גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסטרטגיית היציאה מקורונה עוברת במדדים

השאיפה להחזיר מהר ככל הניתן את ההפסדים שספגו החסכונות מהמשבר, מציבה אתגר בפני תהליך החזרה לימי השקעות שגרתיים ● שימוש במדדים מאפשר לממש באופן מיטבי את אסטרטגיית היציאה

תצוגה של מדדי שווקים בטוקיו, יפן / צילום: KIM KYUNG-HOON  , רויטרס
תצוגה של מדדי שווקים בטוקיו, יפן / צילום: KIM KYUNG-HOON , רויטרס

בזמן שבכל העולם ממשיכים להתאושש מאחד האירועים המשמעותיים שעברנו בדורנו, גם המשקיעים ברחבי תבל מחשבים מסלול מחדש ובעיקר מנסים להחזיר את החסכונות שלהם למסלול של צמיחה ויצירת ערך.

הדרך הפשוטה והנוחה ביותר לחזור לשגרת השקעות היא באמצעות שימוש במדדים, או ליתר דיוק במוצרי מדד, שהרי מדדים הם רק כלי סטטיסטי שנועד לשימושם של מנהלי קרנות ותיקים.

בטור זה נתמקד בחמישה גורמים מרכזיים, שבזכותם אסטרטגיית היציאה מהקורונה צריכה להיעשות באמצעות השקעה פסיבית.

נמנעים מליפול למלכודת תזמון השוק

הטבע האנושי גורם לנו להרגיש תחושת ביטחון עצמי גבוה בתקופות טובות, ומאידך, להיכנס לפאניקה ולפחד בתקופות משבר. קשה עד בלתי אפשרי להתחמק מזה. בוודאי כשמדובר בכסף האישי שלנו - אותם חסכונות שצברנו במשך שנים ארוכות של עבודה קשה.

התכונות האנושיות האלה משחקות תפקיד מרכזי בדרך קבלת ההחלטות שלנו בתקופות קיצון. המוני אנשים ברחבי העולם קיבלו החלטה אינסטינקטיבית לממש השקעות בבורסה בזמן שהמגפה התפרצה, וכולנו נכנסנו לסגר בבתים. התוצאה היא שרוב המשקיעים האלה קיבעו הפסדים משמעותיים בתיק ההשקעות שלהם. במקרה הטוב, הם איבדו "רק" 10% מכספם, ובמקרה הנפוץ יותר, עשרות אחוזים - שחיקה של ממש בחסכונות של שנים.

אפשר לבקר את המהלכים שנעשו, ולקבוע בדיעבד איזו טעות חמורה זאת היתה, אבל זאת לא המטרה פה. מה שחשוב יותר זה להביט קדימה ולקבל החלטה איך פועלים מעתה והלאה.

וכאן נכנס פעם נוספת הגורם האנושי לתמונה, ומפריע. אנשים אומרים לעצמם שהמצב כרגע עדיין שביר, כי הכלכלה נפגעה באופן חמור, אז אולי כדאי לחזור לשוק במשורה. אז זהו, שלא. מי שקיבל החלטה להשקיע כעת, צריך להימנע מתזמון השוק. וזה אחד הערכים החשובים ביותר בהשקעה במדדים - הם מייצרים חשיפה מלאה לשוק בכל רגע נתון, ולכן מאפשרים לנו להימנע מאותה מלכודת של תזמון השוק.

תופעה נוספת שמאפיינת משקיעים בתקופות של חזרה לשגרה, היא הרצון להחזיר לעצמם את ההפסדים כמה שיותר מהר (ובצדק). עם זאת, במקרים רבים הדרך לממש את הרצון הזה עוברת בהשקעה בנכסים המסוכנים ביותר - אלה שנפגעו בצורה הקשה ביותר במשבר - וזאת מתוך תפיסה ש"מה שירד הכי הרבה, חייב לעלות בחדות".

אז זהו, שלא בהכרח. חלק מהחברות שנפגעו בקורונה בכלל לא יצליחו להתאושש, וייתכן שבקרוב נראה אותן מכריזות על חדלות פירעון או פירוק. לכן, השקעה כעת במניות או באיגרות חוב מסוג זה עלולה ליצור הפסדים כואבים ומיותרים.

היתרון במדדים בתקופה הזאת הוא שהם נמנעים מכניסה לפינות, שהרי הם חשופים לכלל השוק, ולא לנכסים מסוימים ש"דווקא עכשיו שווה לקנות אותם". הפיזור הרחב שקיים במדדים מצמצם את הסיכון של נייר ערך בודד, לא משנה אם זאת מניה או אג"ח מסוימת, ומצמצם את הסיכון להישענות על ענף פעילות ספציפי, שלא ברור איך יתנהג בתקופה של הפוסט-קורונה.

מבינים את הסיכון בזמן אמת

עולם ההשקעות הוא, למעשה, עולם של הזדמנויות מול סיכונים. כולנו מבינים את העובדה הבסיסית שבשביל לקבל יותר תשואה צריך לקחת יותר סיכון, ולהפך. כאן נכנסת לתמונה תכונה מרכזית של מדדים - שקיפות מוחלטת. אותה שקיפות מאפשרת לכל משקיע לראות בכל רגע נתון את הסיכונים הגלומים בהשקעה שביצע.

למשל, אם משקיע רכש קרן מחקה על מדד אג"ח מדינה, הוא יכול לדעת מה פוטנציאל הנזק שצפוי מעלייה עתידית בשערי הריבית, דרך בחינה של המח"מ המשוקלל במדד. לחלופין, אפשר לראות את הפילוח הענפי של מדד מניות מסוים ולהבין אילו סיכונים גלומים בו, במקרה שענף מסוים ייקלע לקשיים בעתיד הקרוב.

בעוד שמנהלי קרנות מתוחכמות, כמו קרנות גידור למיניהן, נוהגים "להחביא" את תמהיל הנכסים שבו הם משקיעים, בעולם המדדים הכל שקוף וגלוי לכולם. אין ספק כי מדובר ביתרון חשוב ומרכזי למשקיעים.

בתחילת הדרך, כשמוצרי המדד הראשונים הושקו בישראל ובעולם, אחת התכונות שבידלו אותם מהקרנות ה"מסורתיות" - אלה שניהול הקצאות הנכסים בהן ובחירת ההשקעות הספציפיות מתבצעים באופן אקטיבי - היתה עלויות השקעה מופחתות. בחלוף השנים, עם התפתחות עולם המדדים, נוהג זה נשמר, ודמי הניהול הנגבים בקרנות סל ובקרנות מחקות ממשיכים להיות נמוכים ביחס לחלופות השקעה אחרות.

ואולם, חשוב להדגיש שהירידה בשיעורי הריבית בעולם בעשור האחרון מבליטה עוד יותר את היתרון של עלויות ההשקעה במדדים. בזכותם, המשקיעים מרוויחים עוד כסף בלי לקחת סיכונים מיותרים.

מגוון רחב של חלופות השקעה

אחת ההשלכות החיוביות של התפתחות עולם המדדים ומוצרי המדד בשנים האחרונות היא יצירת מגוון רחב של חלופות השקעה, שמהוות פתרון לכל צורך אפשרי של משקיע.

חוסכים שמעוניינים בהשקעה סולידית בתקופה הנוכחית, ימצאו שלל קרנות על מדדי איגרות חוב - מאג"ח מדינה ועד אג"ח של חברות איכותיות בדירוג אשראי גבוה. לעומתם, משקיעים שמבקשים לנצל את המצב ולהשיא את פוטנציאל התשואה בתיק שלהם, יכולים לבחור מתוך מגוון מדדים שמתמחים במניות של חברות מתחומים שונים.

וכמובן, אפשר פשוט לבחור להיצמד לביצועי השוק ולהשקיע במדדים המכונים "מדדי בנצ'מרק" - אותם מדדים נפוצים ומוכרים, כמו S&P 500 ודאקס בחו"ל או ת"א-125 אצלנו. היתרון במדדים כאלה הוא שנקבל את מה שהשוק יעשה מעתה והלאה, בלי הפתעות מיותרות. אם השוק ימשיך לעלות - נקבל בדיוק את שיעור העלייה שלו, ואם יירד לפתע - לא נפסיד יותר ממה שהשוק עצמו איבד. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צורכי השקעה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם