גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין חסינות מהקורונה: מכה קשה לגורם המייצב של שוק הרכב

הענף שנחשב במשך עשורים לגורם המייצב של שוק הרכב, ספג מכה קשה עקב המשבר • אבל למרות הנתונים השליליים ברבעון הראשון והצפי למיתון, בליסינג ממשיכים לשדר אופטימיות, והמלווים מגלים סבלנות

רכבים חדשים בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי
רכבים חדשים בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

שלדת הרכב, "שאסי" בלשון המוסכניקים, היא הרכיב המבני, שתפקידו לייצב את הרכב בתנועה, להעניק לו חוסן בעת תאונה ולסייע בנטרול זעזועים וטלטולים מזדמנים. בשני העשורים האחרונים שימש ענף הליסינג וההשכרה בתור "השלדה" של שוק הרכב הישראלי, בזכות הזרמת ביקושים יציבים, פחות או יותר, לרכב חדש, בהיקף של 8-10 מיליארד שקל בשנה.

אבל במשבר הקורונה ספגה גם ה"שלדה" הזו פגיעה קשה, ששיתקה את פעילותה במשך רוב הרבעון הראשון ותשפיע לרעה גם בחודשים הבאים. הבעיות אותן חווה שוק הליסינג הישראלי פוסט-קורונה אופייניות כיום להרבה שווקים בעולם שנשענים על מינוף כבד, והן מתמקדות במספר תחומים: התייבשות של מקורות המימון בשל הקיפאון בשוק הנפקת האג"ח; צמצום בהיקף ציי הרכב ופגיעה בהכנסות השוטפות מליסינג בשל גלי פיטורים של עובדים עם רכב צמוד וקשיי תשלום של עצמאים ומעסיקים; שיתוק בתחום ההשכרה כתוצאה מעצירת התיירות; ותופעה הולכת וגדלה של חדלות פירעון בתשלומים השוטפים של מימון לרכב של לקוחות מסחריים ופרטיים. כמה גדולה? בענף לא ששים לשתף נתונים, אבל ניתן להניח שחדלות הפירעון זינקה בכמה סדרי גודל מהשיעור הזניח בו נקבו בעבר מלווים ומחכירים לרכב.

לא רק בארץ: בעיה גלובלית

נקדים ונאמר שלא מדובר בבעיה ייחודית לישראל. יש כיום שוקי ליסינג ומימון לרכב בעולם, שבהם הקשיים גדולים אפילו יותר. ארה"ב, למשל, נכנסה למשבר הקורונה עם צי של כ-131 מיליון כלי פרטיים ומוסדיים, שנושאים עליהם מימון כזה או אחר בשווי מצרפי של כ-1.3 טריליון דולר - צמיחה של כ-55% בעשור האחרון (על פי נתונים עדכניים של הפדרל ריזרב). חלק גדול מהמימון הוענק על ידי גורמים חוץ בנקאיים ללווים בעלי הכנסה נמוכה ו/או עם דירוג אשראי נמוך.

בארה"ב מעריכים שאם שיעור האבטלה הגבוה והירידה בצמיחה ימשיכו לאורך זמן, הם עשויים להביא לצונאמי של חדלות פירעון בהלוואות לרכב, שיקשה מאוד על ההתאוששות הכלכלית פוסט-קורונה.

גם באירופה קיימים כמה מוקדים בעייתיים בתחום המימון והליסינג לרכב. שוק הרכב הבריטי, למשל, נושא כיום על גבו חטוטרת מימון רכב בשווי כ-48 מיליארד ליש"ט - פי שניים מהיקף המימון ב-2012. המצב המסוכן אליו נקלע השוק בעקבות משבר הקורונה, שעדיין נמצא בעיצומו בבריטניה, הוביל באפריל את רשות הפיקוח על הגופים הפיננסיים לנקוט במספר צעדים שמקלים על בעלי הרכב אך מכבידים על חברות הליסינג.

בעיות שוק המימון והליסינג לרכב לא פוסחות גם על יצרני הרכב הגדולים באירופה, בייחוד הגרמנים, שהפכו בשנים האחרונות את פעילות מימון הרכב למקור הכנסות רווחי ומשמעותי. הפעילות הזו נחשבה בעבר לבעלת סיכון מזערי והצמיחה סביבה שלל כלים פיננסיים מתוחכמים, כמו למשל איגוח ו"אריזה" של חוזי ליסינג, שהגיבוי להם הוא תזרים המזומנים הצפוי מהחכרה (כלי המכונה "ABS"). המוצרים הללו נרכשו על ידי גופים פיננסיים חיצוניים במיליארדי אירו.

אלא שהעלייה החדה בסיכון לחדלות פירעון ודחיית תשלומי הליסינג לרכב בעקבות משבר הקורונה, הובילה את חברת הדירוג מודי'ס לפרסם לגביהם אזהרה ספציפית בשלהי אפריל. לדברי מוד'יס, "מידת ההיחלשות בביצועי עסקאות הליסינג והמימון תלויה בחדות ובאורך של המיתון ובמידת החשיפה של העסקאות ללווים (הלקוחות), שהסבירות לפגיעה בהכנסתם ובתעסוקתם גבוהה, דוגמת עצמאים ועובדים לא מאוגדים".

בשורה התחתונה מדובר בזינוק ברמת הסיכון הענפי הגלובלי, ובישראל נוספות לתמונה גם כמה בעיות ייחודיות, כמו למשל ערך מנופח ממסים על כלי הרכב החדשים, שמנפחים את ערכי הגרט של הרכב המשומש מעבר לערכים הריאליים שלו; התבססות על "מחירי מחירון" לא ריאליים לשערוך הרכב המשומש, שנשלטים במישרין ובעקיפין על ידי בעלי העניין הגדולים ביותר בשוק היד השנייה ועוד.

שוק הליסינג: אופטימיות, למרות הנתונים

נכון לרגע זה, שוק הליסינג וההשכרה הישראלי פועל בעצימות נמוכה, שמשתנה מחברה לחברה. מעט חוזי הליסינג החדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים התמקדו בחברות ליסינג שנהנות ממימון שמקורו בפעילויות אחרות של קבוצת-האם העסקית שלהם, כמו חברות ליסינג, ששייכות ליבואני רכב.

חברות עם פחות נזילות עסוקות בעיקר בניסיונות לפרוס חובות, לצמצם הוצאות ולבצע "טיוב תיקים" (המילה המנומסת להשלכת לקוחות בעייתיים) ובעיקר בניסיון להרגיע את המלווים ומחזיקי האג"ח, שחשופים לענף במיליארדים, חלקם מיועדים לפירעון כבר בטווח הזמן הקצר והבינוני.

כך למשל, הדוח הרבעוני האחרון של חברת הליסינג הציבורית אלבר שפורסם השבוע, ממחיש את מורכבות המצב. הדוח מצביע על שורה של אינדיקטורים שליליים, ודי צפויים, בביצועים העסקיים, שרובם התמקדו בחודש מרץ בו החל השיתוק של המשק.

ביניהם ירידה חדה בהכנסות מהשכרת כלי רכב; ירידה משמעותית בהכנסות מסחר בכלי רכב (אם כי החברה טוענת, שבעקבות חידוש פעילות מגרשי המכר במאי חזרו המכירות לכדי 80% מהנורמה); ירידה משמעותית בהיקף מכירות חוזי הליסינג באפריל; הקטנה בשיעור ההזמנות העתידיות של עסקות ליסינג עקב ביטולים של לקוחות בשל אי הוודאות שנבעה מאירועי הקורונה (גם כאן טוענת החברה שנרשמה התאוששות במאי); וירידה בהיקף מתן האשראי הצרכני החל מהמחצית השנייה של חודש מרץ, שבחודש אפריל הגיעה לכדי עצירה מוחלטת "בשל ירידה בביקושים לרכישת רבים וכן פעולה יזומה של החברה להפחתת היקף פעילותה בתחום זה".

עם זאת, בתמונה הכוללת, הדוח הרבעוני של אלבר עדיין משתדל לשדר אופטימיות להמשך, וכאשר מדובר בצפי לשנה הבאה, אז העננים מתפזרים והשמש כבר זורחת בעוז. החברה מעריכה כי אין לה בעיות נזילות ולמרות בלימת ההכנסות, היא לא מוצאת מקום לבצע שיערוך מהותי כלפי מטה בערך של מלאי הרכב המשומש שלרשותה (למרות שעל פי נתוניה הביקוש לרכב משומש בשוק כולו צנח בחדות ברבעון).

עוד היא מניחה כי 2020 תסתכם עם ירידה של 40% בלבד במכירת עסקאות ליסינג ביחס ל-2019, ויהיה קיטון של 10% בלבד בהיקף מכירת כלי רכב ששימשו להחכרה תפעולית והשכרה ביחס 2019.

להערכתה, 2021 כבר תהיה שנה של חזרה מלאה לשגרה עם היקף מכירות ליסינג של 95% מ-2019, שיעור מזערי של נטישת חוזי ליסינג והיקף מכירת רכב משומש מהשכרה דומה לזו של 2019. ומה לגבי הצפי להתכווצות מתמשכת של הצמיחה במשק והכלכלה הגלובלית? השאירו את הפסימיות לאנשי האוצר החמוצים. יהיה מעניין לראות את שאר הדוחות הרבעוניים בענף.

יבואני הרכב: בולעים את הגלולה המרה

לפחות בטווח הקצר, הפגיעה בשוק הליסינג מציבה אתגרים לא פשוטים בפני יבואני הרכב. כל מי שתכנן את שנת העבודה בשוק הרכב הישראלי בשני העשורים האחרונים, יצא מנקודת הנחה שמדי שנה יוחלף כשליש מצי רכבי הליסינג התפעולי בישראל, כלומר בסביבות 80 אלף כלי רכב, ושאליהם יתווספו ביקושים "מוסדיים" מרוכזים לעוד כמה עשרות אלפי כלי רכב עבור ליסינג מימוני, ציי השכרה ובשנים האחרונות גם עבור מכירות "אפס קילומטרים". בקיצור רכישות שנתיות "מובטחות" ויציבות, פחות או יותר, בהיקף של 30%-40% מהמכירות השנתיות, שמתבצעות על ידי 7-8 שחקני ליסינג גדולים.

אלו היו תנאי רקע נוחים לתכנון ביקושים והזמנת מלאי מול יצרני הרכב, במיוחד לאור העובדה שלא צריך להשקיע הרבה בשיווק פרטני: קיימים כמובן ויכוחים, התמקחויות, פוליטיקה וכיפופי ידיים, אבל בשורה התחתונה בכמה שיחות טלפון אפשר היה לסגור עסקאות בהיקף, שבשוק הפרטי נדרשת לו השקעה שיווקית של עשרות מיליוני שקלים.

המשבר הנוכחי שינה את חוקי המשחק. השחקנים בענף יבוא הרכב לא יכולים לחזות כרגע אם, מתי ובאיזה היקף יתחדש הביקוש לרכב חדש של ענף הליסינג. הנחת המוצא היא שספק אם זה יקרה עד סוף השנה. יתר על כן, יבואני הרכב עצמם חשופים לחברות הליסינג באשראי שנאמד במיליארדי שקלים ובחודשי הקורונה הם נאלצו גם לפרוס תשלומים ולבוא לקראת הלווים.

התלות ההדדית הזו יוצרת סוג של "מאזן אימה" עבור חלק מהיבואנים, במיוחד עבור אלה שאין להם פעילות ליסינג משלהם. מצד אחד דחיית התשלומים והפסקת הרכישות של חברות הליסינג דוחפת את המאזנים שלהם כלפי מטה; מאידך, סגירת ברז האשראי לחברות ליסינג נזקקות ואו התעקשות על פירעון הלוואות במועד, יכול לדחוף חלק מענף הליסינג אל מעבר לצוק ולהביא לתגובת שרשרת כלל ענפית, שממנה ייצאו היבואנים בנזק גדול יותר.

בקיצור, עוצמים עין או שתיים, מתעלמים מתופעות כמו אי תשלום במועד ורכישת אג"ח עצמית של חברות ליסינג, שלעיתים מתבצעת בכסף שמיועד לפירעון חובות, ומקווים לטוב. מאזן אימה דומה, אגב, מתנהל בין גופי האשראי והמוסדיים לבין חלק מענף הליסינג.

אז בינתיים "שיטת המצליח" הישראלית הידועה מוכיחה את עצמה שוב. עובדה: עדיין לא ראינו "טוטאל לוס" של אף חברה בענף הליסינג ואפילו חברת "קל-אוטו" המקרטעת זכתה להישאר על הכביש בזכות כמה תיקוני חירום וריתוכים מאולתרים במוסך הפיננסי של קבוצת קרסו. אבל ספק אם מדובר ב"פגיעת קצה שלדה", כפי שמנסים לשכנע אותנו בענף. ואם תשאלו כל מוסכניק, הוא יספר לכם ש"פגיעת קצה שלדה" היא מיתוס לייפוי המציאות של סוחרי רכב.

עוד כתבות

ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש הורה על פירוק שותפות של קרן וולת'סטון: "אובדן אמון מוחלט"

בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה על פירוק אחת השותפויות של קרן ההשקעות וולת'סטון נדל"ן, שבשליטת ירון פיטארו ● זאת, כתוצאה מניגוד עניינים מהותי והפרת חובות האמון והנאמנות כלפי המשקיעים ● ברקע, ב-2024 נפתחה חקירה ברשות לניירות ערך נגד הקרן בחשד לשורת עבירות

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

הצמיחה בהכנסות של צ'ק פוינט אכזבה את המשקיעים; המניה צונחת בוול סטריט

חברת אבטחת הסייבר הציגה צמיחה של 5% ברבעון הראשון של השנה, פחות מתחזיות השוק ● האטה במכירות מוצרים בשל שינויים ארגוניים מובילה לעדכון כלפי מטה של התחזית השנתית, אך אין שינוי בתחזית הרווח  ● המנכ"ל נדב צפריר: "עולם אבטחת הסייבר עובר שינוי מהותי. השנים הקרובות יהיו כאוטיות"

דנה ביטון לב עמי, מנכ''לית BUYME / צילום: ליאור שליק

אחרי עסקת הפניקס: דנה ביטון לב עמי מונתה למנכ"לית BUYME

המינוי מגיע מיד לאחר אישור מכירת 65% מ־BUYME לקבוצת הפניקס בכמיליארד שקל ● ביטון לב עמי, מנכ"לית קבוצת TLC שממנה צמחה החברה, תוביל אותה תחת הבעלות החדשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מניות הנדל״ן הזניקו את ת״א. זה המדד שננעל בשיא

יום המסחר ננעל עם שיא חדש של ת"א 125; מדד ת"א 90 זינק בכ-1.9% ● מניות הבנייה הובילו את העליות, כשברקע האפשרות להורדת ריבית גבוהה יותר מהצפי ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות, לאחר שאתמול נסגר החודש הטוב ביותר מאז 2020

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" יוצא לדרך: מתי הכסף יגיע ומי זכאי?

ועדת הכספים אישרה אתמול (ד') את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו ב"שאגת הארי", בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מי זכאי לפיצוי, על איזה סכום הוא עומד ואיך פתרו את המחלוקת העיקרית? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

אחרי תנובה וטרה: גם שטראוס מעלה מחירים

לאחר גל ההתייקרויות במוצרי החלב, כעת גם שטראוס מודיעה על העלאת מחירים של חלק ממוצריה ● על פי הודעת החברה, עדכון המחירון לקמעונאים ייכנס לתוקף אחרי חג השבועות

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

הפתעה נעימה: הפרסומת של בנק לאומי מתברגת כזכורה ביותר השבוע

מהלך המגנטים של דגל ישראל מסדר לבנק הפועלים את הפרסומת האהובה ביותר, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגבוהה ביותר שייכת לחברת התעופה אל–על, ששוב פורטת על נימי הרגש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מדד S&P 500 זינק לשיא חדש בחודש הטוב ביותר שלו זה חמש שנים; מניית גוגל קפצה בכ-10%

נאסד"ק ו-S&P 500 עלו לשיאים ● מחירי הנפט עברו לירידות ● צ'ק פוינט צנחה בעקבות הדוח הרבעוני ● אתמול: דוחות של ארבע ענקיות הטכנולוגיה הציגה תמונה מעורבת, התוצאה: אלפאבית זינקה, מטא נפלה ● קצב האינפלציה המועדף ע"י הפד עלה ל-3.2%,  רמתו הגבוהה מזה שלוש שנים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; טראמפ מאיים במכס על האיחוד האירופי

מלחמת המכסים חוזרת: טראמפ הודיע על מכס של 25% על רכבים מהאיחוד האירופי  ● לאחר עונת דוחות חזקה במיוחד - הנאסד"ק המשיך לעלות ● מחירי הנפט בירידה ● מניית אפל המשיכה לעלות לאחר פרסום דוחות חזקים, בעוד מניית רובלוקס צנחה ● הביטקוין מתחזק

אילו שתי שכונות בתל אביב רשמו זינוק דו-ספרתי במחירי הדירות?

הבנקים ביקשו השבוע להכריז על נוחי דנקנר כפושט רגל - עם אילו הגבלות הוא יתמודד אם זה אכן יקרה? וגם: איזה שיא שברה השבוע סנדיסק שנסחרת במדד S&P 500? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דיווח: איראן מוכנה לדון בגרעין בתמורה להקלת הסנקציות

חמאס מתאושש, והתוכנית של טראמפ לרצועת עזה לא מתרוממת ●  איראן העבירה לארה"ב את תגובתה לתיקונים האמריקנים לטיוטת ההסכם לסיום המלחמה ● בתום הערכת מצב בפיקוד העורף הוחלט על עדכון במדיניות ההתגוננות, בין היתר במירון עדכונים שוטפים

אזור הפגיעה הישירה של הטיל האיראני בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

המאבק על פרויקט פינוי־בינוי במתחם הסמוך למקום נפילת הטיל בבית שמש

הרוב הסכים לפרויקט פינוי־בינוי בבית שמש, הבניינים הסמוכים כבר נהרסו, אך דייר אחד מסרב לחתום ● השכנים טוענים ל"סחטנות" ומצביעים על סכנת הטילים, ואילו בעל הדירה מתעקש כי הוריו הקשישים חיים בה ואינם מעוניינים לעזוב

חן רוטנברג ריכטר / צילום: עדי סגל

"הייתי בכלוב של זהב": הצעירה שהימרה על הכול - כדי לשקם מותג על סף פשיטת רגל

חן רוטנברג ריכטר הייתה סמנכ"לית במשרד הפרסום של אמה - עד שהגיעה ההצעה שטרפה את הקלפים ● היא ובעלה הימרו על הזיכיון לרשת פאפא ג'ונס, שמנתה בארץ שלושה סניפים על סף פשיטת רגל: "שמנו את כל החסכונות" ● שש שנים אחרי לחברה 50 מסעדות בישראל ובהולנד וכ-1,500 עובדים ● פרויקט 40 עד 40

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א נמחקו בנעילה; מניות הבנקים והביטוח ירדו

מדד המניות הבטחוניות היווה היום נקודת אור ● השקל נסחר ב-2.95 שקלים, שיא חדש ● נקסט ויז'ן קופצת אחרי שדיווחה על הזמנה בגובה 14.5 מיליון דולר ● בלידר שוקי הון המליצו על טבע בפרמיה של 30% ● מחירי הנפט קפצו לרמתם הגבוהה מאז פרוץ המלחמה, אך בהמשך מחקו את העליות החדות

שינוי מדרגות המס / אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכירים שיקבלו תוספת של מאות שקלים בתלוש השכר

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי • השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150 שקלים

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

ענקית התעופה שמבטלת את הטיסות לישראל בחודש יוני

חברות התעופה של הקבוצה ימשיכו בשלב זה לבטל טיסות מישראל ואליה מעבר למועד הקודם שנקבע, ה-31 במאי ● עם זאת, בלופטהנזה מציינים כי ייתכן שחלק מהטיסות יחודשו כבר בתחילת יוני, אם התנאים יאפשרו זאת

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

היורש של וורן באפט הגיע לבורסה, המניה צנחה 18% ביום אחד

קרן הגידור של המשקיע המפורסם ביל אקמן החלה להיסחר אתמול וסיימה את יומה הראשון עם ירידה חדה של 18% ● מי שנחשב במובנים הרבים ה"יורש" של וורן באפט מסביר למה הלך להנפקה מלכתחילה

אלון דרור / צילום: יונתן בלום

גר במשאית שלוש שנים, היה שותף של מנכ"ל גוגל לשעבר - ורוצה להתחרות בענקיות הביטחון

אלון דרור התגייס לתלפיות אבל ביקש להיות לוחם, ובהמשך זכה בפרס ביטחון ישראל על פרויקט גילוי מנהרות ● אחרי תחנה בסטנפורד הוא חבר לשותפות עם מנכ"ל גוגל לשעבר, אלא שאז חיפש "משהו עם אימפקט" ● חברת קלע שייסד פיתחה פלטפורמה שמאחדת טכנולוגיות ביטחוניות שונות למערך קטלני ● פרויקט 40 עד 40

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

מקורות ו-nT-Tao יקדמו הקמת מתקן פיילוט לבחינת היתוך גרעיני לתשתיות מים חיוניות

חברת המים הלאומית וחברת ההיתוך הישראלית חתמו על מזכר הבנות לבחינת הקמת מרכז מחקר ופיתוח ומתקן פיילוט, לבחינת אספקת חשמל רציפה לתשתיות מים ושפכים בתנאי אמת

אייל לפידות, מייסד ויו''ר ארכימדס מימון נדל''ן / צילום: הגר בדר

החיים אחרי הפניקס ושיכון ובינוי: כך משלב אייל לפידות בין פיננסים ונדל"ן

ארכימדס של לפידות תעניק לתדהר מימון בהיקף של כמיליארד שקל - כך נודע לגלובס ● העסקה מפנה זרקור לפעילות שהקים, המנצלת פערי ריביות בין הלוואות שמעמידים הבנקים ליזמי נדל"ן, לאלה שניתן לקבל בשוק האג"ח ● וגם: כמה שוות מניות הביטוח שמחזיק לפידות