גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליון מובטלים? משבר כלכלי? בלוטו רוצים שתחזרו להמר

ביקורת על קמפיין שילוט של מפעל ההגרלות, שמשתמש באלמנטים ממגפת הקורונה • האם יכול להיות שגוף ציבורי מנצל את תקופת אי הוודאות, שבה יש לציבור נטייה להתפתות אחר "פתרונות קסם"? • מפעל הפיס: אין הגדלת תקציבי פרסום כדי לנצל את המצב. רק יידוע על חזרה לפעילות

קמפיין החוצות של מפעל הפיס / צילום: איל יצהר, גלובס
קמפיין החוצות של מפעל הפיס / צילום: איל יצהר, גלובס

מפעל הפיס חוזרים לשגרת ההימורים, ומזמינים את הציבור בקמפיין חוצות להשתתף בהגרלות הלוטו. בשלט המתנוסס לצד איילון, אחד הכבישים העמוסים בישראל, מופיעה מסכת מפעל הפיס ומעליה כיתוב: "המסכה הטובה בעולם". הקמפיין, בעלות של 400 אלף שקל, עורר אי-נוחות אצל חלק מהאנשים שנחשפו אליו, בשל המסר והניצול הקריאייטיבי של "הקורונה הכלכלית", כדי לדחוף את הציבור דווקא בעת הזו, שבה האבטלה גואה, להימורים שהסיכוי לזכות בהם בפרס הגדול הוא קלוש.

בפיס מכחישים ניצול של המצב, ואומרים כי נהגו באחריות במשך כל תקופת משבר הקורונה, ואף היו בין הראשונים לסגור את פעילות ההגרלות - מיוזמתם.

פעילות ההימורים החוקית בישראל הופסקה ליותר מחודש - מ-17 במרץ ועד ל-22 באפריל, למעט הגרלות למנויים. עם זאת, כתופעה עולמית, משבר הקורונה הוביל לזינוק בהימורים. נתוני חברת ההייטק Optimove מעידים על קפיצה אדירה של 225% במי שהחלו לשחק פוקר אונליין בפעם הראשונה. באופן כללי, עלו משחקי הפוקר ברשת ב-43% לעומת תקופת טרום הקורונה. תחום נוסף שרשם עלייה חדה של 30% הוא של ההימורים במשחקי הספורט הווירטואלי ברשת.

11 מיליארד שקל בשנה על הימורים

היקף שוק ההימורים החוקיים בישראל, לרבות פעילות הטוטו, עמד בשנת 2018 על 11 מיליארד שקל. לשם השוואה, בשנת 2019 היה תקציבו של משרד הרווחה נמוך יותר - 7.7 מיליארד שקל.

ממחקר שביצע פרופ' מומי דהן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, עולה כי הפדיון הממוצע של דוכן פיס ליום הוא 8,511 שקל, בעוד באשכולות הנמוכים של היישובים (אשכולות 3-1) הפדיון הממוצע לדוכן היה 8,971 שקל, ואילו באשכולות הגבוהים הפדיון הממוצע היה 8,238 שקל לדוכן.

עוד לפי מחקרו של דהן, ביום שבו משולמת קצבת הבטחת הכנסה הפדיון של מפעל הפיס עולה ב-5% לעומת ימים רגילים, ובימי תשלום קצבת זקנה - הפדיון גדל ב-8%. לפי דהן, תוספת ההימורים ביום קבלת הקצבאות היא בשיעור יחסית זניח בהשוואה לסכום הקצבאות שמשולם, כך שעצם העיתוי שבו משולמות הקצבאות איננו המפתח להבנת ההבדלים בהיקף ההימורים בין עניים ועשירים, אלא המצב הכלכלי הכולל של האדם.

"חוסר רגישות לחרדות של האזרחים"

"המודעה לא מפגינה רגישות לתחושות האזרחים ולחרדות שיישארו עמנו עוד תקופה ארוכה", אומרת ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי מהמרכז הבינתחומי הרצליה. "אנשים מצויים בחוסר ודאות כלכלית ומודעת הפרסומת מנסה לרמוז על קשר בין הימורים להגנה מפני השפעות הקורונה. המשמעות היא שהימורים הם המענה שיספק הגנה מפני ההשפעות הכלכליות של הקורונה".

מרגלית מסבירה שלאותו שלט חוצות עשויה להיות השפעה פסיכולוגית דווקא על אנשים הנמצאים במצוקה: "יש נטייה להתפתות אחר פתרונות קסם שיוכלו לשים קץ למצוקות הכלכליות. היה מתבקש לנהוג יותר ברגישות ולא לייצר קשר ישיר בין מצוקות להימורים. בתקופות רגישות, לפנטזיות ופתרונות בזק מסוג זה יש נטייה להיתפס כממשיים".

דבריה, "ההחלטה להחזיר את הלוטו דווקא בתקופה זו היא תמוהה, מכיוון שאחת הדרכים היעילות ביותר להשכיח מצוקות ולברוח מהמציאות היא הימורים. הסיכון להתמכרות גבוה בהשוואה לתקופות אחרות".

גם דהן, הפועל להגבלת פריסת דוכני פיס באזורים מוחלשים כלכלית, טוען כי יש מן הפגם בקמפיין מפעל הפיס החדש. "זה לא הזמן לשדל להימורים וזה מה שעושה השלט. אני בעד לאפשר הימורים, אבל מתנגד לשידול שזוהי מטרת הפרסום. גוף ציבורי כמו מפעל הפיס צריך לאמץ ריסון עצמי".

לדבריו, "חשוב שההימורים, שהופקדו בידי גופים ציבוריים כדי שלא יצאו מכלל שליטה, ישקלו בכובד ראש את הצורך להגן על הציבור. השלט הזה לא עולה בקנה אחד עם התחשבות בשיקול החברתי". לפי דהן, "מפעל הפיס לא פועל לגרום להתמכרות באופן ישיר, אבל באופן עקיף על ידי זה שמשדלים אנשים להמר, גדל הסיכוי להתמכרות", הוא טוען.

לדבריו, "היקף הפעילות בהימורים עלה בצורה משמעותית בשנים האחרונות. העלייה הזו מתרחשת בכל העולם, לא רק בישראל. חלק מזה נובע משכלול הולך וגובר של מנגנון ההימורים - אם זה באמצעות יותר פרסום, או משחקים שהפכו להיות יותר משוכללים. בנוסף, אם בעבר הייתה עויינות כמעט דתית כלפי הימורים, יש שינוי נורמטיבי שמתקשר לתהליך עמוק יותר של ליברליזם - כאשר אדם מורשה לעשות לעצמו גם דברים רעים, במסגרת החירות האישית שלו".

הבעיה המרכזית "בשידול" להימורים ידועה - אין למדינה אפשרות לוותר על הכסף הזה מאחר שהוא הפך לחלק מרכזי בייצור תשתיות. הרשויות המקומיות משתמשות בכספי הטוטו והפיס לבנייה של בתי ספר, גנים, אולמות ותשתיות תרבות וספורט.

אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס / צילום: איל יצהר, גלובס

שנים של הגבלות על הימורים

מעבר לכך, בשנתיים האחרונות הצליח משרד האוצר לשים יד על כספי ההימורים העודפים - זה שהצטבר בקופה של משרד הפיס והטוטו - ולהעביר אותם ישירות לקופת המדינה. אפשר להניח כי לאור הגירעון התקציבי שכפה נגיף הקורונה יתקשו באוצר לוותר דווקא עכשיו על כספי ההימורים ואפילו לעכב את חזרת שוק ההימורים לשגרה.
יתרה מכך, בשנה האחרונה פועל האוצר דווקא להגדיל את האפשרות שלו ליהנות מכספי ההימורים, באמצעות פתיחת מפעל הפיס להימורי אונליין. המשמעות: פלטפורמה שתאפשר למהמרים הפיס לעשות זאת מהבית או מהטלפון ללא צורך פיזי להתייצב בתחנות ההימורים.

מפעל הפיס ספג בשנים האחרונות מכה כואבת מכיוונו של שר האוצר היוצא משה כחלון. "רפורמת ההימורים" המפורסמת של כחלון נבנתה דרך מנגנוני רגולציה שאמורים היו להגביל את ההוצאה של הציבור בישראל על הימורים - בעיקר כדי להגן על הציבור המוחלש כלכלית בישראל ולמנוע ממנו לזרוק את כספו לריק.

ההגבלות הללו שהנחית כחלון כללו הקטנת עמלות של תחנות הימורים, איסור על פרסום הימורים בשעות הפריים-טיים ועד סגירת של משחקי הימורים אטרקטיביים (בפיס הוצאו משימוש הימורים במכונות המזל, הממכרות שהפכו לאפיק הכנסה משמעותי; בטוטו איסור על הימורים על מרוצי סוסים). אבל כמו אז גם עכשיו, המאבק על איסור הימורים או מניעת הפרסום של הימורי פיס וטוטו מביא עמו חשש משמעותי: מהמרים ימצאו ומצאו בסופו של דבר את הדרך להמר.

גם בתקופת הקורונה מהמרים מצאו את דרכם לשים את כספם באתרים ובשלל פלטפורמות לא-חוקיות. זה קרה בתקופה שבה סגר הפיס את שעריו ושהטוטו הפחית את אפשרויות להמר מאחר שהספורט המקצועני הושבת כמעט לחלוטין.

כך, מפסידה המדינה פעמיים - ההוצאה על הימורים לא מגיעה לקופת האוצר, לא חוזרת בצורת מיסוי על זכיות, ואינה משמשת את הרשויות המקומיות בבניית מתקנים.

ממפעל הפיס נמסר בתגובה כי עם החזרה לשגרה והשבת הזכיינים לעבודה, חודשה הפעילות באופן מדורג ובכפוף להנחיות. במפעל הפיס אומרים שאין הגדלה של תקציבי הפרסום והשיווק כדי לנצל את המצב וכי הפרסום בתקופה זאת התמקד ביידוע הלקוחות על חזרה לפעילות ובהכרזות על גובה הפרס. במפעל הפיס אומרים כי כלל לא מדובר בשיווק אגרסיבי. "משחק הלוטו הוא חלק בלתי נפרד מתרבות הפנאי בישראל זה שנים והפרסום פונה לקהל הרחב ולא לקהל ספציפי. האגדה האורבנית לפיה השכבות החלשות מסתערות על דוכני הפיס ביום חלוקת הקצבאות הופרכה מחקרית באופן חד משמעי על ידי פרופ' דהן בעצמו ואין שום מחקר שמוכיח אחרת. בנוסף, מפעל הפיס ממשיך להוביל את מדיניות ‘משחקים באחריות'". 

אחרי הסגר: במפעל הפיס חוזרים לשלטי חוצות ולדיגיטל

עם פרוץ הקורונה העלה מפעל הפיס קמפיין שנועד לבשר כי ההגרלות הופסקו לזמן בלתי מוגבל. הקמפיין, באמצעות משרד הפרסום אדלר חומסקי, זכה למחמאות על השפה הקריאטיבית שעשתה שימוש בשני אלמנטים בולטים של התקופה: שיחת זום בין חברים והחיבור בין היכולת לנגב את האף בנייר טואלט כדרך לזהות אדם עשיר. נזכיר כי באותה תקופה נייר טואלט היה משאב בחסר.

עם ישראל היה באותה תקופה מסוגר בבתים ולכן הקמפיין עלה בעיקר בטלוויזיה. עתה כשחוזרות ההגרלות עולה מפעל הפיס בקמפיין נוסף - הפעם במדיות זולות יותר: שילוט חוצות ודיגיטל. גם בקמפיין הזה יש קריצה לרוח התקופה ונראית בו מסכה המאופיינת כמסיכה של הזוכים בהגרלה עם המשפט שזאת המסכה שהכי כדאי להיות בתוכה. בקמפיין הושקעו כ-400 אלף שקל.

השפה הפרסומית של הלוטו איננה מאפיינת שפת מוצרי הימורים קלאסיים. אולי בגלל שאלה הגרלות שנערכות פעמיים בשבוע ולא בהימור יזום שמפעיל המהמר עצמו, והקהל הוא כלל האוכלוסיה. השפה הפרסומית איננה פונה לאוכלוסיות חלשות, כמקובל בהימורים, אלא דווקא מכוונת גבוה. גם המסרים הם תדמיתיים ברובם ולא פרסום מכירתי המניע לפעולה. אפשר להתווכח האם מדינה צריכה לאפשר הימורים ואפילו אם הם לצורך מימון מטרות ראויות.

ענת ביין-לובוביץ

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר