גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד דון סוסונוב

דעה: מה הקשר בין אנטילופות וחיות אחרות לבין התייעלות מערכת המשפט? זהו שאין

נוכח העומס החריג שעמו מתמודדת מערכת בתי המשפט עקב משבר הקורונה, יש לחשוב מחדש על תרבות הכתיבה של השופטים ● מי יודע, אולי השינוי המוצע יביא לא רק להתייעלות של מערכת המשפט ולצמצום הסחבת, אלא גם יאפשר התמקצעות טובה יותר של השופטים

השופט יצחק עמית/ צילום: אוריה תדמור
השופט יצחק עמית/ צילום: אוריה תדמור

"על אנטילופות שועטות, ראמים, חיות אחרות ותאונות דרכים". כך נפתח פסק דינו של שופט בית המשפט העליון יצחק עמית במחלוקת פשוטה שהתגלעה בין חברת הביטוח שירביט לבין נוסעי רכב שעמד בפקק בספארי ברמת גן ונפגע מעדר אנטילופות שחלפו במקום (רע"א 2820/20). השאלה המשפטית שהתעוררה שם הייתה האם מדובר ב"תאונת דרכים" כהגדרתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים (קרי - "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה").

ואולם לפני שניכנס לגוף העניין, יוזכר כי גם בשנה שעברה פתח השופט עמית את פסק דינו בציטוט חריג מתוך שיר הפתיחה של תוכנית הילדים "סמי הכבאי" (ע"א 9480/17). הגם שהשופט עמית מנסה להידמות בתיאוריו הססגוניים לשפתו הלירית של השופט המנוח מישאל חשין, שהפנה לא אחת בפסקי הדין שלו לספר הילדים "עליסה בארץ הפלאות", לדעתי אמירות מסוג זה אין מקומן בהחלטות שיפוטיות. השופטים הם לא משוררים מתוסכלים ועל המעמד יש לשמור.

נחזור לשאלה המשפטית בתיק האנטילופות. בית משפט השלום בתל אביב (השופטת אידית קליימן-בלק) השיב על השאלה בשלילה, וקבע כי לא מתקיים קשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין השימוש שנעשה ברכב לבין נסיבות הפגיעה, והרכב היווה רק כ"זירה" בלבד. בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופטים יהודית שבח, יונה אטדגי ועידית ברקוביץ) קיבל את הערעור וקבע כי האירוע עונה להגדרה של "תאונת דרכים" לפי חוק הפלת"ד.

נקבע, בצדק, כי היתקלות בחיה חולפת בתוך שטח הספארי היא בוודאי סיכון תחבורתי "מקומי" ו"טבעי" לשימוש ברכב הנעשה בשטח הפארק. שירביט לא התרצתה והגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, בטענה כי לא התקיים קשר סיבתי בין השימוש ברכב לנזקים שנגרמו לנוסעי הרכב. לטענתה, דהירת האנטילופות הייתה מקרית ואגבית לנסיעה ברכב, והשימוש ברכב לא תרם תרומה ממשית להתרחשות הנזק. עוד טענה שירביט כי הסיכון התחבורתי אותו יוצר הרכב לא התממש, וזה היווה למעשה זירה להתרחשויות בלבד.

שישה עמודים נדרשו לשופט עמית (מי שעתיד לכהן כנשיא בית המשפט העליון) להסביר מדוע יש לדחות את הבקשה בענייננו. אבל, למעשה, לא היה כל צורך בכך. למרות שיש בסיפור האנטילופות כדי למשוך את העין, לדעתי ניתן היה להסתפק בכתיבת כמה שורות כדי להגיע בדיוק לאותה תוצאה משפטית.

היה צריך לכתוב בתמצית כך: "עניינה של המבקשת כבר נדון בפני שתי ערכאות שיפוטיות; די והותר. הלכה היא כי אין מעניקים רשות לערעור שני, אלא אם כן עולה מבין טענות הצדדים טענה בעלת חשיבות כללית, בין משפטית ובין ציבורית, החורגת מעניינם הפרטני, או לנוכח קיומם של שיקולי צדק מיוחדים (ר"ע 103/82 עניין חניון חיפה; ראו גם תקנה 148א לתקנות סד"א החדשות שאמורות להיכנס לתוקף בספטמבר 2020).

"בענייננו, הבקשה אינה מעוררת שאלה כלשהי שכזו והמבקשת לא הצביעה על עילה המצדיקה דיון ב'גלגול שלישי' בהתאם להלכת חניון חיפה. למעשה, המבקשת חוזרת על טענותיה כפי שכבר הועלו בפני בית המשפט המחוזי ובדין נדחו. זאת ועוד. העובדה שהערכאות למטה הגיעו לתוצאות שונות אינה מצדיקה כשלעצמה מתן רשות ערעור ב'גלגול שלישי' (פסק דיני ברע"א 11017/08 עניין פל). לכן דין הבקשה להידחות. משלא התבקשה תגובה, אין צו להוצאות".

זהו. זה כל מה שהשופט עמית היה צריך לכתוב, שהרי הוא עצמו קבע כי "טענות המבקשת נסבות בסופו של יום על יישום הדין בנסיבות המקרה הפרטני, כך שספק אם יש הצדקה למתן רשות ערעור ב'גלגול שלישי'". גם לא היה כל צורך להסתמך על פסק דין משנות התשעים של בית משפט השלום בכפר סבא (שלא ניתן לאיתור במאגרים המשפטיים) כדי להצדיק את דחיית הבקשה, לאחר שכבר נקבע כי "לא מצאתי כי נפלה שגגה בפסק דינו של בית המשפט המחוזי המצדיקה התערבות".

בקיצור, נוכח העומס החריג שעמו מתמודדת מערכת בתי המשפט עקב משבר הקורונה, יש לחשוב מחדש על התנהגות הכתיבה של השופטים. פסקי דין קצרים ותמציתיים אינם דבר רע וצריך להתחיל להתיישר בכיוון הזה. מי יודע, אולי השינוי המוצע יביא לא רק להתייעלות של מערכת המשפט ולצמצום הסחבת בניהול ההליכים המשפטיים, אלא גם יאפשר התמקצעות טובה יותר של השופטים בערכאות הנמוכות ושל ציבור עורכי הדין. הדרך הראויה להשיג שיפור והתייעלות בתחום זה היא בראש ובראשונה באמצעות המרכז להכשרה ולהשתלמות שופטים. 

הכותב הוא עורך דין בתחום הליטיגציה ובעברו מתמחה בבית המשפט העליון

עוד כתבות

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

מנכ"ל פליי קארד על המתחרים: "חיקוי מעלי אקספרס"

"המהלך שעשינו זו רעידת אדמה שהפכה להר געש" - כך אמר היום משה מורגנשטרן, מנכ"ל הנוסע המתמיד ופליי קארד, על המעבר מכאל לישראכרט ● בהשקת כרטיס האשראי החדש, הסביר מורגנשטרן מדוע החליף חברת כרטיסי אשראי: "אחרי שקיבלתי באופן אישי צבר תלונות, הבנתי שאת קפיצת המדרגה הבאה נצטרך לעשות עם כרטיס אחר"

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

אגזוז בפחות מ־200 שקל מעלי אקספרס: הטריק שיחסוך לכם אלפי שקלים

כוח הקנייה של השקל השתפר משמעותית בחודשים האחרונים אבל הבשורה, כנראה, עדיין לא הגיעה לשוק הרכב והחלפים בישראל ● מטרייד–אין במחיר מחירון ועד לסבסוד במימון הרכישה - אלו ההטבות וההנחות העקיפות שיאפשרו לכם לנצל בכל זאת את השקל החזק

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

איך הפכה תוכנית החומש לחברה הערבית לקופה הקטנה של הממשלה

מאז השקתה ב־2022, נגרעו יותר מ־15 מיליארד שקל מתוכנית החומש לפיתוח החברה הערבית ● כעת, המשרד לביטחון לאומי והמשרד לשוויון חברתי פועלים להסיט כמעט מיליארד וחצי שקל מהתוכנית הכלכלית לפיתוח החברה הערבית, לטובת תקציב המשטרה

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

כולל וויטקוף: הבכירים בממשל טראמפ שישראל ריגלה אחריהם

דיווח: בארה"ב מזהים עלייה נרחבת בפעילות הריגול של ישראל נגדה ● בחריין: יירטנו טילים וכבט"מים מאיראן • אזעקות הופעלו בגליל המערבי • יועצו של חמינאי: "טראמפ זקוק להסכם זמני כדי לפתוח מחדש את הורמוז" ● בעקבות טעות בזיהוי: חיילים וקצין בצבא לבנון נהרגו; עאון: "הפרה בוטה" ● חילופי מהלומות הלילה: איראן שיגרה כטב"מים לעבר מצר הורמוז, מטוסי קרב אמריקאים הפילו ארבעה מהם ● עדכונים שוטפים

נוי הדס, מייסדת ומנכ''לית רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

קבוצת פוקס הודיעה כי המגעים שנבחנו בין החברה לבין רשת קמעונאות הירקות והפירות נוי השדה הסתיימו ללא רכישה - וזאת "לאור אי-הסכמות עקרוניות בין הצדדים במספר נושאים"

נדב צלר, שותף–מנהל בקבוצת ספרה קרנות גידור / צילום: יונתן בלום

קרן הגידור שגייסה 200 מיליון דולר להשקעה באג"ח טכנולוגיה

קרן הגידור ספרה השלימה בתוך חודש וחצי גיוס לקרן "קונברטק", שתשקיע באג"ח להמרה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט ● נדב צלר יוביל את הקרן שהיא ההראשונה בתולדות ספרה שנסגרת לגיוסים כבר בשלב ההשקה

בנק הפועלים / צילום: איל יצהר

שער הדולר מוקפא? האותיות הקטנות שמאחורי המבצע של בנק הפועלים

בנק הפועלים הודיע כי יאפשר ללקוחות "לקבע" את שער הדולר על 2.89 שקלים ולקבל החזר במקרה שהוא יעלה • באילו מקרים ההטבה לא תחול, וכיצד עמלות ההמרה הבנקאיות עלולות לשחוק את הכדאיות?

חגי לופסקו / צילום: The Linux Foundation

הישראלי הבכיר בכוכבת השבבים החדשה של וול סטריט: "נחמד שהמשקיעים מהמרים עלינו"

פחות מחודש מאז הנפקת הענק של סרבראס, הישראלי הבכיר בחברה, חגי לופסקו, מדבר בראיון ראשון על המעבר לעמק הסיליקון, על היתרון התחרותי מול אנבידיה ועל עסקת הענק עם OpenAI - ומזהיר: ישראל לא יכולה לבנות על שחזור ההצלחה של הסייבר ב־AI, היא נשארת מאחור

השופט נעם סולברג / צילום: גיל יוחנן

גל שביתות במערכת המשפט כאות הזדהות עם השופט סולברג

נציגות השופטים הודיעה על קיום אסיפות הסברה בכלל בתי המשפט היום בין השעות 10:00 ל-11:00, בתגובה להתפרעות של מפגינים חרדים מחוץ לביתו של שופט העליון נעם סולברג בשבוע שעבר ● למהלך הצטרף גם ארגון הפרקליטים, המייצג כ-1,100 פרקליטים במגזר הציבורי

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: יוסי כהן

מילה של נגיד שווה יותר מ-800 מיליון דולר

בנק ישראל חשף היום כי התערב באופן מינורי אך חשאי בשוק המט"ח במהלך חודש מאי ● אלא שדווקא אמירה של הנגיד לאחר מכן השפיעה הרבה יותר על שער החליפין

מערכת הבלאק רייבן של חברת רובל / צילום: רובל חדשנות

מערכת היירוט הישראלית החדשה שעשויה לתת מענה לרחפני הנפץ

מערכות הגנה אווירית איראניות הוצבו בארמניה ● ביוון הוחלט להציב טילים מתוצרת רפאל סמוך לגבול עם טורקיה ● בארה"ב ממירים רחפני תובלה למשגרי רקטות ● וחברה ישראלית משיקה מערכת יירוט רחפנים מתקדמת ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

הזמר ישי לוי הלך לעולמו בגיל 63

לוי, מהמוזיקאים המזוהים והמשפיעים ביותר במוזיקה הים-תיכונית בישראל, הלך הלילה לעולמו בגיל 63 • "בכאב בלתי נתפס אנחנו מודיעים על פטירתו של ישי לוי הלילה. אין מילים כרגע", מסרה משפחתו • שר התרבות: "מחלוצי המוזיקה המזרחית בארץ, אומן שהצליח לגעת בלבבות של דורות שלמים"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

היועץ הפיננסי שצופה שהירידות בדרך – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי ההפקדות לפוליסות החיסכון זינקו אשתקד ל־32 מיליארד שקל, לעומת 19 מיליארד שקל שהופקדו במוצר המתחרה והזול יותר • מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות בראלי של וול סטריט ● וגם: מדוע הבורסה השיקה לא פחות מ-28 מדדים חדשים?

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אושרית בירודקר / צילום: Kingshuk Bhuyan

חוקרת הביטחון שבטוחה: זו המדינה שצריכה להדיר שינה מעינינו

שיחה עם ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ● על הניהול הלקוי שהפך את פקיסטן ממדינה עשירה לענייה, הנשק והמיליארדים שמחברים אותה לסעודיה והאינטרס המשותף עם ישראל

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

בג"ץ: שר המשפטים יריב לוין חייב לשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית

שופטי בג"ץ קבעו כי את פעולותיו של לוין ביחס למינוי השופט עמית לנשיא בית המשפט העליון ניתן לראות רק בדרך אחת: כניסיונות חוזרים ונשנים מצידו לסכל את המינוי, ולאחר שהוא הושלם – כניסיונות לפגוע בלגיטימיות של המינוי

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן (ארכיון) / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

טילים מאיראן: מי חייב לבוא לעבודה ומה עם נתב"ג?

פיקוד העורף סגר את מערכת החינוך בכל הארץ אך הותיר את מקומות העבודה סגורים. איזה הורים זכאים להקלות ומה לגבי הטיסות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"בהנחה קטנה": בכמה נמכר קוטג' עם 6 חדרים במזכרת בתיה?

על מגרש בשטח של כ־200 מ"ר בשכונת הראשונים במזכרת בתיה נמכר קוטג' בשטח בנוי של 140 מ"ר תמורת 4.4 מיליון שקל ● המתווך גלעד דמרי: "המחירים ביישוב עדיין ברמה גבוהה, מה שמקשה על קידום עסקאות נוספות" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפולת בוול סטריט / צילום: אילוסטרציה: Shutterstock

חדשות טובות הן חדשות רעות: מה עומד מאחורי המפולת בוול סטריט?

דווקא דוח תעסוקה מצוין שלח את השווקים לירידות חדות בשל חשש המשקיעים כי נגוזה התקווה להורדת ריבית ● ומה אומרים המומחים?