים - בין השאר, מגבוני חיטוי למוסדות בריאות - אחת החברות הראשונות לדווח על השפעות חיוביות מהמצב.

בדוחות הכספיים ספאנטק מציינת כי היא "מזהה גידול בביקוש למוצריה בכל קטגוריות המגבונים למיניהם, ובפרט בתחום החיטוי" - מגמה שהתחילה בתחילת מרץ, אז היא עדכנה לראשונה בנושא, ובהתאם לעלייה בביקושים נרשמת "השפעה חיובית על פעילותה העסקית". עוד מוסיפה החברה, שנמצאת בשליטת המנכ"ל יחזקאל ניסן, בדוחות שפורסמו מוקדם יותר השבוע, כי גם בימים אלה, "מגמת הגידול בביקוש למוצרי החברה נמשכת".

השיפור במכירותיה של ספאנטק, שנעשות כמעט במלואן (למעט היקף זניח) בחו"ל, בא לידי ביטוי גם בשיפור בשיעורים דו-ספרתיים בשורה הגולמית והתפעולית, תוך שהחברה מציינת ירידה במחירי חומרי גלם ושינויים שנרשמו בתמהיל המוצרים הנמכרים. ואולם, החברה, שמושפעת משינויי מט"ח, סבלה בסיכום רבעוני מעלייה ניכרת בהוצאות המימון שלה, לאחר שברבעון המקביל ב-2019 נהנתה מהכנסות מהפרשי שער - כך שהרווח הנקי שלה נותר ללא שינוי משמעותי, בהיקף של כ-13 מיליון שקל.

מנקודת השפל שאליה הגיעה במרץ, מציגה מניית ספאנטק זינוק של כ-110% בערכה, ומתחילת השנה עלייה של כ-80% - מה שמשקף לה שווי נוכחי הנע סביב 600 מיליון שקל.

אבגול התחילה לייצר מסכות וחלוקים

חברת אבגול, הגדולה בין המתחרות (מבחינת שווי שוק) בענף זה, נהנתה בסיכום רבעוני מהשפעות הפוכות מאלה של ספאנטק בשורה המימונית שלה - עם צמצום של כ-90% בהוצאות המימון, בעיקר בהשפעות שינויי מט"ח, כך שהרווח הנקי שלה יותר מהוכפל והגיע לכ-8 מיליון דולר.

בפעילות השוטפת, בניגוד לשתי מתחרותיה, שמפעליהן המשיכו לעבוד ללא הרף, נפגעה אבגול מהעובדה כי אחד ממפעליה נמצא בסין, ובשל המצב הושבת למשך יותר מחודש - מה שהוביל לצמצום של כ-16% בהכנסותיה הרבעוניות, שהסתכמו בכ-91 מיליון דולר והושפעו לשלילה גם מירידה במחירי המכירה.

עיקר פעילותה של אבגול, שנמצאת בשליטת החברה הזרה אינדורמה, מתרכז בייצור מוצרי בד לא-ארוג המשמש חומר גלם לשוק ההיגיינה, ובו מגבונים, מוצרים רפואיים חד-פעמיים, חיתולים חד-פעמיים לתינוקות ולמבוגרים, תחבושות לנשים ועוד. דוחות אבגול חושפים כי החברה פועלת להתאים עצמה למשבר, ובמהלך הרבעון התחילה "לייצר בדים התומכים בייצור מוצרים המשמשים להתמודדות מול הקורונה, כמו מסכות וחלוקים, גם עקב עליית הביקוש מצד לקוחות פרטיים וגם כחלק מתמיכה ברשויות באזורים שבהם החברה פועלת".

את הבדים למוצרי הקורונה התחילה אבגול לייצר במפעליה באזור התעשייה ברקן ובסין, ולפי החברה, ייצור זה "מאט את תפוקת הקווים, אבל הביקושים ומחירי המכירה מפצים על כך".

מניית אבגול השלימה קפיצה של כ-120% מרמת השפל שקבעה במרץ, ובסך הכל מתחילת השנה מציגה עלייה של יותר מ-30% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-1 מיליארד שקל.

מניית שלא"ג קפצה ב-85% מהשפל במרץ

מי שעוד לא פרסמה את דוחות הרבעון הראשון, היא חברת שלא"ג תעשיות, שנמצאת בשליטת קיבוץ שמיר, שגם היא מייצרת ומשווקת בדים לא-ארוגים, חלקם לתעשיית המגבונים והמטליות. בדוחותיה השנתיים שלא"ג התמקדה דווקא בסיכונים אפשריים שיוצרת התפשטות הווירוס על פעילותה, ובהם קשיים בשרשרת אספקה והפסקה או צמצום עבודה במפעליה בישראל, באיטליה ובארה"ב, תוך שציינה כי נכון לאותו שלב (בחודש מרץ) אין לקורונה "השפעה מהותית על פעילות החברה".

מניית שלא"ג קפצה בכ-85% מהשפל שלה במרץ, ומתחילת השנה התחזקה כמעט ב-30%, כך שכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-450 מיליון שקל. 

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"