גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

ביכורים בתרבות: אלבומי בכורה ישראליים, סרטים, סדרה וספר

שלושה אלבומי בכורה חדשים של יוצרים מבטיחים, ספר ביכורים שבמיטבו כשאינו מנסה להצחיק, ארבע קומדיות קלאסיות שאפשר למצוא בנפטליקס וסדרת ביכורים אחת

תרבות G
תרבות G

מוזיקה ישראלית: השאפתן, המסקרנת והמחייך | תימורה לסינגר

"לגרש את הזאב" | אריק פלדמר

לאריק פלדמר יש קול יציב, בשל, בטוח בעצמו ומעורר אמון. אלבום הבכורה שלו, "לגרש את הזאב", הוא שאפתן (ולו במספר השירים הלא קצרים - 12). הרוק שהוא מחצין בועט היטב באוזניים ומתחשק לראות אותו ואת נגניו מופיעים על במה.

מי שמכור לעוצמות של להקת "אלגיר" ונגזרותיה (אלבומי הסולו של אביב גדג’ וגבריאל בלחסן) ימצא כאן הדהודים והשפעות מוצהרות שלהם - מוזיקלית וטקסטואלית, וניכרות גם השפעות של כנסיית השכל, משינה ואהוד בנאי. ועדיין, לפלדמר קול ועולם משלו: צעיר - וקיצוני בהתאם - שנודד בניגודיות שבין הרים לתהומות, שריפה וקיפאון, אורבניות מול טבע.

ניעור קל של קלישאות ייטיב איתו. פחות "קפא על שמריו" ו"בור ללא תחתית"; יותר "אבק ומאבק" ו"גן העדן שלה הוא הבדידות שלי". גם הידוק השירים באמצעות צמצום מספרם היה מחזק את האלבום. ועדיין, השירים מעניינים, והשיר "יריחו" נפלא במוזיקה ובאופן שבו פדמר מכניס אל הלב אקטואליות נפשית על מצע תנ"כי.

משפט לקחת: "הכינורות לא מנגנים פה, אך הקשתות עוד כאן".

"לשחות עמוק" | מיכל שחר

הקול של מיכל שחר עמוק ומעניין, והיא נשמעת רעננה, חזקה, מקורית ומודעת לעצמה. אלבום הבכורה שלה, "לשחות עמוק", מוכיח שהיא יודעת לשחות היטב, ושמים אכן מעסיקים אותה במובנים שונים (שתייה, צלילה, טביעה). כולל שיר אפוקליפטי על עיר שנעלמה מתחת האוקיינוס, ודווקא במצב הזה: "סוף סוף תרגיש אותו: סימן חיים".

ובשחר יש הרבה סימני חיים, שמעוררים רצון להמשיך לעקוב אחריהם. וגם מודעות עצמית, כולל לחסרונותיה - למשל בשיר "עוד שיר" שבו היא חושפת באופן מתוחכם את הקלישאות של השבר. "אבל את רוצה מזה עוד", היא מודה בכנות.

גם שחר לוקה מעט בתחלואי "האלבום הראשון", שמקורם ברצון להחצין במהלך הפריצה את כל הרגש שהצטבר במשך השנים, אפילו שחלקו אינו מעובד לגמרי. גם קיצור משך השירים, וסלקטור קשוח יותר בשער כניסתם לאלבום - היו מייטיבים איתם, ועדיין, כאלבום בכורה - הוא ממלא את שליחותו: לסקרן, לעניין ולהקשיב לו.

משפט לקחת: "מסירה את האיפור, מכבה את הפנים".

"שירים" | איציק פצצתי

איציק פצצתי (שם הבמה של עומר מור) הוא מפיק מוזיקלי מוערך בסצנת ההיפ-הופ הישראלי, שהפיק בין השאר את האלבומים של נֶצ'י נֶצ', פדרו גראס וג'ימבו ג'יי. באלבום הבכורה שלו, שנקרא בפשטות "שירים", שומעים את החיוך בקולו. הוא שר (וגם מנגן על כל הכלים, כולל מחבתות ומפתחות) שיר חמוד-כואב על חבורת שתיינים מזמרים, שיר מחאה - "התרוששות" - שהלחין למילים של דליה רביקוביץ', ושירי זוגיות ביתיים שאפשר לדמיין את נימתם כבר משמם: "דגדוגים בקצה האצבעות" ו"שיר לילד שלנו שעוד לא נולד". אלבום בכורה מרקיד, בועט ושוחר טוב.

משפט לקחת: "אנחנו כבר מחכים לחלוק איתך את האהבה שלנו, מיד אחרי שנבין מי אנחנו ומה אנחנו עושים, ואולי תוך כדי".

ספר ישראלי: "כאן לא בית קפה", ג’קי לוי | זהרה רון

קצת מצחיק לקשר דמות ידועה כמו ג'קי לוי - עיתונאי, מגיש תוכניות רדיו וטלוויזיה, ומספר סיפורים - למונח כמו ביכורים, אבל כן, רק בפברואר האחרון יצא לאור ספרו הראשון (למבוגרים. קדם לו ספר ילדים), "כאן זה לא בית קפה" בהוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר.
זכור לטוב טורו המיתולוגי "סולם יעקב" במקומון הירושלמי "כל העיר", שבו כתב ביקורת בתי כנסת, המצאה מקורית שלו. במשך שש שנים ביקר במאות בתי כנסת ברחבי הארץ, ואת רשמיו עיבד לטורים ולמופעים. בתי הכנסת הללו מפרנסים גם את הספר החדש, הפעם כחומר גלם לסיפורים בדויים. ומה מתאים מזה לחג מתן תורה?

יודעי ח"ן ייהנו מן הסתם יותר, אבל גם החילוני המצוי יוכל להתענג על האנתרופולוגיה של בתי הכנסת - מבתי המדרש הקטנים, השטיבלך ("שאליהם הייתי מגיע כמו שגסטרונום מדופלם מגיע לדוכן של מזון מהיר בעטיפת נייר שמנונית"), דרך מניינים חצי-מחתרתיים של ספרדים בישיבה אשכנזית, קהילה ירושלמית "בנוסח דראמסאלה", בית כנסת של קיבוץ צעיר, שהמרתף שלו משמש כמזקקת אלכוהול מאולתרת ועוד.

ג'קי לוי - "כאן לא בית קפה" / צילום עטיפת הספר

אז האם יש ללוי עוד מה לחדש לנו אחרי כל השנים האלה? התשובה המשמחת היא שכן. בעיקרון, ג'קי לוי הוא ג'קי לוי - העברית המשובחת שלו, שמשלבת פסוקי תנ"ך ושפת חכמים עם לשון רחוב, ההומור שלו עם ההתחכמויות המוכרות (והאהובות, על מי שהן אהובות), המבט האירוני, ה"טיפוסים" הצבעוניים, היידישקייט (לטעמי, אפשר היה לדלל קצת בבדיחות החמין והקוגל) והחיבה לסיפורי פואנטה ולשורות מחץ, שהתחדדו בשנים של טורים בעיתון וערבים של מספרי סיפורים.

הספר בנוי מתשעה סיפורים קצרים ואחד ארוך, נובלה בעלת אופי ואווירה שונים. חלק מהסיפורים ממשיכים את הקו הזה, של שנינות + צבע + פואנטה/ משפט מחץ, אבל חלק מהם מצליחים להמריא גבוה יותר, וזה קורה כשלוי מוותר על הדאחקה לטובת רגעים של כנות ואותנטיות, שלפעמים יש בהן אפילו עצב. אומנם גם בעצב של עצמו מביט לוי קצת מהצד, ומצליח לראות גם את הצד המצחיק והאבסורדי, אבל דווקא כשהוא לא מנסה להצחיק, הוא במיטבו.

כך למשל הסיפור "התפיליפיני שלי", המתאר מערכת יחסים בין חרדי קשיש והמטפל הפיליפיני שלו, או "זורח הבלש", שבמרכזו דמותו התמהונית של איש קפדן וגלמוד, שמצליח להיות מעצבן ומכמיר לב כאחד.

זה מצליח במיוחד בנובלה הארוכה, "גבע דגן", שמבוססת על שנות הנח"ל של לוי והשנים שעשה בקיבוץ. כאן חוברים כל המרכיבים המוכרים לשלם הגדול מסכום חלקיו, שמשאיר אפקט רגשי של ממש, אף שגם כאן לוי לא מתאפק ומסיים בפאנץ' שקצת מחליש את האפקט, כאילו חייבים לסיים בבדיחה לפני ששולחים את הקהל הביתה.

סרטים: 4 קומדיות קלאסיות (זמינות בנטפליקס) שהן גם סרטי ביכורים של יוצריהן | אור סיגולי

"מונטי פייטון והגביע הקדוש"

לפני זמן-מה עלתה בנטפליקס הספרייה המלאה של מונטי פייטון, חבורת הקומיקאים הבריטים האגדית, על כל סרטיהם, תוכניות הטלוויזיה וההופעות המצולמות. אחד מהם הוא כמובן "הגביע הקדוש", ההרפתקה הקולנועית הראשונה של המצחיקנים, שיצאה לבתי הקולנוע ב-1975 וגם הייתה עבודת הבימוי הראשונה של טרי גיליאם, לימים, אחד הבמאים המעניינים ביותר של תקופתנו ("ברזיל", "12 קופים"). נדמה שאין צורך להרחיב את הדיבור על אחת הקומדיות הטובות ביותר בכל הזמנים, אבל למקרה שפספסתם - מונטי פייטון מחליטים לחזור אל ימי המלך ארתור ולהציג מחדש את המיתוס על אנגליה של האבירים והמכשפות, בהשתתפות ארנבים קטלניים, אנשים שהפכו ללטאה אבל החלימו, צרפתים עם פה מלוכלך וכמובן... שיח! לא בכדי מדובר בקלאסיקה מוחלטת, כזו שאפשר לראות מספר אינסופי של צפיות.

"לוק, סטוק ושני קנים מעשנים"

ב-1999, ללא ספק אחת השנים הטובות ביותר של הקולנוע, עולם האקשן זכה לשתי תפניות שישנו אותו לנצח: "מטריקס" ו"לוק, סטוק ושני קנים מעשנים". השני הגיע מאנגליה והיה סרט הביכורים של במאי צעיר בשם גאי ריצ'י, ואולי לא פחות חשוב: שחקן לא מוכר העונה לשם ג'ייסון סטיית'האם. שניהם מנפקים להיטים עד היום. קומדיית הפשע על קבוצת הצעירים שמסתבכת עם כל האנשים הלא נכונים, הפכה ב-1999 לשיחת היום (ואפילו הוקרנה מסחרית בארץ), קיבלה מאז מעמד של קאלט, ופתחה את הסכר לעשרות קומדיות אקשן שניסו לשחזר את הקסם, עם עריכה אקסטטית, פסקול משובח ואם אפשר גם במבטא קוקני כבד. "לוק סטוק" היה ברק בבקבוק, וגם אם מעט התיישן, תמיד כיף לחזור אליו.

"מאבדים את זה"

קיי קנון היא דמות ידועה בעולם הקומדיה האמריקאית החדשה, ולשמה קרדיטים של כתיבה והפקה ב"30 רוק", ""פיץ' פרפקט" ו"הבחורה החדשה". ב-2018 ביימה לראשונה סרט, שגם הופץ בארץ, אבל לא זכה להערכה הראויה לו. במרכזו, שלושה הורים יחדיניים (שני אבות ואם), שבנותיהן עומדות לצאת לקולג', והמחשבה על כך שהגוזלות שלהם עומדות לאבד את בתוליהן מוציאה אותם ללילה מטורף. זה אומנם נראה כמו עוד קומדיה וולגרית ומטופשת, והיא אכן כזו חלק משמעותי מהזמן, אבל יש פה הרבה יותר מזה. לא רק שזה סרט מצחיק נורא, עם הופעות נפלאות של לזלי מאן וג'ון סנה, אלא שגם לקראת הסוף הוא מתגלה כסרט מרגש מאוד וכסיפור מקסים על הקשר בין הורים וילדים באלף החדש.

"לא מרגישה בבית בעולם הזה"

הקומדיה השחורה הזו נחתה בנטפליקס משהו כמו דקה אחרי שזכתה בפרס חבר השופטים של פסטיבל סאנדנס 2017. סרט הביכורים של השחקן מייקון בלייר ("נקמה כחולה") מספר על אישה צעירה, העובדת כאחות רחמנייה בעיירה קטנה, שמגלה כי דירתה נפרצה וממנה נלקחו כמה פריטים יקרי ערך. המחשבה על חילול הפרטיות שלה שולחת אותה למסע של חיפוש ונקמה, שאליו מצטרף שכן אקסצנטרי (אלייז’ה ווד) ודי במהרה הדברים יוצאים משליטה. הוא אומנם אלים למדי, אז קחו בחשבון, אבל על פני שעה וחצי שעוברות במהרה הוא בידור מצוין, וגם נותן הזדמנות מצוינת לשחקנית מלאני לינסקי להוכיח כמה היא טובה, וכמה מגיע לנו הרבה יותר סרטים בכיכובה.

בינג': "המכשף" - יצירת הביכורים של לורן שמיט היסריש
מספקת ומתגמלת למדי, אבל לא מרגשת ומסעירה | שי גולדן

הרבה מאוד אנשים חיכו לסדרה הזאת. מיליוני הקוראים של סדרת הספרים, בשם הזה, ברחבי העולם וכל אומת הגיקים באשר היא. נטפליקס חיכתה לה, כי כבר הרבה זמן לא הייתה לה סדרת להיט מדוברת ממש, סטייל "כתום זה השחור החדש" או "בית הקלפים". ומאז ש"משחקי הכס" השתלטה על השיח ועל התודעה של צופי הטלוויזיה בעולם, כולם מחפשים את חאליסי וג'ון סנואו הבאים. הכוונה הייתה שגראלט מריוויה (הנרי קאביל, "סופרמן") ויינפר הקוסמת יהיו הזוג שילכוד את דמיון הצופים בעולם. ומתוך הכוונה הזאת אישרה "נטפליקס" להפקה את "המכשף", השקיעה בה מעל מאתיים מיליון דולר (!), והחזיקה אצבעות שהקסם יתפוס.

"המכשף" / צילום: באדיבות נטפליקס

את הסדרה היא הפקידה בידיה של לורן שמיט היסריש הצעירה (41 בלבד), תסריטאית מיומנת ומנוסה ("הבית הלבן", "דרדוויל", "המגינים" ו"אקדמיית המטרייה" - כל האחרונות מבוססות על ספרי קומיקס של "מארוול" והצליחו מאוד אצל הצופים), אבל נעדרת ניסיון בהובלת תוכנית. אז להניח בידי יוצרת צעירה את הרישיון ליצירת הביכורים שלה, ולהוסיף לה על הדרך תקציב של 200 מיליון דולר כדי לעמוד במשימה - הנה לכם מבחן של ממש והימור לא פחות מענק.

איך הוא השתלם? ובכן: בסדר גמור, אבל לא יותר מכך.

כשהיא כורעת תחת נטל הציפיות, הדריכות שבהמתנה וקמפיין שיווק מאוד אגרסיבי - ל"המכשף" כמעט לא היה סיכוי מההתחלה. וזאת למה? מהסיבה הפשוטה שהיא לא "משחקי הכס". היא לא רעה, אפילו טובה, אבל היא לא "משחקי הכס". בכלל, תסריטים כמו זה של "חברים" שנכנסה לנעלי "סיינפלד" והצליחה מאוד - נדירים עד לזרא בתעשייה הזאת. סדרות להיט וסדרות פולחן, קל וחומר - סדרות שהופכות לתופעת תרבות - הן נדירות בערך כמו מלכה שרוכבת על דרקונים או מכשף שחי לנצח.

אבל נחזור לסדרה עצמה ולמה שעובד בה. נאותות ההפקה גבוהה וניכרת. רואים את הכסף על המסך, וזה דבר שקשה להישאר אדישים אליו, אפילו בסטנדרטים של ימינו. התסריט מפותל ומורכב, ונודד בין תקופות שונות ואירועים מקבילים, ולוקח מעט זמן להשתלט על סדר האירועים, אבל ברגע שהפאזל הורכב - פרקי הסיום טובים ומתגמלים.

בכלל, הסדרה מצולמת ומבוימת (אליק סחארוב הגדול, שביים גם כמה פרקים ב"סופראנוס" וגם ב"משחקי הכס", חתום על כמה פרקים) ממש טוב. הסיפור מתקדם. סצנות האקשן מפורטות וגרפיות כנהוג בימינו, כך גם העירום הכמעט הכרחי כיום. בתומן של שמונה שעות צפייה, החוויה מספקת ומתגמלת למדי, אבל לא מרגשת או מסעירה. הסדרה עוזבת אותך מיד אחרי שאתה עוזב אותה, בניגוד ל... ובכן, נו, אוף: "משחקי הכס".

איך הצליחה לורן שמיט היסריש במשימה? לא רע בכלל. היא עמדה במשימה להוציא תחת ידיה אחלה של סדרה מהנה. באמת: אחלה סדרה. אבל זהו. מי שמצפה ליותר מאחלה סדרה - יתאכזב. מי שייכנס ללא ציפיות מוקדמות לצפייה, ימצא שיצירת הביכורים של האישה המוכשרת הזאת היא הבטחה לעשייה טלוויזיונית טובה נוספת שלה בהמשך. אבל הליגה של הגדולים באמת? שמיט היסריש לא נראית כרגע כמי שמצויה בדרך לשם.

עוד כתבות

מייסדי סטארק פאוור. מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

אנרגיה לוהטת: בתוך מספר חודשים גייסו פורשי נופר 665 מיליון שקל

סטארק פאוור שהקימו נדב טנא ושחר גרשון, הפועלת בתחום פיתוח תשתיות אנרגיה ודאטה סנטרס בארה"ב, צירפה גם את מגדל למשקיעיה בסכום של 90 מיליון שקל

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מינוי שני תוך שעות ספורות: זה מי שצפוי להתמנות ליו"ר המטרו

אחרי תשעה חודשים ללא יו"ר קבוע, ועדת האיתור במשרד התחבורה בחרה באבי חליבה לעמוד בראש רשות המטרו, הגוף שאחראי על קידום פרויקט התשתית הגדול בתולדות המדינה ● המינוי מצטרף לקידום מינויו של אבנר פלור ליו"ר רכבת ישראל מוקדם יותר היום, ימים ספורים לפני פיזור הכנסת הצפוי

הנפקת Bending Spoons בנאסדק / צילום: Reuters, Brendan McDermid

החברה יוצאת הדופן שמקבלת מיליון מועמדים לעבודה ודוחה 99.9% מהם

יותר קשה להתקבל לבנדינג ספונז, בעלת AOL, מאשר להרווארד

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

מנהל ההשקעות שממליץ לצעירים 100% מניות: "ישראל תיהנה מהסלמה עם איראן"

ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקים, מזהיר מסקטור השבבים בארה"ב ובפרט מספייס אקס: "שוויים התנפחו, צריך להיזהר מחברות חלום" ● הנטייה החיובית שלו לשוק בת"א נמשכת, בעיקר אחרי ירידה של 10%, הוא משוכנע שהשקל יחזור להתחזק, ומסמן כמה הזדמנויות

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: שינויים בתשתיות חשמל יואצו בוות"ל

הפחתת הבירוקרטיה בהעתקת קווי המתח העליון צפויה לשחרר צוואר בקבוק מרכזי ברשת החשמל, ולהאיץ השקעות בהקמת מתקנים סולאריים, בעיקר בפריפריה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, בהובלת מניות השבבים; מחירי הנפט זינקו בחדות

הנאסד"ק נפל בכ-1.5% ● טראמפ הודיע על חידוש המצור הימי בהורמוז ● מחירי הנפט זינקו לרמות שנראו לאחרונה רק לפני החתימה על מזכר ההבנות בין ארה"ב ואיראן ● SpaceX ירדה למחירה הנמוך ביותר מאז הנפקת הענק ● אחרי ההנפקה בנאסד"ק בסוף השבוע, SK Hynix צנחה במעל 15% בסיאול ורשמה את היום הגרוע ביותר שלה אי-פעם ● הרווח של TSMC זינק ב-70%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א עברה למסחר מעורב; הדולר מתקרב לרף ה-3 שקל

המסחר בתל אביב מתפצל: ת"א-35 מטפס, ת"א-90 נופל ● הדולר נחלש מול השקל ● יום המסחר מתנהל בצל גל נוסף של תקיפות אמריקאיות באיראן, ותקיפות שלה בתגובה נגד מדינות המפרץ ● יצרנית השבבים טאואר מזנקת לאחר שדיווחה על תוכנית להרחבת כושר הייצור שלה ביפן ● מחירי הנפט זינקו לרמות שנראו רק לפני החתימה על מזכר ההבנות לסיום המלחמה ● דריכות בארה"ב לקראת מדד המחירים לצרכן

חברת TIPRANKS על מסך הנאסדק / צילום: טיפרנקס

"הביצועים די מטורפים": תעודת הסל של אתר דירוג האנליסטים מגיעה לוול סטריט

תעודת הסל RANK הושקה בארה"ב על בסיס נתוני חברת שירותי המידע הפיננסי TipRanks מישראל ● היא כוללת את 50 המניות עם הכי הרבה המלצות "קנייה" ועם המומנטום הגדול ביותר במדד S&P 500 ● בין החברות הבולטות בתעודת הסל: וולמארט, מיקרון ואמזון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט בעקבות הירידה באינפלציה; נאסד"ק מזנק ב-1%

האינפלציה בארה"ב הפתיע לחיוב וירדה מעבר למצופה ● IBM צוללת במעל 20% אחרי שפרסמה תוצאות כספיות ראשוניות מאכזבות לרבעון השני

נתב''ג / צילום: Shutterstock

האמריקאים לא מפנים מתדלקים מנתב"ג, 50 אלף כרטיסי טיסה בסכנה

הקפאת פינוי מטוסי התדלוק האמריקאים מעכבת את פינוי עמדות החניה בנתב"ג, וברשות שדות התעופה מזהירים כי ללא פתרון מיידי יידרשו לבטל כ־10 טיסות ביום החל מ־23 ביולי ● זאת דווקא לקראת שבועות של עומסי שיא, שבהם צפויים לעבור בנמל עד 94 אלף נוסעים ביום

רחוב באיראן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אזרחי איראן מתקרבים למשמרות המהפכה, וזה פוגע במו"מ עם ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: הלאומנות האיראנית הקיצונית רושמת התחזקות במדינה, חוקרים ישראלים ואמריקאים פעלו יחדו לפתח תוכנית לערעור המשטר באיראן, וחברת הטכנולוגיה הישראלית שמספקת אמצעי מעקב לשוטרים בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם    

שר החוץ הגרמני, יוהאן ואדפול / צילום: RALF HIRSCHBERGER

קרב באיחוד האירופי: גרמניה מנסה לטרפד הטלת סנקציות על ההתנחלויות

גרמניה הודיעה שכל החלטה של האיחוד האירופי על הגבלת סחר עם התנחלויות מחייבת הסכמה פה-אחד של המדינות החברות ● הדרישה מקטינה משמעותית את הסיכוי לאישור הצעד ● כמה מדינות באירופה, ובהן אירלנד, ספרד והולנד, מקדמות צעדים עצמאיים להגבלת הסחר עם התנחלויות

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

הפתרון של עלי אקספרס לשאלת המע"מ

אתר הקניות הפופולרי משנה את חוויית הרכישה בישראל: המע"מ על הזמנות החייבות במס יחושב מראש בקופה, והלקוחות יראו את המחיר הסופי עוד לפני התשלום ● במקביל, עלי אקספרס מרחיב את פריסת נקודות המסירה בארץ

תחבורה ציבורית / צילום: שלומי יוסף

באוצר חוששים: הרפורמה הגדולה בתחבורה הציבורית לא תעלה להצבעה

הרפורמה להקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות תקועה לפני הקריאה הסופית ועלולה ליפול עם פיזור הכנסת ● על פי גורמים המעורים בפרטים, המפלגות החרדיות תוקעות כעת את הסוגייה, בין היתר בטענה לפגיעה בסטטוס קוו בהקשרי השבת

דלית ויכסלבאום, ליעד שובל, מיכל צוקרמן, יגאל ברקת, נויה פרסול, דרור בהט / צילומים: ענבל מרמרי, רמי זרנגר, עדי אורני, תומר שלום, עומר כהן, ניקולה וסטהפל

כוחו של הקריאייטיב: מנהלי השיווק מפרגנים לקמפיינים ישראלים

הסמנכ"לים שמאחורי מהלכי השיווק הגדולים במשק בוחרים את ההצלחות הבולטות של השנה החולפת, ומפרגנים למתחרים - חלק ראשון ● הצצה למדד המותגים שיתפרסם השבוע ולכנס MAD שיתקיים ביום רביעי

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

התלונה המפתיעה של מטופלים בתרופות הרזיה, והחברה שמסמנת את הלהיט הבא בשוק

ענקית הפארמה נובו נורדיסק חתמה על הסכם עם חברה המפתחת שתל עם תרופות GLP-1, כדי להתמודד עם בעיית הנשירה מהטיפול ● מנתחים פלסטיים מדווחים על תלונה חוזרת – הרזיה באוזניים, וזו לא רק בעיה אסתטית ● וגם: חברה ישראלית קיבלה 8 מיליון אירו כדי לקדם את התרופה שלה לאחד הזיהומים הנפוצים בבתי חולים ● השבוע בביומד

ברק אברמוב, בעלי רשת ג'פניקה / צילום: שלומי יוסף

"סוחטים אותי": גרסת ברק אברמוב לרימונים על ג'פניקה נחשפת

לגלובס נודע כי אברמוב אמר למקורביו שהאירועים סביב מסעדות ג'פניקה נובעים מסירובו לשלם דמי פרוטקשן ● לאומי פרטנרס השקיעה לאחרונה 200 מיליון שקל ברכישת 20% מהחברה-האם של ג'פניקה, והעסקה כרגע נמשכת כסדרה

תקיפות באיראן, ארכיון / צילום: ap, Vahid Salemi

סוכנות הידיעות אירנא: פיצוצים באזור בנדר עבאס שבדרום איראן

דיווח: אחרי התקיפה בצנעא - החות'ים שיגרו טילים לעבר נמל תעופה בסעודיה ● ארה"ב הודיעה - המצור הימי על איראן יחל מחר ב-23:00 ● בתום שנים של לחצים: ממשלת בריטניה הכריזה על משמרות המהפכה כארגון טרור ● דיווח: חילופי אש במצר הורמוז ופיצוצים בבושהר ● עדכונים שוטפים

הדמיית MRI. האלמנטים הנדירים חיוניים / צילום: Shutterstock, Atthapon Raksthaput

משרד הבריאות בדק: לאילו בדיקות וניתוחים תחכו הכי הרבה זמן?

דוח משרד הבריאות: ההמתנה לדימות בישראל קצרה ביחס למערכות בריאות ציבוריות אחרות ● בית החולים שערי צדק מתבלט במקומות הראשונים במספר קטגוריות ● הפערים בין המרכז והפריפריה עדיין משמעותיים

פינוי בינוי ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסוף ל-12 מ"ר בפינוי-בינוי? העליון יכריע על הלכה חדשה, והיזמים בלחץ

השבוע הוגש ערעור על פסק הדין שלפיו תוספת שטח אחידה לדירות בפינוי-בינוי אינה שוויונית ומפלה את בעלי הדירות הגדולות ● עורכי הדין בתחום מזהירים מפני "קיפאון ואירוע שיכול להפיל פרויקטים", ומחכים להכרעה הגורלית של בית המשפט העליון