גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ההסתדרות דוחף לפתיחה מחודשת של שדה דב: "להציל את אילת הגוססת מהקורונה"

האם בחסות משבר הקורונה שדה דב יקום לתחייה? ל"גלובס" נודע כי יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ורה"מ בנימין נתניהו שוחחו על הנושא בימים האחרונים, וכי נתניהו הפגין גישה חיובית לרעיון ● מנכ"ל ישראייר ל"גלובס": "הרעיון נחמד אבל לא ישים בזמן הנוכחי"

שדה דב / צילום: יוסי פישר
שדה דב / צילום: יוסי פישר

האם בחסות משבר הקורונה שדה דב יקום לתחייה? ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות, יצא בפנייה לראש הממשלה בנימין נתניהו: פתח מחדש את שדה דב. ל"גלובס" נודע כי השניים שוחחו על הנושא בימים האחרונים, וכי נתניהו הפגין גישה חיובית לרעיון.

הנימוק שמספק בר-דוד לרעיון, שבימים שאינם ימי קורונה יישמע לרבים כהזוי למדי, הוא הצלת העיר אילת, אותה הוא הגדיר כ"גוססת". בר-דוד פירט כי כמחצית מעובדי אילת נפלטו ממעגל התעסוקה: "בתי מלון סגורים, עסקים קורסים, ולתיירים אין לאן לחזור. כל הפתרונות שהוצעו עד כה לא מצליחים לפוגג את עננת הייאוש שמרחפת על העיר", אמר.

לדברי יו"ר ההסתדרות, הבטחות ופתרונות רגילים לא יוציאו את אילת מהמשבר העמוק אליו נקלעה, ו"נדרשת כאן חשיבה מחוץ לקופסה".

הקריאה היא להקים מחדש את שדה דב לפרק זמן של שנתיים. בר-דוד יודע שמאז שנסגר שדה דב, פורקו המסלולים ושאר המתקנים שהיו בשדה.

המסע לאילת התארך

נזכיר כי בתחילת יולי 2019, אחרי מאבקים של שנים ארוכות, נסגר שדה דב, ששימש בעיקר לטיסות פנים לאילת. סגירת שדה דב התרחשה ארבעה חודשים אחרי סגירת שדה התעופה הקטן שהיה במרכז אילת. התוצאה: טיסות הפנים המחברות בין המרכז לאילת עברו לנתיב נתב"ג-נמל התעופה רמון, המרוחק כ-19 ק"מ מהעיר אילת. המסע את העיר בטיסה התארך, ויותר מ-30% מהטסים אף החליטו לוותר עליו. מספר הנופשים באילת, לפי נתוני התאחדות המלונות, לא ירד, והמשמעות היא שרבים העדיפו להדרים עם רכב פרטי במקום בטיסה.

בנוסף, מחירי הטיסות בקו שבו שלטה ארקיע ב-70% וישראייר בשאר, הפכו את הטיסה ואת המסע שנמשך כ-4 שעות ללא כדאיים. המחיר הממוצע לטיסה לאילת עמד על כ-370 שקל (בשעות הנוחות בימי השיא).

משבר בארקיע

מיד לאחר סגירת שדה דב פרץ משבר בארקיע. המשבר לא נבע רק מסגירת השדה אלא גם מהתחרות הגוברת בנתב"ג, אבל סגירת השדה, שנדמה שכי בארקיע לא האמינו שתתרחש עד לרגע האחרון, גרמה לקרע עם העובדים לאור כוונת בעלי החברה לבצע מהלך של פיטורים המוניים - לאחר מכן הוא נסוג מכוונתו.

בארקיע מועסקים כיום כ-550 עובדים המחזיקים ב-30% מהחברה. ב-70% הנותרים מחזיקה קבוצת ג'ורדאש של האחים נקש.

משבר הקורונה פגע בחברה, כמו גם בחברות התעופה האחרות, וכיום ארקיע נמצאת בהדממה מוחלטת, כולל בקו לאילת שנשאר בידי ישראייר בלבד, שהמשיכה להפעיל טיסות לאורך כל התקופה.

ארקיע מצויה בשיח עם העובדים וההסתדרות במטרה לחזור לפעילות. ההסתדרות, שמצפה לראות את מטוסי החברה באוויר ב-1 ביולי, אף הציעה לארקיע אמצעי עידוד בדמות הלוואה של 1.5 מיליון דולר, כפי שנחשף ב"גלובס". על הפרק נמצאת גם האפשרות למיזוג בין ישראייר וארקיע, מנהלי החברות, יו"ר ארקיע אבי חורמרו ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, דנים על אופציית מיזוג בין שתי החברות.

"רעיון נחמד אבל לא ישים"

האם הרעיון של פתיחת השדה העירוני של תל-אביב מחדש הוא ישים? גורם ברשות שדות התעופה הרים גבה לנוכח הרעיון. "הדבר הראשון שנעשה בשדה הוא הריסת המסלול ופירוק מגדל הפיקוח מכל מכשיריו. הקמה של מסלול חדש שעומקו 12 מטר תעלה כמיליארד שקל. טרמינל אפשר להקים, כולל מכונות שיקוף, או להשמיש את מגדל הפיקוח טכנולוגית. מדובר בתקציב יקר שלא ברור מי יממן אותו. רשות שדות התעופה תשמח אם הרעיון הזה יבשיל, אבל איננו רואים איך זה יכול להתרחש בהיבט התקציב".

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, אמר ל"גלובס": "הרעיון נחמד אבל לא ישים בזמן הנוכחי. הקרקע לא שייכת למדינה, השביתו שם את התשתיות, והשמשה שלהן מחדש מחייבת כעת השקעה אדירה. אם רוצים לעודד תנועה למלונות באילת, אפשר לעשות את זה אחרת, ובדיוק כמו שעשו עם חברות התעופה הזרות כמו רינאייר או וויז אייר - הן מקבלות מענק של 60 אירו לכל נוסע שנוחת בשדה רמון, ואני מציע שיתנו מענק של 60 שקל לכל נוסע שנוחת באילת. המענק הזה יאפשר לנו להגדיל את התנועה ב-50%. הדרך לעודד את הנתיב התעופתי לאילת היא באמצעות תמריץ מידי שיאפשר להציל את הקיץ".

ישראייר כאמור היא היחידה שפועלת כיום בקווים לאילת, והיום (ד'), אחרי כ-100 ימי קורונה, נחת לראשונה מטוס איירבוס באילת לטובת נופשים לחג השבועות. מחירי הכרטיסים לפי סירקיס עומדים על 100 שקל לתושבי אילת ועל 149 שקל לנוסעים האחרים. "הסבסוד הוא על הגב שלי. בגלל חוסר הוודאות הנוסעים מזמינים ברגע האחרון את הכול".

"שיממון הזועק לשמיים"

לפני מספר ימים גם ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, שיגר מכתב לנתניהו: "די להתעלמות ולזלזול המשווע מהעיר ומתושביה - זה הזמן לקיים את הבטחותיך". במכתב, שמצטרף לשורה של מכתבים קודמים, דרש הלוי סיוע דחוף לעיר שחטפה מכה קשה עם הירידה בתיירות מקור התעסוקה העיקרי בעיר. אם לא די בכך, סופה עזה שפקדה את אילת בחודש מרץ, הובילה לנזקים המוערכים בכ-100 מיליון שקל בנוסף לסגירת שדה התעופה דב בחודש יולי האחרון, שלטענת הלוי גרמה לעיר נזק עצום.

הלוי דורש מנתניהו לעמוד בהבטחות של המדינה מאוגוסט 2019 ולהעביר את כספי הפיצוי שהובטחו לעיר לאחר סגירת שדות התעופה, בסך 530 מיליון שקל ועוד 220 מיליון שקל שאמורים לעבור בהתאם להחלטת הממשלה עם כינון הממשלה הנוכחית.

לפי נתוני עיריית אילת, בכ-80% מבת-האב בעיר נמצא מובטל אחד לפחות. הלוי, שהיה ממובילי המאבק נגד סגירת שדה דב, ציין כי "סגירתו השגויה של השדה פגעה אנושות באיכות חיי תושבי העיר אילת, בדגש על התושבים החולים, והסבה נזקים כבדים לכלכלת העיר ולתעשיית התיירות. נכון להיום השדה עומד בשיממונו, שיממון הזועק לשמיים".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת–העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

הרכישה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר עבור סטארט-אפ AI

הרחבה מיד

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

הכפלת הפטור ממע"מ נכנסה לתוקף: איך יסתיימו המהלכים הבאים של השר סמוטריץ'

בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרד, שר האוצר חתם על הצו שיעלה את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ־75 ל־150 דולר ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר מחו נגד המהלך וטענו כי יפגע בעסקים הקטנים ● המאבקים הבאים: הטלת מס רווחי יתר של 15% על הבנקים, רפורמת החלב, החזרת המס על בעלי קרקעות פנויות והטלת מס יסף על משקיעי נדל"ן

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

החזית של ארה"ב מול דנמרק: גרינלנד, טורבינות רוח ואוזמפיק בסכנה

הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה "אורסטד" ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי 7 באוקטובר בקריאה טרומית ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

אילוסטרציה: Shutterstock

הרשות לאיסור הלבנת הון מזהירה: אלה הדגלים האדומים לזיהוי הונאות קריפטו

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקיף המתריע מפני התרחבות ההונאות, מתקפות הכופרה ומימון טרור דרך נכסים וירטואליים ● המסמך מופץ על רקע שנת שיא בהיקף הפעילות הפלילית ומפרט אינדיקציות לזיהוי פעילות חשודה בזירות מסחר, ארנקים וכספומטים לקריפטו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות - ביום השביעי ברציפות; המדדים בשיא

הדולר נסחר סבהב כ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית, ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בריאיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלווייתן ותמר לקפריסין, למורת רוחה של טורקיה

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

צ'ארלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר־הטרחה של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל־7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות