גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשורה למעסיקים: גם עסקים שהחזירו עובדים מחל"ת באפריל יהיו זכאים למענק עידוד העסקה

עוד נקבע בתוכנית כי המענק לא יוגבל במספר העובדים וישולם עבור כל עובד ששכרו מעל 3,300 שקל ● המענק ישולם בארבע פעימות חודשיות כדי להבטיח שהמעסיקים אינם קולטים את העובד רק כדי לקבל את הכסף

ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ
ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ

בשורה למעסיקים: גם עסקים שהחזירו עובדים מחל"ת באפריל יהיו זכאים למענק עידוד העסקה. שר האוצר ישראל כ״ץ, בתיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, החליט לתת מענק לעידוד העסקת עובדים, בסך 3,500 שקל, גם למעסיקים שהחזירו עובדים מחל״ת החל מה-19 באפריל, ולא רק לעסקים שהחזירו עובדים החל מה-1 במאי, כפי שתוכנן תחילה.

סכום הכסף הנדרש למענקים הוסדר במסגרת התוכנית, והתוספת תתבצע במסגרת הליך החקיקה בכנסת ודיוני ועדת הכספים. בנוסף לכך, כפי שסוכם, יוקצו למעסיקים קיימים 500 מיליון שקל הכלולים בתוכנית, בהתאם לקריטריונים שיגובשו לאחר השימוע הציבורי ויובאו לאישור ועדת הכספים בהמשך.

בשבוע שעבר פרסם שר האוצר ישראל כ"ץ את התוכנית הממשלתית למאבק באבטלה ולעידוד העסקת עובדים, אשר כללה מענק בסך 7,500 שקל עבור כל עובד שיוחזר מחופשה ללא תשלום החל מה-1 ביוני, ו-3,500 שקל עבור כל עובד שהוחזר מה-1 במאי.

עוד נקבע בתוכנית, כי המענק לא יוגבל במספר העובדים וישולם עבור כל עובד ששכרו מעל 3,300 שקל. המענק ישולם בארבע פעימות חודשיות כדי להבטיח שהמעסיקים אינם קולטים את העובד רק כדי לקבל את הכסף .

תזכיר החוק שהופץ להערות הציבור עורר ביקורת חריפה בקרב ארגוני המעסיקים אשר טענו כי הוא יוצר מצב אבסורדי בו עסק, שמחזור עסקיו לא נפגע כלל, ייהנה ממענק מלא בסך 7,500 שקל בגין כל עובד, ואילו לעסק שהיה סגור לחלוטין ללא כל הכנסה במשך 5 חודשים ויפתח באופן מלא רק באוגוסט, יינתן מענק מופחת באופן משמעותי, בסך 3,500 שקל בגין כל עובד - מענק שאינו מעודד ו/או תורם ליישום תכלית החוק.

עוד נטען, כי המתווה יוצר אפליה בין עסקים שהחזירו עובדים לפני ה-1 במאי לאלה שחיכו לפני החזרת העובדים. העצמאים טענו כי משרד האוצר הודיע לציבור המעסיקים כבר באפריל כי יינתנו תמריצים עבור עובדים שיוחזרו לעבודה מהחל"ת, ובכך הטעה את הציבור.

כעת, כאמור, תוקן המועד המזכה במענק, כך שגם מעסיקים שהחזירו עובדים מחל"ת באפריל יהיו זכאים למענק. שר האוצר ישראל כ"ץ מסר, כי ״לאחר שמתווה החוק לעידוד התעסוקה אושר בממשלה ובקריאה ראשונה בכנסת ללא כל שינוי, שקלנו את הנושא ובהתיעצות עם יו״ר ועדת הכספים משה גפני, יו״ר הקואליציה מיקי זוהר ויו״ר סיעת כחול לבן איתן גינסבורג, הוחלט לצרף את אותם מעסיקים למתווה המענקים מאחר שהם פתחו את עסקיהם במועד זה בהתאם להנחיות הממשלה".

יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, כי "מדובר בהחלטה ראויה אשר מתגמלת את העסקים שהיו הראשונים להחזיר את עובדיהם מחל"ת ומחזקת את המתווה שהוצג בהמשך לבקשת נשיאות המגזר העסקי".

ומה עם מעסיקים שכלל לא פיטרו עובדים?

במקביל להרחבת מעגל הזכאים למענק גם למעסיקים שהחזירו עובדים מהחל"ת באפריל, שר הכלכלה עמיר פרץ פועל בימים אלה כדי להרחיב את המענקים גם לעסקים שכלל לא פיטרו את עובדיהם. לדברי השר פרץ, "החלטת ראש הממשלה ושר האוצר היא החלטה נכונה וחשובה ועכשיו נדרש לפצות את המעסיקים ההוגנים שלא פיטרו את עובדיהם בחודש אפריל למרות הירידה בהכנסותיהם, מהלך משלים זה יחזק את האימון בין הממשלה לאזרחים כולם".

בימים האחרונים מתנהל שיח בין שר הכלכלה והתעשייה ושר האוצר על הקצאת 500 מיליון שקלים נוספים לטובת מעסיקים שלא הוציאו עובדים לחל"ת באפריל והמחזור שלהם ירד ב25% ומעלה בעקבות משבר הקורונה. היום יציגו נציגי משרד הכלכלה את עמדת השר לגבי החשיבות והאמון בין המדינה למעסיקים להוסיף את 500 המיליון הנוספים, ולהגיע לפיצוי כולל של מיליארד שקלים.

החובה המוסרית של ממשלת ישראל

רועי כהן, נשיא לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל), הוסיף: "אני שמח שהמאבק שלנו הביא לכך שהצדק ייצא לאור. זה היה כמו אגרוף בבטן לאותם עסקים שנענו לקריאתנו עם סיום חופשת הפסח להחזיר עובדים, ולא היו מקבלים על כך פיצוי. חבל שגרמו להם במשך שבוע ימים להרגיש מרומים על ידי המדינה שלהם. מדובר בדיני נפשות, לא משחקים ומתעתעים בחיים של אנשים. אני מקווה שהיום בדיון בוועדת הכספים נצליח לשנות עוד שורה של עיוותים שזועקים לשמיים, ביניהם מעסיקים קטנים ששמרו על העובדים שלהם, נפגעו במחזור ולא יקבלו פיצוי, לעומת חברות הענק שלא נפגעו במחזור, הוציאו עשרות אלפי עובדים לחל"ת ויקבלו פיצוי. זה הזוי ובלתי נתפס, ואני מאוד מקווה ששר האוצר ישראל כץ, כפי שעשה כעת ובחוכמה, יוביל את השינוי הנדרש גם כלפיי בעלי עסקים אלו. זו החובה המוסרית של ממשלת ישראל".

גם רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון ברכה על הנכונות העקרונית להכיר בזכאות גם של עסקים שהחזירו עובדים מהחל"ת כבר במהלך אפריל, אך ציינה שאין מקום למענק מופחת בסך 3,500 שקלים, אלא במענק מלא על סך 7,500 שקלים עבור כל עובד.

לדבריה, "עסקים שהחזירו עובדים באפריל התבססו על הבטחה השלטונית של משרד האוצר, אשר הודיע רשמית שמעסיקים אשר הקדימו החזרת עובדים מה-16 לאפריל, לא ייפגעו בקבלת מענקים".

עוד מציינת רו"ח שטרק כי "יש להפחית את רף השכר שנקבע במענק מ- 3,300 שקל ל-2,200 שקל, בשל העובדה שיש עובדים רבים, בעיקר בתחום ההסעדה והתיירות, שמרוויחים סכומים אלה על משרות חלקיות, וחשוב לאפשר לקבל גם עבורם את המענק של ההחזרה מהחל"ת. בנוסף, עדיין לא ניתן מענה לעסקים אשר למרות הקשיים לא הוציאו עובדים לחל"ת. עבורם אין עדיין פתרון, ולשכת רואי חשבון מציעה שחישוב היקף המענק לעסקים אשר נפגעו ב 20% ומעלה בהכנסותיהם, יקבלו פיצוי בסך של 30% מהירידה בהכנסות במשך תקופת המשבר ממרץ ועד סוף יוני".

שטרק מוסיפה, כי מענק החזרת עובדים מחל"ת פוגע בעמותות ובמלכ"רים, מאחר שהוא כולל תנאי לפיו מלכ"רים המקבלים 25% תמיכה מהמדינה לא זכאים למענק. לדבריה, "מדובר בפגיעה משמעותית למגזר המלכ"רים שנפגע קשות מהמשבר, ויש לתקן זאת על ידי הסרת התנאי המגביל".

עוד כתבות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?