גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

50% מנפח המסחר: מרוץ החימוש של המסחר האלגוריתמי

השימוש במסחר בתדירות גבוהה גובר והולך בשנים האחרונות, ועפ"י ההערכות מגיע ל-50% מנפח המסחר בבורסות בעולם ● סוחרים מסורתיים רבים מתנגדים לשיטה, בטענה כי היא מייצרת תחרות בלתי הוגנת בשוק

חדר מסחר HFT בניו ג'רזי, ארה"ב / צילום: Mike Segar, רויטרס
חדר מסחר HFT בניו ג'רזי, ארה"ב / צילום: Mike Segar, רויטרס

מסחר בתדירות גבוהה (High Frequency Trading או HFT), הוא שיטת מסחר מבוססת אלגוריתמים, המבצעת עסקאות (בעיקר בניירות ערך ובנכסים פיננסיים) באמצעות הזרמת פקודות בתדירות גבוהה ובמהירות גבוהה, באופן אוטומטי. חברות העוסקות ב-HFT משקיעות משאבים רבים בטכנולוגיה ובתקשורת מהירה, כדי לאפשר הזרמת פקודות במהירות גבוהה יותר מעמיתיהן, ומנצלות מהירות זו כדי להשיא רווחים בבורסות בעולם.

השימוש בשיטת מסחר זו בעולם גובר והולך בשנים האחרונות, ועל פי הערכות, חלקם של סוחרי ה-HFT כיום מגיע ל-50% מנפח המסחר בבורסות בעולם.

הספרות הכלכלית מייחסת למסחר ה-HFT תרומה רבה לנזילות בשוקי ההון, להורדת עלויות המסחר ולהגברת היעילות בשווקים. זאת מאחר שהזרמת פקודות המסחר המרובות והמהירות של סוחרי HFT לא רק שעשויה להעלות את הנזילות ואת הסחירות של ניירות הערך, אלא יש בה גם כדי למזער עיוותים במחיריהם.

מאידך, התחושה המתקבלת בקרב המבקרים את פעילות ה-HFT היא שהמגרש אינו ישר. אחד הראשונים שהצביעו על כך הוא הסופר Michael Lewis שהכריז בספרו Flash Boys מ-2014: "The market is rigged". ממה נובעת הביקורת הזו?

סוחרי HFT משקיעים הון בטכנולוגיות תקשורת, כמו שימוש בסיבים אופטיים, כדי שהמידע הפיננסי יעבור את הדרך מהבורסה אליהם, ובחזרה, במהירות האפשרית. נוסף על כך, כדי לקצר את המרחק שעל המידע לעבור, סוחרי HFT מציבים את שרתי המחשבים שלהם סמוך עד כמה שניתן לשרתי הבורסות, באמצעות רכישה או השכרה של נדל"ן בקרבת הבורסה.

הבורסות בשווקים המפותחים (ואף בישראל) מציעות שירותי מיקום משותף (Co-location), שבמסגרתם הן מאפשרות לסוחרי ה-HFT להציב את שרתי המסחר שלהם בקרבת מרכזי המחשוב של הבורסה, כדי לקצר טווחים. יתרונות אלה, יחד עם ביצוע המסחר האוטומטי באמצעות השימוש באלגוריתמים, ממזערים לכדי שברירי שנייה את זמן השיהוי (Latency) של סוחרי HFT.

מאחר שלסוחר HFT יש יכולת לקבל מידע ולהגיב עליו עוד לפני שהמשקיע המסורתי הספיק למצמץ, עולה הטענה כי בין סוחרי HFT לסוחרים המסורתיים מתקיימת תחרות לא שוויונית, שבסיסה ב-Latency Arbitrage (ארביטראז' שיהוי). גם בישראל נשמעה ביקורת ציבורית נגד המסחר האלגוריתמי. מנגד, הסניגורים של ה-HFT השיבו על כך: "Widespread latency arbitrage is a myth" ("ארביטראז' שינוי רחב-היקף הוא מיתוס").

על רקע זה, בין שתי הגישות המנוגדות, כשמהצד האחד הטענה שהשוק מוטה (the market is rigged), ומהצד האחר הטענה שמדובר במיתוס, מתקיימים דיונים רבים, ואנשי שוק ההון, כמו ברוקרים ובנקים להשקעות, עורכי דין, רגולטורים ואנשי אקדמיה, מתלבטים באשר ללגיטימציה של ה-HFT, והאם להתיר שיטת מסחר זו, לאסור עליה או להגבילה.

כמה שווה מיקרו שנייה?

אז מה חדש? באחרונה פרסם הרגולטור הבריטי (FCA (Financial Conduct Authority, את ממצאיו בקשר להשפעות של ה-HFT על שוק ההון. המחקר התמקד ב"מרוצים" להזרמת הפקודות הנערכת בין סוחרי HFT, ובתוצאות הכמותיות של ארביטראז׳ השיהוי שנוצר לטובת המנצחים בתחרויות אלה על חשבון המפסידים.

הנה הממצאים העיקריים של המחקר. המרוצים לביצוע פקודות הם שכיחים: במניה ממוצעת הנכללת במדד FTSE 100 נערכים כ-537 מרוצים ביום. כלומר, נערך בממוצע מרוץ אחד, בכל דקה, ביחס לכל מניה במדד.

המרוצים הם מהירים: הפער הממוצע בכל מרוץ בין המנצח למפסיד הראשון הבא אחריו נע בין 5 עד 10 מיקרו שניות - כלומר, בין 0.000005 ל-0.000010 שניות.

חלק גדול מהמסחר היומי נובע ממרוצים של סוחרי HFT: המחקר מצא שכ-22% מהמסחר היומי במניות הנכללות במדד FTSE 100 נובע מהמרוצים לנצח בארביטראז' השיהוי.

שוק ה-HFT ריכוזי מאוד: שלוש החברות המובילות בתחום ניצחו בכ-55% מהמרוצים. שש החברות המובילות בתחום ניצחו כ-82% מהמרוצים הללו. שמות החברות הפעילות בשוק זה לא פורסמו במחקר.

כל מרוץ מתורגם לרווח מזערי: כל ניצחון במרוץ שווה בממוצע כ-2 ליש"ט. אפילו באחוזון ה-90 של המרוצים, כל מרוץ מסתיים ברווח למנצח של כ-7 ליש"ט בלבד. במצטבר, הרווחים הקטנים מכל מרוץ מסתכמים לסכומים משמעותיים, ומשפיעים על השוק באופן מהותי. המחקר חישב ומצא שהרווח השנתי כתוצאה ממרוצי ארביטראז׳ השיהוי (על מניות בלבד) נאמד בכ-60 מיליון ליש"ט בבורסות בבריטניה בלבד, ובדרך של אקסטרפולציה, מוערך ב-5 מיליארד דולר בשוקי ההון בכל העולם, וזאת רק בשנת 2018.

החוקרים מתייחסים לרווחים אלה כ"פרס הגדול" ב"מרוץ החימוש" של חברות HFT, ומציגים אותם כעלויות או כ"מס" שפעילות ה-HFT משיתה על סוחרים רגילים בשוק. תומכי המסחר בשיטת ה-HFT כינו את המחקר מגמתי, וטענו כי הוא מתעלם מיתרונות ה-HFT.

ומה קורה בישראל? הפיקוח על פעילות ה-HFT בניירות ערך ונגזרים הנסחרים בבורסה לניירות ערך בתל אביב נעשה בעיקר באמצעות תקנון הבורסה וההנחיות מכוחו. הוראות התקנון בהקשר זה נועדו להבטיח את ההתנהלות התקינה וההוגנת של המסחר בבורסה באמצעות השימוש במחולל ציטוטים, המוגדר בתקנון כ"תוכנה שבאמצעותה ניתן לשלוח למערכות המסחר בבורסה מספר רב של פקודות, תוך פרק זמן קצר, על פי אלגוריתם שנקבע בתוכנה".

במסגרת זו, כל חבר בורסה שמאפשר ללקוחותיו לפעול באמצעות מחוללי ציטוטים נדרש למנות מפקח מטעמו על פעילותם, ואף לקבל אישור מראש מהבורסה עבור כל מחולל ציטוטים שעתיד לפעול בה. נוסף על כך, על פעילות מחוללי הציטוטים הוטלו מגבלות שונות, ולבורסה יש סמכויות נרחבות בכל הנוגע לניתוק מחוללי ציטוטים מהמסחר, ביטול פקודות של מחוללי ציטוטים ודחייתן, וכן סמכות להאט באופן אחיד את קצב העיבוד של פקודות המגיעות מחבר בורסה.

במחקר משנת 2015 של המחלקה הכלכלית של רשות ני"ע בישראל לא הומלצו שינויי חקיקה כדי להתמודד עם ה-HFT. 

הכותבים הם עורכי דין ממשרד הרצוג פוקס נאמן המתמחים בשוק ההון. האמור בטור זה הוא על דעת הכותבים בלבד ואינו משקף או מייצג את עמדת המשרד. אין לראות באמור ייעוץ משפטי. סייע בהכנת הטור: עו"ד ניב אידן

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב, והדמיון בין הכטב"מים האיראנים לרוסים

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה