גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו: "אם לא נחזור לשמור על הכללים, לא תהיה ברירה אלא לחזור להגבלות"

הצהרת ראש הממשלה מתקיימת יממה לאחר תדרוך שקיים משרד הבריאות, ובו ניסו להתריע מפני קפיצה בנתוני התחלואה על רקע מה שכינו ״אופוריה״ ● נתניהו: "בימים האחרונים, עם הזלזול בשמירה על הכללים, אנחנו מתקרבים לתהום"

בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

בסיומו של סוף שבוע ארוך בו עלתה התחלואה בעיקר בעיר ירושלים כינס נתניהו צוות שרים מצומצם לדון בפתרונות עבור התמודדות עם הגל השני של הקורונה.

להצהרה של ראש הממשלה נתניהו הצטרפו שר החינוך החדש יואב גלנט ושר האוצר החדש ישראל כ״ץ. שר הבריאות יולי אדלשטיין לא היה חלק מן ההצהרה וכך גם אף לא נציג מן השותפים החדשים של הליכוד, סיעת כחול לבן. זאת על אף שרק לפני כמה ימים אישרה הממשלה את הקמת ועדת השרים לענייני קורונה ומחציתה עם שרים מטעם כחול לבן.

בהצהרה אמר נתניהו כי ראה במהלך סוף השבוע את הישראלים בים וצוהלים במסיבות. ״שמעתי אותם אומרים, נגמרה הקורונה, אבל זה לא נכון. המגפה לא מאחורינו. 

״המגפה עדיין כאן, בינינו ובתוכנו. כיבינו את הלהבות הגדולות, אבל הגחלים של המגפה עדיין כאן וכל רוח קטנה מייצרת אש".

נתניהו ציין כי ״כולנו מצווים לחזור ולשמור על הכללים, וזה כולל אותי, את השרים, את הציבור. הכללים הם פשוטים, מסיכות במרחב הציבורי, מרחק אישי של 2 מטר ושטיפת ידיים. אם לא נעשה זאת, לא תהיה ברירה אלא לחזור להגבלות.  אם כן נעשה זאת נוכל להחזיר את המשק, להחזיר את הצמיחה".

"מעתה נעודד פעילות של עסקים המקפידים על הכללים ונפעל נגד אלה שלא מכבדים את הכללים. צריך לזכור, הנגיף הוא קטלני ומתפשט בטור גיאומטרי וגובה קורבנות בחיי אדם. 

"אתמול היה שיא במספר נדבקים בעולם ביום אחד. הנגיף לא מתרשם ממזג האוויר ומאקלים. הוא מכה בעוצמה במדינות חמות, וגם באזור שלנו, באיראן טורקיה ומצרים וגם במדינות קרות, כמו שבדיה. בשבדיה ובלגיה, אלפים מתים מקורונה. לשמחתנו, בישראל זה לא קרה, אנחנו כואבים את מותם של 284 קורבנות הקורונה. לא הגענו למספרים מבעיתים, כי נקטנו צעדים יעילים והם גבו מחיר כבד מן הכלכלה.

"הגענו לקצב הדבקות של בודדים ביום, פתחנו את המשק ואת מערכת החינוך. כאשר הודענו על הסרת ההגבלות אמרנו שזו תהיה פתיחה ניסיונית. המשלתי זאת לניגון באקורדיון, זו שיגרת הקורונה. פותחים כאשר התחלואה נמוכה. ויתכן שצריך לכווץ את האקורדיון בחזרה.

"קבענו את הימים הקרובים כימי מבחן, לראות אם יש שינוי מגמה, שיחייב סגירת מוסדות החינוך. כרגע החלטנו לא לסגור מוסדות חינוך. נעדכן השבוע את תו הסגול, כדי להתאים אותו למציאות ולשגרת הקורונה.

הנחתי את השר לביטחון פנים להגביר את האכיפה של הכללים על ידי המשטרה. עד עכשיו היתה אכיפה מאוד מצומצמת. ביקשתי ממשרד המשפטים לאפשר אכיפה של פקחים עירוניים. שר החינוך יטפל בנושא של שמירת הכללים בבתי הספר.

"אני מבקש מכם, אזרחי ישראל, להקפיד על העיקר, ללא פלפול. שלוש הכללים המרכזיים -מרחק, מסיכות, היגיינה. עד שלא ימצא החיסון, אנחנו במסע ארוך כשלצידנו פעורה תהום. בימים האחרונים, עם הזלזול בשמירה על הכללים, אנחנו מתקרבים לתהום.

"כל אחד צריך לדאוג שהוא לא ידבק ולא ידביק. כולנו ערבים זה לזה. אם נפעל כך נאושש את הכלכלה ונחזיר את מקומות העבודה". 

"התוכנית הזו מטפלת בכך שאנשים לא יהפכו להיות מובטלים כרוניים"

שר האוצר ישראל כ״ץ עלה  לאחר הצהרת ראש הממשלה, והצהיר: ״אנו רוצים להחזיר את המשק לפעילות. אנחנו בעיצומו של מהלך קריטי, על ידי מתן תמריצים להשבת עובדים, היושבים כיום בבית. גיבשנו תכנית חדה ומהירה.

"התכנית אומרת שכל מעסיק קטן או גדול שייקח עובד חזרה לעבודה, יקבל תמריץ של 7,500 שקל, החל מיום ב׳ הקרוב, 1 ביוני. מי שהחזיר במאי, יקבל 3,500 שקל. שני המענקים מותנים בכך שהעובד יועסק לפחות 4 חודשים.

"באשר לחיילים משוחררים, סטודנטים, מועסקים במשרות חלקיות - הורדנו את הרף ל-3,300 בחודש. כלומר, גם מעסיק שייקח עובדים המשתכרים 3,300 ומעלה, יוכל לקבל את המענק. ככל שעסק יעסיק יותר עובדים, כך הוא יקבל מענק גדול יותר. הוא לא יוכל לפטר עובדים ולהעסיק חדשים, כי מדובר על כמות עובדים שצריכה לגדול.

"את התוכנית גיבשנו עם ראש הממשלה, הנגיד והגורמים האחרים. התוכנית תאפשר לקבל מענקים מיידיים, בשיתוף רשות המסים. לכן, הפעם, ההחלטה צמודה לביצוע. חיפשנו שיטה שהיא קלה ליישום וביצוע. יש ביקורת על התוכנית, כמו על כל תוכנית. תמיד יש ביקורת. אבל התוכנית הזו מטפלת בכך שאנשים לא יהפכו להיות מובטלים כרוניים. כי אם אנשים יחזרו לעבודה, המשק יחזור לצמיחה.

"מיד אחר השקת התכנית, יש לי יתרון שעומד לצידי אחד המומחים הגדולים בעולם בכלכלה מדינית, ראש הממשלה נתניהו. אנחנו נגבש ביחד תוכנית כלכלית שתחזיר את ישראל לצמיחה ושגשוג.

בתוך התכנית מוקצים 500 מליון שקל, כדי לאפשר לעסקים שונים לעבור את התקופה. אני החלטתי לפתוח את החלוקה של 500 המיליון - לשימוע הציבור. נפנה לציבור ונזמין אותו ולהשמיע לנו רעיונות, איך לחלק, למי ואיך. שיתוף הציבור הוא חיוני. רק מאמץ משותף יכול להוביל את המדינה חזרה למקום הטבעי שלנו, של מדינה צומחת ומובילה".

"אם יתגלה אירוע, נגיע מיידית למקום וההנחיות יהיו מהירות ובהירות"

״מערכת החינוך שלנו, עם למעלה מ-2 מליון תלמידים ומאה אלף מורים עם הנכס החשוב ביותר, הילדים שלנו, חווה עלייה מדאיגה בשבוע האחרון במקרי התחלואה", פתח ואמר שר החינוך יואב גלנט. "החל מן ה-26 במאי חלה עלייה מדאיגה, איתנו 137 מקרי תחלואה חדשים במערכת החינוך, מתוך 103 בגימנסיה בירושלים. 

"לאחר הערכת מצב, אנחנו עושים פעולות סלקטיביות. מאחר וזו החלטה כבדת משקל, ורוצים לשמור על בריאות התלמידים, אנחנו נוקטים בשורה של צעדים נוספים. אנחנו נמשיך עם הכללים, של שמירת מרחק, מסיכות, והיגיינה. מעבירים את זה לכל המנהלים והמורים. ביום ראשון, יהיה תדרוך בכל הכיתות על מנת להעצים את המסר. כאשר אנחנו היינו ילדים, חינכו את הילדים לשמור על פרחי הבר והילדים חינכו את ההורים. כך נעשה. נסייע למשפחות באמצעות חינוך הילדים.

"בכל בתי הספר ימונו נאמני קורונה, מסגל הוראה או סגל מלווה, והם ידאגו לפיקוח, דיווח ונקיון הולם. הם ישמרו על הקשר עם משרד החינוך ומשרד הבריאות. כמו כן, יוכן צוות משימה מחוזי. אם יתגלה אירוע, נגיע מיידית למקום וההנחיות יהיו מהירות ובהירות. הצוות הזה יממש מידית את התהליכים. הכל מוסכם עם יו״ר השלטון המקומי, שיסייע לנו ברתימת ההורים והמנהלים".

עוד כתבות

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

שיקום יערות, ריטריט לגיל המעבר או אמנות בחשכה: החופשות שלא חשבתם עליהן

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן