גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחת ערפל, הנחיות מבלבלות וגל קריסות: המסעדות חוזרות היום, בקושי

רק אתמול בלילה אישרה הממשלה את ההנחיות החדשות באופן רשמי • רונן נמני, בעלי קבוצת "קפה קפה": "אחרי כל ההתנהלות ההזויה עד כה, גם הפעם אנחנו לא יודעים עד הרגע האחרון מה קורה"

קפה ביאליק בתל-אביב. מתלבטים אם לפתוח / צילום: איל יצהר, גלובס
קפה ביאליק בתל-אביב. מתלבטים אם לפתוח / צילום: איל יצהר, גלובס

ענף המסעדנות נערך לפתיחה מחודשת תחת עננה של אי-ודאות. לפי הדיון האחרון שהתקיים בין משרדי האוצר, הכלכלה והבריאות, היום (ד') אמורים לחזור לפעילות המסעדות, בתי הקפה, הברים והמועדונים. רק אתמול (ג') בלילה אישרה הממשלה באופן רשמי את פתיחת המסעדות והברים, וישנה תחושה של כאוס בקרב בעלי מסעדות ורשתות הסעדה שמעוניינים להיערך לפעילות לפי ההנחיות.

רק לפני יומיים בשעות הלילה - יממה לפני התאריך המיועד לפתיחה - פרסם משרד הבריאות לראשונה מסמך רשמי ובו מתווה הפתיחה המוצע עבור ענף המסעדות והברים. המשמעות היא שנותר לאלפי בעלי המסעדות והברים בישראל זמן קצר להיערך, כשרבים מהם מתקשים לשוב לפעילות אחרי שהתמודדו עם תקופה של למעלה מחודשיים ללא תזרים מזומנים. 

חומוס כספי בזמן הסגר / צילום: שני מוזס, גלובס

ממונה קורונה ותשלום מאחורי מחיצה

ההנחיות החדשות דורשות מכל עסק למנות "ממונה קורונה" שיהיה אחראי ליישום ההנחיות והגבלת מספר הלקוחות. כך למשל קובעות ההנחיות, כי בדלפק העסק תהיה מחיצה ל"מניעת העברת רסס" בין נותן שירות ללקוח. לפי המסמך של משרד הבריאות, בברים ההנחיה מתייחסת ל"עמדות התשלום בבר בלבד", כך שהברמנים למעשה יוכלו לשרת לקוחות ולהגיש להם שתייה דרך הבר, אך לגבות מהם תשלום רק מאחורי מחיצה. בתוך המסעדות ובתי הקפה, המרחק בין השולחנות בחללים סגורים נדרש להיות לפחות 1.5 מטר "בין פלטה לפלטה", ובחוץ תותר ישיבה כרגיל. עוד לפי ההנחיות, "יש לחטא שולחנות וכיסאות לאחר כל שימוש". כסאות בעלי ריפוד בד יעברו חיטוי בין משמרות ובסוף היום.

ההנחיות של משרד הבריאות מכתיבות בצורה מדוקדקת גם את ההתנהלות של המסעדות מול הלקוחות וקובעות כי יש לערוך את השולחן לאחר הושבת הסועדים, וכי כלים משותפים כמו מלח, פלפל ורטבים יעברו חיטוי במעבר בין לקוחות. כמו כן, הן דורשות מעבר לתפריטים חד-פעמיים.

ההנחיות אוסרות על בופה בהגשה עצמית, ומגדירות כי קבלת המנות תהיה באמצעות הגשה בלבד, בין אם לשולחן הישיבה או לעמדת איסוף. ניתן להפעיל מזנון אוכל מרכזי, ובלבד שהגשת המזון לצלחת האורח תיעשה על-ידי איש צוות.

עוד קובעות ההנחיות כי נדרש ביצוע חיטוי משטחים בעסק לכל הפחות פעמיים ביום ובסיום יום הפעילות, שכולל בין היתר ידיות, דלתות, מעקים, דלפק, מחיצה, מתגים, לחצני מעלית וניקוי תדיר ומוגבר של מתחמי השירותים ופחי האשפה.

בדומה ליתר הענפים שחזרו לפעילות, העסקים נדרשים להתקין שלט לעניין מספר הלקוחות המותר במקום ולמדוד חום ללקוחות. מספר הלקוחות המקסימלי המותר בחלל הפנימי של מסעדה, בו זמנית, יהיה בהתאם לתפוסה המותרת לפי רישיון העסק, למעט בעסקים שיכולים להכיל יותר מ-100 לקוחות, שם מספר הלקוחות לא יעלה על 85% מהמותר ברישיון עסק.

בנוסף, במשרד הבריאות דורשים על הקפדה של פריסת מתקנים עם חומר לחיטוי ידיים במקומות נגישים וזמינים, וכי באזור שטיפת ידיים "יהיו מים חמים, סבון ומגבות נייר בכל עת", ואף קובעים כי "יש להציע ללקוחות לשטוף ידיים לפני שהם מתיישבים".

בסיכום מסמך "מתווה פתיחה מוצע עבור ענף המסעדות והברים" שפורסם ביום שני בלילה, מופיע תאריך פתיחה מוצע - 27 במאי, כלומר יום רביעי, וזאת בכפוף לאישור הממשלה.

הצפי בענף: "יהיה כאוס ובלגן"

רונן נמני, הבעלים של קבוצת קפה קפה, אמר ל"גלובס": "נערכנו לפתוח, ואז התברר שעד אתמול בערב לא הייתה החלטת ממשלה בנושא. כמו כל ההתנהלות המופרכת וההזויה עד כה, גם הפעם אנחנו לא יודעים ברגע האחרון מה קורה. עד לרגע זה לא קיבלנו עדיין לא מענקים, לא הלוואות, פתאום אנחנו שומעים שמועות שלא יתנו דברים שהובטחו בנוגע למענקים להחזרת עובדים ולתנאים שלהם.

"מבחינת הממשלה, המשק חזר לעבודה סדירה. מה יקרה בעוד חודש? אם לא יהיו מענקים והלוואות, תהיה סגירה מסיבית של עסקים בענף ההסעדה".

גורמים ברשתות הסעדה אחרות הודו בשיחה עם "גלובס", כי "להערכתנו, עסקים יפתחו ויהיה כאוס ובלגן".

מנגד, בחלק מקבוצות ההסעדה הגדולות כן מצהירים כי המסעדות שלהם כן יפתחו מחדש. כך למשל, רשת מקדונלד'ס ישראל ורשת ג'פניקה יצאו בהודעות שמכריזות על פתיחת המסעדות לישיבה.

לצד הדיון על הסגירות והפתיחות, בשבועות האחרונים נרשמו מספר מסעדות שהצהירו על כך שלא יחזרו לפעילות, והודיעו על סגירה בשל משבר הקורונה. ביניהן מסעדת האנוי התל-אביבית שפעלה במשך שמונה שנים, מסעדת איגרא רמא בתל-אביב, בית הקפה אורבן שאמן, מסעדת סולטנה הטבעונית, מסעדת הסירים של קטי בחיפה ואחרות.

בשיחה עם "גלובס" אמר שי ברמן, מנכ״ל איגוד המסעדות והברים: "אישור מתווה החזרה של תעשיית המסעדות והברים לעניין המועד והתפוסה, דורש את אישור הממשלה. במהלך השבוע החולף דחקנו במשרדי הממשלה לאשר את המתווה. לדאבוננו, ממשלת ישראל מצאה זמן לאשר את הקמת משרד המים ה'חיוני' בישיבתה ביום ראשון, אבל לא מצאה זמן לאשר את מתווה חזרת העסקים ולספק ודאות מסויימת לבעלי העסקים והעובדים עד אתמול בלילה".

"חשש לגל שני - של סגירת עסקים"

גם תומר מור, ראש תנועת "מסעדנים חזקים ביחד", מוטרד ממה שעתיד לבוא: "נכון שפרסום ההנחיות גבולי מבחינת לוחות הזמנים, אבל חשוב לומר שהמסמכים הקודמים שניסח משרד הבריאות היו בלתי אפשריים לקיום, ועשינו מאמץ אדיר להביא את ההנחיות למה שהן היום, תוך שמירה על בריאות העובדים והלקוחות, שמירה על חוויית הלקוח ושמירה כלכלה בית העסק".

מור מציין כי בין ההישגים מבחינת ענף ההסעדה במו"מ קוצרה הדרישה למרחק בין השולחנות מ-2 מטר ל-1.5 מטר, מה שלדברי מור היה מצמצם את התפוסה מ-85% ל-60%. בנוסף, בוטלה הדרישה שאנשי צוות יעבדו עם כפפות ויחליפו אותן כל הזמן, ודרישה כי עובדי המטבח שעובדים עם תנורים ("פס חם") יהיו עם מסכות כל הזמן. לפי מור, במשרד הבריאות רצו במקור מחיצות בכל שולחן לשולחן, ואף ביקשו שלקוחות שיגיעו יוגדרו כ"קפסולה של משפחה גרעינית", מה שינסה למנוע מפגשים חברתיים.

"אחרי שהתגברנו על המכשול של איך נעבוד, עכשיו השאלה היא כמה נעבוד. אנחנו מייחלים לזה שעם ישראל ייצא ויצרוך וירגיש בטוח ויגיע למסעדות. רוב העסקים לא קיבלו הלוואות בערבות המדינה, אשראי הספקים הצטמצם. החשש שלנו שיהיה גל שני - לא של קורונה, אלא של סגירות עסקים אחרי עבודה של כחודשיים בתקורות מלאות, בלי הכנסות מספקות לבית העסק, דבר שיעמיד את סיכויי ההחלמה של העסקים שהפסידו כספים בתקופה הזו".

"לפי הערכות שמתבססות על שיחות עם ספקים ועסקים בענף, עד הקיץ נראה סגירות של קרוב ל-1,000 עסקים שלא יחזרו לפעילות, או שיפתחו וייסגרו - מדובר על 10% מהעסקים בתחום" אומר מור בצער ומוסיף: "המשק חוזר לעבודה, אבל רחוק מלחזור לשגרה".

בסוף השבוע הקרוב צפויים לחזור כ-60-70 אלף עובדים לתעשיית המסעדנות, אך לדברי מור גם כאן קיים קושי אדיר - "הייתה נטישה של צעירים וסטודנטים שחזרו לבית של ההורים, ולנו כמעסיקים יהיה קשה לעמוד בסטנדרטים של המענקים להחזרת אותם עובדים לעבודה, כך שבגלל העזיבות האלה לאו דווקא יחזרו אותם עובדים. אנחנו גם פותחים בצורה מדורגת, בהתאם לביקושים, מה שלא מאפשר להתחייב למשרה מלאה".

במשרד הבריאות מסרו את רשימת ההנחיות שיצאה ביום שני בלילה, אך לא התייחסו לשאלת "גלובס" בנוגע לעיתוי המאוחר בו פורסמו. ממשרד הכלכלה נמסר כי "משרד הכלכלה והתעשייה, באמצעות הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, אישר את המתווה לחזרה לפעילות המסעדות מול משרד הבריאות. אישור הממשלה הינו באחריות משרד הבריאות, אשר מגיש לה את התקנות. למשרד הכלכלה אין סמכות בנושא". במשרד האוצר הפנו למשרד הבריאות.

עוד כתבות

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי׳ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי׳ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב תשואת ענק או הפסד צורם - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

בישראל מעריכים לגבי הפיצוצים באיראן: מדובר ב"אירוע פנימי"

דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים