גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות עם איכות אשראי גבוהה מנצלות את תיאבון השוק להנפקות"

מסיכום שערכו כלכלני חברת מידרוג עולה כי במהלך חודש מאי גויסו כ-5.9 מיליארד שקל בשוק האג"ח הקונצרני ● מנכ"ל מידרוג, אבי שטרנשוס: "המגמה החיובית בהיקף גיוסי אגח קונצרני נמשכה גם בחודש מאי, אולם נותרה סלקטיבית"

לאחר הטלטלה שעבר שוק הנפקות האג"ח הקונצרניות בחודש מרץ ובתחילת אפריל, בחודש שעבר נרשמה התאוששות מרשימה בשוק. זאת, על רקע ההתאוששות בשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני, הריבית האפסית במשק והירידה בתשואות.

מסיכום שערכו כלכלני חברת מידרוג עולה כי במהלך חודש מאי גויסו כ-5.9 מיליארד שקל בשוק האג"ח הקונצרני, יותר מכפול לעומת כ-2.9 מיליארד שקל בחודש מאי 2019.

במידרוג מציינים כי הגידול בהיקף ההנפקות בחודש החולף, ממשיך את מגמת ההתאוששות אשר חלה בחודש אפריל בשוק האג"ח הקונצרני, ומסמלת ניצנים של חזרה לרמת הנפקות בהיקפים דומים לתקופת טרום נגיף הקורונה. "הגידול בהיקף ההנפקות בחודש החולף, בהשוואה למקביליו בשנים הקודמות נבע בעיקר מהנפקות הסקטור הפיננסי וחברת החשמל. בסקטור העסקי שאינו נדל"ן (ללא מוסדות פיננסים וחברות ממשלתיות), נסגר חודש מאי עם היקף גיוסים של כ-2 מיליארד שקל, לעומת כ-600 מיליון שקל בחודש מאי אשתקד.

"להערכתנו, השיפור המתמשך בהיקף ההנפקות בשוק האג"ח הקונצרני נתמך בין היתר בזכות סיוע מבנק ישראל אשר הודיע על הקצאת 50 מיליארד שקל לרכישת אג"ח ממשלתיות על מנת להקל על תנאי האשראי במשק ושמירה על ריבית נמוכה. אמנם, בניגוד לבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה, אשר הודיעו על תמיכה ישירה בעזרת רכישה מאסיבית של איגרות חוב קונצרניות לצד אג"ח ממשלתיות, בנק ישראל הודיע כי יתמוך בעזרת רכישת אגרות חוב ממשלתיות בלבד. עם זאת, אנו מעריכים כי צעד זה יסייע למנוע ירידות שערים ועליות בתשואות אגרות חוב ממשלתיות, אשר בתורן יסייעו למנוע השפעות שליליות על שוק האג"ח הקונצרניות. כמו כן אנו מעריכים כי לגבי חלק מהמנפיקים, הגיוסים נועדו להצטיידות במזומנים עודפים כהיערכות מראש לתרחישים שליליים יותר בכלכלה, וגיוסים אלו עשויים לבוא על חשבון גיוסים עתידיים", מציינים במידרוג.

מנכ"ל מידרוג, אבי שטרנשוס, מוסיף כי "המגמה החיובית בהיקף גיוסי אגח קונצרני נמשכה גם בחודש מאי, בהמשך לחודש אפריל, אולם נותרה סלקטיבית. החברות עם איכות אשראי גבוהה מנצלות את תיאבון השוק להנפקות גדולות ואיכותיות, ומצטיידים בנזילות וחלקם גם מקדים גיוסים מתוכננים".

בחודש שעבר הונפקו 19 סדרות אג"ח על ידי 18 חברות שונות, לעומת 14 סדרות בידי 13 מנפיקים במהלך מאי 2019. כמו כן במהלך החודש נרשם מנפיק חדש יחיד. "בעוד שהנפקות חודש אפריל התאפיינו בריכוזיות סקטור הנדל"ן, אשר היווה כ-79% מסך הערך הנקוב שהונפק, בחודש מאי נסוג חלקן של חברות הנדל"ן לכ- 25% בלבד. התמתנות זו חלה בעיקר לאור התעוררות הגיוסים בקרב החברות הממשלתיות וחברות התשתית, בהובלת חברת החשמל וכימיקלים לישראל, לצד גיוס בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל בסקטור הפיננסי על ידי בנק הפועלים".

עוד מציינים במידרוג כי לאחר שבחודשים ינואר- אפריל 2020, היקף ההנפקות בקרב הסקטור הפיננסי הסתכם בכ-1.3 מיליארד שקל, בחודש החולף השלים בנק הפועלים גיוס בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל, באמצעות הנפקת כתב התחייבות נדחה בעלת מגנון לספיגת הפסדים (אגח מסוג COCO ), וכן התבצעה הנפקה נוספת בסך של כ-143 מיליון שקל באמצעות מנורה מבטחים החזקות. על אף הנפקות אלו, היקף ההנפקות בקרב הסקטור הפיננסי מתחילת השנה ועד לחודש זה, הסתכם לכ-2.6 מיליארד שקל בלבד, ירידה של 71% לעומת הנפקות בהיקף של כ-9 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

הסקטור העסקי שאינו נדל"ן הנפיק במאי אג"ח בהיקף של כ-2 מיליארד שקל. לאחר תקופה ארוכה אשר אופיינה בריכוזיות הנפקות בסקטור העסקי שאינו נדל"ן וקיבלה ביטוי מדי חודש על-ידי מספר מצומצם של מנפיקים, חודש מאי היה פורה בסקטור זה ובעל גיוון רב יחסית באמצעות הנפקות מצד 8 חברות שונות, לעומת 4 חברות בחודש מאי 2019 ומנפיק בודד במאי 2018. מירב הסכום בחודש זה גויס ע"י חברות התקשורת, כאשר סלקום ביצעה הרחבת סדרה בהיקף של כ-222 מיליון שקל, ואילו בזק עתידה לגייס כ-730 מיליון שקל בימים הקרובים. הנפקות בולטות נוספות בסקטור זה בוצעו ע"י איי.סי.אל (כיל) שגייסה כ-373 מיליון שקל, וע"י אדמה פתרונות לחקלאות וקבוצת פנינסולה אשר גייסו כל אחת כ-250 מיליון שקל.

בנוגע לאיכות האשראי מציינים במידרוג כי דומיננטיות ההנפקות של מנפיקים מקבוצת החוב המדורג Aa3.il ומעלה נמשכה בדומה לחודשים הקודמים ועמדה על כ-77% מסך הערך הנקוב בחודש מאי (בניטרול מוסדות פיננסיים), בהובלת חברות הנדל"ן המניב וחברת החשמל, זאת בדומה לשיעור של כ-72% בחודשים ינואר-אפריל השנה ובהשוואה לכ-20% בחודש מאי 2019. "אנו מעריכים כי דומיננטיות ההנפקות בקרב מנפיקים מקבוצת החוב המדורג Aa3.il ומעלה בהשוואה לתקופה המקביל אשתקד, נובעת בין היתר מההשלכות הכלכליות הקשות של נגיף הקורונה על המשק הישראלי והעלייה בסיכון האשראי, אשר מובילות לירידה בביקושים עבור אג"ח בקרב חברות בעלות דירוג בינוני-נמוך, וכן לעלייה מסוימת בריבית האפשרית עבורן לגיוס חוב. עם זאת, אנו מעריכים כי ככל שהמשק יתאושש ויחזור לסביבת פעילות נורמטיבית, כך גם הביקושים לאגרות חוב בדירוגים בינוניים ונמוכים יעלה".

עוד כתבות

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו; לשכת רה"מ: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

כמו משחקי הדיונון: הסוחרים מאחורי אחת התופעות הבולטות בוול סטריט

נוכח הזינוק החד בהשקעות מסוכנות של משקיעי הריטייל בדרום קוריאה במניות מם ותעודות סל ממונפות בארה"ב, רשות ניירות הערך בסיאול מחמירה את הפיקוח ● החל מדצמבר יידרשו משקיעי ריטייל לעבור קורסים וסימולציות בעקבות חשש להחרפת התנודתיות בוול סטריט והסיכונים לכלכלה המקומית

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג'ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה (ארכיון)

חמאס: העברנו לישראל את אחד משני החללים החטופים שנותרו

למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC