גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התקשורת נגד האוצר: ההפרדה המבנית בבזק שוב נקלעה למבוי סתום

המדינה מתקשה לגבש עמדה אם לאפשר לבזק לאחד את כל החברות בקבוצה תחת קורת גג אחת • בעוד האוצר ורשות התחרות בעד הקלה על ההפרדה, משרד התקשורת מתנגד

שר התקשורת החדש, יועז הנדל / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
שר התקשורת החדש, יועז הנדל / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

מבוי סתום בצוות הבינמשרדי המשותף למשרד התקשורת, האוצר ורשות התחרות בנושא ההפרדה המבנית בבזק. בעוד כשבועיים אמורה המדינה להשיב לבג"ץ מהי עמדתה בנושא ההפרדה המבנית בבזק, לאחר שבג"ץ אפשר למדינה לדחות את תשובתה מספר פעמים, אך נדמה כי הצוות מתקשה להגיע להבנות וקיימים פערים וחילוקי דעות בין הצדדים.

ל"גלובס" נודע כי בעוד שבמשרד האוצר וברשות התחרות סבורים שיש לבצע התאמות בהפרדה לרוח הזמן והתקופה, במשרד התקשורת העמדה היא להשאיר את ההפרדה בין בזק לחברות הבנות פלאפון, בזק בינלאומי ו-yes, כמות שהיא היום.

עוד נודע כי בצוות מעריכים ששר התקשורת החדש יועז הנדל יבקש מבג"ץ ארכה כדי לקבל החלטה בעניין, אך במקביל הוא ביקש שכהן ישלים את העבודה לפני שהוא עוזב את תפקידו. מבחינת הנדל, מדובר במוקש. כל החלטה שיקבל, תייצר מולו התנגדות מאחד הצדדים. לכן חשוב שיקבל החלטה מושכלת ששמה את טובת הציבור בראש מעייניו.

נזכיר שבזק הגישה בג"ץ נגד המשרד בדרישה להסביר מדוע הוא אינו מבטל את ההפרדה המבנית כפי שהתחייב במסגרת מסמך מדיניות מ-2012. בעקבות העתירה, המדינה הקימה צוות בינמשרדי לבחינת הסוגיה ובשנתיים האחרונות עומד בראש הצוות מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן.

העמדות ברשות התחרות ובמשרד האוצר אינן זהות, אך קרובות להשקפה שההפרדה הנוהגת היום היא מיושנת ואינה ממלאת את תפקידה בהתאם לאסטרטגיה שיושמה בשנות ה-90 של המאה הקודמת, כאשר משרד התקשורת רצה לפתוח את שוק התקשורת לתחרות.

מבחינת רשות התחרות, היא ראתה בבזק לאורך כל השנים קבוצת תקשורת אחת ולא ייחסה חשיבות רבה מדי להפרדה שמשרד התקשורת הנחיל. אחת האופציות שעולות בצוות היא לבחון ביטול מדורג של ההפרדה בהתאם לקביעת תנאים כאלה ואחרים, אך כרגע ניכר כי יש עדיין מחלוקות ויהיה מעניין לראות האם הצוות יגיע לכדי אחדות דעים ויצליח לגבש תשובה מוסכמת לבג"ץ, מה שכרגע נראה רחוק.

כחלון ואמסלם רצו לבטל את ההפרדה

כאן המקום להזכיר ששר התקשורת הקודם דודי אמסלם תמך בביטול ההפרדה המבנית בבזק וסבר שבמתכונתה הנוכחית היא מיותרת ולא יעילה. אמסלם אף אמר מפורשות שהנחה את המשרד לקדם ביטול של ההפרדה המבנית בבזק, אך הדבר לא יצא אל הפועל.

ההפרדה המבנית נולדה כאשר בשנות ה-90 הממשלה החליטה על רפורמות בשוק התקשורת והורתה על פיצול בזק לחברות בנות שעוסקות כל אחת בתחום נפרד, וזאת על מנת לפתוח תחומים אלה לתחרות במנותק מחברת האם. 

הפרדה כפי שהיא מיושמת בבזק אינה מיושמת באף חברה בשוק התקשורת. היחידה שחלה עליה הפרדה מבנית רפויה היא חברת הוט. הרעיון בבסיס ההפרדה הוא לנטרל את כוחה של החברה האם בזק בשווקים שבהם פועלות החברות בנות.

מצב פעולה זה, שהוא חריג ויוצא דופן ואין כדוגמתו בעולם, נשאר לאורך השנים כסלע מחלוקת בין החברה לבין משרד התקשורת, כאשר האחרון שינה את עמדותיו מספר פעמים לאורך השנים.

באופן רשמי תמך המשרד בביטול ההפרדה בשנת 2012 במסגרת מסמך מדיניות שפרסם שר התקשורת משה כחלון. המסמך התנה את ביטול ההפרדה ברפורמת השוק הסיטונאי, אלא שהרפורמה כבר עברה ונמצאת בשיאה, אך משרד התקשורת שינה את עמדתו והוא עדיין לא מוכן לוותר על ההפרדה, בין היתר על רקע פרשת בזק-אלוביץ' מ-2017.

אלוביץ' התנגד לביטול הפרדה חלקי

חשוב לציין שהמשרד כבר הסכים עקרונית לשינויים משמעותיים בהפרדה המבנית עוד ב-2015-2016 וזאת בהתאם למדיניות כחלון. עמדת הדרג המקצועי הייתה שצריך לבטל את ההפרדה המבנית בצורה מדורגת בהתאם להתפתחות התחרות בשוק הטלוויזיה.

לעמדה זו הסכים גם משרד האוצר. אלא שמי שטרפד את ההצעות לביטול ההפרדה באופן מדורג הייתה בזק בראשות שאול אלוביץ', שהגיעה למבוי סתום מול משרד התקשורת ופשוט לא האמינה שהמשרד יסכים לוותר על ההפרדה אי פעם, ולכן דרשה ביטול הפרדה גורף.

סוגיית ההפרדה שהובילה לתיק 4,000

אי ההסכמות בין בזק שדרשה את ביטול ההפרדה המבנית בראש ובראשונה דרך מיזוג עם yes, לבין משרד התקשורת שרצה בהתחלה לבטל בצורה מדורגת את ההפרדה ואחר כך פעל לביטול מלא שלה - כל ההתרחשויות סביב אירועים אלה הובילו לחקירת רשות ניירות ערך ובהמשך לחקירת המשטרה ומה שקרוי תיק 4,000.

פרוץ הפרשה עיכב את הטיפול בביטול ההפרדה, היות ומשרד התקשורת חשש לגעת בנושא בשל החקירות ורגישות הנושא. בזק, שהשליטה בחברה כבר יצאה מידיו של  אלוביץ והיתה תחת בעלות חדשה, החליטה לחדש את הניסיונות לביטול ההפרדה ואחרי שנדחתה והמשרד גרר רגליים, החברה החליטה להגיש בג"ץ.

אחרי עיכובים רבים דרש בג"ץ מבזק תשובה ברורה עד לאמצע יוני. בינתיים כאמור הוקם הצוות הבינמשרדי שלא מצליח להגיע להסכמות.

ההפרדה יקרה לבזק, וגם לצרכן

ההפרדה המבנית מייצרת לבזק עלויות עודפות כבדות מאוד בשל חוסר היעילות של הקבוצה, שבמקום לעבוד בסינרגיה היא עובדת במערכים כפולים בכל חברה, בהנדסה, בשירות הלקוחות, בתפעול ועוד. מדובר על חיסכון שבזק הייתה יכולה ליהנות ממנו בהיקף של מאות מיליוני שקלים לאורך שנים.

אלא שהמשרד חושש שביטול ההפרדה המבנית יחזק את בזק, שכבר היום היא הגוף החזק ביותר בשוק התקשורת והעצמתה דווקא בעת הזאת, כאשר כל מתחרותיה מדשדשות או בקושי מרוויחות, תביא לפגיעה אנושה בהן.

מנגד, קיימת בישראל בעיה קשה ביותר בתחום האינטרנט והציבור ושוק התקשורת משלמים עליה מחיר כבד מאוד. באף מדינה בעולם אין שירות אינטרנט שמפוצל בין ספק לתשתית. ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה מספקים אינטרנט בצורה כזו. הכשל בנגישות לאינטרנט הוא רעה חולה שפוגעת בציבור בכל יום ובכל שעה, וזאת מפני שמדובר במוצר מלאכותי שאין כדוגמתו ושלפיו הלקוח ממשיך לשלם לשני גורמים שונים עבור האינטרנט שהוא מקבל לביתו.

מתכונת זו גם הייתה אחד הכשלים הגדולים ביותר בתקופת הקורונה. נזכיר גם שהשוק הסיטונאי שיושם בישראל, בהצלחה רבה לפי עמדת משרד התקשורת, מאפשר לכל מתחרותיהן של בזק והוט, לספק אינטרנט בצורה אחודה ללא פיצולים (ליתר דיוק, גם IBC מספקת אינטרנט מפוצל). פרטנר וסלקום מספקות אינטרנט ישירות ללקוח במסגרת השוק הסיטונאי או דרך הסיבים האופטיים שהן פורסות.

ממשרד התקשורת נמסר: המשרד אינו מתייחס לדיונים פנימיים ועבודות מטה המתנהלים במשרד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו