גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחת ערפל, הנחיות מבלבלות וגל קריסות: המסעדות חוזרות היום, בקושי

רק אתמול בלילה אישרה הממשלה את ההנחיות החדשות באופן רשמי • רונן נמני, בעלי קבוצת "קפה קפה": "אחרי כל ההתנהלות ההזויה עד כה, גם הפעם אנחנו לא יודעים עד הרגע האחרון מה קורה"

קפה ביאליק בתל-אביב. מתלבטים אם לפתוח / צילום: איל יצהר, גלובס
קפה ביאליק בתל-אביב. מתלבטים אם לפתוח / צילום: איל יצהר, גלובס

ענף המסעדנות נערך לפתיחה מחודשת תחת עננה של אי-ודאות. לפי הדיון האחרון שהתקיים בין משרדי האוצר, הכלכלה והבריאות, היום (ד') אמורים לחזור לפעילות המסעדות, בתי הקפה, הברים והמועדונים. רק אתמול (ג') בלילה אישרה הממשלה באופן רשמי את פתיחת המסעדות והברים, וישנה תחושה של כאוס בקרב בעלי מסעדות ורשתות הסעדה שמעוניינים להיערך לפעילות לפי ההנחיות.

רק לפני יומיים בשעות הלילה - יממה לפני התאריך המיועד לפתיחה - פרסם משרד הבריאות לראשונה מסמך רשמי ובו מתווה הפתיחה המוצע עבור ענף המסעדות והברים. המשמעות היא שנותר לאלפי בעלי המסעדות והברים בישראל זמן קצר להיערך, כשרבים מהם מתקשים לשוב לפעילות אחרי שהתמודדו עם תקופה של למעלה מחודשיים ללא תזרים מזומנים. 

חומוס כספי בזמן הסגר / צילום: שני מוזס, גלובס

ממונה קורונה ותשלום מאחורי מחיצה

ההנחיות החדשות דורשות מכל עסק למנות "ממונה קורונה" שיהיה אחראי ליישום ההנחיות והגבלת מספר הלקוחות. כך למשל קובעות ההנחיות, כי בדלפק העסק תהיה מחיצה ל"מניעת העברת רסס" בין נותן שירות ללקוח. לפי המסמך של משרד הבריאות, בברים ההנחיה מתייחסת ל"עמדות התשלום בבר בלבד", כך שהברמנים למעשה יוכלו לשרת לקוחות ולהגיש להם שתייה דרך הבר, אך לגבות מהם תשלום רק מאחורי מחיצה. בתוך המסעדות ובתי הקפה, המרחק בין השולחנות בחללים סגורים נדרש להיות לפחות 1.5 מטר "בין פלטה לפלטה", ובחוץ תותר ישיבה כרגיל. עוד לפי ההנחיות, "יש לחטא שולחנות וכיסאות לאחר כל שימוש". כסאות בעלי ריפוד בד יעברו חיטוי בין משמרות ובסוף היום.

ההנחיות של משרד הבריאות מכתיבות בצורה מדוקדקת גם את ההתנהלות של המסעדות מול הלקוחות וקובעות כי יש לערוך את השולחן לאחר הושבת הסועדים, וכי כלים משותפים כמו מלח, פלפל ורטבים יעברו חיטוי במעבר בין לקוחות. כמו כן, הן דורשות מעבר לתפריטים חד-פעמיים.

ההנחיות אוסרות על בופה בהגשה עצמית, ומגדירות כי קבלת המנות תהיה באמצעות הגשה בלבד, בין אם לשולחן הישיבה או לעמדת איסוף. ניתן להפעיל מזנון אוכל מרכזי, ובלבד שהגשת המזון לצלחת האורח תיעשה על-ידי איש צוות.

עוד קובעות ההנחיות כי נדרש ביצוע חיטוי משטחים בעסק לכל הפחות פעמיים ביום ובסיום יום הפעילות, שכולל בין היתר ידיות, דלתות, מעקים, דלפק, מחיצה, מתגים, לחצני מעלית וניקוי תדיר ומוגבר של מתחמי השירותים ופחי האשפה.

בדומה ליתר הענפים שחזרו לפעילות, העסקים נדרשים להתקין שלט לעניין מספר הלקוחות המותר במקום ולמדוד חום ללקוחות. מספר הלקוחות המקסימלי המותר בחלל הפנימי של מסעדה, בו זמנית, יהיה בהתאם לתפוסה המותרת לפי רישיון העסק, למעט בעסקים שיכולים להכיל יותר מ-100 לקוחות, שם מספר הלקוחות לא יעלה על 85% מהמותר ברישיון עסק.

בנוסף, במשרד הבריאות דורשים על הקפדה של פריסת מתקנים עם חומר לחיטוי ידיים במקומות נגישים וזמינים, וכי באזור שטיפת ידיים "יהיו מים חמים, סבון ומגבות נייר בכל עת", ואף קובעים כי "יש להציע ללקוחות לשטוף ידיים לפני שהם מתיישבים".

בסיכום מסמך "מתווה פתיחה מוצע עבור ענף המסעדות והברים" שפורסם ביום שני בלילה, מופיע תאריך פתיחה מוצע - 27 במאי, כלומר יום רביעי, וזאת בכפוף לאישור הממשלה.

הצפי בענף: "יהיה כאוס ובלגן"

רונן נמני, הבעלים של קבוצת קפה קפה, אמר ל"גלובס": "נערכנו לפתוח, ואז התברר שעד אתמול בערב לא הייתה החלטת ממשלה בנושא. כמו כל ההתנהלות המופרכת וההזויה עד כה, גם הפעם אנחנו לא יודעים ברגע האחרון מה קורה. עד לרגע זה לא קיבלנו עדיין לא מענקים, לא הלוואות, פתאום אנחנו שומעים שמועות שלא יתנו דברים שהובטחו בנוגע למענקים להחזרת עובדים ולתנאים שלהם.

"מבחינת הממשלה, המשק חזר לעבודה סדירה. מה יקרה בעוד חודש? אם לא יהיו מענקים והלוואות, תהיה סגירה מסיבית של עסקים בענף ההסעדה".

גורמים ברשתות הסעדה אחרות הודו בשיחה עם "גלובס", כי "להערכתנו, עסקים יפתחו ויהיה כאוס ובלגן".

מנגד, בחלק מקבוצות ההסעדה הגדולות כן מצהירים כי המסעדות שלהם כן יפתחו מחדש. כך למשל, רשת מקדונלד'ס ישראל ורשת ג'פניקה יצאו בהודעות שמכריזות על פתיחת המסעדות לישיבה.

לצד הדיון על הסגירות והפתיחות, בשבועות האחרונים נרשמו מספר מסעדות שהצהירו על כך שלא יחזרו לפעילות, והודיעו על סגירה בשל משבר הקורונה. ביניהן מסעדת האנוי התל-אביבית שפעלה במשך שמונה שנים, מסעדת איגרא רמא בתל-אביב, בית הקפה אורבן שאמן, מסעדת סולטנה הטבעונית, מסעדת הסירים של קטי בחיפה ואחרות.

בשיחה עם "גלובס" אמר שי ברמן, מנכ״ל איגוד המסעדות והברים: "אישור מתווה החזרה של תעשיית המסעדות והברים לעניין המועד והתפוסה, דורש את אישור הממשלה. במהלך השבוע החולף דחקנו במשרדי הממשלה לאשר את המתווה. לדאבוננו, ממשלת ישראל מצאה זמן לאשר את הקמת משרד המים ה'חיוני' בישיבתה ביום ראשון, אבל לא מצאה זמן לאשר את מתווה חזרת העסקים ולספק ודאות מסויימת לבעלי העסקים והעובדים עד אתמול בלילה".

"חשש לגל שני - של סגירת עסקים"

גם תומר מור, ראש תנועת "מסעדנים חזקים ביחד", מוטרד ממה שעתיד לבוא: "נכון שפרסום ההנחיות גבולי מבחינת לוחות הזמנים, אבל חשוב לומר שהמסמכים הקודמים שניסח משרד הבריאות היו בלתי אפשריים לקיום, ועשינו מאמץ אדיר להביא את ההנחיות למה שהן היום, תוך שמירה על בריאות העובדים והלקוחות, שמירה על חוויית הלקוח ושמירה כלכלה בית העסק".

מור מציין כי בין ההישגים מבחינת ענף ההסעדה במו"מ קוצרה הדרישה למרחק בין השולחנות מ-2 מטר ל-1.5 מטר, מה שלדברי מור היה מצמצם את התפוסה מ-85% ל-60%. בנוסף, בוטלה הדרישה שאנשי צוות יעבדו עם כפפות ויחליפו אותן כל הזמן, ודרישה כי עובדי המטבח שעובדים עם תנורים ("פס חם") יהיו עם מסכות כל הזמן. לפי מור, במשרד הבריאות רצו במקור מחיצות בכל שולחן לשולחן, ואף ביקשו שלקוחות שיגיעו יוגדרו כ"קפסולה של משפחה גרעינית", מה שינסה למנוע מפגשים חברתיים.

"אחרי שהתגברנו על המכשול של איך נעבוד, עכשיו השאלה היא כמה נעבוד. אנחנו מייחלים לזה שעם ישראל ייצא ויצרוך וירגיש בטוח ויגיע למסעדות. רוב העסקים לא קיבלו הלוואות בערבות המדינה, אשראי הספקים הצטמצם. החשש שלנו שיהיה גל שני - לא של קורונה, אלא של סגירות עסקים אחרי עבודה של כחודשיים בתקורות מלאות, בלי הכנסות מספקות לבית העסק, דבר שיעמיד את סיכויי ההחלמה של העסקים שהפסידו כספים בתקופה הזו".

"לפי הערכות שמתבססות על שיחות עם ספקים ועסקים בענף, עד הקיץ נראה סגירות של קרוב ל-1,000 עסקים שלא יחזרו לפעילות, או שיפתחו וייסגרו - מדובר על 10% מהעסקים בתחום" אומר מור בצער ומוסיף: "המשק חוזר לעבודה, אבל רחוק מלחזור לשגרה".

בסוף השבוע הקרוב צפויים לחזור כ-60-70 אלף עובדים לתעשיית המסעדנות, אך לדברי מור גם כאן קיים קושי אדיר - "הייתה נטישה של צעירים וסטודנטים שחזרו לבית של ההורים, ולנו כמעסיקים יהיה קשה לעמוד בסטנדרטים של המענקים להחזרת אותם עובדים לעבודה, כך שבגלל העזיבות האלה לאו דווקא יחזרו אותם עובדים. אנחנו גם פותחים בצורה מדורגת, בהתאם לביקושים, מה שלא מאפשר להתחייב למשרה מלאה".

במשרד הבריאות מסרו את רשימת ההנחיות שיצאה ביום שני בלילה, אך לא התייחסו לשאלת "גלובס" בנוגע לעיתוי המאוחר בו פורסמו. ממשרד הכלכלה נמסר כי "משרד הכלכלה והתעשייה, באמצעות הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, אישר את המתווה לחזרה לפעילות המסעדות מול משרד הבריאות. אישור הממשלה הינו באחריות משרד הבריאות, אשר מגיש לה את התקנות. למשרד הכלכלה אין סמכות בנושא". במשרד האוצר הפנו למשרד הבריאות.

עוד כתבות

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

השווקים סוערים: ירידות באסיה ובחוזים העתידיים; הנפט, הכסף והביטקוין נופלים

בורסת דרום קוריאה נופלת בכ-5% ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לצנוח ● בלומברג: ספקולנטים סינים עזרו לדחוף מחירי הזהב, והיו הראשונים להפיל אותם

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

אילוסטרציה: Shutterstock

"גיליתי שאני כבר לא הבעלים": הסיפור על הקבלן שגנבו ממנו את החברה

הקבלן אפי פריס נקלע לסאגה שלא תיאמן, במהלכה גילה כי מניות החברה שלו הועברו לזרים, והפכו לכלי להפצת חשבוניות פיקטיביות במיליונים ● הוא משחזר בריאיון לגלובס את המצוד העצמאי אחר ה"קופים" והמאבק המשפטי לעצירת הקריסה של עסקת נדל"ן גדולה

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

המס על קרקעות פנויות מתקדם לאישור: מי ישלם ולמה זה עלול להיות בעייתי

מס הרכוש על קרקעות פנויות כלול בחוק ההסדרים לתקציב 2026 ● האם היזמים שקנו לאחרונה קרקעות במכרזי המדינה הגדולים יצטרכו לשלם מיליונים לרשות המסים? ● גלובס עושה סדר

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסערה בשווקים מגיעה לת"א - מי המניות שייפלו בפתיחה?

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה שלילית ● ירידות בבורסות בעולם, מחירי המתכות היקרות ממשיכים לצנוח ● הישראלים פדו בינואר 2 מיליארד שקל ממדדי וול סטריט ורכשו קרנות מקומיות ● השקל נחלש הבוקר; מיטב: התחזקות השקל נובעת בעיקר מהחלשות הדולר ● בלומברג: ספקולנטים סינים דחפו מחירי הזהב, והיו הראשונים להפיל אותם ● אחרי זינוק של 1,500%, בבנק אוף אמריקה צופים שמניית סנדיסק לא תעצור, וממליצים גם על שלוש מענקיות הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? / צילום: Shutterstock

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

הבורסה בת"א הניבה תשואה של שנה שלמה בחודש הראשון של 2026 - 10%, וסיפקה רוח גבית לחוסכים בגמל ובהשתלמות, בהמשך לשנה קודמת "משוגעת" ● היסטורית נמצא כי ינואר חזק מוביל בדרך כלל לשנה חיובית בתשואות ● עוד חודש מאכזב לחוסכים במסלולי S&P 500