גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל משרד הבריאות היוצא: "עברנו מדאגה לאופוריה, עיקר הגידול בתחלואה מבתי הספר"

משרד הבריאות כינס מסיבת עיתונאים בעיצומו של החג על רקע עלייה במספר חולי הקורונה החדשים • במשרד שוקלים לסגור את הלימודים בחטיבת הביניים • משה בר סימן טוב: "גל שני איננו גזירת גורל, אנחנו לא בוודאות צועדים לסגר"

אנשי משרד הבריאות . הערב / צילום: משרד הבריאות
אנשי משרד הבריאות . הערב / צילום: משרד הבריאות

בצל העלייה בימים האחרונים במספר המאובחנים כחולים בנגיף הקורונה, שהגיע היום לתוספת של 101 מקרים חדשים, משרד הבריאות קיים הערב (ו') מסיבת עיתונאים מיוחדת עם פרטים אודות ההתפתחויות. באירוע השתתפו מנכ״ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב, ראש שירותי בריאות הציבור פרופ׳ סיגל סדצקי והמשנה למנכ״ל הפרופ׳ איתמר גרוטו.

"כינסנו את מסיבת העיתונאים בחג בצעד חריג, אבל אנחנו מרגישים שהמציאות משתנה באופן שמחייב אותנו להעביר את המסר לציבור", אמר הערב מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב. "הגעתי אחרי כמה שיחות עם שר הבריאות. סיימנו הערכת מצב עם ראש הממשלה נתניהו, ראש הממשלה החלופי, שרי החינוך והאוצר וראש המל"ל. אנו רואים בימים האחרונים עלייה משמעותית בתחלואה. היא מובהקת ומשמעותית, לאורך זמן ומפושטת בחלקי הארץ השונים". לפי בר סימן טוב, עדיין לא ברור האם מדובר באירועים ספציפיים או בשינוי מגמה - אך הבדיקות מצביעות על 1.5% מאובחנים מכלל הנבדקים.
"אנחנו רוצים לשמור על השגרה הכלכלית שעבדנו כל כך קשה כדי להשיג אותה. המחלה עדיין כאן; לא החום ולא הלחות הישראלים גרמו לזה שהיא תיעלם. הצעדים עליהם אנחנו נדרשים להקפיד, עדיין בתוקף. ההתרופפות בציבור - איננה במקומה. קיבלנו צפירת אזהרה לחזור ולשמור על הכללים, אחרת המציאות תאלץ אותנו לנקוט בצעדים קשים. יש חשיבות להתנהגות שלנו גם הערב, גם מחר. לא לצאת למקומות בהם יש התקהלויות גדולות, ללכת עם מסכה. עד עכשיו, רק היום, יש לנו כ-85 חולים חדשים. אתמול היו לנו 79. מכאן הדרך ל-100 חולים או ל-200 ו-300 חולים ביום היא קצרה, ומשם ל-1000 חולים ומעלה. ראינו את זה קורה בסינגפור".

"אנחנו משוכנעים שקיימת בעיה בבתי הספר"

לאחר שבימים האחרונים התגלו מקרים רבים בבתי ספר ברחבי ישראל, הדגיש המנכ"ל כי נשקלת האפשרות להפסיק את הלימודים בחטיבות הביניים ובתיכונים, וכי הצעדים הבאים ישקלו בממשלה, בהתאם להתפתחות התחלואה; "מרחב תמרון, שבו נהיה בניסוי וטעייה. נראה איך התחלואה מתנהגת, ולפי זה נתאים את עצמנו. אנחנו בהחלט שוקלים סגירה סלקטיבית, אך ההתפשטות היא על פני אזורים רבים וההתמודדות הסלקטיבית מוטעית".

פרופ' סיגל סדצקי הוסיפה כי "אנחנו משוכנעים שקיימת בעיה בבתי הספר. מוקדים ב-31 בתי ספר, אם פחות או יותר הדבקה. הם מפוזרים בכל הארץ, ואין לנו מקום גיאוגרפי אחד. ברור לנו שהתנאים בבתי הספר, פלוס שכבות הגיל הגבוהות, לא מאפשרים שמירה על אי הדבקה בקורונה".

בר סימן טוב הוסיף כי "'גל שני' הוא לא גזירת גורל. הוא תלוי אך ורק בהתנהגות שלנו. הנגיף מחפש כל חרך וסדק, ויש אמצעים להתגונן מפניו. זה תלוי בהתנהגות שלנו. אנחנו נערכים לכך בכל האמצעים. כמו שישראל נמנעה עד כה מהתפרצות בלתי נשלטת, היא תימנע גם בעתיד".

באשר לשאלה מהי עמדתו המקצועית של משרד הבריאות בעת הזו באשר לחזרה לצעדי סגר, אמר בר סימן טוב כי "לא היינו מחזירים את ישראל לסגר אילו זה היה תלוי בנו. לא המלצנו לשר הבריאות ולדרגי מקבלי ההחלטות לחזור אחורה למצב שבו היינו".

פתיחת נתב"ג לא מתוכננת לחודש יוני

פרופ' איתמר גרוטו הדגיש כי פתיחת נתב"ג, נכון לשעה זו, לא צפויה להתרחש בקרוב; "אנחנו עדיין בשלב של היערכות לפתיחת נתב"ג. לא תכננו לפתוח בתחילת יוני. יש לנו עוד היערכות מול 'המדינות הירוקות'. זה לא עומד על הפרק נכון לחודש יוני. יש טיסות, אבל מי שיגיע לכאן יאלץ לשהות בבידוד".

לאחר שאותרו קלסטרים של הדבקה בקהילת העובדים הזרים בישראל, אומרת פרופ' סדצקי כי "ישנו מוקד של התפרצות בקרב עובדים זרים. היום ומחר נערוך בדיקות. לא מדובר באנשים רק מאזור גיאוגרפי מסויים. מדובר, ככל הנראה, בתוצאות של פתיחת הסגר".

קצב העלייה במספר החולים היום גבוה, כאשר בשעה האחרונה דווח על כעשרה מקרים נוספים. לאור החלטת הממשלה כי עלייה של 100 חולים ביום, אומר בר סימן טוב "נורת ההזהרה של ה-100 כבר נדלקה. אנחנו לא מחכים להגיע לסף הזה. אנחנו ממליצים על צעדים, מסתכלים על התקהלויות. אנחנו לא רוצים לפגוע בפעילות הכלכלית במשק אבל מבינים שאנחנו נמצאים באיזשהו שינוי פאזה".

לגבי העול הכלכלי המוטל על כתפי העסקים בשל ההתמודדות עם משבר הקורונה ובאשר לשאלה איך יכול כעת אדם שניצל את ימי המחלה שלו להתמודד עם חובת בידוד, אמר בר סימן טוב "אנחנו בעד שהתמריצים הכלכליים יאפשרו לאנשים לממש את ההנחיות של משרד הבריאות. אנחנו מדברים איתם על זה, זה ברמת הממשלה".

לאור העלייה במקרים בקרב בני נוער ומוקדי התחלואה בבתי הספר, נשאל בר סימן טוב האם לא כדאי להפסיק את המפגשים עם סבא וסבתא, וענה: "בהחלט כן. צריך לחזור לפגוש את סבא וסבתא בזום, זו המלצה מאוד חשובה לציבור".

לאור העליה בתחלואה, הגיב הערב לדברים איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית ואומר כי "העליה במספר מקרי התחלואה בקורונה עם חזרה לפעילות היא צפויה. נדרשים אורך נשימה, קור רוח והתנהגות אחראית ושקולה הן של ראשי משרד הבריאות והן של הציבור. זיהוי מוקדם של מוקדי תחלואה על ידי מערך בריאות הציבור - הן ברמת הפרט (איתור מקרים ומגעים) והן ברמת האיזור (ניטור) הוא כלי חיוני לקבלת החלטות דיפרנציאלית, בהתאם לסיכון הספציפי. בצד הדריכות והזהירות המתחייבת, ההחלטות, כדוגמת סגירת בית ספר, חייבות להיות נקודתיות ולא גורפות, על בסיס אפידמיולוגי ולא על בסיס גחמות ופחדים".

מוקדם יותר התייחס פרופ׳ חגי לוין, יו"ר ארגון האפידימיולוגיים, בשיחה עם "גלובס" לעלייה במקרי הקורונה וטען שהפתרון צריך להיות טיפול נקודתי במוקדי תחלואה: ״כל הזמן מתעסקים במספרים הספציפיים, אבל 'מרוב עצים לא רואים את היער. צריך להכין את המערכת, לזהות מוקדי תחלואה ולהכילם, להבין טוב יותר את דרכי ההעברה באמצעות חקירות אפידמיולוגיות. החזרה לשגרה מחייבת יצירת מערך תומך משמעותי, שידע לאתר ולבודד מקרים במהירות, על פני הטלת מלוא האחריות על האזרחים והתניית חיי השגרה בעלייה בתחלואה לבדה״.

עוד כתבות

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

המעבר הגדול של צה''ל לדרום / איור: גיל ג'יבלי

צה"ל מתחיל להעביר את אגפי המודיעין והתקשוב לנגב, ללא פתרונות תחבורה או דיור

18 שנה לאחר החלטת הממשלה, המעבר של אגפי המודיעין והתקשוב לנגב יתחיל בהדרגה בחודש הבא ● במסגרתו, אלפי חיילים ואנשי קבע יחלו לשרת בדרום, ומאות דונם במרכז יפונו לטובת מסחר ומגורים ● אלא שהתקציבים לפתרונות תחבורתיים ולדיור נותרו על הנייר או טרם יושמו בשטח, ובדרום מזהירים: אנו רחוקים מלהיות מוכנים

בכובע DOGE: מאסק בבית הלבן / צילום: Reuters, Nathan Howard

שנה אחרי הקמת המחלקה של מאסק: מה יצא מריצת האמוק הזו

בינואר הוקמה בסערה המחלקה לייעול ממשלתי, עם אילון מאסק כנער הפוסטר שמצהיר על קיצוץ של טריליון דולר ● המהלכים שלה גרמו למאות אלפים לאבד את עבודתם, יש שאומרים גם עלו בחיי אדם, ומנגד התומכים מתעקשים שהיא משמעותית ● מה קרה בסיכום השנה הזו

LeapMotor C10 פלאג־אין / צילום: יח''צ

הפלאג-אין הסינית החדשה מרווחת ומתומחרת היטב, אבל יש מקום לשיפור

לגרסת הפלאג־אין החדשה של הקרוס־אובר הסיני יש עדיין מה לשפר באגף התוכנה, אבל היא משלבת תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ביחד עם יכולת שיוט חסכונית למרחקים ארוכים

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

מחבלי חמאס לאחר הפסקת האש / צילום: ap, Jehad Alshrafi

חמאס מעכב במכוון את איתור החטופים החללים: "מנסה למשוך זמן"

חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ●  צה"ל והשב"כ עצרו את מרוואן אלהמץ שהיה שותף בקביעת מותו של סגן הדר גולדין וחשוד כמי שידע היכן נקבר במנהרה ברפיח ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

עמירם שחר / צילום: Upwind

לפני פחות משנה הסטראט־אפ הישראלי הזה נמכר. עכשיו הוא עומד להיסגר

כשנה לאחר שפלקסרה רכשה מ־NetApp את חברת הענן הישראלית ספוט, שנמכרה במקור ב־450 מיליון דולר, החברה האמריקאית מחליטה לסגור את פעילות הסטארט־אפ בארץ ● העובדים המקומיים פוטרו, והפיצויים הוענקו לפי ותק

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך

מי קונה בבלאק פריידי שיניים שחורות? התשובה בפרסומת האהובה ביותר, של ביטוח 9

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק מזרחי טפחות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, משרד התחבורה השקיע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין צדק תחבורתי

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

שלומית ברנד / צילום: ענבל מרמרי

סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי: "יש מלאי של דירות מתוכננות, השאלה איך נבנה אותן"

שירה ברנד, סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי, גאה במלאי התכנוני הגדול ובמאמצים לקצר את הליכי התכנון והרישוי בישראל, ומקווה שהשנה תירשם פריצת דרך בתחום ● בראיון לגלובס היא מספרת גם על המאמצים לשיקום היישובים שנפגעו במלחמה והנגשת הבתים לפצועים הרבים