גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדי פייסבוק נגד צוקרברג: דורשים לחסום את הפרופיל של טראמפ

עובדי פייסבוק, מהזוטרים ועד כמה בכירים, מנסים לשנות את מדיניות החברה: "כל הכבוד לטוויטר" ● עובד בפייסבוק: "רבים מאיתנו מרגישים שהחברה נמצאת בצד הלא נכון"

מארק צוקרברג / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מארק צוקרברג / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ההחלטה של מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג שלא ללכת בדרכה של טוויטר ולפרסם אזהרה בצמוד לפוסטים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קוממה עליו את עובדי החברה, מהזוטרים ועד כמה בכירים. בין הבכירים הללו, מנהל עיצוב המוצר של פיד החדשות (ניוז פיד) של פייסבוק - אחד ממוצרי הדגל של החברה, שכתב שהוא לא מסכים עם מארק צוקרברג ו"יעשה הכל כדי לגרום לו לשנות את עמדתו".

אותו הבכיר המשיך וצייץ כי הוא מארגן קבוצה של עשרות עובדים נוספים בפייסבוק שמתנגדים גם הם לעמדתו של צוקרברג, במטרה להניע שינוי פנימי בחברה. גם בכירים ועובדים אחרים הצטרפו אליו: דייגו מנדס, מנהל מוצר בתחום המציאות הוירטואלית בפייסבוק, צייץ: "אי-פעולה אינה הפתרון. הנהלת פייסבוק טועה. הבעתי את דאגתי בתוך החברה ואמשיך לעשות זאת. אני מאמין במשימה שלנו ובחבריי לצוות". מפייסבוק לא נמסרה תגובה.

הפוסטים של טראמפ שבמחלוקת, מגנים את ההתפרעויות בעקבות רצח אזרח ותושב מיניאפוליס, ג'ורג' פלויד, בידי שוטר. הרצח של פלויד, אזרח אפרו אמריקאי, עורר מחאות ברחבי ארה"ב וטראמפ התבטא נגדן ברשתות החברתיות. הוא כתב כי "הבריונים (THUGS) האלה מכפישים את זכרו של ג'ורג' פלויד... דיברתי עם המושל טים וואלס ואמרתי לו שהצבא איתו לאורך כל הדרך. בכל קושי שיהיה אנחנו נשיג שליטה, אך כאשר הביזה מתחילה הירי מתחיל. תודה!". מאוחר יותר פרסם טראמפ הבהרה לפיה הוא לא אמר את הדברים כ"הצהרת כוונות" אלא כ"עובדה".

בחברת טוויטר החליטו לסמן את הציוץ של הנשיא כ"מאדיר אלימות" והוא נחסם לשיתוף, אך פייסבוק בחרה שלא לעשות דבר עם פרסום זהה שהופיע אצלה, והשאירה את הפוסט באוויר ללא סימון.

מחאת עובדי החברה גברה בין השאר בשל עמדתו של צוקרברג שלא ליישר קו עם טוויטר. בפוסט שפרסם בלילה שבין שישי לשבת הבהיר כי "בניגוד לטוויטר, המדיניות שלנו היא לא להתריע על פוסטים שמעודדים אלימות, משום שאם אנו מאמינים שפוסט מעודד אלימות - אזי יש להסירו, וזאת בלי קשר בכלל לשאלה האם הוא ראוי לפרסום מבחינה חדשותית, אפילו אם הוא מגיע מפוליטיקאי" . אמירה זו מתכתבת עם המדיניות הנוכחית של פייסבוק שלא להחיל את תהליכי בדיקת העובדות וסימון התכנים שלה על תוכן של פוליטיקאים וזאת על מנת שלא להתערב בתהליך הדמוקרטי. צוקרברג ציין כי בחברה היו "בקשר עם הבית הלבן כדי להסביר את המדיניות שלה".

בהבהרת "מדיניות זו" נראה שהכוונה היא לכך שפייסבוק הבהירה לבית הלבן שקריאה לאלימות לא תחסה תחת ההחרגה של הפוליטיקאים מסינון התכנים של פייסבוק. בהמשך הפוסט, צוקרברג כתב כי הוא "יודע שאנשים רבים לא היו מרוצים מכך שהשארנו את הפוסטים של הנשיא באוויר, אך העמדה שלנו היא שעלינו לתת כמה שיותר חופש ביטוי, אלא אם הדבר מהווה סיכון מיידי לגרימת נזק או סכנה ספציפיים, כפי שמפורטים במדיניות שלנו".

"לא מתקבל על הדעת לא לעשות דבר"

העובדים, מצדם, לא הססו מלהפגין את חוסר ההסכמה שלהם עם המדיניות ה"רכה" של צוקרברג. "אני לא יודע מה לעשות, אבל אני יודע שזה לא מתקבל על הדעת לא לעשות דבר. אני עובד פייסבוק שלחלוטין לא מסכים עם ההחלטה של מארק לא לעשות דבר בנוגע לפוסטים האחרונים של טראמפ, שמציתים אלימות באופן ברור. אני לא לבד בתוך פייסבוק. אין עמדה נייטרלית בנוגע לגזענות", צייץ עובד מחקר ופיתוח בפייסבוק.

מנהל עיצוב בפייסבוק, אנדרו קרו, צייץ כי "לצנזר מידע שעשוי לסייע לאנשים לראות את התמונה המלאה זו שגיאה. אבל אין מתקבל על הדעת לספק פלטפורמה שתצית אלימות ותפיץ מידע שגוי, בלי קשר למי אתה והאם זה ראוי לכותרת בחדשות. אני לא מסכים עם העמדה של מארק ואעבוד כדי לגרום לשינוי".

מעצב מוצר בפייסבוק, נייט באטלר, צייץ כי "פייסבוק נמצאת בצד הלא נכון של זה ואני לא יכול לתמוך בעמדה שלהם. רבים מאיתנו מרגישים ככה". מעצב אחר בפייסבוק צייץ "כל הכבוד לצוות היושרה של טוויטר על קבלת ההחלטה לאכוף".

רבים מעובדי פייסבוק שמחו על יישום מדיניות חופש הביטוי עליה הצהיר המנכ"ל, שיתפו קטע וידאו מהשימוע של צוקרברג בבית הנבחרים בשנה שעברה, ובו מבטיח צוקרברג לסנאטורית אלכסנדרה אוקאסיו קורטז כי "אם כל אחד, כולל פוליטיקאי, אומר דברים שעשויים לגרום, שקוראים לאלימות, או שעשויים לגרום לסיכון לפגיעה פיזית …אנו נוריד את התוכן הזה מהפלטפורמה".

העובדים דרשו תשובות ממנהלת המדיניות

עוד לפני סדרת ההתבטאויות של טראמפ בנוגע לאלימות המשטרתית ולמחאות שהיא עוררה, ההחלטה של פייסבוק שלא להוריד את הפוסט של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע להצבעה בדואר, עוררה גם היא מחלוקות פנימיות בחברה. בשבוע שעבר טראמפ צייץ כי הצבעה דרך הדואר היא "הונאה", בעקבות הודעה של מדינת קליפורניה כי בכוונתה לאפשר הצבעה דרך הדואר כדי להרחיב את הנגישות של תושבי המדינה להצבעה בבחירות.

מנהלת המדיניות הגלובלית של פייסבוק, מוניקה ביקרט, פרסמה פוסט במערכת הפנימית לעובדי פייסבוק, בו הסבירה את הרציונל שמאחורי ההחלטה. "בחנו את הטענות והחלטנו שזה לא מפר את החוקים שלנו נגד הפרעה לבחורים, כיוון שזה לא מטעה אנשים לגבי האופן בו הם יכולים להירשם להצביע או לגבי אופני ההצבעה השונים", נכתב בפוסט שדלף ופורסם ב-The Verge. "אנו לא מאמינים שחברת טכנולוגיה פרטית כמו פייסבוק צריכה לבדוק מה פוליטיקאים אומרים בקונטקסט של דיון פוליטי… אנו מאמינים שצריך להרשות לאנשים לשמוע מה יש לפוליטיקאים להגיד, לגבש את דעתם ולדרוש מהם לקחת אחריות".

עוד דווח, כי למחרת, כאשר החברה נמנעה מהסרת הפוסט שטוויטר סימנה כמסית לאלימות, עובדי החברה החלו לדרוש הסברים להחלטה במערכת ההודעות הפנימית של החברה. אחד העובדים שצוטט ב-The Verge כתב: "האם יהיה אפשרי להסביר ביותר פרטים את הפרשנות של כללי הקהילה שלנו? האם הפוסט הזה מפר אותם אבל מוחרג או לא מפר אותם בכלל?".

מחאות עובדים - מגמה בעמק הסיליקון

המחאות של עובדי פייסבוק מצטרפות למחאות רבות של עובדים אחרים בעמק הסיליקון. בשנתיים האחרונות, עובדים בגוגל דרשו ממנה לא לשתף פעולה עם הפנטגון בתחום הבינה המלאכותית; עובדי אמזון פעלו לבלום שיתוף פעולה עם גופי שיטור, שלדבריהם נעזרים בטכנולוגיה כדי "לסמן" אקטיביסטים אפרו אמריקאים; ואילו עובדי מיקרוסופט קראו לחברהה לא לעבוד עם רשויות ההגירה, על רקע משבר הפרדת הילדים בגבול עם מקסיקו. "אנו דורשים שתהיה לנו השפעה על הדרך שבה ישתמשו בכלים שבנינו", נאמר באחד מהמכתבים שכתבו עובדי אמזון המוחים.

במקום הגישה שלפיה למפתח הטכנולוגיה אין אחריות על השימוש בה, בעמק הסיליקון יותר ויותר עובדים אומרים את ההיפך: לא מספיק להתכוון שפיתוח מסוים ישמש לעשיית טוב - הם דורשים לוודא שזה אכן יהיה המצב. לרוב מדובר בטכנולוגיות בינה מלאכותית שמשמשות גופי שיטור ואכיפה, אך כעת מדובר בטכנולוגיה שמשמשת לשיח ציבורי. כמו עובדי גוגל, אמזון ומיקרוסופט לפניהם, כעת גם עובדי פייסבוק מבקשים לקחת אחריות על הטכנולוגיה שהם מפתחים ועל ההשלכות שלה על החברה.

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; נובו נורדיסק מזנקת ב-9% נוספים

הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט יינעל מוקדם

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

החשיפה האמריקאית שמעיבה על פגישת נתניהו וטראמפ בשבוע הבא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תמיכה ישראלית חשאית בדרוזים בסוריה נחשפה בדיווח אמריקאי, בית משפט בבריטניה הרשיע שני תושבים בתכנון מתקפת טרור נגד יהודים, והאם תוקם ועדת חקירה ממלכתית לטבח בסידני שבאוסטרליה? • כותרות העיתונים בעולם

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

גבול ישראל-לבנון / צילום: Shutterstock

37 שניות של אות – ואז נעלם: תעלומת היעלמות הקצין הלבנוני

ההצעה להקמת ועדת חקירה פוליטית תאושר - משפחות שכולות מפגינות ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● גדי איזנקוט, יו"ר מפלגת ישר: "ראש הממשלה חייב להיחקר על פעילות יועציו ואישור ההדלפה לבילד" ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה