גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראכרט: ההוצאות בגין הפסדי אשראי נסקו פי 4, והרווח הצטמק ב-86%

ישראכרט מדווחת כי עד 19 באפריל היה קיטון חד של 48.2% במחזור העסקאות באמצעות כרטיסיה, כאשר מאותו מועד ועד סוף מאי ישנה התאוששות, אך עדיין לא מדובר על חזרה לשגרה

רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר
רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר

חברת כרטיסי האשראי ישראכרט מציגה קיטון חד של 86.5% ברווח הנקי, שהסתכם ברבעון הראשון של 2020 ב-10 מיליון שקל. הירידה החדה ברווחי החברה קרתה בצל ירידה של 5.4% בהכנסות שהסתכמו בכ-522 מיליון שקל וזינוק של 292% בהוצאות בגין הפסדי אשראי, וזאת בשל השלכות משבר הקורונה, ובעיקר בשל הצפי להשפעות שליליות נוספות שטרם קרו אך שיגיעו בהמשך השנה.

למעשה, בנטרול הכנסות חד-פעמיות בהיקף ניכר שרשמה המתחרה מקס, הרי שברבעון הראשון השנה רשמה ישראכרט  את הרווח הגבוה מקרב חברות כרטיסי האשראי, לעומת איזון בתוצאות מקס (שעם ההכנסות החד-פעמיות הציגה רווח של 47 מיליון שקל) ולמול הפסד של 7 מיליון שקל שרשמה כאל.

באפריל 2019 הונפקה ישראכרט בבורסה, במסגרת המהלך להיפרדות מבנק הפועלים, שהושלם סופית במהלך הרבעון הראשון בשנה זו. כיום נסחרת החברה לפי שווי של 1.85 מיליארד שקל לאחר שהמניה שלה השילה מתחילת השנה 25.5% מערכה. ישראכרט היא חברת כרטיסי האשראי היחידה שנסחרת בבורסה.

ההתפתחויות המשמעותיות ביותר בדוחות ישראכרט מצביעים על כך שברבעון השני היו חלקים - עד משבר הקורונה, כשנרשם גידול בפעילות, ולאחר שהחלו מגבלות התנועה והסגר בעקבות משבר הקורונה, שהביאו לפגיעה חדה ובעיקר יצרו פגיעה שתבוא לידי ביטוי בהמשך השנה. כך, מנכ"ל ישראכרט, רון וקסלר, מסר היום כי "משבר הקורונה הביא לפתחנו אתגרים רבים".

במה מדובר? ישראכרט מגלה כי "החל מהמחצית השנייה של חודש פברואר 2020, נוכח התפרצותו של נגיף הקורונה בישראל ובעולם, חל קיטון בפעילות הקבוצה במגזרי ההנפקה והסליקה לעומת התקופות המקבילות בשנים קודמות, אשר התעצם לקראת המחצית השנייה של חודש מרץ 2020, ואשר הביא לקיטון בשיעור הגידול בפעילות אותו חוותה החברה מתחילת שנת 2020 ועד אירועי המגפה".

בהקשר זה מפרטת החברה כי "בפעילות התשלומים עיקר השפעות המגפה באו לידי ביטוי בתחומים מסוימים, כגון: תיירות, תעופה, דלק ותחבורה, תרבות, נופש, פנאי ומסעדות, אשר בהם השפעות המגפה (ובכללן המגבלות ותקנות החירום שהוטלו) הביאו לקיטון בהיקפי פעילות התשלומים בעוצמה משתנה אך מהותית ואף מהותית מאוד לפי העניין (עד כדי צמצום כמעט מוחלט של הפעילות בחלק מהתחומים בתקופת שיא המגפה והמגבלות)". מנגד, כפי שניבט היטב מדוחות רשתות קמעונאות המזון שפורסמו כבר, "חל גידול בעיקר בפעילות התשלומים הקשורה לתחום המזון".

במה מדובר מבחינה מספרית? ישראכרט מגלה כי מתחילת 2020 ועד אמצע פברואר גדל מחזור ההנפקה שלה בכ-5%, אך שבסופו של הרבעון דובר על גידול של רק 1.3%. זה קרה בגלל צניחה של 15.5% במחזור במהלך המחצית השנייה של חודש מרץ בלבד.

הצניחה האמורה מהמחצית השנייה של מרץ תלווה את ישראכרט גם עמוק לתוך הרבעון השני ב-2020, וזאת משום שהיא נמשכה ביתר שאת אל אפריל. כך, ישראכרט מדווחת כי עד 19 באפריל היה קיטון חד של 48.2% במחזור העסקאות באמצעות כרטיסיה, כאשר מאותו מועד ועד סוף מאי ישנה התאוששות, אך עדיין לא מדובר על חזרה לשגרה, וזאת משום שעדיין מדובר על ירידה של 9.8% במחזור העסקאות בתקופה זו. בשקלול כל התקופות כאמור, מתחילת השנה ועד סוף מאי ישראכרט מציגה ירידה של 8.6% במחזור ההנפקה שלה. לא מדובר בפגיעה ייחודית לישראכרט, שהיא החברה הכי גדולה בתחום כרטיסי האשראי.

אך לא רק זאת אף זאת: ישראכרט משערת כי למרות תום הסגר והחזרה לפעילות הרי ש"בשים לב להשלכות הכלכליות של המגפה על משקי הבית, עסקים קטנים, עסקים בינוניים ועסקים גדולים, מצב התעסוקה הכללי במשק ופגיעה בתחומי פעילות מסוימים בהם טרם חלה התאוששות משמעותית, ואף מבלי להביא בחשבון החרפתה של המגפה עקב 'גל שני' או החמרת המגבלות על הציבור, המגפה צפויה להשפיע לרעה (ואף מהותית) על מחזורי פעילות התשלומים גם בהמשך שנת 2020, ובעיקר ברבעונים השני והשלישי". כל זאת בדגש על תחומים מסוימים שרחוקים מלראות את המשבר במראה האחורית, "כגון תיירות, תעופה, מסעדות ובידור".

הירידה כאמור היא תמונת מראה של מה שקורה במשק, בצל הסגר שהיה פה. אבל, היא גם משפיעה על ישראכרט עצמה. כך, בדוחותיה מפרטת חברת כרטיסי האשראי הגדולה בשוק כי "הירידה במחזורי הפעילות משפיעה באופן שלילי על הכנסות הקבוצה מבתי עסק ועל חלק מהכנסות הקבוצה ממחזיקי כרטיס, ומנגד הירידה במחזורים מובילה לקיטון בהוצאות המשתנות של הקבוצה התלויות במחזורי הפעילות". למעשה, השפעת משבר הקורונה על ישראכרט לא מוגבלת רק לפעילות המרכזית שלה - פעילות בכרטיסי האשראי שהנפיקה, אלא גם בפעילות המימון שלה.

בהקשר זה ישראכרט מדווחת על גידול בהוצאות בגין הפסדי אשראי, כהיערכות להפסדי אשראי שיאמירו בהמשך השנה, כשהיא מדווחת גם על "עלייה בסיכון האשראי של חלק מלקוחות הקבוצה ועלייה בסיכון לכשל תמורה בענפים שפעילותם נפגעה בצורה מהותית יותר בעקבות התפשטות הנגיף, כגון תיירות ופנאי" כשהיא גם מזהה "קיטון במכירות האשראי".

עוד מדווחת החברה כי בצד הגידול במחזורי העסקאות ברבעון הראשון, כאמור, והירידה בעמלה הצולבת שנכפתה על כל החברות הפועלות בתחום ושפגעה באופן צפוי לחלוטין בהכנסות מבתי עסק מעבר למה שקרה עם משבר הקורונה, הרי ש"בתחום האשראי לאנשים פרטיים המשיכה החברה לצמוח, והחל מתום שנת 2019 גדלו יתרות האשראי לאנשים פרטיים ברבעון הראשון של שנת 2020 בסך של כ-284 מיליון שקל". לצד אלה החברה הציגה הפסד של 7 מיליון שקל בנוסטרו, לעומת הכנסות של 8 מיליון שקל ברבעון המקביל. נציין כי בעוד שסך כל ההכנסות של החברה קטנו ב-5.4% הרי שההכנסות של ישראכרט מכרטיסי אשראי קטנו ברבעון בכ-7.9% בעוד שההכנסות ריבית נטו גדלו ב-23.9%.

בסיכומו של רבעון נעשו בכרטיסי ישראכרט עסקאות במחזור של 39.7 מיליארד שקל, המהווים כ-45.8% מהשוק, לעומת נתח של 46.5% מהעסקאות בכרטיסי אשראי בכל השוק ברבעון המקביל אשתקד. מספר הכרטיסים של החברה גדל ברבעון הראשון ב-0.6% ביחס לסוף 2019 וב-1.1% ביחס לסוף הרבעון המקביל אשתקד, כאשר מספר הכרטיסים הפעילים של החברה הצטמק ברבעון בכ-0.4% ביחס לסוף 2019 אך גדל בכ-1.1% ביחס לסוף הרבעון הראשון ב-2019.

בשולי הדברים נציין כי לישראכרט חלק במועדון הפלייקארד של אל על, שמופעל ברובו על ידי דיינרס של כאל. בהקשר זה מדווחת ישראכרט כי בשל מצבה של אל על שהורע משמעותית בשל משבר הקורונה היא "בחנה את תוצאות פעילות המועדון בתקופת הדוח וכן עד לתום תקופת ההסכם הקיים, בהתאם להערכה שביצעה הגיעה החברה למסקנה כי בשלב זה לא נדרשת הפחתת יתרת המענקים ששולמו לאל- על בעת הארכת ההסכם".

עוד כתבות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

Wix הציגה רבעון פושר אך משאירה את התחזית השנתית ללא שינוי

החברה השיקה מודל שפה גדול (LLM) משל עצמה, והמנכ"ל אבישי אברהמי מציין כי ההשקה תיתן לה יתרון תחרותי משמעותי ושליטה גבוהה יותר על העלויות ● מניית Wix ירדה ב-5% במסחר המאוחר בוול סטריט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים, אינטל ירדה ב-7%, קמטק ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.6% ● טראמפ: הפסקת האש בין הצדדים נמצאת "בהנשמה מלאכותית" ● האינפלציה בארה"ב זינקה באפריל לשיא של שלוש שנים ● eBay דחתה את הצעת הרכש של גיימסטופ - "לא אמינה" ● קמטק נפלה בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט עלו ● הסנאט אישר את מינויו של קווין ווארש לחבר במועצת הנגידים של הפד, מחר יאושר מינויו כיו"ר

כותרות העיתונים בעולם

זירת ניסויי הנשק החדשה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל ואיחוד האמירויות קרובות מתמיד אחרי המלחמה עם איראן, לפי מודיעין הצבא האיראני יותר חזק ממה שטראמפ אומר, והלוויתנים משלמים את המחיר על המשבר בנתיבי הסחר הימיים • כותרות העיתונים בעולם 

ניר דוד מנכ''ל בזק / צילום: שלומי יוסף

דוחות בזק: עלייה ברווח הנקי ואישרור של התחזית השנתית

את הרבעון הראשון של השנה מסכמת חברת התקשורת בזק עם צמיחה של 2.6% בהכנסות הליבה לכ-2 מיליארד שקל, ומאשררת את התחזיות השנתיות הקיימות שלה ● בפלאפון ירדו ההכנסות ב-1.3% ל-518 מיליון שקל ● ב-yes הייתה צמיחה של 7.5% בהכנסות ל-343 מיליון שקל

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נגד קרעי: פעל ללא סמכות כשהדיח את יו"ר ועדת האיתור של התאגיד

השופטים קבעו כי החלטת שר התקשורת להפסיק את כהונת השופטת בדימוס נחמה מוניץ הייתה בלתי חוקית, והורו לקדם בהקדם את מינוי מועצת התאגיד - שמשותקת מאז נובמבר 2024 ● טענותיו של קרעי ללחצים ופגמים בהליך האיתור נדחו ● קרעי תקף: "בג"ץ מוזמן למנות בעצמו את מי שהוא רוצה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; הישראלית שצוללת ב-20%, וזו שמזנקת

הדאו ג'ונס יורד בכ-0.4%, הנאסד"ק נסחר ביציבות ● אחרי שהאינפלציה בארה"ב טיפס לשיא של שלוש שנים - גם המחירים ברמה הסיטונאית קפצו בחדות באפריל • והאזהרה של מנכ"ל ארמקו, מפיקת הנפט הגדולה בעולם, לגבי שוק האנרגיה

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

טראמפ עומד לגלות: סין השתנתה מאוד מאז הפגישה האחרונה

עשור לאחר ביקורו האחרון של טראמפ, בייג'ינג מתבצרת בעמדתה בנושאי הליבה של חילוקי הדעות עם ארה"ב, למרות חולשות מבית ● איך יושפעו הדיונים על הסכמי המכסים בין המדינות, השליטה בטיוואן והמלחמה במזה"ת

נתב''ג לאחר שנכנסה לתוקפה הפסקת האש / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברות שלא חוזרות לטוס לישראל והסיבות, שחלקן מפתיעות

שמי ישראל עדיין ריקים: רק 19 חברות תעופה זרות חזרו לכאן מאז שנפתחו השמיים ● מרבית החברות האירופיות עדיין מחוץ לישראל, והפעילות של חברות התעופה הזרות בנתב"ג עומדת על 21% בלבד ● מאילו מדינות מגיעות חברות התעופה שמוכנות לטוס לישראל?

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן מגיע לבית המשפט בקליפורניה היום (ג') / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

סם אלטמן בבית המשפט: מאסק ניסה להפוך את OpenAI לחלק מטסלה

סם אלטמן עלה היום (ג') לדוכן העדים במסגרת תביעת הענק של אילון מאסק, שבמרכזה הטענה כי OpenAI הפרה את הבטחתה לפעול כארגון ללא מטרות רווח ● בעדותו סיפר אלטמן כי מייסדי החברה חששו מהיקף השליטה שמאסק ביקש לעצמו, ואף טען כי ניסה למזג אותה לתוך טסלה ● עוד אמר כי פרישתו של מאסק הייתה בגדר "חיזוק למורל העובדים"

בן המבורגר, סגן יו''ר דירקטוריון הראל / צילום: יח''צ

עולה על הרדאר של המשקיעים הזרים: חברת הביטוח שנכנסת למדד יוקרתי

חברת המדדים הבינלאומית MSCI הודיעה כי הראל תצטרף למדד MSCI Israel בסוף במאי ● המניה, שרשמה זינוק מרשים מתחילת השנה, צפויה ליהנות מזרם השקעות זר ● מצטרפות נוספות למדד הן אנלייט ואו.פי.סי אנרגיה; מאנדיי ונייס נגרעות

פרופ' בן רייס / צילום: תמונה פרטית

החוקר שמנבא מחלות: "נראה שינויים טקטוניים ברפואה, בסרטן זה כבר קורה"

פרופ' בן רייס מאוניברסיטת הרווארד פיתח אלגוריתמים שיכולים לנבא סיכונים שונים לבריאות הגוף והנפש ● בראיון לגלובס הוא מדבר על מהפכת הרפואה המונעת שסוף־סוף מתחילה להתממש, מספר על שיתוף־הפעולה שלו בישראל ומסביר איך הגיע מתואר במוזיקולוגיה לרפואה

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: באדיבות חברת מוריה

המועמד הבולט לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל הסיר את מועמדותו

גלעד בר־אדון, מנכ"ל חברת מוריה ואחד המועמדים המרכזיים לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל, הודיע כי הוא מסיר את מועמדותו לאחר חודשים של אי־ודאות סביב הליך המינוי ● ברקע: מחלוקות בין משרד התחבורה לאוצר בנוגע להתאמתו לתפקיד והמשך המשבר הניהולי ברכבת שפועלת ללא מנכ"ל קבוע מאז הקיץ האחרון

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

סוכם: זה מתווה הארכת הלימודים בבתי הספר ובחטיבות הביניים

הושגו הסכמות: על רקע המלחמה מול איראן שהובילה להפסד ימי לימודים - התלמידים ישלימו ימים בזמן החופש הגדול ● מורים חיצוניים שיגיעו לבתי הספר, למידה טכנולוגית מבוססת AI - והאם ההגעה היא חובה? ● כל הפרטים

דיון בבג''ץ, ארכיון

“להעביר רק למוסדות המלמדים ליבה”: בג”ץ דן בכספים שהועברו ללא אישור הכנסת ועוררו סערה

בג"ץ דן בעתירות נגד העברת כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שאינם עומדים בדרישות לימודי הליבה ● במהלך הדיון הציעו השופטים כי 98 מיליון השקלים שהוקפאו יועברו רק למוסדות חרדיים המלמדים ליבה, כאשר בתוך שבועיים משרדי הממשלה יגישו מתווה לפיקוח על תקצוב מוסדות החינוך החרדים ● השופטים מתחו ביקורת על אופן אישור התקציבים בוועדת הכספים

אמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 הפורש / צילום: יח''צ

מנכ"ל רשת 13 אמיליאנו קלמזוק מסיים את תפקידו

קלמזוק, ששימש כמנכ"ל הערוץ מאז מרץ 2024, פורש בעקבות מכירת רשת 13 לקבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט ● לפי שעה לא ידוע מי יחליפו בתפקידו

פינוי בינוי ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסוף ל-12 מ"ר לכולם? פסק הדין שמאיים על מודל הפינוי-בינוי המוכר

פסיקה חדשה של בית המשפט המחוזי בת"א קובעת כי תוספת שטח זהה לכלל הדיירים בבניין מקפחת בעלי דירות גדולות ולא עומדת בכללי השיוויון ● בענף חוששים מחוסר ודאות כתוצאה משינוי המודל המקובל, מה שיביא לגל התנגדויות שיעכבו פרויקטים

זוהרן ממדאני, ראש עיריית ניו יורק / צילום: Reuters

ממדאני מתקפל: העלאת מיסי הנדל"ן בניו יורק תבוטל

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני ויתר על התוכנית להעלות את מיסי הנדל"ן בעיר בכמעט 10%, לאחר שנתקל בהתנגדות פוליטית ובביקורת ציבורית חריפה ● המהלך נועד לסייע לעיר להתמודד עם משבר תקציבי, גירעון עמוק ואזהרות מצד חברות דירוג האשראי ● במקביל, ממדאני ממשיך לקדם מס חדש על דירות יוקרה של תושבי חוץ, מהלך שצפוי להכניס לקופת העיר כ־500 מיליון דולר בשנה

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

נמשכת הגאות בשוק המשכנתאות: 7.94 מיליארד שקל בחודש אפריל

מדובר אומנם בנתונים הנמוכים ביותר מאז חגי תשרי האחרונים - אך גבוהים מאוד בהתייחס לכך שבאפריל נחגגו פסח ויום העצמאות, מה שהפחית את ימי העסקים בחודש זה ● איך מסבירים בבנק ישראל את היחס ההפוך בין היקף רכישת הדירות הנמוך לבין רמת ביצועי המשכנתאות הגבוהה?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

לא עוצרת בירוק: הגאות בשווקים והמסחר בשישי הכפילו רווחי הבורסה

הזינוק במדדים הוביל את הבורסה בת"א לתוצאות שיא, עם צמיחה של 40% בהכנסות ורווח של 77 מיליון שקל ● מחזורי המסחר ברבעון טיפסו במעל 90%, גם הודות לשינוי בימי המסחר

זיהום נפט בחוף

המהלך שעשוי לייקר ריביות לעסקים מזהמים - והענפים שעל הכוונת

הוראה חדשה של המפקח על הבנקים תגביל את האשראי לחברות מזהמות או כאלה שלא נערכו מספיק לאסונות, דוגמת שיטפונות ורעידות אדמה ● הראשונות על הכוונת של בנק ישראל: חברות אנרגיה, נדל"ן, תעשייה, תחבורה וחקלאות - וגם יצואנים לחו"ל