גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הפדיונות: קרנות הנאמנות גייסו 8.6 מיליארד שקל בחודשיים

אחרי שבמרץ נפדו מהשוק 42 מיליארד שקל, במאי גויסו כ-5 מיליארד שקל, בהמשך לכ-3.7 מיליארד שקל באפריל ● היקף הפדיונות בשוק מתחילת השנה עומד על כ-35.1 מיליארד שקל

ליאור כשריאן, מגדל שוקי הון / צילום: אלירן אביטל
ליאור כשריאן, מגדל שוקי הון / צילום: אלירן אביטל

חודש מאי המשיך להיטיב עם קרנות הנאמנות, כשהשוק כולו רשם גיוסים מצרפיים בהיקף של כ-4.9 מיליארד שקל. מדובר בחודש שני ברציפות של גיוסים בשוק הקרנות, שנובעים מהתאוששות של המשקיעים מהירידות החדות שנרשמו מאמצע פברואר ועד לשליש האחרון של מרץ בעקבות משבר הקורונה, אך עדיין מהווים חלק מינורי מהכספים שזרמו החוצה מהשוק בעיצומו של המשבר, ושהחמיצו את העליות שנרשמו מאז בשוקי ההון.

בשקלול גיוסים של כ-3.7 מיליארד שקל שנרשמו בחודש אפריל, יוצא כי בחודשיים האחרונים נרשמו בשוק קרנות הנאמנות גיוסים מצרפיים של 8.6 מיליארד שקל, שמהווים כ-21% בלבד מהיקפי הכספים שנפדו משוק הקרנות במרץ בלבד, ו-19% מהפדיונות שנרשמו בשוק הקרנות בכל הרבעון הראשון של 2020. לאור זאת, מתחילת השנה עדיין מדובר בשוק פודה, ובגדול. היקף הפדיונות בשוק קרנות הנאמנות מתחילת השנה עומד על כ-35.1 מיליארד שקל.

בשקלול הפדיונות והתשואות שרשמו קרנות הנאמנות, עולה כי בחמשת החודשים הראשונים של 2020 קטן שוק קרנות הנאמנות בכ-16%, ומבחינה כספית בכ-56 מיליארד שקל, לסך כולל של 296.3 מיליארד שקל. עם זאת, 2020 התחילה עם גיוסים ותשואות חיוביות, כך שב-23 בינואר רשם השוק את היקף הנכסים הכי גבוה שרשם עד כה השנה - 359.3 מיליארד שקל. משיא זה ועד היום, הצטמק שוק קרנות הנאמנות בכ-17.5%.

מול זאת, בחודשיים וחצי האחרונים יש התאוששות בשוק מנקודת השפל שנרשמה בשיא משבר הקורונה, כשהשוק כולו עמד על שווי של 255.3 מיליארד שקל. זה קרה בדיוק חודשיים אחרי השיא השנתי, ב-23 במרץ, ובמהלכם שוק הקרנות השיל מעצמו 104 מיליארד שקל.

סדר גודל של מחצית מהסכום האמור אבד בתשואות השליליות הניכרות שנרשמו מאמצע פברואר ועד אותו מועד, וחציו השני נפדה, ובעיקר דרך יועצי ההשקעות הוזרם לאפיקים אחרים. ההזרמה נעשתה בעיקר לפיקדונות הבנקים, שנהנו גם ממכירה של ניירות ערך שהוחזקו ישירות על ידי הציבור, ושרשמו צמיחה אדירה של 106 מיליארד שקל בפיקדונות הציבור ברבעון הראשון השנה.

כך או כך, מאז 24 במרץ ועד לסוף מאי צמח שוק הקרנות בכ-16.1%, הודות לגיוסים כאמור והודות לרווחי השקעה, שנבעו מתשואות חיוביות.

קרנות הנאמנות  הגיוסים והפדיונות בשוק במאי 2020

מגדל בראש, פסגות בתחתית

על פי גורמים בשוק הקרנות, עיקר הגיוסים בשוק התמקדו בקרנות מנייתיות - בקרנות סל, בקרנות מחקות ובקרנות מנוהלות, ולצדן בקרנות אג"ח כללי.

בחודש מאי היו "רק" שמונה גופים פודים, כשבתחתית ניצב בית ההשקעות פסגות, שפדה בחודש החולף 127 מיליון שקל, אף שרשם גיוסים של 160 מיליון שקל בקרנות המחקות. מנגד, בצד השני בולטים לחיוב כמה גופים מגייסים, ובראשם מגדל שוקי הון, שמוביל את טבלת הגיוסים במאי. בית ההשקעות של קבוצת מגדל גייס בחודש החולף 1.3 מיליארד שקל, מתוכם כמעט 1.1 מיליארד שקל בקרנות מחקות ובקרנות סל, שעוקבות אחר המדדים.

שי ירון, מנכ"ל קרנות אלטשולר שחם / צילום: שלומי יוסף

אחריו ברשימה ניצבים קסם של אקסלנס ואלטשולר שחם קרנות נאמנות, עם גיוסים חודשיים נאים של 957 מיליון שקל ו-856 מיליון שקל, בהתאמה. לגבי השניים האלה נציין כי מדובר בגופים שגייסו הכי הרבה בקרנות המסורתיות. 

כך, קסם שמחזיקה בנתח של 13.4% משוק הקרנות, ושרכשה באחרונה את אלומות ואז נכנסה להוסטינג במקביל לשיתוף פעולה ייחודי עם אזימוט, גייסה בחודש החולף 410 מיליון שקל בקרנות המסורתיות. קסם שנייה בהיבט זה רק לאלטשולר שחם קרנות נאמנות, שגייסה במאי בקרנות המסורתיות סך של 852 מיליון שקל - הגבוה בשוק בהיבט זה. גם ילין לפידות ומיטב דש בולטים לחיוב, עם גיוסים של קצת פחות מ-400 מיליון שקל כל אחד בקרנות המסורתיות. 

אבנר חדד, מנכ"ל קסם / צילום: איל יצהר, גלובס

בניגוד למגמה המעורבת עם רוב למגייסים שנרשמה במאי, הרי שמתחילת השנה יש רק מגמה אחת ששולטת בשוק - פדיונות. כל החברות המנהלות פדו בחמשת החודשים, כשהמיקום בטבלה הוא גם נגזרת של גודל, כשהגופים הקטנים שכבר נשחקו קודם למשבר הקורונה, נהנו מפדיונות לכאורה נמוכים במונחים שקליים, בשל קוטנם ולא משום הצטיינות. 

על פי נרמול לגודל, עולה כי הפודים הכי גדולים מתחילת 2020 ועד לסוף מאי, הם מודלים, שכמעט נמחק לגמרי, תמיר פישמן, אילים, אפסילון, סיגמא, מור, פורסט, רוטשילד, ואז פסגות (בסדר יורד, מהפודה הגדול ביותר ומטה).

מנגד, המצטיינים בפדיונות מתחילת השנה ביחס לגודלם, הם אלטשולר שחם, קסם של אקסלנס, מגדל שוקי הון, הראל, איילון, ואז מיטב דש (גם בסדר יורד, מהמצטיין ומטה). 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות