גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוחות הפנומנליים והלקח של האנליסטים: חמש תובנות מדוחות זום

חמש תובנות בעקבות הדוחות המעולים של חברת שיחות הווידאו, שפרחה בזכות הריחוק החברתי שכפתה מגפת הקורונה ● מהשאלות שעולות על עתיד החברה עם החזרה לשגרה, דרך הרווח הגולמי שירד למרות ההצלחה ועד לתהייה מה שוות ציפיות האנליסטים

אריק יואן, מנכ"ל זום / צילום:  REUTERS, Carlo Allegri
אריק יואן, מנכ"ל זום / צילום: REUTERS, Carlo Allegri

קשה לחשוב על אפליקציה או טכנולוגיה שמזוהה יותר עם משבר הקורונה מאשר זום, אפליקציה לשיחות ועידה בווידאו. מתוכנה שהשתמשו בה בארגונים מאוד ספציפיים, בדרך כלל חברות הייטק, הפכה זום לתוכנה שמוכרת כמעט בכל בית בעולם המערבי. כולנו משתמשים בזום - חתונות, ארוחות, פגישות עבודה, אירועים חברתיים - כל אלו ועוד עברו במהלך הסגר הסבה לאירועים וירטואליים.

הדוחות הכספיים של זום ושיחת הוועידה שערכו מנהלי החברה עם אנליסטים, חשפו איך זה נראה מהצד השני - האם זום הצליחה לתרגם את השימוש להכנסות, מה היו האתגרים שלה ומה התוכניות לעתיד?

ולא פחות חשוב - זה הזכיר שמאחורי המספרים ושיחת הוועידה הדי יבשה בדרך כלל, יש אנשים. יש מנכ"ל, אריק יואן, שביום אחד נאלץ להתמודד עם גידול חד עד כדי בלתי סביר במספר המשתמשים שלו ("הייתי תחת לחץ אדיר"), ויש אנליסטים שהזום איפשר להם להמשיך לקיים את חייהם ("אני מתכנן לערוך חתונה בספטמבר בזום", סיפר אחד מהם. "תודה שאיפשרתם לילדים שלי להמשיך ללמוד", אמר אנליסט אחר).

וזה גם סיפור עסקי, מקרה בוחן מרתק. יזמים, משקיעים וגם משתמשים מן השורה סקרנים להבין אם זום תצליח לקטוף את הפירות. כל אחד היה רוצה שהאפליקציה שלו תהפוך להיות "נער הפוסטר" של המגפה, אך לא בטוח בכלל שחברה אחרת הייתה מסוגלת להתמודד עם תופעה כזו. וזום הצליחה - החברה הציגה הכנסות של 328 מיליון דולר ברבעון הראשון, צמיחה של 169% לעומת הרבעון המקביל. רק לפני כשלושה חודשים, בזמן שתושבים בכל העולם כבר החלו להסתגר בבתיהם, סיפקה זום תחזית להכנסות של 200 מיליון דולר. כלומר היא עקפה את התחזיות ב-64% - דבר מאוד נדיר.

זינוק בהכנסות בעקבות הקורונה

כשאנו בוחנים את הדוחות כדאי לזכור שהמודל העסקי של החברה הוא Freemium - השירות הבסיסי הוא חינמי ולקוחות משלמים על פיצ’רים נוספים, כמו שיחה באורך של יותר מ-40 דקות ומספר משתמשים גבוה. זום הגיעה באחרונה ל-300 מיליון משתתפים בשיחות וידאו (כלומר אדם יכול להיספר יותר מפעם אחת). בסוף השנה שעברה השתמשו בזום 10 מיליון איש שונים.

1. האם זום הוציאה את המקסימום מהמצב?

שאלת השאלות בחודשים האחרונים הייתה האם זום תוכל לתרגם את המשתמשים לכסף. המשקיעים העריכו שכן (על זינוק המניה - בהמשך), אך המשקיעים גם עלולים לטעות. התוצאות המפתיעות לטובה הוכיחו שכן. אולם השאלה עדיין לא פתורה, שכן במדינות רבות עדיין לא חזרו לעבוד כרגיל. השאלה היא עד כמה ארגונים יטמיעו ויפנימו את הטרנספורמציה הדיגיטלית שהם חוו בשבועות ובחודשים האחרונים גם בתקופת שגרה.

תחזיות החברה מראות כי לפחות בחודשים הקרובים, המצב נראה חיובי. החברה הקפיצה את התחזית השנתית פי שניים - מהכנסות של כ-900 מיליון דולר להכנסות של כ-1.8 מיליארד דולר. ועדיין נותר סימן שאלה סביב השנה הבאה והמשך הדרך. זום הציגה רווח נקי מתואם של 58 מיליון דולר או 20 סנט למניה, לעומת 8.9 מיליון דולר או 3 סנט ברבעון המקביל. תחזית האנליסטים הייתה לרווח נקי של 9 סנט למניה. הרווח הנקי החשבונאי עמד על 27 מיליון דולר, לעומת רווח אפסי ברבעון המקביל

לא מן הנמנע כי תהיה תנודתיות כזאת או אחרת בהכנסות, כלומר שלא תהיה צמיחה עקבית מרבעון לרבעון. בזום ציינו, כי התחזיות שמרניות ומביאות בחשבון שיעורי נטישה גבוהים יותר. אחת האינדיקציות שלהם, למשל, היא גידול בשיעור המינויים המשלמים שעשו מינוי חודשי ולא שנתי, כלומר הם זמניים מבחינתם או לא רוצים להתחייב.
המנכ"ל יואן לא התייחס באופן ספציפי לתחרות מצידן של חברות כמו מיקרוסופט, גוגל ופייסבוק, אבל הוא סבור כי השוק עצמו מספיק גדול כדי שחברה שמספקת שירות טוב באופן רציף - תוכל להצליח בו.

2. אפשר היה להתכונן טוב יותר למשבר?

בשלב כלשהו בחודשיים האחרונים היה נראה שעובר על זום משהו לא טוב - שורה של חולשות אבטחה מתוקשרות הוכיחו כי בזום לא היו ערוכים למבול המשתמשים. אולם הבעיה הייתה עמוקה יותר: בחברה פיתחו תוכנה לשימוש ארגוני ומצאו את עצמם בארוחות חג. קשה היה לצפות דבר כזה.

אולם, בשיחת הוועידה השבוע התייחס יואן לשיחות וידאו כמשהו שצריך להפוך להיות מיינסטרים, כמו שאף אחד לא עושה עניין משיחות קוליות: "אני באמת מאמין שווידאו זה הקול החדש. וידאו עומד לשנות כל דבר שקשור לתקשורת".

הבשלת השוק הוקדמה בכמה שנים, ותפסה את זום לא מוכנה למהפכה שהיא בעצמה רצתה לעשות. אגב, השלב הבא של זום היא יצירת רצף בין שיחות וידאו לשיחות קוליות, כלומר להשתלט גם על המרחב הזה ולהפוך להיות בעצם אמצעי התקשורת המרכזי של המשתמש.

בעיה נוספת של זום היא עם ארגונים - מילא שבזום לא הבינו שהם מגיעים לציבור הרחב, אבל יואן הודה שהוא לא תיפקד מספיק טוב כמנכ"ל בהיבט אחר: ""היינו צריכים לשחק תפקיד משמעותי יותר מבחינת התשתית הטכנולוגית בעבור משתמשים חדשים". כשפונים ללקוחות מתעשיית ההייטק, אז ניתן להעריך כי הם יסתדרו בעצמם, אבל אם בזום רצו להגיע לאנשים שהטכנולוגיה פחות אינטואיטיבית להם, הם היו צריכים להבין זאת קודם לכן.

3. הענן מסייע לכלכלה החדשה לצמוח

זה לא חדש שתחום הענן מסייע בהצמחת סטארט-אפים ומסייע להם בפעילות היומיומית שלהם. למשל, חברה שהפעילות שלה נהנית מ"פיק" בחגים, יכולה להגדיל את שירותי המחשוב שלה אד-הוק, בלי לרכוש במיוחד שרתים. המקרה של זום הוא הוכחה לכך.
באופן די הגיוני, בחברה לא התכוננו מבחינה טכנולוגית לשימוש הגובר באפליקציה וחוות השרתים שלה לא היו מסוגלות להכיל את זה. מי שאיפשר להם לעשות זאת אלו היו שירותי הענן של אמזון (AWS) וחברת אורקל. יואן אף ציין זאת באופן ספציפי בשיחת הוועידה.

4. המודל העסקי גובה מחיר ברווחיות

אחד הנתונים המאכזבים בדוחות, אם בכלל יש כזה, הוא שיעור הרווחיות הגולמית של החברה. זהו הנתון שמשקף את ההכנסות בניכוי ההוצאות של "ייצור" המוצר אותו מספקת החברה. במקרה של חברה שמייצרת כסאות, ההוצאות הגולמיות כוללות בעיקר עץ וצבע, במקרה של חברות אינטרנט הסיפור שונה. למשל, תשתיות המחשוב (ושירותי הענן) הם אלו שנחשבים להוצאות כאלו.

שיעור הרווחיות הגולמית של החברה ירד בחדות מ-82% ל-69%. הירידה מורכבת משני חלקים. הראשון, המעבר לשירותי ענן, שהם יותר יקרים משימוש בחוות שרתים של החברה. בחברה ציינו כי הם יתייצבו על שיעור רווחיות של יותר מ-70% לאחר שיגדילו את חוות השרתים שלהם. השני הוא השימוש הגדול של משתמשים חינמיים במקביל לעלייה בשימושים של לקוחות משלמים. כלומר, משתמשים רבים השתמשו בשירות החינמי ויש לכך עלות גבוהה מבחינת זום. גם משתמשים משלמים הגדילו את השימוש שלהם, כנראה באופן משמעותי.

החברה הציגה גידול של פי 4.5 במספר הארגונים המשלמים, שבהם עובדים יותר מעשרה אנשים. זאת אינדיקציה כלשהי לכך שהם הטמיעו את הזום בשיטת העבודה, לפחות בשלב זה. מספר הדקות החודשי בשיחות זום עלה בתוך שלושה חודשים פי 20 - מ-8 מיליארד בינואר ל-167 מיליארד בחודש אפריל.

כמובן שזום לא הייתה מוותרת על המשתמשים החינמיים, כי אלו יהיו הלקוחות המשלמים בעתיד, אבל צריך לזכור שזום משלמת על זה היום, כדי להרוויח (בתקווה) בעתיד.

5. משחק האנליסטים והניתוק מהשטח

מניית זום ירדה לאחר פרסום הדוחות ב-4% במסחר המאוחר. בדרך כלל חברה שמשאירה את התחזיות הרחק מאחור רואה את מנייתה קופצת. למה זה לא קרה במקרה הזה? מתחילת השנה זינקה מניית זום ב-200%. בחמשת ימי המסחר האחרונים עלתה המניה ב-27%. כלומר היא עלתה ועלתה, עד שהמשקיעים החליטו ש"זהו". זה בהחלט נשמע הגיוני. בסופו של דבר, מכפיל ההכנסות של החברה על התחזית לשנה הבאה הוא 32 - מכפיל בהחלט גבוה.

זום משאיר את המדד הנאסדק מאחור

אולם מה שמפתיע זה מה שקרה עם האנליסטים. החברה צפתה כי ההכנסות שלה יעמדו על כ-200 מיליון דולר ואילו האנליסטים הוסיפו לתחזית שלהם (בממוצע) 2 מיליון דולר. זה הכול. השוק תימחר הכנסות גבוהות יותר (לראייה העובדה שהמניה לא זינקה). זה בעיקר מספק תזכורת כי כל תחזיות האנליסטים הן בסוף התכנסות סביב בנצ’מרק מסוים שנקבע על ידי החברה עצמה.

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה