גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזהרו מעמלות סמויות בתיק ההשקעות שלכם

משבר הקורונה עלול לפגוע מהותית בביצועי התיקים של המשקיעים הפרטיים ● כדי להקטין את הפגיעה, בתקופה כזו חשוב לבחון בקפדנות את העמלות - שחלקן עקיפות ואף סמויות ● שווייץ, מרכז ניהול העושר של ישראלים באירופה, כמשל

בנק UBS / צילום: Gaetan Ball, Associated Press
בנק UBS / צילום: Gaetan Ball, Associated Press

בשוק השורי של עשור האחרון ראו המשקיעים הפרטיים את השקעותיהם בישראל ובחו"ל נעות בכיוון אחד - מעלה. בחסות השורות התחתונות הנאות בתיקי ההשקעות, רובם התעלמו מ"אחורי הקלעים" של השקעותיהם.

אולם משבר הקורונה גרם לפגיעה משמעותית בתיקים. למרות העליות בשבועות האחרונים, המיתון המתפתח עלול להביא לכך שהמגמה השלילית תימשך תקופה ארוכה.

כעת, עולה בחשיבותו הצורך למקסם את ביצועי התיקים, לרבות באמצעות חיסכון בעמלות מיותרות הפוגעות בתשואה.

לכן, במאמר זה נדון בסוגיות הרגישות ביותר במערכת היחסים בין מנהלי עושר (לרוב בנק או פמילי אופיס) לבין לקוחותיהם, הנוגעות לתנאים שבהם נרכשים נכסים, ולעלויות הנוספות המושתות עליהם אגב ניהול התיק.

שווייץ - בירת ניהול העושר

לצורך הדיון נתמקד בענקית ניהול העושר שווייץ. בסוף 2018 נוהלו בה 2.2 טריליון דולר - כ-60% משוק ניהול ההון באירופה ופי 2.5 מהשוק הבא אחריה בגודלו, גרמניה. העניין שלנו בה נובע מכך שמשקיעים ישראלים מחזיקים בה נכסים בהיקף אדיר של למעלה מ-50 מיליארד דולר, המנוהלים בעיקר בבנקים השוויצריים הגדולים.

מאחר שעמלות מופחתות מהתשואות למשקיע, הן משפיעות דרמטית על ביצועי תיקי ההשקעות. הרובד הראשון של העמלות הוא העלויות הישירות, קרי דמי הניהול. למשל, בגין עצם המנדט לניהול הכספים בשווייץ, דמי הניהול השנתיים עשויים להגיע ל-2%.

הרובד השני הינו עמלות עקיפות, בגין פעולות כגון רכישות ומכירות ניירות ערך והמרות מטבע. למרות שבשנים האחרונות נפוצים פתרונות "הכול כלול" בדמי הניהול - בפועל, פעמים רבות עמלות עקיפות אלה אינן נכללות בהם ו"מועמסות" על המשקיע בנפרד.

הרובד השלישי נחשב הבעייתי ביותר - העמלות הנסתרות מעיני המשקיע, שלרוב נגבות אגב ההשקעה במוצרים הפיננסיים הנכללים בתיק.

לעומת דירקטיבת MiFID II באיחוד האירופי, שחלק מהדרישות בה נועדו להגביל את העמלות הסמויות שניתן להשית על משקיעים - מקבילתה השווייצרית FINSA) Financial Services Act), שנכנסה לתוקף השנה, מטילה ככלל דרישות פחות מחמירות. לכן, כדי לחסוך בעלויות, על המשקיעים בשווייץ לקיים בקרות אקטיביות יותר.

התמקדות מופרזת ברטרוסשן

בין שלל העמלות הסמויות, לאורך השנים "זכו" עמלות הרטרוסשן (Retrocession), שמשמען "החזר עמלות", לכותרות בעיתונות הכלכלית. אלו מעין דמי תיווך שמנהלי מוצרים פיננסיים משלמים למנהל ההון הרוכש את המוצרים עבור לקוחותיו המשקיעים. הבעייתיות בעמלות הללו נובעת מכך שהן מתמרצות את מנהל ההון לרכוש מוצרים שאינם בהכרח מתאימים לצורכי הלקוח ולטעמי ההשקעה שלו. כך, עמלות אלה עלולות ליצור ניגוד אינטרסים.

בשבועות האחרונים פורסמה בעיתונות שורת כתבות על אודות היכולת להשיב את הכספים הללו, בתוספת ריבית גבוהה על השנים שעברו. לדעתנו, העיתוי הנוכחי מעורר תמיהה, מפני שמדובר בסוגיה שבשנים האחרונות לא התחדש בה הרבה.

בהתאם לפסיקות ביהמ"ש העליון בשווייץ, במקרים מסוימים לקוחות יכולים לתבוע רטרואקטיבית את השבת עמלות הרטרוסשן עד עשור לאחר ששולמו. אולם במרבית הבנקים, פרקטיקת הרטרוסשן פסקה עוד לפני אמצע העשור הקודם. למשל, UBS אסר על גביית רטרוסשן ב-2013, וקרדיט סוויס ב-2014. לכן, חלון הזמנים שנותר ללקוחות להשיב עמלות אלה עומד על שנים בודדות.

מעבר להתיישנות, עבור משקיעים רבים מדובר ב"מעשה עשוי". זאת, משום שלאורך השנים הם הוחתמו על מסמכים חדשים לניהול חשבון, שכללו ויתור על העמלות האלה. לפיכך, מרבית המשקיעים לא יקבלו דבר, בעוד שחלק מהם עשוי לזכות בהחזר חד-פעמי, לרוב קטן יחסית.

ואולם, לצד עמלות הרטרוסשן, קיימות שלל עמלות עקיפות וסמויות נוספות. כאן גלום להערכתנו פוטנציאל אדיר להתמקחות ואף להחזרים בגינן, שאינו שגור בשיח התקשורתי, ונסתר מעיני משקיעים רבים.

השלכה מהותית על התשואה

להמחשת האמור, הסתמכנו על דוח השקיפות השנתי ל-2019 שפרסמה פירמת Zwei Wealth מציריך, העוסקת בניתוח תיקי השקעות והרכב עמלות בבנקים שוויצריים. הדוח מצביע על כך שמתוך סך העמלות הנגבות מלקוח ניהול הון טיפוסי בשווייץ - אלה הגלויות, כמו עמלות דמי ניהול וקסטודי ("All-In Fee"), עומדות על כ-56% בלבד. לעומתן, העמלות הסמויות מהוות 44%. כלומר, העמלות הנגבות מלקוח ממוצע גבוהות כמעט פי שניים מאלה שהוא מודע לכך שהוא משלם ושעליהן "חתם".

בהינתן התשואות הממוצעות בעשור האחרון, המשמעות היא שהעמלות קיזזו בממוצע כשליש מהתשואה. זהו שיעור המשפיע מהותית על הביצועים בפועל. חשיבות הנושא מתחדדת במיוחד בואכה תקופה בה התשואות שיניב התיק עלולות לרדת מהותית.

נוסף על כך, בשל התחרות הגוברת במגזר ניהול ההון והמעבר לקרנות סל על חשבון מוצרים אקטיביים, בשנים האחרונות מצויות העמלות במגזר ניהול הנכסים במגמת ירידה מתמשכת, וכושר המיקוח של הלקוחות גובר. לפיכך, גם עמלה אטרקטיבית עשויה בחלוף הזמן להפוך יקרה מהמקובל ולמשקולת מיותרת על התשואה.

מעטים המשקיעים המנתחים את העלויות הכרוכות בשירותי ניהול ההון שלהם, משווים אותן לחלופות או מתמקחים עליהן. בפרט, מורכב במיוחד לזהות עמלות סמויות ולדרוש החזר בגינן. ברם, לפי פרסומי Zwei Wealth, באמצעות ייעול ההוצאות והרכב המוצרים בתיק, משקיע טיפוסי בשווייץ יכול לחסוך יותר משליש מהעמלות.

הדוגמה הטריוויאלית ביותר לעמלות סמויות קשורה לדמי הניהול. לעיתים קרובות, מנהל ההון אינו מנהל את הנכסים בעצמו, אלא מהווה משפך המשקיע בקרנות אחרות (מעין Fund of Funds). כך, נוסף על לדמי הניהול המוצהרים, לקוחותיו משלמים דמי ניהול גם למנהלי הנכסים במוצרים שבהם הוא משקיע את כספיהם, המופחתים ישירות מהתשואה נטו. ואולם בעוד Fund of Funds מפחיתות משמעותית את דמי הניהול שלהן ביחס לקרנות המשקיעות בעצמן, בשירותי ניהול פרטיים הדבר נהוג פחות, כך שכפל דמי הניהול משית עלויות משמעותיות.

בית השקעות קרדיט סוויס. ללקוחות נותרו שנים בודדות להשיב לעצמם את עמלות הרטרוסשן / צילום: MARTIN RUETSC, AP

יתרה מכך, במקרים רבים המשקיעים מושקעים במוצרים שלמנהל ההון שלהם יש אינטרס להשקיע בהם, בהיותם "מוצר הבית" או בשל החזר עמלות כאמור. לעתים הדבר כרוך בביצועי חסר לעומת חלופות דומות לצד עמלות גבוהות יותר.

הפתרון הראוי לכך הוא אנליזה של הרכב התיק והערכת ביצועי המוצרים ודמי הניהול המשולמים במסגרתם ביחס לחלופות אחרות בשוק, וביצוע פעולות אקטיביות לעדכון התיק.

שנית, במרבית המקרים, דמי הניהול הנגבים מחושבים כשיעור קבוע מסך תיק הנכסים של המשקיע, ולא רק מהחלק המנוהל בפועל, שמושקע במוצרים פיננסיים. כך, דמי הניהול מוחלים גם על מזומנים או על השקעות באג"ח סולידיות שמוחזקות לפירעון ולא מבוצע בהן מסחר. ככל שחלק זה בתיקי המשקיעים משמעותי יותר, כך העלות העודפת גבוהה יותר.

התוצאה האבסורדית הנובעת מכך הינה שמשקיעים רבים מקבלים דה-פקטו ריבית שלילית על פיקדונותיהם, בניכוי דמי הניהול. הפתרון הראוי לכך הוא הוצאת הרכיבים הללו מתוך התיק המנוהל, כך שניתן יהיה להימנע מתשלום דמי ניהול בגינם.

דוגמה שלישית היא עמלות הנובעות מהשקעה במוצרים הנקובים במטבע זר, בגין רכישה ומכירה של מוצרים הנקובים במט"ח. עמלות אלה עלולות להגיע לשיעור משמעותי של 0.5% מהעסקה. זו המחשה לניגוד עניינים פוטנציאלי בין הלקוח לבנק, שהמסחר במט"ח רווחי עבורו. עמלה זו מורכבת לזיהוי ומצריכה שילוב בין ניתוח הסעיפים החוזיים בהתקשרות עם הבנק לבין ביצועי המוצר.

לסיכום, להערכתנו, המצב הכלכלי הנוכחי מדגיש את חשיבות צמצום העמלות העודפות. לכן, חשוב לערוך באופן תדיר ניתוחים השוואתיים לביצועי התיק והרכב העלויות בו, ולפעול בהתאם להשאת תשואות. 

הכותבים הם רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ומור לוין, מייסד ושותף, בהתאמה, בחברת הייעוץ הפיננסי CoAF - Complex of Alternative Finance. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים