גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביכורים בתרבות: אלבומי בכורה ישראליים, סרטים, סדרה וספר

שלושה אלבומי בכורה חדשים של יוצרים מבטיחים, ספר ביכורים שבמיטבו כשאינו מנסה להצחיק, ארבע קומדיות קלאסיות שאפשר למצוא בנפטליקס וסדרת ביכורים אחת

תרבות G
תרבות G

מוזיקה ישראלית: השאפתן, המסקרנת והמחייך | תימורה לסינגר

"לגרש את הזאב" | אריק פלדמר

לאריק פלדמר יש קול יציב, בשל, בטוח בעצמו ומעורר אמון. אלבום הבכורה שלו, "לגרש את הזאב", הוא שאפתן (ולו במספר השירים הלא קצרים - 12). הרוק שהוא מחצין בועט היטב באוזניים ומתחשק לראות אותו ואת נגניו מופיעים על במה.

מי שמכור לעוצמות של להקת "אלגיר" ונגזרותיה (אלבומי הסולו של אביב גדג’ וגבריאל בלחסן) ימצא כאן הדהודים והשפעות מוצהרות שלהם - מוזיקלית וטקסטואלית, וניכרות גם השפעות של כנסיית השכל, משינה ואהוד בנאי. ועדיין, לפלדמר קול ועולם משלו: צעיר - וקיצוני בהתאם - שנודד בניגודיות שבין הרים לתהומות, שריפה וקיפאון, אורבניות מול טבע.

ניעור קל של קלישאות ייטיב איתו. פחות "קפא על שמריו" ו"בור ללא תחתית"; יותר "אבק ומאבק" ו"גן העדן שלה הוא הבדידות שלי". גם הידוק השירים באמצעות צמצום מספרם היה מחזק את האלבום. ועדיין, השירים מעניינים, והשיר "יריחו" נפלא במוזיקה ובאופן שבו פדמר מכניס אל הלב אקטואליות נפשית על מצע תנ"כי.

משפט לקחת: "הכינורות לא מנגנים פה, אך הקשתות עוד כאן".

"לשחות עמוק" | מיכל שחר

הקול של מיכל שחר עמוק ומעניין, והיא נשמעת רעננה, חזקה, מקורית ומודעת לעצמה. אלבום הבכורה שלה, "לשחות עמוק", מוכיח שהיא יודעת לשחות היטב, ושמים אכן מעסיקים אותה במובנים שונים (שתייה, צלילה, טביעה). כולל שיר אפוקליפטי על עיר שנעלמה מתחת האוקיינוס, ודווקא במצב הזה: "סוף סוף תרגיש אותו: סימן חיים".

ובשחר יש הרבה סימני חיים, שמעוררים רצון להמשיך לעקוב אחריהם. וגם מודעות עצמית, כולל לחסרונותיה - למשל בשיר "עוד שיר" שבו היא חושפת באופן מתוחכם את הקלישאות של השבר. "אבל את רוצה מזה עוד", היא מודה בכנות.

גם שחר לוקה מעט בתחלואי "האלבום הראשון", שמקורם ברצון להחצין במהלך הפריצה את כל הרגש שהצטבר במשך השנים, אפילו שחלקו אינו מעובד לגמרי. גם קיצור משך השירים, וסלקטור קשוח יותר בשער כניסתם לאלבום - היו מייטיבים איתם, ועדיין, כאלבום בכורה - הוא ממלא את שליחותו: לסקרן, לעניין ולהקשיב לו.

משפט לקחת: "מסירה את האיפור, מכבה את הפנים".

"שירים" | איציק פצצתי

איציק פצצתי (שם הבמה של עומר מור) הוא מפיק מוזיקלי מוערך בסצנת ההיפ-הופ הישראלי, שהפיק בין השאר את האלבומים של נֶצ'י נֶצ', פדרו גראס וג'ימבו ג'יי. באלבום הבכורה שלו, שנקרא בפשטות "שירים", שומעים את החיוך בקולו. הוא שר (וגם מנגן על כל הכלים, כולל מחבתות ומפתחות) שיר חמוד-כואב על חבורת שתיינים מזמרים, שיר מחאה - "התרוששות" - שהלחין למילים של דליה רביקוביץ', ושירי זוגיות ביתיים שאפשר לדמיין את נימתם כבר משמם: "דגדוגים בקצה האצבעות" ו"שיר לילד שלנו שעוד לא נולד". אלבום בכורה מרקיד, בועט ושוחר טוב.

משפט לקחת: "אנחנו כבר מחכים לחלוק איתך את האהבה שלנו, מיד אחרי שנבין מי אנחנו ומה אנחנו עושים, ואולי תוך כדי".

ספר ישראלי: "כאן לא בית קפה", ג’קי לוי | זהרה רון

קצת מצחיק לקשר דמות ידועה כמו ג'קי לוי - עיתונאי, מגיש תוכניות רדיו וטלוויזיה, ומספר סיפורים - למונח כמו ביכורים, אבל כן, רק בפברואר האחרון יצא לאור ספרו הראשון (למבוגרים. קדם לו ספר ילדים), "כאן זה לא בית קפה" בהוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר.
זכור לטוב טורו המיתולוגי "סולם יעקב" במקומון הירושלמי "כל העיר", שבו כתב ביקורת בתי כנסת, המצאה מקורית שלו. במשך שש שנים ביקר במאות בתי כנסת ברחבי הארץ, ואת רשמיו עיבד לטורים ולמופעים. בתי הכנסת הללו מפרנסים גם את הספר החדש, הפעם כחומר גלם לסיפורים בדויים. ומה מתאים מזה לחג מתן תורה?

יודעי ח"ן ייהנו מן הסתם יותר, אבל גם החילוני המצוי יוכל להתענג על האנתרופולוגיה של בתי הכנסת - מבתי המדרש הקטנים, השטיבלך ("שאליהם הייתי מגיע כמו שגסטרונום מדופלם מגיע לדוכן של מזון מהיר בעטיפת נייר שמנונית"), דרך מניינים חצי-מחתרתיים של ספרדים בישיבה אשכנזית, קהילה ירושלמית "בנוסח דראמסאלה", בית כנסת של קיבוץ צעיר, שהמרתף שלו משמש כמזקקת אלכוהול מאולתרת ועוד.

ג'קי לוי - "כאן לא בית קפה" / צילום עטיפת הספר

אז האם יש ללוי עוד מה לחדש לנו אחרי כל השנים האלה? התשובה המשמחת היא שכן. בעיקרון, ג'קי לוי הוא ג'קי לוי - העברית המשובחת שלו, שמשלבת פסוקי תנ"ך ושפת חכמים עם לשון רחוב, ההומור שלו עם ההתחכמויות המוכרות (והאהובות, על מי שהן אהובות), המבט האירוני, ה"טיפוסים" הצבעוניים, היידישקייט (לטעמי, אפשר היה לדלל קצת בבדיחות החמין והקוגל) והחיבה לסיפורי פואנטה ולשורות מחץ, שהתחדדו בשנים של טורים בעיתון וערבים של מספרי סיפורים.

הספר בנוי מתשעה סיפורים קצרים ואחד ארוך, נובלה בעלת אופי ואווירה שונים. חלק מהסיפורים ממשיכים את הקו הזה, של שנינות + צבע + פואנטה/ משפט מחץ, אבל חלק מהם מצליחים להמריא גבוה יותר, וזה קורה כשלוי מוותר על הדאחקה לטובת רגעים של כנות ואותנטיות, שלפעמים יש בהן אפילו עצב. אומנם גם בעצב של עצמו מביט לוי קצת מהצד, ומצליח לראות גם את הצד המצחיק והאבסורדי, אבל דווקא כשהוא לא מנסה להצחיק, הוא במיטבו.

כך למשל הסיפור "התפיליפיני שלי", המתאר מערכת יחסים בין חרדי קשיש והמטפל הפיליפיני שלו, או "זורח הבלש", שבמרכזו דמותו התמהונית של איש קפדן וגלמוד, שמצליח להיות מעצבן ומכמיר לב כאחד.

זה מצליח במיוחד בנובלה הארוכה, "גבע דגן", שמבוססת על שנות הנח"ל של לוי והשנים שעשה בקיבוץ. כאן חוברים כל המרכיבים המוכרים לשלם הגדול מסכום חלקיו, שמשאיר אפקט רגשי של ממש, אף שגם כאן לוי לא מתאפק ומסיים בפאנץ' שקצת מחליש את האפקט, כאילו חייבים לסיים בבדיחה לפני ששולחים את הקהל הביתה.

סרטים: 4 קומדיות קלאסיות (זמינות בנטפליקס) שהן גם סרטי ביכורים של יוצריהן | אור סיגולי

"מונטי פייטון והגביע הקדוש"

לפני זמן-מה עלתה בנטפליקס הספרייה המלאה של מונטי פייטון, חבורת הקומיקאים הבריטים האגדית, על כל סרטיהם, תוכניות הטלוויזיה וההופעות המצולמות. אחד מהם הוא כמובן "הגביע הקדוש", ההרפתקה הקולנועית הראשונה של המצחיקנים, שיצאה לבתי הקולנוע ב-1975 וגם הייתה עבודת הבימוי הראשונה של טרי גיליאם, לימים, אחד הבמאים המעניינים ביותר של תקופתנו ("ברזיל", "12 קופים"). נדמה שאין צורך להרחיב את הדיבור על אחת הקומדיות הטובות ביותר בכל הזמנים, אבל למקרה שפספסתם - מונטי פייטון מחליטים לחזור אל ימי המלך ארתור ולהציג מחדש את המיתוס על אנגליה של האבירים והמכשפות, בהשתתפות ארנבים קטלניים, אנשים שהפכו ללטאה אבל החלימו, צרפתים עם פה מלוכלך וכמובן... שיח! לא בכדי מדובר בקלאסיקה מוחלטת, כזו שאפשר לראות מספר אינסופי של צפיות.

"לוק, סטוק ושני קנים מעשנים"

ב-1999, ללא ספק אחת השנים הטובות ביותר של הקולנוע, עולם האקשן זכה לשתי תפניות שישנו אותו לנצח: "מטריקס" ו"לוק, סטוק ושני קנים מעשנים". השני הגיע מאנגליה והיה סרט הביכורים של במאי צעיר בשם גאי ריצ'י, ואולי לא פחות חשוב: שחקן לא מוכר העונה לשם ג'ייסון סטיית'האם. שניהם מנפקים להיטים עד היום. קומדיית הפשע על קבוצת הצעירים שמסתבכת עם כל האנשים הלא נכונים, הפכה ב-1999 לשיחת היום (ואפילו הוקרנה מסחרית בארץ), קיבלה מאז מעמד של קאלט, ופתחה את הסכר לעשרות קומדיות אקשן שניסו לשחזר את הקסם, עם עריכה אקסטטית, פסקול משובח ואם אפשר גם במבטא קוקני כבד. "לוק סטוק" היה ברק בבקבוק, וגם אם מעט התיישן, תמיד כיף לחזור אליו.

"מאבדים את זה"

קיי קנון היא דמות ידועה בעולם הקומדיה האמריקאית החדשה, ולשמה קרדיטים של כתיבה והפקה ב"30 רוק", ""פיץ' פרפקט" ו"הבחורה החדשה". ב-2018 ביימה לראשונה סרט, שגם הופץ בארץ, אבל לא זכה להערכה הראויה לו. במרכזו, שלושה הורים יחדיניים (שני אבות ואם), שבנותיהן עומדות לצאת לקולג', והמחשבה על כך שהגוזלות שלהם עומדות לאבד את בתוליהן מוציאה אותם ללילה מטורף. זה אומנם נראה כמו עוד קומדיה וולגרית ומטופשת, והיא אכן כזו חלק משמעותי מהזמן, אבל יש פה הרבה יותר מזה. לא רק שזה סרט מצחיק נורא, עם הופעות נפלאות של לזלי מאן וג'ון סנה, אלא שגם לקראת הסוף הוא מתגלה כסרט מרגש מאוד וכסיפור מקסים על הקשר בין הורים וילדים באלף החדש.

"לא מרגישה בבית בעולם הזה"

הקומדיה השחורה הזו נחתה בנטפליקס משהו כמו דקה אחרי שזכתה בפרס חבר השופטים של פסטיבל סאנדנס 2017. סרט הביכורים של השחקן מייקון בלייר ("נקמה כחולה") מספר על אישה צעירה, העובדת כאחות רחמנייה בעיירה קטנה, שמגלה כי דירתה נפרצה וממנה נלקחו כמה פריטים יקרי ערך. המחשבה על חילול הפרטיות שלה שולחת אותה למסע של חיפוש ונקמה, שאליו מצטרף שכן אקסצנטרי (אלייז’ה ווד) ודי במהרה הדברים יוצאים משליטה. הוא אומנם אלים למדי, אז קחו בחשבון, אבל על פני שעה וחצי שעוברות במהרה הוא בידור מצוין, וגם נותן הזדמנות מצוינת לשחקנית מלאני לינסקי להוכיח כמה היא טובה, וכמה מגיע לנו הרבה יותר סרטים בכיכובה.

בינג': "המכשף" - יצירת הביכורים של לורן שמיט היסריש
מספקת ומתגמלת למדי, אבל לא מרגשת ומסעירה | שי גולדן

הרבה מאוד אנשים חיכו לסדרה הזאת. מיליוני הקוראים של סדרת הספרים, בשם הזה, ברחבי העולם וכל אומת הגיקים באשר היא. נטפליקס חיכתה לה, כי כבר הרבה זמן לא הייתה לה סדרת להיט מדוברת ממש, סטייל "כתום זה השחור החדש" או "בית הקלפים". ומאז ש"משחקי הכס" השתלטה על השיח ועל התודעה של צופי הטלוויזיה בעולם, כולם מחפשים את חאליסי וג'ון סנואו הבאים. הכוונה הייתה שגראלט מריוויה (הנרי קאביל, "סופרמן") ויינפר הקוסמת יהיו הזוג שילכוד את דמיון הצופים בעולם. ומתוך הכוונה הזאת אישרה "נטפליקס" להפקה את "המכשף", השקיעה בה מעל מאתיים מיליון דולר (!), והחזיקה אצבעות שהקסם יתפוס.

"המכשף" / צילום: באדיבות נטפליקס

את הסדרה היא הפקידה בידיה של לורן שמיט היסריש הצעירה (41 בלבד), תסריטאית מיומנת ומנוסה ("הבית הלבן", "דרדוויל", "המגינים" ו"אקדמיית המטרייה" - כל האחרונות מבוססות על ספרי קומיקס של "מארוול" והצליחו מאוד אצל הצופים), אבל נעדרת ניסיון בהובלת תוכנית. אז להניח בידי יוצרת צעירה את הרישיון ליצירת הביכורים שלה, ולהוסיף לה על הדרך תקציב של 200 מיליון דולר כדי לעמוד במשימה - הנה לכם מבחן של ממש והימור לא פחות מענק.

איך הוא השתלם? ובכן: בסדר גמור, אבל לא יותר מכך.

כשהיא כורעת תחת נטל הציפיות, הדריכות שבהמתנה וקמפיין שיווק מאוד אגרסיבי - ל"המכשף" כמעט לא היה סיכוי מההתחלה. וזאת למה? מהסיבה הפשוטה שהיא לא "משחקי הכס". היא לא רעה, אפילו טובה, אבל היא לא "משחקי הכס". בכלל, תסריטים כמו זה של "חברים" שנכנסה לנעלי "סיינפלד" והצליחה מאוד - נדירים עד לזרא בתעשייה הזאת. סדרות להיט וסדרות פולחן, קל וחומר - סדרות שהופכות לתופעת תרבות - הן נדירות בערך כמו מלכה שרוכבת על דרקונים או מכשף שחי לנצח.

אבל נחזור לסדרה עצמה ולמה שעובד בה. נאותות ההפקה גבוהה וניכרת. רואים את הכסף על המסך, וזה דבר שקשה להישאר אדישים אליו, אפילו בסטנדרטים של ימינו. התסריט מפותל ומורכב, ונודד בין תקופות שונות ואירועים מקבילים, ולוקח מעט זמן להשתלט על סדר האירועים, אבל ברגע שהפאזל הורכב - פרקי הסיום טובים ומתגמלים.

בכלל, הסדרה מצולמת ומבוימת (אליק סחארוב הגדול, שביים גם כמה פרקים ב"סופראנוס" וגם ב"משחקי הכס", חתום על כמה פרקים) ממש טוב. הסיפור מתקדם. סצנות האקשן מפורטות וגרפיות כנהוג בימינו, כך גם העירום הכמעט הכרחי כיום. בתומן של שמונה שעות צפייה, החוויה מספקת ומתגמלת למדי, אבל לא מרגשת או מסעירה. הסדרה עוזבת אותך מיד אחרי שאתה עוזב אותה, בניגוד ל... ובכן, נו, אוף: "משחקי הכס".

איך הצליחה לורן שמיט היסריש במשימה? לא רע בכלל. היא עמדה במשימה להוציא תחת ידיה אחלה של סדרה מהנה. באמת: אחלה סדרה. אבל זהו. מי שמצפה ליותר מאחלה סדרה - יתאכזב. מי שייכנס ללא ציפיות מוקדמות לצפייה, ימצא שיצירת הביכורים של האישה המוכשרת הזאת היא הבטחה לעשייה טלוויזיונית טובה נוספת שלה בהמשך. אבל הליגה של הגדולים באמת? שמיט היסריש לא נראית כרגע כמי שמצויה בדרך לשם.

עוד כתבות

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב-i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P 500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם, ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

ארז בלשה, מנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: אייל טואג

בשווי מוערך של 1.1 מיליארד שקל: קרן ג'נריישן מקימה זרוע טיפול בפסולת

החברה החדשה, BlueGen Waste Management, תאחד את שלל הפעילויות של ג'נריישן בתחום הפסולת ● ג'נריישן דיווחה על מזכר הבנות עם לאומי פרטנרס להשקעה בחברה החדשה, במסגרתה לאומי תשקיע 171 מיליון שקל בתמורה ל-15% בחברה החדשה, כלומר שווי החברה מוערך ב-1.1 מיליארד שקל

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו-AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות ואת הכלים להתגוננות

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

עפ"י דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלמ"ס, שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

היזם שבטוח: "ייקח עוד זמן עד שאנשים יירדו מהגדר"

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע, והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף, אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

עסקי היופי מעולם לא היו תחרותיים יותר. כך ספורה מתכננת להישאר בטופ

מנהלים ברשת הקמעונאית שבבעלות LVMH מאפשרים הצצה נדירה אל האסטרטגיה של החברה

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות - ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת