גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב המדינה יידחה, החשב הכללי עשוי להקדים פרישתו

ההסכם הקואליציוני קובע כי תקציב המדינה יאושר בתוך 100 יום מכינונה של הממשלה ● מבדיקת "גלובס" עולה כי מדובר בלו"ז בלתי ריאלי, וגוברות ההערכות כי האוצר יודיע לכנסת בימים הקרובים על דחייה ● ובנתיים, גוברות ההערכות כי רוני חזקיהו יקדים את פרישתו ויעזוב לאחר אישור התקציב בכנסת

רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי
רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי

החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו צפוי להקדים את פרישתו ולעזוב את תפקידו לאחר אישור תקציב המדינה החדש, כך מעריכים באוצר.

חזקיהו מונה לתפקיד בינואר 2017, כך שכהונתו בת ארבע השנים אמורה להסתיים רשמית רק בינואר 2021. חזקיהו אינו יכול לעזוב את תפקידו קודם לכן, משום שהוא אחראי על ניהול תקציב המדינה הזמני. תקציב המדינה החדש אמור להיות מאושר בסוף חודש אוגוסט, אך הולכים וגוברים הסיכויים שאישורו יידחה במספר שבועות ואולי אף חודשים.

באוצר אמרו בתגובה כי אין לחשב הכללי כל כוונה להקדים את פרישתו וכי הנושא אינו נמצא כלל על סדר היום.

חזקיהו, שנחשב למינוי מקצועי של שר האוצר היוצא משה כחלון, היה מקורב מאוד אליו, ובאוצר העריכו כי לא ירצה להשאר בתפקידו תקופה נוספת תחת שר אוצר אחר. בכיר נוסף שהיה מזוהה מאוד עם כחלון - מנכ"ל האוצר שי באב"ד - יסיים את תפקידו השבוע. מחליפתו של באב"ד, מנכ"לית משרד התחבורה לשעבר קרן טרנר, צפויה להתחיל בתפקיד בתחילת השבוע הבא, בכפוף לאישור המינוי בממשלה. טרנר צפויה לסיים את חופשת הלידה שלה, שהחלה רק לפני חודשיים.

מי שלא מסומן כרגע כמועמד לעזוב הוא הבכיר השלישי באוצר, הממונה על התקציבים שאול מרידור. בימים האחרונים הופעלו על שר האוצר לחצים מצד גורמים בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להדיח את מרידור מתפקידו, אך נראה שכ"ץ אינו ממהר לעשות כן. לצידו של מרידור עומדת העובדה שהוא ממלא תפקיד קריטי בקידום אישורו של תקציב המדינה החדש לשנים 2020 ו-2021.

השינויים באוצר

תקציב המדינה יידחה, השאלה למתי

האוצר צפוי להודיע לכנסת בימים הקרובים כי הוא מבקש לדחות את לוחות הזמנים לאישור תקציב המדינה. ההודעה על כך לא ניתנה בינתיים, משום שבאוצר ממתינים להחלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין. בינתיים עוד לא נקבע מועד לישיבה אצל נתניהו להצגת לוחות הזמנים לאישור התקציב, אך באוצר אומרים בתגובה כי ישיבה אמורה להתקיים בימים הקרובים.

לפי ההסכמים הקואליציוניים שהובילו להקמתה של הממשלה החדשה, היא אמורה לסיים את הליכי אישור תקציב המדינה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, בתוך 100 יום ממועד כינונה, כלומר בסוף חודש אוגוסט. 55 ימים מתוך תקופה זו הוקצו עד לאישור תקציב המדינה בממשלה ו-45 הימים הנוספים הוקצו להליך אישור התקציב בכנסת. מדובר בלוחות זמנים שאפתניים ביותר בתקופה רגילה, וקל וחומר בתקופה הנוכחית.

על פי לוחות הזמנים הרגילים לאישור תקציב מדינה, התקציב היה אמור להיות מאושר בסוף נובמבר. דוגמה טובה לכך הוא תקציב 2015-2016 שאושר בסוף חודש נובמבר 2015 על ידי הממשלה הקודמת שהושבעה, כמו הממשלה הנוכחית, ב-17 במאי.

ואולם כבר בישיבת ועדת הכספים של הכנסת שנערכה אתמול לאישור תקציב חירום של 14 מיליארד שקל, רמז סגן הממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס כי לוחות הזמנים לאישור התקציב צפוים להדחות.

על גודל המצוקה באוצר תעיד העובדה שהמשרד לא הצליח לעמוד בחוק המחייב אותו להציג לממשלה את תכנית התקציב הרב-שנתית (הנומרטור). לפי החוק, האוצר מחוייב להציג לממשלה בכל 1 ביוני את היקף ההתחייבויות העתידיות לשלוש השנים הקרובות ואת היקף הצעדים התקציביים (קיצוצים, העלאות מסים) הנדרשים על מנת לשמור על מסגרות התקציב. 1 ביוני עבר, ובאוצר אמרו כי מועד להצגת הנומרטור ייקבע בימים הקרובים.

אישור תקציב המדינה ל-2020 ו-2021 צפוי להיות משימה מורכבת במיוחד. משבר הקורונה לא רק הפך את עבודת ההכנה הממושכת שנעשתה באוצר ללא-רלבנטית, אלא גם מקשה מאוד על הכנת מסגרות התקציב ובראשן ההכנסות והגירעון הצפוי.

גם כעת, באמצע שנת 2020 וחודשיים וחצי לאחר פרוץ המשבר, מתקשים מאוד באוצר להעריך מה יהיו הכנסות המדינה בכל שנת 2020. גרדוס העריך אתמול בכנסת כי המשבר יגרע כ-60 מיליארד שקל מההכנסות הצפויות, אך הוסיף באותה נשימה כי ייתכן שהסכום יעמוד רק על 50 מיליארד שקל, משום שהמשק מתאושש מהמשבר קצב מהיר יותר מכפי שהעריכו באוצר.

גרדוס גם גילה כי המדינה צפויה לשלם פחות דמי אבטלה מכפי שהעריכה בעת אישור התקציב לסעיף זה, בסך 16.1 מיליארד שקל. הסיבה לירידה בסעיף זה כפולה: התאוששות המשק בקצב מהיר מהצפוי ותוכנית המענקים לעידוד התעסוקה עליה הכריז שר האוצר בשבוע שעבר צפויה לחסוך למדינה בין 1 ל-1.5 מיליארד שקל של תשלומי אבטלה לעובדים בחופשה.

על רקע זה גילה גרדוס, כי באוצר בודקים בימים אלה אפשרות להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לדורשי עבודה שנפלטו מענפים במשק שעדיין לא חזרו לפעילות כלכלית מלאה (כגון בידור, תרבות, פנאי והתעופה).

התוכניות של חזקיהו שלא מומשו

כשנכנס לתפקידו בתחילת 2017, הכריז החשב הכללי חזקיהו על כוונתו לבצע שני מהלכים אסטרטגיים מרכזיים: הכפלת ההשקעה הממשלתית השנתית בתחום התשתיות, ורפורמה עמוקה בבירוקרטיה הממשלתית שתזניק את ישראל במדד עשיית העסקים של הבנק העולמי.

חזקיהו לא הצליח לקדם את תוכניותיו בתחום התשתיות, אך לזכותו נזקף השיפור המשמעותי שרשמה ישראל במיקומה במדד עשיית העסקים: ישראל עלתה למקום ה-35 במדד של שנת 2020 לעומת המקום ה-49 אותו תפסה במדד של שנת 2019.
על תכניותיו של חזקיהו במחצית השנייה של כהונתו העיבו שלושה אירועים בלתי מתוכננים: הגירעון התקציבי הגבוה של שנת 2018; אי אישור תקציב מדינה לשנת 2019; ומעבר המדינה להתנהלות על בסיס תקציב המשכי ומשבר הקורונה, שהעלה את הגירעון התקציבי לרמות שלו נראו מאז שנות ה-80.

מאחר שממשלת נתניהו היוצאת לא אישרה תקציב מדינה לשנת 2020 ניהל חזקיהו מסגרת תקציבית של כ-400 מיליארד שקל, סכום נמוך בכ-20 מיליארד שקל מצרכי התקציב הריאליים. לאחר פרוץ המשבר הוביל האוצר שינוי לחוק יסוד משק המדינה שאפשר את הגדלת מסגרת ההוצאה התקציבית בסכום של כ-50 מיליארד שקל (במסגרת תוכנית ה-80 מיליארד שקל) - לצורך התמודדות עם נזקי המשבר.

השבוע אישרה הכנסת תקציב חירום נוסף בסך 13.9 מיליארד שקל, המיועד בין היתר למענקי עידוד תעסוקה בהיקף 6 מיליארד שקל, לקרן הלוואות לעסקים מסורבי אשראי בהיקף 4 מיליארד שקל ובערבות מדינה של 60%, ולהגדלת הוצאות משרדי הממשלה ב-3 מיליארד שקל (הוצאה שרובה מופנית למשרד החינוך לצורך תוכניות לימודים לחופש הגדול). התוכנית כוללת סכום נוסף שהוקצה לצורך הגדלת היקפי האשראי בקרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים - במסגרת הקרן, הנהנית מערבות מדינה של 15%, אושרו הלוואות בהיקף של כ-12 מיליארד שקל והיא מתקרבת לקצה מסגרת האשראי שהיא רשאית לחלק (כ-14 מיליארד שקל).

באוצר מתכוונים לבקש בימים הקרובים את אישורה של ועדת הכספים של הכנסת להגדלת ערבויות המדינה באופן שיאפשר את הגדלת מסגרת האשראי בקרן במיליארדי שקלים נוספים.

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו