גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופטימל פלוס מחולון נמכרת ב-365 מיליון דולר; המזל משחק פעמיים למייסד מוביט

בצל משבר הקורונה החליטו באופטימל פלוס להימכר לנשיונל אינסטרומנטס, שמפתחת מערכות וציוד בדיקות לתעשיית האלקטרוניקה • מייסד ומנכ"ל החברה: "היינו יכולים למכור בסכום גבוה יותר, אך העובדים העדיפו את הרוכשת בשל תרבות ארגונית דומה"

דני גלוטר / צילום: אופטימל פלוס
דני גלוטר / צילום: אופטימל פלוס

15 שנים לאחר הקמתה, הודיעה חברת אופטימל פלוס מחולון על מכירתה לחברת אינטרנשיונל אינסטרומנטס (NI) מטקסס שבארה"ב תמורת 365 מיליון דולר. אופטימל פלוס מפתחת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לניתוח תהליך הייצור עבור תעשיות השבבים (סמיקונדקטור) והרכב (אוטומוטיב). במהלך השנים גייסה החברה סכום של 83 מיליון דולר, ובין והמשקיעים המובילים בחברה כוללים את קרנות ההון סיכון פיטנגו, ויולה ונצ'רס, ו-KKR. NI מפתחת מערכות וציוד בדיקות לתעשיות האלקטרוניקה.

המערכת שפיתחה אופטימל אוספת ומנתחת דאטה הקשור במערכות הייצור של שבבים ורכיבים אלקטרוניים נוספים. עד לשנים האחרונות, החברה סיפקה שירותים אלה לתעשיית השבבים. חברות כמו אנבידיה וקוולאקום נעזרו בה כדי לאתר תקלות בתהליך הייצור, ובכך להגביר את יעילותו ולחסוך עלויות. המערכות סורקות את תהליך הייצור התקין, ובאמצעות כלי בינה מלאכותית ולמידת מכונה הן מסוגלות לאתר חריגות מהנורמה שעלולות להצביע על תקלות, וכך למנוע אותן, או לכל הפחות למנוע את הגעתם של מוצרים תקולים ללקוחות.

בשנים האחרונות התרחבה החברה, והחלה להתמחות באספקת שרות זה גם לתעשיית האוטומוטיב. בתעשייה זו היא החלה לספק שירות בקרה הן עבור מערכות שבבים וחיישנים מורכבות ומתוחכמות כמו מערכות הבטיחות לרכב (ADAS), שמובילאיי היא דוגמה מייצגת שלהן, והן מערכות מתוחכמות פחות כמו מערכות הגיר או חגורות הבטיחות של הרכב.

השווי צמח ב-20% בלבד בחמש שנים

אופטימל פלוס מעסיקה כ-240 עובדים, ונהנתה בשנה שעברה מהכנסות בהיקף של 51 מיליון דולר. החברה הוקמה על ידי המנכ"ל דן גלוטר, וניר ארז - מייסד ומנכ"ל מוביט שנמכרה בתחילת החודש לאינטל תמורת מיליארד דולר. ארז עזב את החברה ב-2009 אך עדיין מחזיק במניות בהיקף של כמה מיליוני דולרים.

בין הבכירים בתעשיית ההייטק שמעורבים בחברה אפשר למצוא את דדי פרלמוטר, לשעבר מנכ"ל אינטל ישראל, ואת שלמה דברת מקרן ויולה ונצ'רס שיושבים בדירקטוריון החברה. גלוטר עצמו הוא בכיר לשעבר באינטל ישראל וממייסדי המפעל שלה בקרית גת.

טרם המשבר של 2008 גייסה החברה 30 מיליון דולר בשני סבבים, מה שאפשר לה לשרוד את המשבר הפיננסי העולמי. הסבב השני עמד על 7.5 מיליון דולר ואילו הסבב השלישי והאחרון, ב-2015, עמד על 42 מיליון דולר לפי שווי של 300 מיליון דולר.

בשיחה עם "גלובס" התייחס גלוטר להיקף העסקה וסיפר כי טרם משבר הקורונה עמד שיעור החברות המתעניינות על מספר דו ספרתי, אך זה הצטמצם עם פרוץ המשבר. לדבריו, החברות שהתעניינו היו "קונגלומרטים, שרובם פועלים בישראל. מדובר בחברות מתחום תכנון השבבים ותוכנות ארגוניות. לא כולל אינטל, איתם אנחנו עושים דברים אחרים".

גלוטר סיפר כי בעקבות הקורונה "הרשימה הצטמצמה כי החברות נכנסו למצב הגנתי, ל'מוד' שבו עוצרים הכל ועושים שוב חושבים".

בניגוד לחברות הללו, סיפר גלוטר, "NI עבדה בזריזות. היא חיכתה הרבה זמן כדי להיכנס לשוק הישראלי וניצלה את ההזדמנות. NI היא אמנם חברה מוכרת בישראל, אבל היה לה חשוב מאוד להתחיל להיות שחקן פעיל באקוסיסטם הישראלי בתחום האוטומוטיב. מדובר בחברה שמייצרת ציוד בדיקה ואלקטרוניקה לתעשיות שונות, יש לה כ-30 אלף לקוחות וכאלף מוצרים ובנוסף היא פעילה בכמה תעשיות שאנחנו לא פעילים בהן, כמו אירוספייס, מכרות, קידוחים והיא גם מובילה במוצרי אלקטרוניקה לגופי מחקר.

"אמנם לא קיבלנו את סכום האקזיט שהיינו בטוחים שנקבל יום לפני הקורונה, אבל העדפנו ציפור ביד מאשר שתיים על העץ", אמר גלוטר. אלא שבמקרה הזה, הוא אומר, "זו לא סתם ציפור שנתנה אקזיט סביר, אלא כזו שהתרבות הארגונית שלה דומה לשלנו ובראשה איכפתיות גדולה למשאב האנושי.

"ההנהלה של החברה התאהבה בהנהלה של NI ובתוכניות שלהם להשקיע במחקר ופיתוח, וכן לראות אותנו כמרכז פיתוח משמעותי עבורה. ההנהלה שלי אמרה שאם הייתה להם יכולת בחירה שבה הכסף לא הדבר העיקרי, הם היו שמים דגש על NI, זה נראה טוב לעובדים ולהנהלה. זו עסקה טובה, ובהחלט זה סכום מכובד. תמיד לכל חברה יש שאיפות יותר גדולות, אנו צריכים להיות שמחים בחלקנו ומאוד שמחים תרבותית וכלכלית וגם המשקיעים שמחים".

"למשקיעים היה אורך רוח, הם לא ברחו מהחברה"

גלוטר תיאר את המתווה של המיזוג. "בשל העובדה שאין מדובר בעסקה של מיליארדים, האישורים הרגולטוריים לא צפויים להתקבל לאחר זמן רב, ככל הנראה חודש-חודשיים. לאחר קבלת האישורים יחל תהליך הסגירה. תהליך האינטגרציה של החברות יחל כבר בימים אלה".

גלוטר סיפר בהזדמנות זו כי החברה לא פיטרה אף עובד בשל הקורונה ולא הוציאה אף עובד לחל"ת, אפילו לא את המנקה, למרות שלא היה מה לנקות ולא את צוות הקבלה. "הצעד היחיד שננקט היה הפחתת שכר וולונטרית בשיעור של 10%, שיחזרו כבר בספטמבר".

שלמה דברת, שותף מייסד בויולה ונצ'רס, מסר כי "הרכישה על ידי NI תאפשר להביא את הטכנולוגיה הישראלית של אופטימל פלוס לעוד הרבה תעשיות חדשניות שמתמודדות אם האתגרים של טרנספורמציה דיגיטלית. בהקשר של תעשיית הסמיקונדקטור, שבו אנו משקיעים למעלה מ-20 שנה - אופטימל פלוס היא גם ההוכחה לכך שסמיקונדקטור זה לא רק שבבים, אלא מעטפת שלמה של שירותים מבוססי חדשנות כגון דאטה ואנליטיקה, ואני מאמין שנראה מישראל בשורות נוספות בתחום הזה בשנים הקרובות".

אהרון מנקובסקי מקרן פיטנגו שהשקיעה באופטימל מיומה הראשון סיפר כי "היו הצעות בעבר שסירבנו להן כי הן לא היו מספיק אטרקטיביות. למשקיעים היה פה אורך רוח פנטסטי כך שאף אחד לא יכול להגיד שברחנו מהחברה אבל אחרי 15 שנה הגענו למסקנה שהמימוש המלא עלול לקחת עוד לא מעט זמן. כמובן שאתה תמיד רוצה יותר, אבל בואו נזכור שזה 365 מיליון דולר, לא 30".

מה לדעתך אומרת העסקה הזו על העולם האוטומוטיב הישראלי? מצד אחד הרבה מאוד סטארטאפים נסגרים, אומרים שיש בועה בכמה מתתי-התחומים שלו כמו סייבר או פיתוח מערכות לתא הנוסעים, מצד שני אנו רואים עסקאות כמו מובילאיי, מוביט ועכשיו אופטימל שתוקפים את עולם האוטומוטיב מכיוונים אחרים כמו חומרה וטיפול בדאטה. מה זה אומר על אופי התעשייה שמתפתחת בישראל בתחום זה?

"אופטימל שונה מרוב החברות. יצרן הרכב לא רואה את המכונית כמכשיר אחד. המכונית הפכה להיות היום כלי אלקטרוני מא' ועד ת' ואופטימל מאפשרת ליצרן רכב לקבל תמונה של כל הרכיבים שמרכיבים אותה, בעוד שעד היום לה היה להם כלי שמאפשר לא רק לראות את כל המרכיבים, אלא גם לנתח כיצד הם משפיעים אלה על אלה - מרמת השבב הבודד דרך המכלולים השונים ועד כל כלי הרכב כולו".

"היום מכוניות משדרות הרבה אינפורמציה ליצרן. הכלי של אופטימל מאפשר את ניהול הייצור ואת האיכות שלו והבנייה של המור ואיתור תקלות כדי למנוע קריאות לשרות (ריקול). רוב עולם האוטומוטיב שנותר בו ייצר כלי חומרה ותוכנה להטמעה בתוך הרכב. מובילאיי היא דווקא סיפור קיצוני, אבל רוב השוק צפוף ולא לאט מסתבר שציר הזמן של השוק הזה מאוד ארוך, וגם אם השגת לקוח תראה רווח משמעותי רק אחרי ארבע שנים וגם אז חלק מהלקוחות ירצו שתספק לספק הטיר1 שמספק להם את הציוד.

"לבסוף, גם התרחקות חזון המכונית האוטונומית שצפויה לדברי המומחים להתממש רק בעוד בין 10 ל-15 שנים משפיעה גם היא. יש הרבה חברות שהולכות על חיישנים ושבבים ורכב אוטונומי אבל ציר הזמן של העולם הזה לא קל לסטארט-אפים. זה עולם שצריך למצוא בו נישות מיוחדות. אופטימל הגיעה לעולם הזה מעולם אחר לגמרי - כלי שעזור ליצרן לייצר מוצרים יותר טובים. זה בעצם עולם הייצור, לא עולם התוכנות והרכיבים לעולם הרכב עצמו".

את אופטימל פלוס ייצגו דן שמגר, רונן בצלאל ונועם צור ממשרד מיתר עורכי דין. את נשיונל אינסטרומנטס ייצגו ברי לבנפלד ובן סנדלר ממשרד יגאל ארנון ביחד עם המשרד האמריקאי ווילסון סונסיני.

בנק אוף אמריקה שימש כיועץ הפיננסי של העסקה לנשיונל אינסטרומנטס, וקטליסט פרטנרס לאופטימל פלוס.

ת"ז - אופטימל פלוס

מפתחת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לניתוח תהליך הייצור עבור תעשיות השבבים והרכב.

הוקמה לפני 15 שנה על ידי המנכ"ל דן גלוטר וניר ארז, שעזב את החברה ב-2009 ומאז הקים את חברת מוביט שנמכרה בחודש שעבר לאינטל.

החברה גייסה 83 מיליון דולר, בין השאר מהקרנות ויולה ונצ'רס, פיטנגו ו-KKR.

אופטימל פלוס מעסיקה 240 עובדים והכנסותיה הסתכמו בשנה שעברה ב-51 מיליון דולר.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק