גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת העלמת המס של חברת שלמה Sixt: תשלם כופר של 400-500 אלף שקל

קבוצת הרכב הגיעה להסדר עם רשות המסים, שלפיו התיק הפלילי בגין גביית יתר מלקוחות ייסגר בתשלום כופר, ללא העמדה לדין פלילי ● במקביל אושרה הפשרה בייצוגית שהוגשה בפרשה, ולפיה הקבוצה תעניק ימי השכרת רכבים בעלות של כ-38 מיליון שקל בחינם ללקוחות הליסינג

יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: אוראל כהן
יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: אוראל כהן

תשלום כופר בסך 400-500 אלף שקל ללא אישום פלילי והטבה בשווי 38 מיליון שקל ללקוחות - כך סוגרת קבוצת הרכב שלמה Sixt את חקירת הענק בפרשת העלמות המס לכאורה שיוחסו לה, ואת הייצוגית שהוגשה נגדה בגין גביית כספים ביתר ושלא כדין לכאורה מלקוחות הליסינג - כך נודע ל"גלובס".

במסגרת הסדר פשרה שנחתם בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד החברות מהקבוצה בגין גביית כספים מלקוחות שלא כדין, ואשר אושר השבוע בבית המשפט המחוזי בתל-אביב סוכם כי קבוצת הרכב שלמה Sixt תעניק ימי השכרת רכבים בעלות של כ-38 מיליון שקל בחינם ללקוחות שירותי הליסינג של "שלמה רכב", "שלמה ניהול ציים" ו"ש. שלמה פסגה", בין השנים 2008 עד 2011 (למעט לקוחות ששכרו רכבים בחו"ל). על-פי ההסדר קבוצת שלמה תקים צי חדש של רכבים, במספר מוקדים בארץ, שכל ייעודו לספק את ההטבה ללקוחות שנפגעו.

בגין אותן עובדות שהובילו לתביעה הייצוגית התנהלה בשנים האחרונות גם חקירה של רשות המסים נגד הקבוצה בחשד להעלמות מס, אשר במסגרתה נחקרו בכירי הקבוצה. על-פי התגובה הרשמית של רשות המסים, החקירה הסתיימה לאחרונה והתיק הועבר למחלקה המשפטית ל"בחינת המשך הטיפול בו ". אולם ל"גלובס" נודע כי הקבוצה הגיעה להסדר כופר עם רשות המסים שלפיו התיק הפלילי ייסגר בתשלום כופר בהיקף 400-500 אלף שקל, וללא העמדה לדין פלילי.

החברה, שהינה חברה ציבורית, טרם דיווחה על הסדר הכופר בדיווח מיידי, כיוון שהסדר הכופר טרם נחתם סופית והמסמכים הרלוונטיים מרשות המסים באשר לסגירת התיק הפלילי אינם בידיה. ל"גלובס" נודע כי הליך הכופר טרם הושלם, ובכדי להשלים את ההליך על החברה לעמוד בתשלום המס הנובע מהתיק, ובתשלום הכופר. רק לאחר העברת התשלומים המלאים לרשות המסים, תינתן החלטת הכופר החתומה לחברה. ככל הידוע, הליכים אלה יושלמו בקרוב.

פער תיווך בגין ביטוח חובה

בבקשה לאישור התביעה הייצוגית, שהוגשה באמצעות עו"ד רנן גרשט ממשרד עורכי הדין נאור-גרשט, נטען כי חברות מהקבוצה גבו מלקוחות פער תיווך של מאות שקלים בגין ביטוח רכב חובה, תוך שהן מטעות את הלקוחות לחשוב שהן גובות "החזר הוצאות ביטוח". המבטחת בכל המקרים הללו הייתה חברת "שלמה ביטוח" מקבוצת שלמה Sixt . הטענות בייצוגית נגד הקבוצה הובילו להתעניינות גם מצד רשות המסים, ובעקבות התביעה נפתחה חקירה פלילית משמעותית נגד הקבוצה בחשד להעלמת מס בהיקפים גבוהים.

בינואר 2016 חשף "גלובס" את בקשת רשות המסים לקבל פרטים מהתיק לצורך החקירה הסמויה שהתנהלה, וכשבוע לאחר החשיפה ב"גלובס" הפכה החקירה לגלויה. בתחילת פברואר 2016 הגיעו חוקרי רשות המסים למשרדי קבוצת "שלמה", החרימו מסמכים וזימנו בכירים לחקירה. בין הבכירים שנחקרו היו יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר, בנו הבכור של מייסד הקבוצה המנוח, שלמה שמלצר; מנכ"ל החברה, אייל גור; סמנכ"ל הכספים, אייל בן-יוסף; גם מנכ"ל סונול, ניר גלילי, שהיה בעבר מנכ"ל חברת שלמה החזקות, נחקר בפרשה, וכן צבי ליבושר ששימש כמנכ"ל שלמה ביטוח.

כפי שנחשף ב"גלובס" חקירת רשות המסים הסתיימה כבר ב-2016, אך התיק הוחזר על-ידי המחלקה המשפטית להשלמות חקירה ולאחרונה הועבר סופית לטיפול המחלקה המשפטית, ולהכרעה בו. ההכרעה המסתמנת הנה הסדר הכופר שנחשף פה לראשונה.

החשד שעמד בלב החקירה הוא כי חברות מקבוצת שלמה, בהתקשרותן עם חברת הביטוח שלמה ביטוח - אשר אף היא בבעלות הקבוצה - לעניין הנפקת פוליסת ביטוח חובה, שילמו סכומים הנמוכים במאות שקלים מהסכום שאותו גבו החברות מלקוחותיהן בגין ביטוח החובה, כהחזר הוצאות עבור כלי רכב מוחכר. זאת, תוך הצגת מצגים מטעים, וביניהם הצגת פוליסות ביטוח אשר מסופקות ללקוחותיהן, ואשר מציגות סכומים שונים מסכום התשלום ששולם לחברה.

כך, על-פי החשד, החברות גבו תשלומים מלקוחותיהן בגין הוצאות ביטוח החובה, בעוד חלק מאותם כספים לא הועברו לחברת הביטוח אשר בשליטת הקבוצה, ואינם מהווים תשלום עבור הביטוח. בנוסף, על-פי החשד, סכום זה לא דווח כהכנסה חייבת במע"מ כחוק, כפי שעלה מחשבוניות המס שהוצאו בגין חיוב הליסינג. בפירוט החשבונית ציינה החברה כי ההכנסה האמורה איננה חייבת במע"מ.

סכום עודף של כ-126 מיליון שקל

במקביל לחקירה הפלילית החלה להתברר התביעה הייצוגית שהציתה את הסאגה. את הבקשה לאישור התביעה כייצוגית הגישה חברת "פולר מערכות אנרגיה" - שרכשה מקבוצת שלמה Sixt שירותי ליסינג תפעולי לטובת עובדיה, וגילתה בדיעבד, כפי שנטען בבקשה הייצוגית, כי נגבה ממנה פער תיווך נסתר של כ-450 שקל מתוך דמי ביטוח של כ-1,700 שקל לכל מכונית. על-פי הנטען בבקשה הייצוגית, "קבוצת שלמה העמיסה הוצאות מלאכותיות על לקוחותיה, ובשיטה קלוקלת זו התעשרה על חשבון לקוחותיה בסכום הנאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה".

בראשית הדרך המשפטית ביקשה קבוצת שלמה לדחות את הגשת תגובתה לבקשה הייצוגית, על רקע החקירה. החברה טענה, באמצעות עורכי הדין פנחס רובין ממשרד גורניצקי, כי לא ניתן לערוך את הבירורים הנדרשים לצורך התגובה בשעה שנושאי המשרה הרלוונטיים נתונים תחת חקירה. אולם, בהמשך, משהודיעה רשות המסים כי הוסרו המגבלות על הגשת התגובה על-ידי החברות הנתבעות מקבוצת שלמה ואין חשש לשיבוש הליכי חקירה, הוחלט על המשך בירור הבקשה הייצוגית.

בהמשך, לאחר הליך גישור בפני השופטת (בדימוס) הילה גרסטל, ובטרם הוגשה תגובה מטעם קבוצת שלמה לבקשה הייצוגית, הוגש לבית המשפט הסדר פשרה שסוכם בין הצדדים, ובהמשך (לאחר התנגדויות שונות להסדר המקורי) הוגש הסדר מתוקן ומשופר.

מדובר בהישג משמעותי עבור לקוחות הקבוצה בתקופה הרלוונטית, שמהם נגבו כספים ביתר. בבקשת אישור הייצוגית נטען כי הפער בין הסכום ששילמו החברות בקבוצת שלמה על פרמיית ביטוח החובה ובין הסכום שגבו מהלקוחות כהחזר ההוצאות על ביטוח - עמד על סך של 449 שקל לרכב. לפי חוות-דעת מומחה שצורפה לתביעה, בשנים 2008-2011 נגבה מלקוחות הליסינג התפעולי סכום עודף כולל של כ-126 מיליון שקל. על-פי ההסדר שאושר בפסק הדין, שווי ההטבה שקבוצת שלמה Sixt תעביר חושב לפי 103 כלי רכב כפול שש שנים, כפול 365 ימים בשנה, והוכפל ב-167.5 שקל (מחיר מחירון הליסינג בנובמבר 2017).

סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופטת צילה צפת, ציינה בפסק הדין כי "הסדר פשרה שמכוחו חברי הקבוצה זוכים להטבה אשר סכומה המקסימלי שווה, על-פי התחשיב שערכה הבודקת, לשיעור הנופל בטווח שבין 42% ל-55% מנזקי הקבוצה, אילו התקבלה התביעה במלואה - הוא סביר".

שכר-טרחה וגמול של 5.5 מיליון שקל

עורכי הדין שהגישו את התביעה הייצוגית, עו"ד רנן גרשט, עו"ד שירן גורפיין ועו"ד טלי שלו ממשרד נאור-גרשט ועו"ד שגיא בינתאי, גרפו שכר-טרחה משמעותי בגין ההישג, וכן גמול לתובע, בהיקף של כ-5.5 מיליון שקל. במסגרת ההסדר המליצו הצדדים על גמול בסך של 100 אלף שקל לחברה התובעת, בתוספת מע"מ, ושכר טרחת באי-כוחה בסך של 4.6 מיליון שקל, בצירוף מע"מ (2.3 מיליון שקל לכל אחד משני המשרדים המייצגים בתביעה). שיעור שכר-הטרחה המומלץ עומד על כ-12.1% משווי ההטבה המקסימלי. בית המשפט קבע מתווה שלפיו 76% משכר-הטרחה ישולם תוך 30 יום, והיתרה תלויה במימוש ההטבה בשש השנים הבאות.

בזמן כתיבת פסק הדין, פרצה מגפת הקורונה ועמה המשבר הכלכלי - והשופטת התייחסה גם לכך, וקבעה, בין היתר, כי בעקבות ביקוש רב לרכבים להשכרה בתקופת הקורונה, בכפוף לביקוש וזמינות ניתן יהיה להגדיל בחצי שנה הקרובה את מספר הרכבים עד ל- 150 רכבים שיעמדו לרשות חברי הקבוצה לצורך מימוש ההטבה.

עוד כתבה השופט, כי "ככל שהמשבר הכלכלי בעקבות מגפת הקורונה יגרום לכך שיירד הביקוש, ניתן שיקול-דעת לבודקת להאריך את התקופה המימוש בכפוף להתאמות של צי הרכב עד לשש וחצי שנים". 

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"