גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: אמריקה נקרעת לגזרים - מגפה, כלכלה, פוליטיקה, ועכשיו גם אלימות רחוב

לאחר חודשיים ויותר של סגר, ערי אמריקה חוזרות ונפתחות – וחוזרות ונסגרות. ערים גדולות מטילות עוצר לילי נגד נגיף אחר: שנאה ואלימות ● מי יודע איך ומתי זה ייגמר

מפגינים מול המשטרה על המוות של ג'ורג' פלויד. מיניאפוליס, ארה"ב / צילום: John Minchillo, Associated Press
מפגינים מול המשטרה על המוות של ג'ורג' פלויד. מיניאפוליס, ארה"ב / צילום: John Minchillo, Associated Press

בעיצומה של מגפה קטלנית, בשיאה של התמוטטות כלכלית היסטורית, חמישה חודשים לפני בחירות עם פוטנציאל קיטוב חסר תקדים, ארה"ב גלשה בסוף השבוע אל סידרה של מהומות־גזע אלימות בחוצות עריה הגדולות. 1,400 בני אדם נעצרו בשבת ב־17 ערים.

מושל המדינה העומדת במרכז המהומות האלה, מינסוטה, גייס בשבת את מלוא הכוח של המשמר הלאומי, 1,750 איש, כדי לשמור על חוק וסדר. המשמר הלאומי בארה"ב סר לפקודתם של מושלי המדינות. זו הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, לפני 75 שנה, שהמשמר הלאומי במינסוטה גויס במלואו. המושל, טים וולז, גם שוחח עם שר ההגנה בוושינגטון, על האפשרות של שימוש ביחידות צבא.

כעס, תסכול, ודגל הלאום הפוך: התמונות המצמררות והמרגשות מסוף השבוע הכאוטי בארה"ב

מחאות הרחוב התחילו ביום רביעי, בעקבות מותו המוסרט של גבר שחור תחת רגליהם של ארבעה שוטרים בעיר מיניאפוליס, הגדולה בערי מינסוטה. הן התפשטו לשורה של ערים אחרות, מלוס אנג'לס בדרום מערב עד ספרינגפילד, מסצ'וסטס, בצפון מזרח. עד מהרה נוסף להן נופך של אלימות, שכלל את שריפתה של תחנת משטרה במיניאפוליס, התקפות על רכבי משטרה בשורה של ערים, ביזת חנויות, התקפה על בית המשרדים של רשת סי.אן.אן באטלנטה ועוד.

בשורה של ערים הוטל עוצר לילה: במיניאפוליס עצמה ובסט' פול, "הערים התאומות" של מינסוטה, בצפון המערב התיכון של ארה"ב; במילווקי שבמדינת וויסקונסין, מצידה המזרחי של מינסוטה; בלואיוויל שבקנטקי, בדרום המערב התיכון, לאחר שני לילות של מהומות; בקולומבוס בירת אוהיו, במזרח המערב התיכון ובסינסינטי, בדרום אוהיו, על הגבול עם קנטאקי, לאחר שחנויות נבזזו ופחי אשפה הועלו באש; בפורטלנד, הגדולה בערי מדינת אורגון, בחוף המערבי של ארה"ב; בדנוור בירת קולורדו, בהרי המערב. בכל המדינות האמורות, המשמר הלאומי נקרא לשירות, או הועמד בכוננות. אתמול בלילה הועמדו גם שיקגו, פילדלפיה ומיאמי תחת עוצר. כל זה קורה רק ימים אחדים לאחר שעוצר הקורונה התחיל להיות מוסר בהדרגה.

התלקחות בהיקף כזה לא נרשמה בארה"ב מאז מהומות הגזע של סוף שנות ה־60. אז, ערים בערו, ומעמד בינוני, בעיקר לבן, נמלט אל הפרוורים. הערים הנפגעות, כולל וושינגטון הבירה, שקעו אל משברים כלכליים וחברתיים חמורים, שנדרשו עשרות שנים כדי להתאושש מהם. אחדות לא התאוששו עד עצם היום הזה.

הם כרעו ברך

הווידיאו של מות ג'ורג' פלויד, השחור ממיניאפוליס, עצר את נשימתה של אמריקה. היה קשה להתווכח עם מראה עיניים ועם מישמע אוזניים. הוא היה שרוע על האספלט, לצד צמיג של מכונית, כאשר שוטר במדים כורע ברך על צווארו. סרט הקלטה אחר, שפורסם יומיים אחר כך, הראה כי בכריעת הברך השתתפו ארבעה שוטרים. פלויד התחנן על חייו, וחוטמו זב דם. "לא יכול לנשום", הוא חזר ולאט. "בבקשה, הנח לי לעמוד". השוטר שברכו נחה על צוואר פלויד דקות ארוכות, ביל צ'אובין, נשמע מגיב בביטול, "סתום ת'פה", או "אתה דווקא נראה בסדר".

ממה מת ג'ורג' פלויד? ממצאי הניתוח שלאחר המוות לא כללו מחנק. הוא סבל משורה של "מצבים רפואיים קודמים", כולל שימוש בסמים, מחלת עורקים ומחלת לב. הוא היה בן 46, אבל לרוע המזל בריאות לקויה מאוד מייחדת מיעוטים גזעיים ואתניים בארה"ב, וקשורה במצב חומרי, ברמת השכלה ובגישה לטיפול רפואי. אין זה מפתיע למצוא אוסף כזה של ליקויים גם אצל אנשים צעירים יחסית.

אבל יהיו הממצאים הרפואיים אשר יהיו, הסרטון הפגין עניין אחד באופן חד משמעי: חוסר אנושיות של שוטרים, קלות דעת, אולי רשלנות פושעת.

 השוטרים, השחורים, השוטרים השחורים

נחשול של זעם הציף את אמריקה בתוך שעות אחדות. זה לא היה זעם פתאומי. התלונות על יחסם של שוטרים, בדרך כלל לבנים, אל עצורים, בדרך כלל שחורים, נשמעות זה שנים. מאורעות דומים, לפני חמש שנים, עוררו תנועה ארצית הקוראת לעצמה Black Lives Matter, "חיי שחורים נחשבים". התנועה הזו, באופן בלתי נמנע, עברה פוליטיזציה, והיא מזוהה עם השמאל הרדיקלי. אבל היא משקפת כאב ממשי בין שחורי אמריקה, בערך 12% של האוכלוסייה.

מאחר שהתלונות נרשמות בדרך כלל בערים גדולות, שיעור השחורים בהן גדול בהרבה מחלקם באוכלוסייה הכללית. במיניאפוליס הוא מתקרב ל־19%. אבל בדטרויט, מישיגן, הוא עומד על 80% ויותר. בערי הדרום הוא גדול בהרבה מ־50%. בערים גדולות במערב התיכון הוא נע בין 30% ל־50%. ממילא החיכוך בין בני מיעוטים לשוטרים ניכר, וחלקם של שחורים בבתי הכלא בארה"ב מגיע ל־33%, יותר מלבנים (לפי נתוני 2017).

המשטרות בארה"ב סרות למרותו של השלטון המקומי. חוץ מן האף.בי.איי, אין משטרה פדרלית בארה"ב. ואף כי האף.בי.איי יכולה להיקרא מפעם לפעם לחקור את התנהלותן של משטרות מקומיות, השיטור בערים אינדיבידואליות נעשה בידי ממונים מקומיים. ראש העיר הוא המפקד העליון של המשטרה, והוא הממנה את מפקח המשטרה.

בחצי המאה האחרונה גדל מאוד מספרם של מפקחי משטרה שחורים. מאז שנות ה־80, בכל עיר מרכזית באמריקה כיהן לפחות מפקח משטרה שחור אחד. כיום יש מפקחים שחורים בשיקגו, בבוסטון, בסן פרנסיסקו, בקליבלנד, בסינסינטי, בבולטימור, אפילו במיניאפוליס; נשים שחורות הן מפקחות המשטרה בפילדלפיה, סיאטל ודאלאס. מספר השוטרים השחורים הוכפל מאז שנות ה־80.

אבל נוכחותם של שחורים בעמדות פיקוד בכירות לא שיפרה בהכרח את יחסי המשטרה עם בני המיעוטים, בייחוד שחורים אבל גם היספאנים. מפקחים שחורים נמצאו לא פעם מן העבר השני של המתרס, בהגנה על מעשי פקודיהם נגד דעת הקהילות השחורות המקומיות.

לא פעם מתעורר הרושם שכוחות משטרה מועדים לגזענות ולאלימות מופרזת.

בדיקה בניו יורק הראתה כי אבותיהם של 80% מן השוטרים הועסקו בעבודת כפיים או בשירותים. לשון אחר, השוטרים באו ממעמד בינוני נמוך, עם רמות משתנות של השכלה ושל תודעה חברתית.

עניין רגיל הוא בפוליטיקה האמריקאית, שאיגודים המייצגים שוטרים נוטים להתייצב באופן מסיבי לצד מועמדים רפובליקאים בבחירות לנשיאות, מפני שאנשי הימין נתפסים כתומכים של "חוק וסדר".

חלום הביעותים של יעקב

מינסוטה היא מעוז היסטורי של פוליטיקה המתוארת "פרוגרסיבית", ומזוהה עם השמאל של המפלגה הדמוקרטית. מ־22 הבחירות האחרונות לנשיאות, משנת 1932 ואילך, מינסוטה הצביעה בעד מועמדים רפובליקאים רק שלוש פעמים. במובן הזה שום מדינה אינה משתווה לה.

העיר מיניאפוליס עצמה נחשבת לפרוגרסיבית. ב־2017 היא היתה חלוצה, כאשר העלתה את שכר המינימום ל־15 דולר לשעה. במועצת העיר יושבים 12 דמוקרטים וירוק אחד. אין רפובליקאים. אבל גם כך היא יעד להתקפה מצד האגף השמאלי של המפלגה, העושה מאמץ ארצי לדחוק לא־רדיקלים־מספיק מכל עמדת כוח.

ראש העיר הצעיר, ג'ייקוב פריי, בן 38, הביס את קודמתו בין השאר בזכות הגל הרדיקלי, האנטי־דונלד־טראמפי, שגאה באזורים דמוקרטיים של ארה"ב. פריי אגב הוא יהודי, חבר בשני בתי כנסת רפורמיים, ואשתו השנייה התגיירה כדי להינשא לו. הנשיא טראמפ גינה אותו שלשום כ"ראש העיר הדמוקרט הרדיקל החלש" של מיניאפוליס, והזהיר כי אם פריי לא יתעשת, ויחזיר על כנם את החוק והסדר, הוא, הנשיא, יתערב וישלח כוח צבאי.

אנרכיסטים חוטפים

מושל מינסוטה וולז, דמוקרט, אמנם לא תקף את פריי אישית, אבל הכריז למחרת במסיבת עיתונאים, כי עיריית מיניאפוליס נכשלה כישלון חרוץ בטיפול באלימות והודיע שהמדינה תקבל עליה את הטיפול במשבר.

הביקורת העיקרית על פריי נובעת מהוראתו לפנות תחנת משטרה, שאותה הקיפו מאות מפגינים זועמים. השוטרים נסוגו, התחנה הועלתה באש, והלהבות נראו בכל אמריקה.

פריי קיווה אולי שאקט האלימות הזה יספיק למחולליו, והשקט יחזור מאליו. אם אמנם זה היה הלוך מחשבתו הוא לא קרא היסטוריה של אלימות עירונית, באמריקה או בכלל. אילו קרא היה מגלה שאלימות עירונית נוטה להיחטף בידי אנרכיסטים, שסדר יומם הוא להרבות אי־סדר, לגרום נזק חומרי כבד, ולהתנגש עם כוחות הביטחון.

כמעט מכל הערים שבהן נרשמו מעשי אלימות בימים האחרונים באות ידיעות, שחלק ניכר מן המתפרעים "אינם מקומיים". שר המשפטים של ארה"ב מאשים את ה"שמאל הרדיקלי". נראה שהוא אינו מתכוון לברני סנדרס, אלא לארגונים חוץ־פרלמנטריים, שהפגינו את כוחם בעבר בהתנגשויות רחוב עם אנשי ימין קיצוני ועם ניאו־נאצים.

טראמפ חוזר ומחמיץ

באופן בלתי נמנע תלויה ועומדת השאלה איך ישפיעו המאורעות האלה על הבחירות לנשיאות ולקונגרס בנובמבר.

זה תלוי במידה רבה בחומרתם ובאורכם. אם להבות ילחכו את מרכזי הערים הגדולות, חוק־וסדר יהפכו לנושא בחירות מרכזי. ניסיון העבר מראה שבמקרה כזה הימין הוא היוצא נשכר.

אבל הסרטון של ייסוריו ומותו של ג'ורג' פלויד עשוי להגדיל את נחישותם של אנשי השמאל להצביע לטובת ג'ו ביידן, אף כי הם נוטים לזלזל בו. מאחר שבחירות בארה"ב מוכרעות תמיד על יסוד הצלחה או כישלון בהבאת מצביעים לקלפי, השאלה במי המאורעות האחרונים ינסכו יותר התלהבות היא בעלת חשיבות מכרעת.

הנשיא טראמפ חזר והחמיץ הזדמנות לצייר את עצמו כמנחם וכמלכד. במקום תמיכה ועידוד הוא יצא במתקפות על הדמוקרטים ועל "הסכינאים" המשתוללים בערים. הוא איים לירות בהם, ואפילו לשסות בהם "כלבים איומים". אלה שימושי לשון המעוררים אסוציאציה מיידית של המאבק בדרום ארה"ב נגד התנועה לשיווי זכויות האזרח של השחורים בשנות ה־50 וה־60. לא ברור למה בדיוק הוא מקווה, כאשר הוא מזהה את עצמו עם חסידי האפליה הגזעית של עידן קודר ורחוק.

הימין האמריקאי מתלבט בתגובה ההולמת על מאורעות מיניאפוליס. אשת מדיה ידועה של הימין, ג'נין פירו, בפוקס ניוז, חנקה דמעות כאשר דיברה על נסיבות מותו של ג'ורג' פלויד. היא אמרה על השוטר, המואשם עכשיו ב"רצח מדרגה שלישית", כי "הוא אינו ראוי להיות חופשי בארצנו".

אבל אחד מעמיתיה הפופולריים, טאקר קרלסון, התלונן על רפובליקאים שאינם מפנים את כעסם למפגינים האלימים. "מדוע איש אינו מגן עלינו, מגן על הציוויליזציה?", הוא שאל.

המאורעות האלה מעניקים לאמריקה עוד הזדמנות אחת להעמיק את קרעיה. היא זקוקה עד ייאוש לתיקון ולריפוי.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע