גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבשלום קור נלחם על השפה העברית בכל החזיתות. וזה עוד לפני אלפי המסרונים שהוא מקבל מאיתנו

ד"ר אבשלום קור בשיחה אישית ומקצועית על השורשים שמהם צמח, על הסיבה שלא הצטרף לאקדמיה ללשון עברית, ועל 1,825 מסרונים שהוא מקבל בשנה בנושא השפה העברית ● אוצר מילים, פרויקט מיוחד 

ד"ר אבשלום קור / צילום: איל יצהר
ד"ר אבשלום קור / צילום: איל יצהר

אני: אוהב את מה שאני עושה, כל זה במקביל לעובדה ששליחותי בעולם היא הילדים. סבלני לאחרים ורוצה שאנשים ישמחו.

אוצר מילים: 100 ישראלים בוחרים את המילה האהובה עליהם בעברית

משפחה: אני קרוי על שמם של שני הסבים שלי, אברהם ושלום. סבא מצד אבא היה אחד מכ-200 יהודים שעלו בלהבות בבית הכנסת הגדול של ריגה תוך כדי תפילה במהלך מלחמת העולם השנייה. סבתא מרים, שאחותי קרויה על שמה, הייתה פעילה ציונית ועשתה מגבית למען בית"ר, בין היתר להקמתו של בית ז’בוטינסקי בתל אביב. כשהגרמנים אספו יהודים להוצאה להורג ביער, שם הם נרצחו, אבא הלביש את אחיו הצעיר במעיל ארוך כדי שייראה מבוגר יותר, וכך ניצלו. הוא הופרד מאחיו במחנה הריכוז והצליח להימלט יום לפני קעקוע המספר והתחבא עם חבר עד סוף המלחמה. אחיו נאסף על-ידי קצין יהודי אמריקאי בכיר ונלקח לארה"ב.

אבא, שלמה קור, היה בית"רי בנפשו. כילד קטן הוא נבחר לדקלם שיר באוזני ז’בוטינסקי, כשהגיע לבקר בריגה, וז’בוטינסקי נתן לו נשיקה במצח. הוא היה מראשי שארית הפליטה של התנועה על אדמת גרמניה, ומונה לאחראי על הבאת היהודים למולדת. אמא, שרה, אישה חכמה, שממנה קיבלתי את הכישרון לשפות, הייתה אחת מהם. היא נולדה בצ’כיה, שרדה את אושוויץ עם סבתא ואחותה הגדולה, והגיעה לגרמניה כדי לעלות לישראל. אבא ראה אותה בוכה בפתח מפקדת בית"ר ושאל, "מה קרה?". כשענתה שקבעה עם אמא שלה לחגוג את ליל הסדר והיא מאחרת, ענה לה, "יש לך אמא ואת בוכה?", ומאז היא לא הפסיקה לצחוק.

דרכיהם של הוריי הצטלבו שוב בארץ, הם התחתנו והולידו שלושה ילדים. אבא עבד כמורה לעברית ובמשרד הביטחון, עד שגילו שהוא בית"רי ודרשו ממנו להצטרף למפא"י. הוא סירב ומונה על-ידי עזריאל קרליבך למנהל מחלקת המודעות של "מעריב", שהיה אז העיתון המוביל. לימים, היה המשנה ליו"ר רשות השידור.

ילדות: תל אביב, רחוב ארנון, לא רחוק מהמורה שלי לכינור, אחת ממייסדות הפילהרמונית הישראלית, שאצלה למדתי מגיל חמש. ניגנתי כינור עד גיל 18 ובמקביל למדתי פסנתר אצל סבתא של רועי פולקמן ובקונסרבטוריון. אחרי שזכיתי בתחרות הציור של ילדי תל אביב, הוזמנתי על-ידי מוטי עומר להצטרף לחוגי המוזיאון. ההורים לקחו אותי לכל הופעה שהייתה בהיכל התרבות, בשישי הלכנו לבית כנסת, שם התאהבתי בסידור, ובשבתות היינו נוסעים לראות משחקים של בית"ר תל אביב. למדתי לטינית וצרפתית בעירוני ה’, הייתי כתב ב"מעריב לנוער" מגיל 13, ובזכותו של אבא, שהכריח אותי לכתוב כל שבוע, אני כותב כמו שאני נושם. כשחברים שאלו אותי מה אני רוצה להיות, הייתי אומר, "אני רוצה להיות אבא".

לימודים: התגייסתי במסגרת העתודה וסיימתי בהצטיינות יתרה תואר ראשון בלשון עברית ובלשנות שמית. פרופ’ אהרון דותן, מורי הדגול, רצה שאמשיך במסלול ישיר לדוקטורט בלי ללכת לצבא, לא הסכמתי ונשלחתי למפקדת גייסות השריון. המשכתי לתואר שני בלשון עברית, הייתי אסיסטנט בשיעורי היסוד באוניברסיטת תל אביב והתחלתי לעבוד ככתב ועורך חדשות בגל"צ. עד מהרה הייתי עורך משדרי חדשות ולא יכולתי לשער שאהפוך להיות אבשלום קור.

מגן העברית: כשעזבנו את העברית איבדנו את אדמתנו, ורק כשהיא חזרה, זכינו בה מחדש, הכול קודם להרצל. אני חייב להיאבק למען העברית כי היא טעם החיים של העם שלנו, והמלחמה היא יומיומית ובכל החזיתות.

בגיל 64 טסתי לראשונה לארה"ב, כדי לדבר עם מורים לעברית בצפון אמריקה. כשראיתי שם את הילדים היהודים מדברים רק אנגלית, חליתי. אשתי אמרה לי, "אסור לך לראות דברים כאלה, הם מזיקים לבריאותך". על המצבה של אבא שלי חרוט סמל האצ"ל וכתוב "ציוני נלהב". גם אני כזה.

אני זוכר שביום שבו נולד נכדנו אליהו, עברתי על התשדירים בגל"צ כמו שאני עושה כבר שנים רבות. נפל לידיי תשדיר חברת החשמל, שבו שקע ותקע משוחחים ביניהם ואומרים אפליקציה. תיקנתי, יישומון - אפליקציה. התקשרו מחברת החשמל למפקד גל"צ, ירון דקל, ואמרו שלא ישנו דבר, וגל"צ לא תיכלל במסע הפרסום. דקל בא אליי ואמר, "תראה מה אתה עושה". הרמתי טלפון ליפתח רון-טל יו"ר חברת החשמל, ושאלתי, "מה יש לכם נגד העברית?". הוא מיד הבין את כוונתי והיום שקע ותקע אומרים רק יישומון.

זהבה: אשתי הראשונה, אם ששת ילדיי וסבתא ל-24 נכדיי. כל אחד מהילדים קיבל כיוון אחר. מוריה היא אשת תקשורת ומולדת היא מדריכת טיולים. אם היינו קוראים לה פיזיקה, היא בטח הייתה מדענית במכון ויצמן.

נאווה קור בודק: אשתי. הייתה עורכת ומפיקה בערוץ הראשון, ועורכת מוזיקה ב"קול ישראל". אנחנו גרים בהרצליה. יש לי רק מילים טובות לומר על שתיהן, שהרי בלי השותפות אי אפשר לעשות דבר בחיים האלה.

שליחות: הקב"ה ייעד אותי לעשות תפקיד בעולם. הטלפון שלי גלוי וכל יום אני עונה לפחות על חמישה מסרונים לאנשים אלמונים, ששואלים אותי שאלות, שאת חלקן אני מברר באקדמיה ללשון עברית. אני לא עו"ד או רופא שגובה תשלום עבור שירותיי אלה.

יש לי 12 הרצאות שונות, אחת מהן על שמות משפחה של היושבים בקהל, שאותם אני מקבל מראש ממארגני האירוע, ואני מספר את תולדותיהם. עכשיו אני עוזר בהר הרצל. קוראים שם את שמות החללים שנפלו באותו היום ומשתדלים לדייק בהגיית שמות משפחתם. יש לי גם הרצאה על הדמויות שמודפסות על שטרות הכסף, והרצאות סמוך לחגי ישראל. בנוסף, אני מנחה אירועים, חידונים ופסטיבלים.

ראש ממשלה חליפי: לפני השבעת הממשלה התקשר אליי צחי ברוורמן, מזכיר הממשלה, ושאל אותי אם אומרים ראש ממשלה חליפי או חלופי. עניתי לו שאומנם לא הצטרפתי לאקדמיה, כי אין לה שם עברי, אבל אני אוהב ומעריך את אנשיה ואת נשיאה, והיא הסמכות העליונה ושם נקבע שיש לומר "חליפי" וכך יהיה. ביום ההצבעה התקשרה אליי מזכירת הכנסת ואמרה שבחוק נכתב "חלופי" וכדי לשנות זאת היה צורך בשלוש קריאות. הזכרתי לה שזה כבר נעשה כשנחקק חוק הרשות למלחמה בסמים והיה צורך להוסיף את המילה "ישראלית".

חידון התנ"ך 2020: כמנחה החידון, כבר יותר מ-30 שנה אני פוגש את הנוער היהודי שמגיע להשתתף בו וכולם יודעים עד כמה החיבור בינינו חברי וחם. הפעם, בגלל הקורונה, כל אחד היה במדינתו ובביתו וכשהדרכתי אותם ביקשתי שיחייכו, ישמחו, יגידו משפט שלם, הכול באהבה. כשאמרתי "יהדות הגולה" זה נאמר בחיוך ולא בהתרסה. כששמעתי שמשפחת רודרמן נעלבה מהדברים, התקשרתי לשירה רודרמן, הסברתי לה את עמדתי, והיא התנצלה בפניי על המהומה שקמה. נפגעתי כי הם אחים שלי. שליחותי בעולם היא גם להביא לכאן את יהודי הגולה. צר לי שהמתמודדים השנה לא זכו לחוות את חוויית ארץ ישראל.

קורונה: לא הייתי בבידוד ולא נתקפתי בפחד. מה שצריך לקרות, "בידו אפקיד רוחי". שאלו אותי על שם עברי לקורונה ואמרתי, אגב כמו האקדמיה, שזו מגפה זרה של גויים ולכן אין צורך לכנות אותה בשם עברי.

אפליית חיילים בגלי צה"ל: לא הקדשתי לתחקיר על התחנה תשומת לב רבה, כיוון שמדובר על דברים שחלקם קרו בשנות ה-70 עד סוף שנות ה-80 ואינני נובר בעבר. גל"צ זה הבית שלי כבר 40 שנים, ואני לא מדבר נגד הבית שלי, כמו שאחרי שהחליטו שלא אנחה את חידון התנ"ך שנה אחת, חיזרו אחריי עיתונאים ואמרתי שלא אדבר על זה.

תפיסת עתיד: גם אחרי שיצאתי לגמלאות, אני זמין יומם ולילה לשדרנים, לעורכים, לתשדירי הפרסום. אני ממשיך לתת את קורס העברית למתגייסים, גם ממש בימים אלה, אמנם מרחוק, באמצעות מצלמה. אני עובד כל הזמן עם צעירים, שהם בגיל הנכדים שלי, ומוחי אינו משיג את העובדה המוזרה שאני כמעט בן 70. אני יודע שכשאעזוב את העולם הזה בעוד 50 שנה, עשיתי את שלי ואת מה שקיבלתי מהוריי, העברתי לנכדיי.

עוד כתבות

מכלית הנפט ''מרינרה'' / צילום: Reuters, Hakon Rimmereid

בגלל קשר לונצואלה: ארה"ב השתלטה על מכלית נפט רוסית

כוחות אמרקאיים השתלטו על מכלית הנפט הרוסית "מרינרה", שימשה כחלק מצי הרפאים של משטר מדורו בונצואלה ● לפי דיווחים, רוסיה שלחה צוללת וכלים ימיים בשל החשש מהשתלטות

הפגנות חקלאים בצרפת נגד ההסכם עם אמריקה הלטינית / צילום: ap, Fred Scheiber

גרמניה ואיטליה לוחצות, צרפת מתבצרת: תפנית במאבק על הסכם עם אמריקה הלטינית

האיחוד האירופי קרוב לחתימה היסטורית עם מדינות "מרקוסור" הדרום אמריקאיות, על הסכם להסרת רוב המכסים ההדדיים בין שני הגושים ● לאחר שאיטליה כבר הסירה את התנגדותה, תמורת פיצויים לחקלאים שלה, צרפת נותרת בודדה במערכה נגד ההסכם, מחשש למהומות במדינה

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

טראמפ: ונצואלה תעביר 50 מיליון חביות נפט לארה"ב; מחירי הנפט יורדים

טראמפ הודיע בפוסט הלילה כי הרשויות הזמניות בונצואלה יעבירו בין 30 מיליון ל-50 מיליון חביות נפט לארה"ב ● לדבריו, הנפט יימכר במחיר השוק ו"ישמש לטובת תושבי ונצואלה וארה"ב" ● מחיר הנפט הגולמי WTI יורד בכ-1.4%

איור: גיל ג'יבלי

תמיד במצב רוח טוב, מנומס ולפעמים גם מתעטש: הכירו את סוכן ה-AI הקולי

בשנה האחרונה קמו בישראל חברות המתמחות בסוכני בינה מלאכותית קוליים, אשר עונים או מוציאים שיחות מכירה, שירות ותמיכה ● בין החברות הגדולות שכבר אימצו את הפיתוח נמצאות בזק, פרטנר, קופ"ח מכבי ואמישראגז אנרג'י, וייתכן שכבר שוחחתם עם הסוכנים שלהן בלי לדעת

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

40% מהמבוטחים חזרו לפוליסה היקרה: כך נכשל המהלך להוזלת ביטוחי הבריאות

רפורמת משרד הבריאות שהעבירה 600 אלף מבוטחים מביטוח בריאות קלאסי לפוליסות "משלים שב"ן" נועדה למנוע כפל ביטוחי ולחסוך כסף ● אך הישראלים כנראה חוששים מהשינוי, ו–40% מהם בחרו לחזור לפוליסות היקרות יותר, מסוג "מהשקל הראשון", למרות מאמצי השכנוע

''הכוכב הבא לאירוויזיון'' של קשת / צילום: צילום מסך מאתר קשת

האם תכני קשת יירדו מפרטנר tv+ בעוד עשרה ימים?

לגלובס נודע כי בפרטנר פנו לקשת וביקשו לסיים את החוזה לפי תאריך היציאה מוקדמת שנקבע ● ICC ישראל, השלוחה המקומית של לשכת המסחר הבינלאומית, משיקה ועדת בנקאות חדשה ● ומי מונה למנהל איגוד ההייטק הישראלי בהתאחדות התעשיינים? ● אירועים ומינויים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

רפורמת המסלולים, פערי התשואה והסערה שחוללה בדיקת גלובס ברשת

בעקבות הפרסום בגלובס, לפיו קיימים פערי תשואות בין גופי הגמל והפנסיה במסלולי השקעה שאמורים להיות זהים, ברשתות החברתיות תקפו את הרפורמה ● "זה מה שקורה כששוכחים את התוכן" ● רשות שוק ההון: "השלכות הרפורמה עדיין מצויות בבחינה"

ללא מנכ''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

7 חברות ממשלתיות מחפשות מנכ"ל, ועשרות מיליארדי שקלים בסימן שאלה

מאבקי כוח בין שרים, ועדי עובדים דומיננטיים ומועמדים צעירים מדי משאירים את החברות הקריטיות ביותר עם "הנהלות רפאים" ● כך, רכבת ישראל, מקורות ונגה נותרו בלי שאיש יעמוד בראשן ● בינתיים, מיזמי הענק בתחומי האנרגיה, התחבורה והדיור מתעכבים

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים חוזרת לדון במינוי מהרן פרוזנפר לראש אגף תקציבים

אחרי שאישרה את מינויה של מיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה תתכנס הערב לדיון נוסף במועמדותו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים ● באוצר מקווים שמינוי חשכ"לית יספיק כדי לעמוד בדרישת הייצוג ההולם, אך גורמים המעורים בהליך מטילים בכך ספק ● בינתיים, התקציב מתקדם ללא מי שאמור להוביל אותו - ויעד הגירעון כבר מתרחק

"הצבא הגרמני לא הצליח ליירט": תעלומת הרחפנים שריגלו אחר מערכת החץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: רחפנים מסתוריים ריגלו אחרי פריסת מערכת חץ בגרמניה, פרטים חדשים על המטוסים שישראל תרכוש מארה"ב, והממשלה בבריטניה מנסה להתמודד עם גל חרמות מקומי נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אביחי בוארון / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: החלשת היועמ"שים ומינוי נציב שירות המדינה ללא מכרז

לפי הצעות החוק שאושרו, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה יוכפפו למנכ"ל המשרד ולשר במקום ליועצת המשפטית לממשלה, ונתניהו יוכל למנות את נציב שירות המדינה ללא הליך תחרותי – בניגוד לפסיקת בג"ץ

שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חנו בחניה בבניין במשך 48 שנים. ביהמ"ש קבע שהיא לא שלהם

המפקח על המקרקעין קבע כי שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות - החלטה שצפויה להסיר חסמים משמעותיים בפרויקטים של התחדשות עירונית

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הצ'ק־ליסט הפנסיוני: מה חשוב לבדוק בחיסכון?

עבור רוב הישראלים מדובר בנכס הפיננסי הגדול ביותר, אך גם זה שזוכה להכי מעט תשומת־לב ● מדמי הניהול שנמצאים בשפל ועד לטעות המיסוי שחצי מהפורשים מבצעים - אלו הצעדים שחייבים לבצע כדי לוודא שהכסף באמת יחכה לכם ביום הפרישה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

מדינת ישראל גייסה הלילה 6 מיליארד דולר בחו"ל במרווחים הנמוכים ביותר מאז המלחמה

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, השלים הלילה הנפקה בינלאומית של אגרות חוב דולריות בהיקף של 6 מיליארד דולר ● מדובר בשיפור של כ-34% לעומת ההנפקה שנערכה בשנה שעברה

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

פרמיית הסיכון נחתכה, וגם המפרציות הצטרפו להנפקת החוב של ישראל

החשב הכללי סיים את הגיוס הבינלאומי האחרון לקדנציה עם שישה מיליארד דולר וביקושים חזקים המעידים על אמון המשקיעים, כולל ממדינות המפרץ ● עם זאת, למרות הירידה במרווחים לעומת שיא המלחמה, ישראל עדיין משלמת פרמיית סיכון גבוהה ביחס למדינות מקבילות

רובוטים של חברת מנטי / צילום: Mentee Robotics

בלי מוצר והכנסות: למה השוק התלהב מהחברה של אמנון שעשוע

מובילאיי, בראשות המנכ"ל והמייסד אמנון שעשוע, הודיעה על רכישת חברת הרובוטים ההומנואידים הצעירה מנטי - ששעשוע הוא אחד ממייסדיה ● בכך מובילאיי מחזקת עצמה בתחום ה־AI הפיזית ובשוק הרכב האוטונומי והרובוטיקה ● השקת הרובוטים הראשונים: בשנת 2028

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

וויקס מחזירה את העובדים בישראל לחמישה ימים במשרד

המהלך יכנס לתוקף בפברואר 2026 בישראל ובחלק מאתרי החברה באירופה, וילווה בהבטחה להמשך גמישות אישית ● הנשיא ניר זוהר: בעידן של האצה טכנולוגית ובינה מלאכותית, עבודה משותפת היא תנאי לצמיחה

ראש הממשלה בנימין נתניהו דוח מיוחד עם ברט באייר, פוקס ניוז, 31.12.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

נתניהו סיפר שהשופטים ייחסו לתביעה "מניעים פוליטיים". זה לא מה שקרה

אומנם השופטים המליצו למדינה לשקול ויתור על אישום השוחד בתיק 4000, אך לא ייחסו לפרקליטות מניעים פוליטיים בפתיחת התיק או בניהולו ● המשרוקית של גלובס

אנשי חיזבאללה בהלוויה של רמטכ''ל ארגון הטרור / צילום: ap, Hussein Malla

סעודיה: מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית

מחבלי חמאס ירו לעבר כוח צה"ל ברצועה, אין נפגעים לכוחותינו ● מאות לוחמים מעיראק נשלחים תחת כיסוי של עלייה לרגל לעיר משהד באיראן ● חודשו החיפושים אחר החלל החטוף רן גואילי ז"ל ● צה"ל חיסל שלושה מחבלים שעסקו בשיקום תשתיות צבאיות של חיזבאללה ● על רקע החשש מהסלמה מחודשת עם לבנון, גורם בבית המלוכה הסעודי אמר כי מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית ● עדכונים שוטפים

מל''ט הרמס 900 / צילום: יח''צ

מכוונת לטורקיה: המדינה שבוחנת חלופה למל"טים ישראליים

תחת הנהגת הנשיא פטרו, קולומביה מתרחקת מהתעשייה הביטחונית הישראלית ובוחנת חלופה בטורקיה ● אך במקביל, אלביט מוכיחה עליונות טכנולוגית באירופה בעסקאות ענק עם נאט"ו