גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש מאי המשיך את המגמה החיובית בקרב הישראליות בוול סטריט, ומדד גלובס-פרומתאוס קפץ ב-13.5%

מדד גלובס-פרומתאוס השאיר מאחור את מדדי הייחוס - מדד נאסד"ק שעלה ב-6.8% ומדד ת"א 125 שבכלל ירד ב-0.9% בחודש החולף ● בלט לחיוב במגמה: תת-מדד הטכנולוגיה, שבעזרת רוח גבית של חברת Wix זינק ב-18.6%

אבישי אברהמי, מנכ"ל Wix / צילום: איל יצהר
אבישי אברהמי, מנכ"ל Wix / צילום: איל יצהר

אחרי הירידות בשווקים בחודש מרץ והעליות באפריל, חודש מאי המשיך את המגמה החיובית של אפריל וגם החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט נסחרו במאי בעליות. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר החברות האלה, קפץ ב-13.5%, כאשר באותה תקופה, מדד ת"א 125 דווקא ירד ב-0.9% ומדד נאסד"ק עלה ב-6.8%.

בדומה למגמה של המדד, תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים עלה בשיעור של 5%, בעוד שמדד ת"א ביומד ירד ב-2.9% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה הוסיף לערכו 8.4%. המצטרפת החדשה ביותר לתת-המדד היא חברת איילה פארמה, שהונפקה בנאסד"ק במאי, וגייסה 55 מיליון דולר לפי שווי של 132 מיליון דולר לפני הכסף.

החברה פועלת בתחום האונקולוגיה המדויקת ומפתחת תרופות למחלות סרטן בהתאמה אישית באמצעות מידע על המבנה הגנטי של המטופלים. לחתמי ההנפקה ישנה אופציה לרכוש 500 אלף מניות נוספות. במידה והאופציה תמומש, עד 7.5 מיליון דולר נוספים יוזרמו לקופת החברה.

Wix כבר הישראלית השלישית בשווי

מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט עלו גם הן בחודש מאי והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לזינוק של 18.6%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה עלה בשיעור של 13.8%, ומדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 7.4%. החברה הבולטת ביותר החודש בתת-המדד והמשפיעה העיקרית על הנסיקה של כלל המדד הינה חברת האינטרנט Wix.

החברה, העוסקת בפיתוח פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט, המשיכה ליהנות גם החודש מהשפעות הקורונה ונסקה ב-70%, והשלימה עלייה של 82% מתחילת השנה עד סוף מאי. העלייה המשמעותית במחיר מניית החברה משקפת ל-Wix שווי של 11.8 מיליארד דולר והופכת אותה לחברה השלישית בשוויה מהישראליות בארה"ב, כשלפניה נמצאות רק צ'ק פוינט וטבע. במהלך החודש פרסמה החברה את הדוחות לרבעון הראשון של 2020, בהם הציגה הכנסות של 216 מיליון דולר, גידול של 24% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה.

גלובס-פרומתאוס - מאי 2020

אלביט מחפשת את הרכישות הבאות

נציגה ישראלית ותיקה במדד גלובס-פרומתאוס, היא אלביט מערכות, שנסחרת בנאסד"ק כיום לפי שווי חברה של כ-6.5 מיליארד דולר. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים כי מדובר בחברת הייטק ביטחונית ישראלית בינלאומית ותיקה העוסקת במגוון של טכנולוגיות מתקדמות, משולבות עבור השוק הביטחוני בארץ ובעולם, ובכלל זה מערכות לחימה לכוחות הלוחמים ביבשה, באוויר ובים, בתחומי אלקטרוניקה, אלקטרואופטיקה, אבטחת סייבר, ארטילריה, תעופה ועוד.

במחלקת המחקר של פרומתאוס סבורים שאלביט שומרת במשך שנים רבות על צמיחה דינמית לצד ניהול ותיק ואיכותי, תוך ביצוע מהלכים אסטרטגיים מורכבים לעידוד הצמיחה. להערכתם, כחברה ביטחונית מניית אלביט היא דפנסיבית בתקופות כמו המשבר הנוכחי, שלא ממש טלטל את המניה בהשוואה לנפילות הכלליות בשווקים. בהתאם למסרים מהנהלתה, ייתכן שהמשבר אף יצמיח הזדמנויות חדשות.

לפי כלכלני פרומתאוס, הדינמיות של אלביט באה לביטוי בין היתר בעובדה שהחברה מצויה בעשייה מתמדת, מבצעת רכישות ומיזוגים, חותמת על חוזים חדשים, פורצת לעוד טריטוריות ומציעה פתרונות מותאמים למצב המשק הגלובלי.

לחברה עבר עשיר של רכישה והקמת חברות, ואפילו בימים אלו הנהלת החברה מעריכה שיצוצו הזדמנויות לרכישות חדשות. מסקירת ההיסטוריה הארוכה של החברה בתחום שביצעה פרומתאוס, עולה כי העסקאות האחרונות היו בין היתר הקמת חברת הבת סייברביט ב-2015 לריכוז פעילותה של בתחום תעשיית הסייבר. לאחר מכן, ב-2018 אלביט רכשה את תעש מערכות (לשעבר התעשייה הצבאית) מידי המדינה תמורת 1.8 מיליארד שקל. בשנה שעברה, רכשה אלביט את חטיבת ראיית הלילה של חברת האריס האמריקאית תמורת 350 מיליון דולר.

צבר הזמנות גדול, מכפילים גבוהים

לדברי אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום טכנולוגיה בפרומתאוס, אלביט מצליחה לייצר לעצמה יתרונות תחרותיים. כך לדוגמה, בתחום הסייבר אלביט מספקת מוצר אימון מבוסס טכנולוגיות ענן שמאפשר, בין השאר, אימון מרחוק ואימון מהבית. יכולות אלו מאפשרות לחטיבות הסייבר בארגונים לתרגל ולהיערך לאיומים כראוי ובכך להתמודד עם הבעיה לפיה רוב הצוותים לא מאומנים מספיק ולכן לא מגיבים בזמן וביעילות להתקפות בשל חוסר יכולת לזהות את ההתקפה, חוסר ניסיון מבצעי בתפעול כלי ההגנה, עבודת צוות ותקשורת לקויה תחת לחץ ועוד.

לפי שבח, הוכחה ליתרונות של אלביט באה לביטוי גם בצבר הזמנות מוצק וצומח ובין היתר כנראה מביא לכך שהחברה נסחרת במכפילי רווח גבוהים יותר מחברות ביטחוניות אחרות. בדוחות הרבעון הראשון, צבר ההזמנות עמד על כ-10.8 מיליארד דולר, שכ-63% ממנו מיועד למכירה ללקוחות מחוץ לישראל. שבח מציין שהצבר המרשים עשוי לאפשר לאלביט להתמודד עם משבר הקורונה לאור העובדה שכ-59% מהצבר מיועד לביצוע ב-2020-2021 - זאת כמובן בהנחה שלקוחות לא יקפיאו הזמנות.

בפרומתאוס מוסיפים שרק לאחרונה אלביט חתמה על מספר חוזים ארוכי טווח עם פריסה גאוגרפית רחבה. בין היתר בפברואר חתמה החברה על חוזים בהיקף 136 מיליון דולר למכירת מערכת מגן רקיע, אחד ממנועי הצמיחה שלה, להגנה על מטוסים מפני טילי כתף, למדינות באסיה. העסקה הזו מעמידה את היקף המכירות של המערכת, שהחלה להימכר ב־2014, על 700 מיליון דולר ומממשת את תחילת הפעילות של החברה בתחום של קונסטלציות ננו-לוויינים.

בתחום הזה אלביט נהנית ממעמד של שחקן בודד בשוק, שכן אין בו כמעט מתחרים. חברה אמריקאית פיתחה מערכת דומה, שטרם קיבלה אישור מכירה מחוץ לארה"ב. גם הרוסים פיתחו מערכת דומה, אך עדיין לא מייצאים אותה. בנוסף, המערכת הישראלית נחשבת זולה לעומתן.

עוד מציינים בפרומתאוס כי באותו חודש נחתם חוזה נוסף, בהיקף של 43 מיליון דולר לתקופה של שש שנים, לאספקת מערכות עקיבת שטח עבור מטוסי הדור הבא של צבא קוריאה הדרומית. גם באפריל האחרון זכתה החברה בחוזה בהיקף של 103 מיליון דולר לאספקת חליפות לוחמה אלקטרונית מקיפות עבור חיל אוויר של מדינה באסיה לתקופה של שלוש שנים.

לפי ניתוח כלכלי שביצעה פרומתאוס של דוחות הרבעון הראשון, בו אלביט הציגה צמיחה של כ-5% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל לכ-1.07 מיליארד דולר, מירב ההכנסות מגיעות מחוץ לישראל. יותר מ-37% מההכנסות מגיעות מארה"ב, אסיה ואירופה עם נתחי שוק זהים יחסית וביחד מניבות כ-40% מההכנסות, בעוד שישראל מניבה 23% מההכנסות. הרווח הגולמי בהתאם לכללי החשבונאות לרבעון הראשון הסתכם בכ-2.95 מיליארד דולר, כ-27.6% מהמחזור, לעומת כ-27.7% מהמחזור ברבעון המקביל אשתקד.

בשורה התחתונה החברה רשמה רווח נקי של כ-72 מיליון דולר, המהווים 6.7% מהמחזור, בהשוואה לכ-65.8 מיליון דולר ברבעון המקביל. החברה גם מציגה מאזן חזק ברבעון הראשון עם יתרות מזומנים גבוהות שמאפשרות נזילות זמינה בעת הצורך.

לפי שבח, אם מסתכלים קדימה ומביאים בחשבון את המשבר הגלובלי הנוכחי, סביר להניח שנראה שהתחום הביטחוני הוא בין האחרונים שייפגעו וזה שיישאר יחסית יציב ויהווה מוקד לייצור מעגלי עבודה לטווח הארוך, ויאפשר למדינות לתמוך בכלכלה ובתוצר שלהן. בנוסף לכך, גם היכולות של אלביט להיות דינמית, להציע פתרונות חזקים ולהגדיל נתחי שוק גלובליים בכל אחד ממגזרי הפעילות המגוונים שלה, יהוו עבורה הזדמנויות מעניינות. 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"