גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדי פייסבוק נגד צוקרברג: דורשים לחסום את הפרופיל של טראמפ

עובדי פייסבוק, מהזוטרים ועד כמה בכירים, מנסים לשנות את מדיניות החברה: "כל הכבוד לטוויטר" ● עובד בפייסבוק: "רבים מאיתנו מרגישים שהחברה נמצאת בצד הלא נכון"

מארק צוקרברג / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מארק צוקרברג / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ההחלטה של מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג שלא ללכת בדרכה של טוויטר ולפרסם אזהרה בצמוד לפוסטים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קוממה עליו את עובדי החברה, מהזוטרים ועד כמה בכירים. בין הבכירים הללו, מנהל עיצוב המוצר של פיד החדשות (ניוז פיד) של פייסבוק - אחד ממוצרי הדגל של החברה, שכתב שהוא לא מסכים עם מארק צוקרברג ו"יעשה הכל כדי לגרום לו לשנות את עמדתו".

אותו הבכיר המשיך וצייץ כי הוא מארגן קבוצה של עשרות עובדים נוספים בפייסבוק שמתנגדים גם הם לעמדתו של צוקרברג, במטרה להניע שינוי פנימי בחברה. גם בכירים ועובדים אחרים הצטרפו אליו: דייגו מנדס, מנהל מוצר בתחום המציאות הוירטואלית בפייסבוק, צייץ: "אי-פעולה אינה הפתרון. הנהלת פייסבוק טועה. הבעתי את דאגתי בתוך החברה ואמשיך לעשות זאת. אני מאמין במשימה שלנו ובחבריי לצוות". מפייסבוק לא נמסרה תגובה.

הפוסטים של טראמפ שבמחלוקת, מגנים את ההתפרעויות בעקבות רצח אזרח ותושב מיניאפוליס, ג'ורג' פלויד, בידי שוטר. הרצח של פלויד, אזרח אפרו אמריקאי, עורר מחאות ברחבי ארה"ב וטראמפ התבטא נגדן ברשתות החברתיות. הוא כתב כי "הבריונים (THUGS) האלה מכפישים את זכרו של ג'ורג' פלויד... דיברתי עם המושל טים וואלס ואמרתי לו שהצבא איתו לאורך כל הדרך. בכל קושי שיהיה אנחנו נשיג שליטה, אך כאשר הביזה מתחילה הירי מתחיל. תודה!". מאוחר יותר פרסם טראמפ הבהרה לפיה הוא לא אמר את הדברים כ"הצהרת כוונות" אלא כ"עובדה".

בחברת טוויטר החליטו לסמן את הציוץ של הנשיא כ"מאדיר אלימות" והוא נחסם לשיתוף, אך פייסבוק בחרה שלא לעשות דבר עם פרסום זהה שהופיע אצלה, והשאירה את הפוסט באוויר ללא סימון.

מחאת עובדי החברה גברה בין השאר בשל עמדתו של צוקרברג שלא ליישר קו עם טוויטר. בפוסט שפרסם בלילה שבין שישי לשבת הבהיר כי "בניגוד לטוויטר, המדיניות שלנו היא לא להתריע על פוסטים שמעודדים אלימות, משום שאם אנו מאמינים שפוסט מעודד אלימות - אזי יש להסירו, וזאת בלי קשר בכלל לשאלה האם הוא ראוי לפרסום מבחינה חדשותית, אפילו אם הוא מגיע מפוליטיקאי" . אמירה זו מתכתבת עם המדיניות הנוכחית של פייסבוק שלא להחיל את תהליכי בדיקת העובדות וסימון התכנים שלה על תוכן של פוליטיקאים וזאת על מנת שלא להתערב בתהליך הדמוקרטי. צוקרברג ציין כי בחברה היו "בקשר עם הבית הלבן כדי להסביר את המדיניות שלה".

בהבהרת "מדיניות זו" נראה שהכוונה היא לכך שפייסבוק הבהירה לבית הלבן שקריאה לאלימות לא תחסה תחת ההחרגה של הפוליטיקאים מסינון התכנים של פייסבוק. בהמשך הפוסט, צוקרברג כתב כי הוא "יודע שאנשים רבים לא היו מרוצים מכך שהשארנו את הפוסטים של הנשיא באוויר, אך העמדה שלנו היא שעלינו לתת כמה שיותר חופש ביטוי, אלא אם הדבר מהווה סיכון מיידי לגרימת נזק או סכנה ספציפיים, כפי שמפורטים במדיניות שלנו".

"לא מתקבל על הדעת לא לעשות דבר"

העובדים, מצדם, לא הססו מלהפגין את חוסר ההסכמה שלהם עם המדיניות ה"רכה" של צוקרברג. "אני לא יודע מה לעשות, אבל אני יודע שזה לא מתקבל על הדעת לא לעשות דבר. אני עובד פייסבוק שלחלוטין לא מסכים עם ההחלטה של מארק לא לעשות דבר בנוגע לפוסטים האחרונים של טראמפ, שמציתים אלימות באופן ברור. אני לא לבד בתוך פייסבוק. אין עמדה נייטרלית בנוגע לגזענות", צייץ עובד מחקר ופיתוח בפייסבוק.

מנהל עיצוב בפייסבוק, אנדרו קרו, צייץ כי "לצנזר מידע שעשוי לסייע לאנשים לראות את התמונה המלאה זו שגיאה. אבל אין מתקבל על הדעת לספק פלטפורמה שתצית אלימות ותפיץ מידע שגוי, בלי קשר למי אתה והאם זה ראוי לכותרת בחדשות. אני לא מסכים עם העמדה של מארק ואעבוד כדי לגרום לשינוי".

מעצב מוצר בפייסבוק, נייט באטלר, צייץ כי "פייסבוק נמצאת בצד הלא נכון של זה ואני לא יכול לתמוך בעמדה שלהם. רבים מאיתנו מרגישים ככה". מעצב אחר בפייסבוק צייץ "כל הכבוד לצוות היושרה של טוויטר על קבלת ההחלטה לאכוף".

רבים מעובדי פייסבוק שמחו על יישום מדיניות חופש הביטוי עליה הצהיר המנכ"ל, שיתפו קטע וידאו מהשימוע של צוקרברג בבית הנבחרים בשנה שעברה, ובו מבטיח צוקרברג לסנאטורית אלכסנדרה אוקאסיו קורטז כי "אם כל אחד, כולל פוליטיקאי, אומר דברים שעשויים לגרום, שקוראים לאלימות, או שעשויים לגרום לסיכון לפגיעה פיזית …אנו נוריד את התוכן הזה מהפלטפורמה".

העובדים דרשו תשובות ממנהלת המדיניות

עוד לפני סדרת ההתבטאויות של טראמפ בנוגע לאלימות המשטרתית ולמחאות שהיא עוררה, ההחלטה של פייסבוק שלא להוריד את הפוסט של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע להצבעה בדואר, עוררה גם היא מחלוקות פנימיות בחברה. בשבוע שעבר טראמפ צייץ כי הצבעה דרך הדואר היא "הונאה", בעקבות הודעה של מדינת קליפורניה כי בכוונתה לאפשר הצבעה דרך הדואר כדי להרחיב את הנגישות של תושבי המדינה להצבעה בבחירות.

מנהלת המדיניות הגלובלית של פייסבוק, מוניקה ביקרט, פרסמה פוסט במערכת הפנימית לעובדי פייסבוק, בו הסבירה את הרציונל שמאחורי ההחלטה. "בחנו את הטענות והחלטנו שזה לא מפר את החוקים שלנו נגד הפרעה לבחורים, כיוון שזה לא מטעה אנשים לגבי האופן בו הם יכולים להירשם להצביע או לגבי אופני ההצבעה השונים", נכתב בפוסט שדלף ופורסם ב-The Verge. "אנו לא מאמינים שחברת טכנולוגיה פרטית כמו פייסבוק צריכה לבדוק מה פוליטיקאים אומרים בקונטקסט של דיון פוליטי… אנו מאמינים שצריך להרשות לאנשים לשמוע מה יש לפוליטיקאים להגיד, לגבש את דעתם ולדרוש מהם לקחת אחריות".

עוד דווח, כי למחרת, כאשר החברה נמנעה מהסרת הפוסט שטוויטר סימנה כמסית לאלימות, עובדי החברה החלו לדרוש הסברים להחלטה במערכת ההודעות הפנימית של החברה. אחד העובדים שצוטט ב-The Verge כתב: "האם יהיה אפשרי להסביר ביותר פרטים את הפרשנות של כללי הקהילה שלנו? האם הפוסט הזה מפר אותם אבל מוחרג או לא מפר אותם בכלל?".

מחאות עובדים - מגמה בעמק הסיליקון

המחאות של עובדי פייסבוק מצטרפות למחאות רבות של עובדים אחרים בעמק הסיליקון. בשנתיים האחרונות, עובדים בגוגל דרשו ממנה לא לשתף פעולה עם הפנטגון בתחום הבינה המלאכותית; עובדי אמזון פעלו לבלום שיתוף פעולה עם גופי שיטור, שלדבריהם נעזרים בטכנולוגיה כדי "לסמן" אקטיביסטים אפרו אמריקאים; ואילו עובדי מיקרוסופט קראו לחברהה לא לעבוד עם רשויות ההגירה, על רקע משבר הפרדת הילדים בגבול עם מקסיקו. "אנו דורשים שתהיה לנו השפעה על הדרך שבה ישתמשו בכלים שבנינו", נאמר באחד מהמכתבים שכתבו עובדי אמזון המוחים.

במקום הגישה שלפיה למפתח הטכנולוגיה אין אחריות על השימוש בה, בעמק הסיליקון יותר ויותר עובדים אומרים את ההיפך: לא מספיק להתכוון שפיתוח מסוים ישמש לעשיית טוב - הם דורשים לוודא שזה אכן יהיה המצב. לרוב מדובר בטכנולוגיות בינה מלאכותית שמשמשות גופי שיטור ואכיפה, אך כעת מדובר בטכנולוגיה שמשמשת לשיח ציבורי. כמו עובדי גוגל, אמזון ומיקרוסופט לפניהם, כעת גם עובדי פייסבוק מבקשים לקחת אחריות על הטכנולוגיה שהם מפתחים ועל ההשלכות שלה על החברה.

עוד כתבות

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?