גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ישראכרט: ההוצאות בגין הפסדי אשראי נסקו פי 4, והרווח הצטמק ב-86%

ישראכרט מדווחת כי עד 19 באפריל היה קיטון חד של 48.2% במחזור העסקאות באמצעות כרטיסיה, כאשר מאותו מועד ועד סוף מאי ישנה התאוששות, אך עדיין לא מדובר על חזרה לשגרה

רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר
רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר

חברת כרטיסי האשראי ישראכרט מציגה קיטון חד של 86.5% ברווח הנקי, שהסתכם ברבעון הראשון של 2020 ב-10 מיליון שקל. הירידה החדה ברווחי החברה קרתה בצל ירידה של 5.4% בהכנסות שהסתכמו בכ-522 מיליון שקל וזינוק של 292% בהוצאות בגין הפסדי אשראי, וזאת בשל השלכות משבר הקורונה, ובעיקר בשל הצפי להשפעות שליליות נוספות שטרם קרו אך שיגיעו בהמשך השנה.

למעשה, בנטרול הכנסות חד-פעמיות בהיקף ניכר שרשמה המתחרה מקס, הרי שברבעון הראשון השנה רשמה ישראכרט  את הרווח הגבוה מקרב חברות כרטיסי האשראי, לעומת איזון בתוצאות מקס (שעם ההכנסות החד-פעמיות הציגה רווח של 47 מיליון שקל) ולמול הפסד של 7 מיליון שקל שרשמה כאל.

באפריל 2019 הונפקה ישראכרט בבורסה, במסגרת המהלך להיפרדות מבנק הפועלים, שהושלם סופית במהלך הרבעון הראשון בשנה זו. כיום נסחרת החברה לפי שווי של 1.85 מיליארד שקל לאחר שהמניה שלה השילה מתחילת השנה 25.5% מערכה. ישראכרט היא חברת כרטיסי האשראי היחידה שנסחרת בבורסה.

ההתפתחויות המשמעותיות ביותר בדוחות ישראכרט מצביעים על כך שברבעון השני היו חלקים - עד משבר הקורונה, כשנרשם גידול בפעילות, ולאחר שהחלו מגבלות התנועה והסגר בעקבות משבר הקורונה, שהביאו לפגיעה חדה ובעיקר יצרו פגיעה שתבוא לידי ביטוי בהמשך השנה. כך, מנכ"ל ישראכרט, רון וקסלר, מסר היום כי "משבר הקורונה הביא לפתחנו אתגרים רבים".

במה מדובר? ישראכרט מגלה כי "החל מהמחצית השנייה של חודש פברואר 2020, נוכח התפרצותו של נגיף הקורונה בישראל ובעולם, חל קיטון בפעילות הקבוצה במגזרי ההנפקה והסליקה לעומת התקופות המקבילות בשנים קודמות, אשר התעצם לקראת המחצית השנייה של חודש מרץ 2020, ואשר הביא לקיטון בשיעור הגידול בפעילות אותו חוותה החברה מתחילת שנת 2020 ועד אירועי המגפה".

בהקשר זה מפרטת החברה כי "בפעילות התשלומים עיקר השפעות המגפה באו לידי ביטוי בתחומים מסוימים, כגון: תיירות, תעופה, דלק ותחבורה, תרבות, נופש, פנאי ומסעדות, אשר בהם השפעות המגפה (ובכללן המגבלות ותקנות החירום שהוטלו) הביאו לקיטון בהיקפי פעילות התשלומים בעוצמה משתנה אך מהותית ואף מהותית מאוד לפי העניין (עד כדי צמצום כמעט מוחלט של הפעילות בחלק מהתחומים בתקופת שיא המגפה והמגבלות)". מנגד, כפי שניבט היטב מדוחות רשתות קמעונאות המזון שפורסמו כבר, "חל גידול בעיקר בפעילות התשלומים הקשורה לתחום המזון".

במה מדובר מבחינה מספרית? ישראכרט מגלה כי מתחילת 2020 ועד אמצע פברואר גדל מחזור ההנפקה שלה בכ-5%, אך שבסופו של הרבעון דובר על גידול של רק 1.3%. זה קרה בגלל צניחה של 15.5% במחזור במהלך המחצית השנייה של חודש מרץ בלבד.

הצניחה האמורה מהמחצית השנייה של מרץ תלווה את ישראכרט גם עמוק לתוך הרבעון השני ב-2020, וזאת משום שהיא נמשכה ביתר שאת אל אפריל. כך, ישראכרט מדווחת כי עד 19 באפריל היה קיטון חד של 48.2% במחזור העסקאות באמצעות כרטיסיה, כאשר מאותו מועד ועד סוף מאי ישנה התאוששות, אך עדיין לא מדובר על חזרה לשגרה, וזאת משום שעדיין מדובר על ירידה של 9.8% במחזור העסקאות בתקופה זו. בשקלול כל התקופות כאמור, מתחילת השנה ועד סוף מאי ישראכרט מציגה ירידה של 8.6% במחזור ההנפקה שלה. לא מדובר בפגיעה ייחודית לישראכרט, שהיא החברה הכי גדולה בתחום כרטיסי האשראי.

אך לא רק זאת אף זאת: ישראכרט משערת כי למרות תום הסגר והחזרה לפעילות הרי ש"בשים לב להשלכות הכלכליות של המגפה על משקי הבית, עסקים קטנים, עסקים בינוניים ועסקים גדולים, מצב התעסוקה הכללי במשק ופגיעה בתחומי פעילות מסוימים בהם טרם חלה התאוששות משמעותית, ואף מבלי להביא בחשבון החרפתה של המגפה עקב 'גל שני' או החמרת המגבלות על הציבור, המגפה צפויה להשפיע לרעה (ואף מהותית) על מחזורי פעילות התשלומים גם בהמשך שנת 2020, ובעיקר ברבעונים השני והשלישי". כל זאת בדגש על תחומים מסוימים שרחוקים מלראות את המשבר במראה האחורית, "כגון תיירות, תעופה, מסעדות ובידור".

הירידה כאמור היא תמונת מראה של מה שקורה במשק, בצל הסגר שהיה פה. אבל, היא גם משפיעה על ישראכרט עצמה. כך, בדוחותיה מפרטת חברת כרטיסי האשראי הגדולה בשוק כי "הירידה במחזורי הפעילות משפיעה באופן שלילי על הכנסות הקבוצה מבתי עסק ועל חלק מהכנסות הקבוצה ממחזיקי כרטיס, ומנגד הירידה במחזורים מובילה לקיטון בהוצאות המשתנות של הקבוצה התלויות במחזורי הפעילות". למעשה, השפעת משבר הקורונה על ישראכרט לא מוגבלת רק לפעילות המרכזית שלה - פעילות בכרטיסי האשראי שהנפיקה, אלא גם בפעילות המימון שלה.

בהקשר זה ישראכרט מדווחת על גידול בהוצאות בגין הפסדי אשראי, כהיערכות להפסדי אשראי שיאמירו בהמשך השנה, כשהיא מדווחת גם על "עלייה בסיכון האשראי של חלק מלקוחות הקבוצה ועלייה בסיכון לכשל תמורה בענפים שפעילותם נפגעה בצורה מהותית יותר בעקבות התפשטות הנגיף, כגון תיירות ופנאי" כשהיא גם מזהה "קיטון במכירות האשראי".

עוד מדווחת החברה כי בצד הגידול במחזורי העסקאות ברבעון הראשון, כאמור, והירידה בעמלה הצולבת שנכפתה על כל החברות הפועלות בתחום ושפגעה באופן צפוי לחלוטין בהכנסות מבתי עסק מעבר למה שקרה עם משבר הקורונה, הרי ש"בתחום האשראי לאנשים פרטיים המשיכה החברה לצמוח, והחל מתום שנת 2019 גדלו יתרות האשראי לאנשים פרטיים ברבעון הראשון של שנת 2020 בסך של כ-284 מיליון שקל". לצד אלה החברה הציגה הפסד של 7 מיליון שקל בנוסטרו, לעומת הכנסות של 8 מיליון שקל ברבעון המקביל. נציין כי בעוד שסך כל ההכנסות של החברה קטנו ב-5.4% הרי שההכנסות של ישראכרט מכרטיסי אשראי קטנו ברבעון בכ-7.9% בעוד שההכנסות ריבית נטו גדלו ב-23.9%.

בסיכומו של רבעון נעשו בכרטיסי ישראכרט עסקאות במחזור של 39.7 מיליארד שקל, המהווים כ-45.8% מהשוק, לעומת נתח של 46.5% מהעסקאות בכרטיסי אשראי בכל השוק ברבעון המקביל אשתקד. מספר הכרטיסים של החברה גדל ברבעון הראשון ב-0.6% ביחס לסוף 2019 וב-1.1% ביחס לסוף הרבעון המקביל אשתקד, כאשר מספר הכרטיסים הפעילים של החברה הצטמק ברבעון בכ-0.4% ביחס לסוף 2019 אך גדל בכ-1.1% ביחס לסוף הרבעון הראשון ב-2019.

בשולי הדברים נציין כי לישראכרט חלק במועדון הפלייקארד של אל על, שמופעל ברובו על ידי דיינרס של כאל. בהקשר זה מדווחת ישראכרט כי בשל מצבה של אל על שהורע משמעותית בשל משבר הקורונה היא "בחנה את תוצאות פעילות המועדון בתקופת הדוח וכן עד לתום תקופת ההסכם הקיים, בהתאם להערכה שביצעה הגיעה החברה למסקנה כי בשלב זה לא נדרשת הפחתת יתרת המענקים ששולמו לאל- על בעת הארכת ההסכם".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מסכים אדומים בבורסה: ת"א 90 נופל בהובלת הנדל"ן והבנייה

המגמה השלילית בתל אביב מחריפה, כשכלל הסקטורים נסחרים בירידות ● נאוויטס מאבדת גובה בעקבות איום בתביעה פלילית מצד ארגנטינה; דור אלון מדווחת על גניבה של 40 מיליון שקל בידי עובדים ● תיגי מזנקת על רקע מיזוג עם חוות שרתים ● במקביל, המטבע האמריקאי מתחזק ונסחר בשער רציף של 3.02 שקלים ● הנפט מטפס לעבר 100 דולר לחבית בצל ההסלמה הגאו-פוליטית

פלג דודוביץ, בעל השליטה ומנכ''ל פרופדו / צילום: מיכל מוסלר

פלג דוידוביץ': "החזרה להשקעה בנדל"ן תהיה חדה ומהירה מכפי שאנשים חושבים"

בסדנה מיוחדת בנושא "השקעות לצעירים" בוועידת ישראל לנדל"ן אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, כי ירידת ריבית ועלייה בשכר הדירה עשויות ליצור מחדש כדאיות כלכלית למשקיעים ● דוידוביץ׳ מזהה הזדמנות משמעותית בהתחדשות עירונית, במיוחד בדירות יד שנייה לפני השבחה, אך מדגיש שחשוב לבצע בדיקות לפני הרכישה

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: Shutterstock

התסבוכת של נאוויטס: ארגנטינה מאיימת בהליכים פליליים נגד החברה הישראלית ובכיריה

ממשלתו של חאבייר מיליי בארגנטינה מסלימה את מאבקה מול בריטניה על הריבונות באיי פוקלנד, ומודיעה על כוונה להגיש תלונה פלילית נגד נאוויטס פטרוליום ● החברה הישראלית מחזיקה ב-65% מפרויקט הדגל Sea Lion באיים, שצפוי לעבור לשלב ההפקה ב-2028 ● נאוויטס בתגובה: "פועלים בתמיכה מלאה של ממשלת בריטניה, איננו צד לסכסוך בין המדינות"

ערן פסטרנק, יו''ר פסטרנק שהם ושי שהם, מנכ''ל בית ההשקעות / צילום: יובל חי, איל יצהר

שני שכירים לשעבר בשוק ההון הפכו לבעלי מניות בשווי של כ־280 מיליון שקל

בית ההשקעות פסטרנק שהם, שמובילים ערן פסטרנק ושי שהם, השלים הנפקה ראשונה של מניותיו בת"א ● בין המשקיעים, יו"ר הפניקס סוכנויות איציק עוז וחברת ההחזקות אלייד שמוביל יצחק סוארי, שביצעה לפני כחודש אקזיט על השקעתה בפעילות הגמל והפנסיה של מנורה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Debbie Hill

דיווח: שבוע לפני ה-7 באוקטובר - נתניהו הוזהר ולא עדכן את מערכת הביטחון

לפי "הארץ", נשיא איחוד האמירויות בן זאיד העביר אזהרה דחופה לנתניהו לפני ה-7 באוקטובר • "הוא אמר שסינוואר מתכונן לאירוע משמעותי", סיפר יועץ קרוב לאמיר ● למרות זאת, רה"מ לא עדכן את ראשי מערכת הביטחון ● גם השב"כ קיבל אזהרה דומה ● לשכת נתניהו: "שקר מוחלט" ● במערכת הביטחון שומרים על כוננות גבוהה לקראת החגים ● במקביל, צה"ל מנצל את חופש הפעולה ביו"ש, בעזה ובלבנון לטובת חיסולים ופגיעה בתשתיות ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל חברת נתיבי ישראל, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

ניסים פרץ: ״הבושה בנתב״ג היא המחשה למונופולים ששולטים פה”

לדברי מנכ"ל נתיבי ישראל ניסים פרץ בוועידת ישראל לנדל"ן, ישראל חייבת לקדם במהירות את הקמת שדות התעופה בצקלג וברמת דוד כדי להתמודד עם עומסי נתב"ג הצפויים עד 2040 ● פרץ גם קורא לשלב יותר את המגזר הפרטי בפרויקטי תשתית ולבחון מיזוגים בין חברות התשתית לצמצום עלויות ● מתריע על מצבה של רכבת ישראל ועל העיכוב בתקציבי שיקום התשתיות בצפון, למרות החלטות הממשלה

חבר הכנסת מאיר פרוש (כנס של ארגון תבונה, 20.08.26) / צילום: כדיה לוי

לחרדים יש כוח כלכלי שיכול לזעזע את המשק? בדקנו את המספרים

ח"כ מאיר פרוש אמר שהחברה החרדית היא "כוח כלכלי אדיר" שיכול לזעזע את המשק ● אפשר להתווכח על המספר המדויק, אבל זו לא הבעיה העיקרית בטיעון שלו ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

לתת לזמן לעשות את שלו: כך ארה"ב יכולה לנצח את איראן

כותרות העיתונים בעולם: הבכיר האמריקאי שבטוח שארה"ב רק צריכה למשוך זמן, למה האיראנים כבר לא יכולים לקנות מקרר, והתחזית של גולדמן זאקס למחיר הנפט אם ההסלמה תחריף ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

נפט / צילום: Shutterstock

החות'ים תקפו מתקני נפט סעודיים, מחיר חבית קרוב ל-100 דולר

השווקים הגלובליים באדום: מגמה שלילית במסחר באירופה ובחוזים העתיידים של וול סטריט; תשואות האג"ח בשיאים ● הין היפני מאיים על סקטור ה-AI ● הסערה במזרח התיכון מקפיצה את הנפט מסוג ברנט מעל 99 דולר ומעוררת חשש אינפלציוני ● נעילה אדומה באסיה ברקע נתוני מאקרו מאכזבים בסין ● חברת התרופות, נוברטיס, יורדת לאחר שלושה כישלונות בניסויי תרופות

קווין וורש, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Amber Baesler

ארה"ב חוזרת להעלאות ריבית? ליו"ר הפד חסר נתון אחרון כדי להכריע

לראשונה מזה 3 שנים, על שולחן הפד עומדת שאלה - האם צריך להעלות את הריבית ● ברקע ההחלטה עומדים שורה של נתונים כלכליים, איום מצד טראמפ, והגורם המכריע: מה קרה לאינפלציה באוגוסט

רן קוניק, אבי סלמה ואיציק דנינו, בשיחה אריק מירובסקי / צילום: כדיה לוי

ראש העיר שמודה: "לרשת פה דירה זה לעשות אקזיט"

בפאנל בוועידת ישראל לנדל"ן הציגו ראשי ערים את האתגרים שמלווים את המשך הפיתוח בעריהם: ראש עיריית גבעתיים רן קוניק הסביר מדוע בלם את תנופת הבנייה וקשר את חידושה להתקדמות המטרו, ראש עיריית אופקים איציק דנינו הצביע על הפער בין קצב הצמיחה למשאבים, וראש עיריית נתניה אבי סלמה מתח ביקורת על התקציבים שמעמידה המדינה לרשויות המקומיות

חיסכון בקרנות השתלמות / צילום: Shutterstock

לראשונה: הפקדות הציבור לפנסיה וגמל בשנה אחת עברו את ה-200 מיליארד שקל

היקף נכסי הציבור זינק גם בזכות התשואות החזקות בשווקים, ונוספו לו 450 מיליארד שקל ● בנוסף לחברות הביטוח ובתי ההשקעות שנהנים מדמי ניהול, גם סוכני הביטוח גרפו לכיסם שיא חדש של יותר מ-13 מיליארד שקל בשנה

באי הוועידה

האנשים, הרגעים והתמונות מוועידת ישראל לנדל"ן

מאות יזמים, קבלנים, אנשי מימון ורגולטורים השתתפו בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס בשיתוף בנק לאומי, שהתקיימה במלון הילטון תל אביב ● הוועידה עסקה במגמות, בהשקעות ובהזדמנויות הטמונות בענף, בדגש על יזמות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בחסות יום כיפור: זה לכאורה הכסף הכי קל שתוכלו לעשות בפולימרקט

ביממה האחרונה זירת המסחר המקוונת פולימרקט סוערת סביב השאלה "האם ישראל תסגור את המרחב האווירי שלה באופן נרחב עד סוף ספטמבר" ● המהמרים בטוחים ב-97% שהוא ייסגר עד סוף החודש - אבל לא בגלל החשש ממלחמה

שר החינוך יואב קיש / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

קריסה בהישגים: התוצאות המחפירות של תלמידי ישראל במבחן פיז"ה

תוצאות המבחן, שמתקיים אחת ל-3 שנים, מצביעות הפעם על אחת הירידות הדרמטיות בהיסטוריה בקרב מדינות ה-OECD ● למרות ההבטחות של שר החינוך קיש, הציונים של תלמידי ישראל הגיעו לשפל של 20 שנה בקריאה, במתמטיקה ובמדעים ● הנתונים על השימוש הגובר ב-AI, האיחורים והמשמעת בכיתות - מדאיגים לא פחות

קניות בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסמיכות בין תחילת הלימודים לראש השנה שיבשה את ההיערכות לחגים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על דשדוש בענפי האופנה, החשמל והמתנות, לצד עלייה קלה בענף המזון

שילם כמעט 100 אלף שקל דמי ניהול בשנה / אילוסטרציה: Shutterstock

פער דמיוני: שילם דמי ניהול של 90 אלף שקל במקום 3,000 בלבד בפנסיה

מתכנן הפרישה נדב טסלר שיתף ברשת דוח שנתי שנראה במבט ראשון כמו טעות: בעל ביטוח מנהלים עם צבירה של כ־2.7 מיליון שקל שילם בשנה סכום דמיוני של 92 אלף שקל בעבור דמי ניהול ● כמה היה עולה חיסכון מקביל בקרן פנסיה, ולמי כן כדאי לשמור את הפוליסה הוותיקה?

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע / צילום: כדיה לוי

יו״ר נת"ע חשפה: "קנסנו זכיין ב-70 מיליון שקל. נוודא עמידה בלוחות זמנים"

יודפת אפק ארזי דיברה בוועידת ישראל לנדל"ן על המתח בין הרצון לפיתוח בסביבת המטרו לבין הוראות תוכנית המתאר של עיריית ת"א־יפו: "צריך לדאוג שהפרויקט ימצה את הפוטנציאל שלו עד הסוף" • על העיכובים בקו הירוק של הרכבת הקלה, אמרה אפק ארזי: "יש התקדמות משמעותית, אבל לא מספקת. קנסנו את הזכיין"

צילום: בר לביא

מבחירת אותיות למימון מפלגות: כל מה שצריך לדעת על סגירת הרשימות לכנסת

מה בדיוק מגישים ב"הגשת הרשימות", כיצד מחולקות למפלגות האותיות שעל הפתקים, ואיך הכסף נכנס למשוואה? ● אלה הסוגיות הבוערות לקראת השלמת תמונת ההתמודדות לכנסת ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

נטעלי שם טוב / צילום: מיכל ממן להידרומדיה, ויקימדיה

חדשות 13 הסכימה לפצות את נטע לי שם-טוב בכ-700 אלף שקל. ואז חזרה בה

לאחר סכסוך מתוקשר ופיטורים, נטעלי שם-טוב וחדשות 13 הצליחו להגיע להסכם פשרה ● אך כעת חברת החדשות מבקשת לבטלו בעקבות הודעה שפרסמה מפלגת "עמך ישראל"