גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב המדינה יידחה, החשב הכללי עשוי להקדים פרישתו

ההסכם הקואליציוני קובע כי תקציב המדינה יאושר בתוך 100 יום מכינונה של הממשלה ● מבדיקת "גלובס" עולה כי מדובר בלו"ז בלתי ריאלי, וגוברות ההערכות כי האוצר יודיע לכנסת בימים הקרובים על דחייה ● ובנתיים, גוברות ההערכות כי רוני חזקיהו יקדים את פרישתו ויעזוב לאחר אישור התקציב בכנסת

רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי
רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי

החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו צפוי להקדים את פרישתו ולעזוב את תפקידו לאחר אישור תקציב המדינה החדש, כך מעריכים באוצר.

חזקיהו מונה לתפקיד בינואר 2017, כך שכהונתו בת ארבע השנים אמורה להסתיים רשמית רק בינואר 2021. חזקיהו אינו יכול לעזוב את תפקידו קודם לכן, משום שהוא אחראי על ניהול תקציב המדינה הזמני. תקציב המדינה החדש אמור להיות מאושר בסוף חודש אוגוסט, אך הולכים וגוברים הסיכויים שאישורו יידחה במספר שבועות ואולי אף חודשים.

באוצר אמרו בתגובה כי אין לחשב הכללי כל כוונה להקדים את פרישתו וכי הנושא אינו נמצא כלל על סדר היום.

חזקיהו, שנחשב למינוי מקצועי של שר האוצר היוצא משה כחלון, היה מקורב מאוד אליו, ובאוצר העריכו כי לא ירצה להשאר בתפקידו תקופה נוספת תחת שר אוצר אחר. בכיר נוסף שהיה מזוהה מאוד עם כחלון - מנכ"ל האוצר שי באב"ד - יסיים את תפקידו השבוע. מחליפתו של באב"ד, מנכ"לית משרד התחבורה לשעבר קרן טרנר, צפויה להתחיל בתפקיד בתחילת השבוע הבא, בכפוף לאישור המינוי בממשלה. טרנר צפויה לסיים את חופשת הלידה שלה, שהחלה רק לפני חודשיים.

מי שלא מסומן כרגע כמועמד לעזוב הוא הבכיר השלישי באוצר, הממונה על התקציבים שאול מרידור. בימים האחרונים הופעלו על שר האוצר לחצים מצד גורמים בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להדיח את מרידור מתפקידו, אך נראה שכ"ץ אינו ממהר לעשות כן. לצידו של מרידור עומדת העובדה שהוא ממלא תפקיד קריטי בקידום אישורו של תקציב המדינה החדש לשנים 2020 ו-2021.

השינויים באוצר

תקציב המדינה יידחה, השאלה למתי

האוצר צפוי להודיע לכנסת בימים הקרובים כי הוא מבקש לדחות את לוחות הזמנים לאישור תקציב המדינה. ההודעה על כך לא ניתנה בינתיים, משום שבאוצר ממתינים להחלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין. בינתיים עוד לא נקבע מועד לישיבה אצל נתניהו להצגת לוחות הזמנים לאישור התקציב, אך באוצר אומרים בתגובה כי ישיבה אמורה להתקיים בימים הקרובים.

לפי ההסכמים הקואליציוניים שהובילו להקמתה של הממשלה החדשה, היא אמורה לסיים את הליכי אישור תקציב המדינה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, בתוך 100 יום ממועד כינונה, כלומר בסוף חודש אוגוסט. 55 ימים מתוך תקופה זו הוקצו עד לאישור תקציב המדינה בממשלה ו-45 הימים הנוספים הוקצו להליך אישור התקציב בכנסת. מדובר בלוחות זמנים שאפתניים ביותר בתקופה רגילה, וקל וחומר בתקופה הנוכחית.

על פי לוחות הזמנים הרגילים לאישור תקציב מדינה, התקציב היה אמור להיות מאושר בסוף נובמבר. דוגמה טובה לכך הוא תקציב 2015-2016 שאושר בסוף חודש נובמבר 2015 על ידי הממשלה הקודמת שהושבעה, כמו הממשלה הנוכחית, ב-17 במאי.

ואולם כבר בישיבת ועדת הכספים של הכנסת שנערכה אתמול לאישור תקציב חירום של 14 מיליארד שקל, רמז סגן הממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס כי לוחות הזמנים לאישור התקציב צפוים להדחות.

על גודל המצוקה באוצר תעיד העובדה שהמשרד לא הצליח לעמוד בחוק המחייב אותו להציג לממשלה את תכנית התקציב הרב-שנתית (הנומרטור). לפי החוק, האוצר מחוייב להציג לממשלה בכל 1 ביוני את היקף ההתחייבויות העתידיות לשלוש השנים הקרובות ואת היקף הצעדים התקציביים (קיצוצים, העלאות מסים) הנדרשים על מנת לשמור על מסגרות התקציב. 1 ביוני עבר, ובאוצר אמרו כי מועד להצגת הנומרטור ייקבע בימים הקרובים.

אישור תקציב המדינה ל-2020 ו-2021 צפוי להיות משימה מורכבת במיוחד. משבר הקורונה לא רק הפך את עבודת ההכנה הממושכת שנעשתה באוצר ללא-רלבנטית, אלא גם מקשה מאוד על הכנת מסגרות התקציב ובראשן ההכנסות והגירעון הצפוי.

גם כעת, באמצע שנת 2020 וחודשיים וחצי לאחר פרוץ המשבר, מתקשים מאוד באוצר להעריך מה יהיו הכנסות המדינה בכל שנת 2020. גרדוס העריך אתמול בכנסת כי המשבר יגרע כ-60 מיליארד שקל מההכנסות הצפויות, אך הוסיף באותה נשימה כי ייתכן שהסכום יעמוד רק על 50 מיליארד שקל, משום שהמשק מתאושש מהמשבר קצב מהיר יותר מכפי שהעריכו באוצר.

גרדוס גם גילה כי המדינה צפויה לשלם פחות דמי אבטלה מכפי שהעריכה בעת אישור התקציב לסעיף זה, בסך 16.1 מיליארד שקל. הסיבה לירידה בסעיף זה כפולה: התאוששות המשק בקצב מהיר מהצפוי ותוכנית המענקים לעידוד התעסוקה עליה הכריז שר האוצר בשבוע שעבר צפויה לחסוך למדינה בין 1 ל-1.5 מיליארד שקל של תשלומי אבטלה לעובדים בחופשה.

על רקע זה גילה גרדוס, כי באוצר בודקים בימים אלה אפשרות להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לדורשי עבודה שנפלטו מענפים במשק שעדיין לא חזרו לפעילות כלכלית מלאה (כגון בידור, תרבות, פנאי והתעופה).

התוכניות של חזקיהו שלא מומשו

כשנכנס לתפקידו בתחילת 2017, הכריז החשב הכללי חזקיהו על כוונתו לבצע שני מהלכים אסטרטגיים מרכזיים: הכפלת ההשקעה הממשלתית השנתית בתחום התשתיות, ורפורמה עמוקה בבירוקרטיה הממשלתית שתזניק את ישראל במדד עשיית העסקים של הבנק העולמי.

חזקיהו לא הצליח לקדם את תוכניותיו בתחום התשתיות, אך לזכותו נזקף השיפור המשמעותי שרשמה ישראל במיקומה במדד עשיית העסקים: ישראל עלתה למקום ה-35 במדד של שנת 2020 לעומת המקום ה-49 אותו תפסה במדד של שנת 2019.
על תכניותיו של חזקיהו במחצית השנייה של כהונתו העיבו שלושה אירועים בלתי מתוכננים: הגירעון התקציבי הגבוה של שנת 2018; אי אישור תקציב מדינה לשנת 2019; ומעבר המדינה להתנהלות על בסיס תקציב המשכי ומשבר הקורונה, שהעלה את הגירעון התקציבי לרמות שלו נראו מאז שנות ה-80.

מאחר שממשלת נתניהו היוצאת לא אישרה תקציב מדינה לשנת 2020 ניהל חזקיהו מסגרת תקציבית של כ-400 מיליארד שקל, סכום נמוך בכ-20 מיליארד שקל מצרכי התקציב הריאליים. לאחר פרוץ המשבר הוביל האוצר שינוי לחוק יסוד משק המדינה שאפשר את הגדלת מסגרת ההוצאה התקציבית בסכום של כ-50 מיליארד שקל (במסגרת תוכנית ה-80 מיליארד שקל) - לצורך התמודדות עם נזקי המשבר.

השבוע אישרה הכנסת תקציב חירום נוסף בסך 13.9 מיליארד שקל, המיועד בין היתר למענקי עידוד תעסוקה בהיקף 6 מיליארד שקל, לקרן הלוואות לעסקים מסורבי אשראי בהיקף 4 מיליארד שקל ובערבות מדינה של 60%, ולהגדלת הוצאות משרדי הממשלה ב-3 מיליארד שקל (הוצאה שרובה מופנית למשרד החינוך לצורך תוכניות לימודים לחופש הגדול). התוכנית כוללת סכום נוסף שהוקצה לצורך הגדלת היקפי האשראי בקרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים - במסגרת הקרן, הנהנית מערבות מדינה של 15%, אושרו הלוואות בהיקף של כ-12 מיליארד שקל והיא מתקרבת לקצה מסגרת האשראי שהיא רשאית לחלק (כ-14 מיליארד שקל).

באוצר מתכוונים לבקש בימים הקרובים את אישורה של ועדת הכספים של הכנסת להגדלת ערבויות המדינה באופן שיאפשר את הגדלת מסגרת האשראי בקרן במיליארדי שקלים נוספים.

עוד כתבות

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"