גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד 2004 היינו שכירים לכל דבר. בעקבות המשבר כולם גילו כמה אנחנו מקופחים"

העסק של גיל וקנין נקלע לקשיים בעקבות משבר הקורונה והוא החליט לצאת למאבק למען בעלי השליטה השכירים ● היום הוא מייצג 5,300 אנשים ואומר: "אם יש הישג מרכזי שהשגנו במאבק הם ההכרה וההבנה שיש 80 אלף איש שקופים שצריכים לטפל בהם. לא נוותר"

גיל וקנין / צילום: איל יצהר, גלובס
גיל וקנין / צילום: איל יצהר, גלובס

"בפעם הראשונה שבה ניסיתי ליצור קשר עם האוצר וגורמים במשרד הכלכלה, כדי לדבר על הבעיה של בעלי השליטה השכירים והעובדה שאף אחד לא מתייחס אלינו במשבר הזה, אמרו לי 'מי אתה?'. אמרו לי שאני לא גוף שמייצג אף אחד, אני לא מוסמך, ולכן הם לא יכולים לדבר איתי. לא היה לנו קול. היינו שקופים, וזה היה נוח למקבלי ההחלטות. באותו יום הקמתי את איגוד בעלי השליטה השכירים, שתוך כמה שעות כבר מנה מאות חברים והיום חברים בו 5,300 בעלי חברות. היום כבר שומעים אותנו. אבל האם הדלת פתוחה בפנינו? רחוק מזה. אנחנו עדיין מרגישים שהמדינה הייתה מעדיפה שנישאר שקופים, אבל אנחנו כבר עמוק בתוך המאבק על הזכויות שלנו, ולא נוותר".

יו"ר איגוד השכירים בעלי השליטה, גיל וקנין, שהקים בשיאו של משבר הקורונה את הארגון הראשון שמייצג את בעלי השליטה השכירים בארץ (בעלי חברות שמשלמים משכורת לעצמם), והוביל לכך שיכללו אותם במענקי הסיוע של המדינה לעצמאים, כבר מתכונן לשלב הבא: המאבק להחזרת כל הזכויות הסוציאליות שנשללו מבעלי השליטה השכירים ב-2004, אז בוטלה זכאותם לדמי אבטלה.

"זה המאבק המשמעותי שלנו עכשיו. להחזיר את מה שלקחו מאיתנו", אומר וקנין, "עד 2004 היינו שכירים לכל דבר. היינו זכאים לכל הזכויות הסוציאליות, ובעלי חברות רבים כלל לא ידעו שהם כבר לא זכאים לדמי אבטלה. הביטול נעשה במחטף. רק עכשיו, בעקבות המשבר, כולם גילו כמה אנחנו מקופחים ומצאו את עצמם מול שוקת שבורה".

עד לפני שלושה חודשיים וקנין לא חשב לרגע שהוא יעמוד בראש מאבק כלשהו. הוא הוביל את עסק התיירות שלו, אתר התיירות והנופש hotels.co.il, ומכר מאות חבילות נופש למלונות בארץ לקראת חג הפסח, תקופת האביב וחודשי הקיץ. 17 עובדיו ועוד כמה סוכנים עצמאים עבדו סביב השעון ואז הגיעה הקורונה וטרפה את הקלפים. וקנין מצא את עצמו עם אפס הכנסות, הרבה הוצאות וחובות שנערמים. כל העבודה שעשה ממרץ הייתה ביטול חופשות וסיוע ללקוחות לקבל חזרה את כספי החופשות שהזמינו ממלונות ברחבי הארץ. "ביטלתי בין רגע 650 חדרים במלונות באילת, ועוד כמה מאות ברחבי הארץ. אנשים ביטלו גם חופשות שהוזמנו ליוני וליולי כי לא ידעו מה יהיה", הוא מספר.

כשהוא בדק מה מגיע לו מהמדינה הוא נדהם לגלות שהתשובה היא "כלום". פוסט מתוסכל שהעלה לפייסבוק הפך מהר מאוד לוויראלי והוא גילה שלא רק שהוא לא לבד, אלא שרבים מבעלי השליטה השכירים במצב גרוע יותר ממנו.

כשפורסמה הפעימה הראשון של מענק הסיוע לעצמאים (עד 6,500 שקל מענק) ובעלי השליטה השכירים לא הוזכרו בה, התיסכול שחש וקנין הפך לכעס. "לא ספרו אותנו בכלל. לא היינו קיימים בעיני המדינה. היינו שקופים", הוא אומר. וקנין וחברי האיגוד החדש שרק נולד, החלו להילחם כדי שיראו אותם.

"מקבלי ההחלטות עדיין לא איתנו"

ההישג הראשון שלהם היה הכללתם בקבוצת הזכאים למענק הסיוע בפעימה השנייה (עד 10,500 שקל) ובמענק הסיוע להשתתפות בהוצאות (לעסקים בין 300 אלף ל-20 מיליון שקל). ועדיין וקנין מרגיש שהמדינה הייתה מעדיפה לטאטא את בעיית השכירים בעלי השליטה מתחת לשטיח. "מקבלי ההחלטות עדיין לא איתנו. הם היו מעדיפים שנישאר שקופים. הם עיכבו את התשלומים של מענקי הסיוע שמגיעים לנו, עיכבו את הפעימות כך שהיינו האחרונים לקבל משהו".

באוצר וברשות המסים הסבירו שנדרשה הערכות מיוחדת עבור המגזר שלכם.
וקנין: "זה שטויות. איזו הערכות נדרשת? אנחנו בעלי חברות בע"מ והכול אצלנו מסודר, מדווח ורשום. לתחושתנו הם עשו את זה כדי שכמה שיותר עסקים יקרסו ולא יהיו זכאים למענק. מלכתחילה נתנו לנו תחושה שאנחנו לא זכאים לקבל כלום ורצו שכמה שיותר עסקים יציאו מהמשוואה. אם היו רוצים לקדם את זה באמת היו פותחים לנו את האפשרות להגיש בקשות מזמן, כבר בפעימה הראשונה או עם כל שאר העסקים באותו תאריך שנפתחה הפעימה השנייה. אנחנו היינו האחרונים לזכאות, מעל חודשיים אל תוך המשבר. עסקים כבר קרסו".

לדברי וקנין גם כשכבר פתחו את האפשרות לבעלי השליטה השכירים להגיש בקשות למענקים הבלגן חגג, רבים מצאו את עצמם לא זכאים ועד היום לרבים לא נכנס שקל לחשבון. "אמרו לנו 'כמו באמריקה', המודל האמריקאי שהכסף עובר מהר לחשבון. מנהל רשות המסים וראש הממשלה עשו הופעה שלמה בטלוויזיה שערן יעקב אומר לנתניהו "עליי", ונתניהו אומר לו "עליך", והם חוגגים את המענק המצוין, אבל עד היום חלק מבעלי השליטה השכירים לא קיבלו כלום. במענק ההשתתפות בהוצאות חלק קיבלו רק 20% מהסכום כי 'הבקשה שלהם דורשת בדיקה' ושלחו להם טפסים למלא, אבל גם אחרי שהם מילאו אותם הם עדיין לא ראו את הכסף. הכול בבירור והכול מעוכב. כל ההתנהלות של המדינה משדרת 'אתם לא זכאים'. עכשיו יש כבר חברות שסוגרות, חברות שהיו קיימות שנים ולא שרדו".

גם על קרן ההלוואות בערבות המדינה יש לוקנין מה לומר. "הקרן הזו זו בדיחה עצובה. ההלוואות ניתנות לחברות חזקות שגם ככה היו מקבלות הלוואות, וחברות בסיכון גבוה לא מקבלות שום דבר. המדינה לא ערבה באמת לכלום. בממשלה מספרים סיפורים כל היום, מפרסמים סכומים שאין להם שום כיסוי ואין שום מקום שמסביר מה עושים כדי לקבל מענקים או סיוע כלשהו. אני כל היום מתעסק בלדבר עם בעלי עסקים וחברות שלא יודעים מה עושים. אין מקום אחד שמרכז את המידע באופן ברור. אין אתר הסברתי אחד נורמלי. אני הפכתי למרכז הסברה ועל המתווים אנחנו לומדים מהתקשורת ומשיחות אישיות שאני עורך עם פקידים באוצר שעוזרים לנו להבין מי נגד מי. ובינתיים החברות קורסות".

"סיפורים על יזמים שנפלו"

כמי שעומד בראש המאבק של בעלי השליטה השכירים, וקנין שומע את כל הסיפורים הקשים, ונחרד. "אחד הסיפורים ששמעתי הוא של בחור שמכר נופש לגיל השלישי, ומסתבר שלפי חוק הגנת הצרכן הם רשאים לבטל עסקאות אוטומטית ולקבל את כספם בחזרה. חברות האשראי התחילו להוציא זיכויים לחשבון שלו לטובת עשרות לקוחות, והוא מצא את עצמו עם מינוס ענק ועם תביעה ייצוגית של אחד הלקוחות שלא היה מרוצה אחרי שלא קיבל את כספו חזרה בזמן, ועוד תביעות אישיות. הוא הגיע לשלב אחד לפני חדלות פירעון עם תביעות אישיות נגדו כשהוא לא אשם במצב, והוא כעת לפני פשיטת רגל אישית".

מקרה אחר שמדיר שינה מעיניו של וקנין הוא של בחור שמפעיל קרקס רחוב והזמין אמנים להופעה שהייתה אמורה להתקיים בתקופת הקורונה. האיש השקיע עשרות אלפי שקלים לקראת ההופעה, אך ההופעה בוטלה. "אין לו כסף עכשיו אפילו כדי להפגין נגד המצב", אומר וקנין. "יש סיפורים קורעי לב על יזמים שרצו ליצור ונפלו, לא בגלל טעות ניהולית אלא חוסר מזל".

מאז פרוץ המשבר וקנין מוצא את עצמו עובד בהתנדבות, מ-7 בבוקר עד חצות ויותר, בייצוג השכירים בעלי השליטה. וקנין: "אני מתעסק כל היום בתיאום מול איגודים אחרים לגבי הפגנות, שיחות עם היועצים המקצועיים, עורכי דין ורואי חשבון שמלווים אותנו, לגבי מה ניתן לעשות כדי לשנות לגבי המצב, מתקשרים ליועצים של השרים ובשיחות על בסיס יומי עם אגף תקציבים עם המשרד לביטחון לאומי. לאורך כל היום נכנסות שיחות ומתקבלות הודעות של חברים שרוצים לקבל מידע, שצריכים עזרה מול הרשויות, הבנקים, רשות המסים, ביטוח לאומי. יש לי בטלפון בערך 30 קבוצות ווטסאפ שקשורות לאיגוד. כל היום אני מסביר ועוזר לחברים להבין את ההחלטות. היום שלי נמשך עד בערך 12 אחת בלילה, כשתוך כדי אני מצטרף לישיבות זום מול גורמים בממשלה וגורמים מאיגודים אחרים. לפעמים אני אוכל צהריים בשש או שבע בערב. כמובן שאני משתדל גם לשוחח עם העובדים שלי, לראות שהם מסתדרים."

הסיפורים הקשים והעבודה האינטנסיבית כיו"ר הארגון, גובים מחיר פיזי מוקנין. "בשבוע השני למאבק, תוך כדי שיחות ופגישות, הרגשתי כאבי תופת בבטן בצד ימין. הייתי בטוח שיש לי דלקת בתוספתן. ירדתי לרכב ופיניתי את עצמי למיון שם מצאו לי אבנים בכליות. קיבלתי עירוי וטיפול תרופתי עד בערך 12 בצהריים, ואז חזרתי הביתה עם הפניה דחופה לאולטרסאונד וסי טי כליות. כשפתחתי את הנייד ראיתי 830 הודעות ולמעלה מ-100 שיחות שלא נענו. מאז ועד היום אני מתמודד עם הכאבים מדי פעם, עד שאמצא זמן לניתוח או טיפול אחר. הסיפור הזה נולד בתחילת המאבק, כי בשבועות הראשונים ישנתי בממוצע ארבע שעות בלילה. מעולם לא סבלתי מאבנים בכליות ועד היום לא ממש טיפלתי בבעיה כי חשוב לי להמשיך במאבק של השכירים בעלי השליטה".

הכותרת "שכירים בעל שליטה" מתייחסת ל-80 אלף בעלי חברות בישראל, שאינם דומים האחד לשני. הקבוצה הזאת כוללת גם גננת שמשתכרת 10-15 אלף שקל לחודש וגם רשתות מזון גדולות שמגלגלות מחזורים משמעותיים. כאלפיים מתוך 80 אלף בעלי השליטה השכירים הם מעל גיל 67 וכ-40 אלף בעלי שליטה שכירים משתכרים פחות מ-20 אלף שקל בחודש, אך אחרים יכולים להגיע למחזורים של עשרות מיליוני שקלים. יחד החברות שלהם מעסיקות כ-1.5 מיליון עובדים בארץ.

וקנין: "אם יש הישג מרכזי שהשגנו במאבק אלה ההכרה וההבנה שיש 80 אלף איש שקופים שצריכים לטפל בהם. ההישג השני זה שקיבלנו מענקים, אבל יש עוד אוכלוסייה ענקית של למעלה מרבע מיליון עובדים מתחום התיירות, הנופש והתרבות שעדיין לא יכולים לחזור לעבוד ואין להם עדיין פתרון, ואנחנו מתמקדים בשאלה איך להחזיר אצלם את העובדים למעגל העבודה. המלחמה המשמעותית שלנו היא על החזרת הזכויות הסוציאליות שלנו. אנחנו עובדים על עתירה משפטית להחזרת הזכויות שנגזלו מאיתנו כשכירים. בימים אלה אנחנו מגישים מכתב התראה לפני עתירה לבג"ץ בדרישה להשיב את הזכויות שלנו בביטוח לאומי". 

ממשרד האוצר נמסר כי "קרן ההלוואות לחברות בסיכון גבוה תוקם לאחר שיאושר התיקון לחוק יסוד שנמצא עכשיו בכנסת".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "המענק לבעלי שליטה נפתח להגשת בקשות בתאריך 18.5.20 לכ- 60,000 זכאים פוטנציאלים על פי קובץ שהועבר ע"י הביטוח הלאומי. עם פתיחת האפשרות להגשת הבקשות נשלחו מסרונים המודיעים על כך לציבור הזכאים לקבלת המענק.

"עד היום שולמו מענקים לכ- 23,000 שכירים בעלי שליטה אשר צפו ירידת מחזורים של מעל 25% בעקבות נגיף הקורונה והגישו בקשות לקבלת המענק בהליך פשוט ומהיר לרבות תשלום המענק תוך ימים ספורים. "ככל שישנם שכירים בעלי שליטה שלא נכללו ברשימת הזכאים הפוטנציאלים שהועברה ע"י הביטוח הלאומי עליהם לפנות לביטוח לאומי לעדכון סטאטוס ל"שכיר בעל שליטה" בהתאם לנדרש בתקנות לשעת חירום. נציין כי בימים הקרובים יבוצע עדכון לקובץ מביטוח לאומי כך שאנשים נוספים שאושר שינוי הסטאטוס שלהם בביטוח לאומי ל"שכיר בעל שליטה" יוכלו להגיש את בקשה לקבלת המענק".

גיל וקנין

בן 52, נשוי ואב לחמישה, מתגורר בחולון ● הבעלים והמנכ"ל של חברת בייטק תקשורת, שמפעילה את אתר התיירות והנופש hotels.co.il ● מייסד ויו"ר "איגוד בעלי השליטה השכירים" וממייסדי עמותת "מטה עתיד התיירות"

איגוד בעלי השליטה השכירים

הוקם בעיצומו של משבר הקורונה ומייצג כ-5,300 חברים • מטרת האיגוד היא לסייע לעצמאים, בדגש על בעלי השליטה השכירים • בישראל יש כ-80 אלף בעלי שליטה שכירים שמעסיקים כ-1.5 מיליון עובדים • חצי מבעלי השליטה משתכרים פחות מ-20 אלף שקל בחודש

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות חדות באירופה; מניות התעופה נופלות, מניות הביטחון מזנקות

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התרעה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

אבו דאבי / צילום: Shutterstock, Saleh Al Tamimi

מקטאר ועד טורקיה: נפילות בבורסות ברחבי המזרח התיכון

בצעד חריג, איחוד האמירויות מבקש למנוע אפשרות של קריסה בשל המתקפות האיראניות ● ביתר הבורסות באזור מתקיים מסחר חרף הסנטימנט השלילי: בבורסות בכווית, קטאר, סעודיה, קפריסין וטורקיה נרשמות ירידות שערים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

קיר סטארמר ר''מ בריטניה, עמנואל מקרון נשיא צרפת , פרידריך מרץ קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA, Andreas Gora

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר