גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד 2004 היינו שכירים לכל דבר. בעקבות המשבר כולם גילו כמה אנחנו מקופחים"

העסק של גיל וקנין נקלע לקשיים בעקבות משבר הקורונה והוא החליט לצאת למאבק למען בעלי השליטה השכירים ● היום הוא מייצג 5,300 אנשים ואומר: "אם יש הישג מרכזי שהשגנו במאבק הם ההכרה וההבנה שיש 80 אלף איש שקופים שצריכים לטפל בהם. לא נוותר"

גיל וקנין / צילום: איל יצהר, גלובס
גיל וקנין / צילום: איל יצהר, גלובס

"בפעם הראשונה שבה ניסיתי ליצור קשר עם האוצר וגורמים במשרד הכלכלה, כדי לדבר על הבעיה של בעלי השליטה השכירים והעובדה שאף אחד לא מתייחס אלינו במשבר הזה, אמרו לי 'מי אתה?'. אמרו לי שאני לא גוף שמייצג אף אחד, אני לא מוסמך, ולכן הם לא יכולים לדבר איתי. לא היה לנו קול. היינו שקופים, וזה היה נוח למקבלי ההחלטות. באותו יום הקמתי את איגוד בעלי השליטה השכירים, שתוך כמה שעות כבר מנה מאות חברים והיום חברים בו 5,300 בעלי חברות. היום כבר שומעים אותנו. אבל האם הדלת פתוחה בפנינו? רחוק מזה. אנחנו עדיין מרגישים שהמדינה הייתה מעדיפה שנישאר שקופים, אבל אנחנו כבר עמוק בתוך המאבק על הזכויות שלנו, ולא נוותר".

יו"ר איגוד השכירים בעלי השליטה, גיל וקנין, שהקים בשיאו של משבר הקורונה את הארגון הראשון שמייצג את בעלי השליטה השכירים בארץ (בעלי חברות שמשלמים משכורת לעצמם), והוביל לכך שיכללו אותם במענקי הסיוע של המדינה לעצמאים, כבר מתכונן לשלב הבא: המאבק להחזרת כל הזכויות הסוציאליות שנשללו מבעלי השליטה השכירים ב-2004, אז בוטלה זכאותם לדמי אבטלה.

"זה המאבק המשמעותי שלנו עכשיו. להחזיר את מה שלקחו מאיתנו", אומר וקנין, "עד 2004 היינו שכירים לכל דבר. היינו זכאים לכל הזכויות הסוציאליות, ובעלי חברות רבים כלל לא ידעו שהם כבר לא זכאים לדמי אבטלה. הביטול נעשה במחטף. רק עכשיו, בעקבות המשבר, כולם גילו כמה אנחנו מקופחים ומצאו את עצמם מול שוקת שבורה".

עד לפני שלושה חודשיים וקנין לא חשב לרגע שהוא יעמוד בראש מאבק כלשהו. הוא הוביל את עסק התיירות שלו, אתר התיירות והנופש hotels.co.il, ומכר מאות חבילות נופש למלונות בארץ לקראת חג הפסח, תקופת האביב וחודשי הקיץ. 17 עובדיו ועוד כמה סוכנים עצמאים עבדו סביב השעון ואז הגיעה הקורונה וטרפה את הקלפים. וקנין מצא את עצמו עם אפס הכנסות, הרבה הוצאות וחובות שנערמים. כל העבודה שעשה ממרץ הייתה ביטול חופשות וסיוע ללקוחות לקבל חזרה את כספי החופשות שהזמינו ממלונות ברחבי הארץ. "ביטלתי בין רגע 650 חדרים במלונות באילת, ועוד כמה מאות ברחבי הארץ. אנשים ביטלו גם חופשות שהוזמנו ליוני וליולי כי לא ידעו מה יהיה", הוא מספר.

כשהוא בדק מה מגיע לו מהמדינה הוא נדהם לגלות שהתשובה היא "כלום". פוסט מתוסכל שהעלה לפייסבוק הפך מהר מאוד לוויראלי והוא גילה שלא רק שהוא לא לבד, אלא שרבים מבעלי השליטה השכירים במצב גרוע יותר ממנו.

כשפורסמה הפעימה הראשון של מענק הסיוע לעצמאים (עד 6,500 שקל מענק) ובעלי השליטה השכירים לא הוזכרו בה, התיסכול שחש וקנין הפך לכעס. "לא ספרו אותנו בכלל. לא היינו קיימים בעיני המדינה. היינו שקופים", הוא אומר. וקנין וחברי האיגוד החדש שרק נולד, החלו להילחם כדי שיראו אותם.

"מקבלי ההחלטות עדיין לא איתנו"

ההישג הראשון שלהם היה הכללתם בקבוצת הזכאים למענק הסיוע בפעימה השנייה (עד 10,500 שקל) ובמענק הסיוע להשתתפות בהוצאות (לעסקים בין 300 אלף ל-20 מיליון שקל). ועדיין וקנין מרגיש שהמדינה הייתה מעדיפה לטאטא את בעיית השכירים בעלי השליטה מתחת לשטיח. "מקבלי ההחלטות עדיין לא איתנו. הם היו מעדיפים שנישאר שקופים. הם עיכבו את התשלומים של מענקי הסיוע שמגיעים לנו, עיכבו את הפעימות כך שהיינו האחרונים לקבל משהו".

באוצר וברשות המסים הסבירו שנדרשה הערכות מיוחדת עבור המגזר שלכם.
וקנין: "זה שטויות. איזו הערכות נדרשת? אנחנו בעלי חברות בע"מ והכול אצלנו מסודר, מדווח ורשום. לתחושתנו הם עשו את זה כדי שכמה שיותר עסקים יקרסו ולא יהיו זכאים למענק. מלכתחילה נתנו לנו תחושה שאנחנו לא זכאים לקבל כלום ורצו שכמה שיותר עסקים יציאו מהמשוואה. אם היו רוצים לקדם את זה באמת היו פותחים לנו את האפשרות להגיש בקשות מזמן, כבר בפעימה הראשונה או עם כל שאר העסקים באותו תאריך שנפתחה הפעימה השנייה. אנחנו היינו האחרונים לזכאות, מעל חודשיים אל תוך המשבר. עסקים כבר קרסו".

לדברי וקנין גם כשכבר פתחו את האפשרות לבעלי השליטה השכירים להגיש בקשות למענקים הבלגן חגג, רבים מצאו את עצמם לא זכאים ועד היום לרבים לא נכנס שקל לחשבון. "אמרו לנו 'כמו באמריקה', המודל האמריקאי שהכסף עובר מהר לחשבון. מנהל רשות המסים וראש הממשלה עשו הופעה שלמה בטלוויזיה שערן יעקב אומר לנתניהו "עליי", ונתניהו אומר לו "עליך", והם חוגגים את המענק המצוין, אבל עד היום חלק מבעלי השליטה השכירים לא קיבלו כלום. במענק ההשתתפות בהוצאות חלק קיבלו רק 20% מהסכום כי 'הבקשה שלהם דורשת בדיקה' ושלחו להם טפסים למלא, אבל גם אחרי שהם מילאו אותם הם עדיין לא ראו את הכסף. הכול בבירור והכול מעוכב. כל ההתנהלות של המדינה משדרת 'אתם לא זכאים'. עכשיו יש כבר חברות שסוגרות, חברות שהיו קיימות שנים ולא שרדו".

גם על קרן ההלוואות בערבות המדינה יש לוקנין מה לומר. "הקרן הזו זו בדיחה עצובה. ההלוואות ניתנות לחברות חזקות שגם ככה היו מקבלות הלוואות, וחברות בסיכון גבוה לא מקבלות שום דבר. המדינה לא ערבה באמת לכלום. בממשלה מספרים סיפורים כל היום, מפרסמים סכומים שאין להם שום כיסוי ואין שום מקום שמסביר מה עושים כדי לקבל מענקים או סיוע כלשהו. אני כל היום מתעסק בלדבר עם בעלי עסקים וחברות שלא יודעים מה עושים. אין מקום אחד שמרכז את המידע באופן ברור. אין אתר הסברתי אחד נורמלי. אני הפכתי למרכז הסברה ועל המתווים אנחנו לומדים מהתקשורת ומשיחות אישיות שאני עורך עם פקידים באוצר שעוזרים לנו להבין מי נגד מי. ובינתיים החברות קורסות".

"סיפורים על יזמים שנפלו"

כמי שעומד בראש המאבק של בעלי השליטה השכירים, וקנין שומע את כל הסיפורים הקשים, ונחרד. "אחד הסיפורים ששמעתי הוא של בחור שמכר נופש לגיל השלישי, ומסתבר שלפי חוק הגנת הצרכן הם רשאים לבטל עסקאות אוטומטית ולקבל את כספם בחזרה. חברות האשראי התחילו להוציא זיכויים לחשבון שלו לטובת עשרות לקוחות, והוא מצא את עצמו עם מינוס ענק ועם תביעה ייצוגית של אחד הלקוחות שלא היה מרוצה אחרי שלא קיבל את כספו חזרה בזמן, ועוד תביעות אישיות. הוא הגיע לשלב אחד לפני חדלות פירעון עם תביעות אישיות נגדו כשהוא לא אשם במצב, והוא כעת לפני פשיטת רגל אישית".

מקרה אחר שמדיר שינה מעיניו של וקנין הוא של בחור שמפעיל קרקס רחוב והזמין אמנים להופעה שהייתה אמורה להתקיים בתקופת הקורונה. האיש השקיע עשרות אלפי שקלים לקראת ההופעה, אך ההופעה בוטלה. "אין לו כסף עכשיו אפילו כדי להפגין נגד המצב", אומר וקנין. "יש סיפורים קורעי לב על יזמים שרצו ליצור ונפלו, לא בגלל טעות ניהולית אלא חוסר מזל".

מאז פרוץ המשבר וקנין מוצא את עצמו עובד בהתנדבות, מ-7 בבוקר עד חצות ויותר, בייצוג השכירים בעלי השליטה. וקנין: "אני מתעסק כל היום בתיאום מול איגודים אחרים לגבי הפגנות, שיחות עם היועצים המקצועיים, עורכי דין ורואי חשבון שמלווים אותנו, לגבי מה ניתן לעשות כדי לשנות לגבי המצב, מתקשרים ליועצים של השרים ובשיחות על בסיס יומי עם אגף תקציבים עם המשרד לביטחון לאומי. לאורך כל היום נכנסות שיחות ומתקבלות הודעות של חברים שרוצים לקבל מידע, שצריכים עזרה מול הרשויות, הבנקים, רשות המסים, ביטוח לאומי. יש לי בטלפון בערך 30 קבוצות ווטסאפ שקשורות לאיגוד. כל היום אני מסביר ועוזר לחברים להבין את ההחלטות. היום שלי נמשך עד בערך 12 אחת בלילה, כשתוך כדי אני מצטרף לישיבות זום מול גורמים בממשלה וגורמים מאיגודים אחרים. לפעמים אני אוכל צהריים בשש או שבע בערב. כמובן שאני משתדל גם לשוחח עם העובדים שלי, לראות שהם מסתדרים."

הסיפורים הקשים והעבודה האינטנסיבית כיו"ר הארגון, גובים מחיר פיזי מוקנין. "בשבוע השני למאבק, תוך כדי שיחות ופגישות, הרגשתי כאבי תופת בבטן בצד ימין. הייתי בטוח שיש לי דלקת בתוספתן. ירדתי לרכב ופיניתי את עצמי למיון שם מצאו לי אבנים בכליות. קיבלתי עירוי וטיפול תרופתי עד בערך 12 בצהריים, ואז חזרתי הביתה עם הפניה דחופה לאולטרסאונד וסי טי כליות. כשפתחתי את הנייד ראיתי 830 הודעות ולמעלה מ-100 שיחות שלא נענו. מאז ועד היום אני מתמודד עם הכאבים מדי פעם, עד שאמצא זמן לניתוח או טיפול אחר. הסיפור הזה נולד בתחילת המאבק, כי בשבועות הראשונים ישנתי בממוצע ארבע שעות בלילה. מעולם לא סבלתי מאבנים בכליות ועד היום לא ממש טיפלתי בבעיה כי חשוב לי להמשיך במאבק של השכירים בעלי השליטה".

הכותרת "שכירים בעל שליטה" מתייחסת ל-80 אלף בעלי חברות בישראל, שאינם דומים האחד לשני. הקבוצה הזאת כוללת גם גננת שמשתכרת 10-15 אלף שקל לחודש וגם רשתות מזון גדולות שמגלגלות מחזורים משמעותיים. כאלפיים מתוך 80 אלף בעלי השליטה השכירים הם מעל גיל 67 וכ-40 אלף בעלי שליטה שכירים משתכרים פחות מ-20 אלף שקל בחודש, אך אחרים יכולים להגיע למחזורים של עשרות מיליוני שקלים. יחד החברות שלהם מעסיקות כ-1.5 מיליון עובדים בארץ.

וקנין: "אם יש הישג מרכזי שהשגנו במאבק אלה ההכרה וההבנה שיש 80 אלף איש שקופים שצריכים לטפל בהם. ההישג השני זה שקיבלנו מענקים, אבל יש עוד אוכלוסייה ענקית של למעלה מרבע מיליון עובדים מתחום התיירות, הנופש והתרבות שעדיין לא יכולים לחזור לעבוד ואין להם עדיין פתרון, ואנחנו מתמקדים בשאלה איך להחזיר אצלם את העובדים למעגל העבודה. המלחמה המשמעותית שלנו היא על החזרת הזכויות הסוציאליות שלנו. אנחנו עובדים על עתירה משפטית להחזרת הזכויות שנגזלו מאיתנו כשכירים. בימים אלה אנחנו מגישים מכתב התראה לפני עתירה לבג"ץ בדרישה להשיב את הזכויות שלנו בביטוח לאומי". 

ממשרד האוצר נמסר כי "קרן ההלוואות לחברות בסיכון גבוה תוקם לאחר שיאושר התיקון לחוק יסוד שנמצא עכשיו בכנסת".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "המענק לבעלי שליטה נפתח להגשת בקשות בתאריך 18.5.20 לכ- 60,000 זכאים פוטנציאלים על פי קובץ שהועבר ע"י הביטוח הלאומי. עם פתיחת האפשרות להגשת הבקשות נשלחו מסרונים המודיעים על כך לציבור הזכאים לקבלת המענק.

"עד היום שולמו מענקים לכ- 23,000 שכירים בעלי שליטה אשר צפו ירידת מחזורים של מעל 25% בעקבות נגיף הקורונה והגישו בקשות לקבלת המענק בהליך פשוט ומהיר לרבות תשלום המענק תוך ימים ספורים. "ככל שישנם שכירים בעלי שליטה שלא נכללו ברשימת הזכאים הפוטנציאלים שהועברה ע"י הביטוח הלאומי עליהם לפנות לביטוח לאומי לעדכון סטאטוס ל"שכיר בעל שליטה" בהתאם לנדרש בתקנות לשעת חירום. נציין כי בימים הקרובים יבוצע עדכון לקובץ מביטוח לאומי כך שאנשים נוספים שאושר שינוי הסטאטוס שלהם בביטוח לאומי ל"שכיר בעל שליטה" יוכלו להגיש את בקשה לקבלת המענק".

גיל וקנין

בן 52, נשוי ואב לחמישה, מתגורר בחולון ● הבעלים והמנכ"ל של חברת בייטק תקשורת, שמפעילה את אתר התיירות והנופש hotels.co.il ● מייסד ויו"ר "איגוד בעלי השליטה השכירים" וממייסדי עמותת "מטה עתיד התיירות"

איגוד בעלי השליטה השכירים

הוקם בעיצומו של משבר הקורונה ומייצג כ-5,300 חברים • מטרת האיגוד היא לסייע לעצמאים, בדגש על בעלי השליטה השכירים • בישראל יש כ-80 אלף בעלי שליטה שכירים שמעסיקים כ-1.5 מיליון עובדים • חצי מבעלי השליטה משתכרים פחות מ-20 אלף שקל בחודש

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות