גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ צדק? חורים במחקר נגד שימוש בתרופת המלריה לקורונה

האם זה אומר טראמפ צדק כשהחליט על דעת עצמו לקחת את התרופה למניעה? לא בהכרח ● מחקרים נוספים הראו כי תרופת ההידרוקסיכלורוקווין לא יעילה בטיפול בקורונה, ובימים אלה מתפרסם מחקר נוסף המעיד כי אין לה תועלת במניעה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Gripas Yuri -ABACA, רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Gripas Yuri -ABACA, רויטרס

תפנית בסיפור ההידרוקסיכלורוקווין, התרופה המקודמת בעוז על-ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לטיפול בקורונה, בניגוד להסכמה ברוב הקהילה המדעית: אתמול (ד') פורסמה ביקורת חריפה שחשפה 'חורים' באחד המחקרים העיקריים שהציגו את סיכוני התרופה. המחקר פורסם בכתב-העת המוביל The Lancet והראה כי החולים שטופלו בתרופה דווקא נפטרו בשיעורים גבוהים יותר. כעת, עולות שאלות לגבי המחקר.

מחקר זה הוא לא היחיד שהעיד על בעייתיות בתרופה שמקדם טראמפ, אך כיוון שבמחקר זה נמצאו לא רק חוסר יעילות אלא גם סיכון, הוא הכריע לכאורה את הכף, והוביל להפסקה של ניסויים קליניים בתרופה, בין היתר ניסוי של ארגון הבריאות העולמי. כעת הארגון מצהיר כי יפתח את הניסוי מחדש.

מאז פורסם המאמר ב-22 למאי, הוא נמצא תחת ביקורת. עשרות מדענים חתמו על מכתב שנשלח ל-Lancet בו נטען כי על כתב-העת לבחון מחדש את תוצאות הניסוי. את מחאת המדענים הוביל החוקר הצרפתי ד"ר דידייה ראול, שערך בעבר מחקר שתמך בתרופה, וזוכה בעצמו לביקורת. אין פלא שראול ירצה לקעקע את אמיתות המחקר ב-Lancet, אשר ממצב אותו כמי שמקדם תרופה קטלנית, אך גם מדענים רבים אחרים שאינם מגיעים מהפוזיציה הזו, חתמו על המכתב.

אילו בעיות הם ראו בניסוי? המידע למחקר ב- Lancet סופק על-ידי חברה אמריקאית פרטית בשם Surgisphere , אשר סיפקה לכאורה מידע מ-96 אלף חולי קורונה, מהם 15 אלף שטופלו בהידרוקסיכלורוקווין, והיתר קבוצת ביקורת. החוקרים החתומים על המחקר הם חוקרים מאוניברסיטאות ובתי חולים מובילים, אבל הם לא אספו את המידע, אלא רק ניתחו מידע שהחברה הפרטית סיפקה להם.

לדברי החוקרים שהעבירו את הביקורת על המאמר, מאוד קשה להאמין שהחברה הצליחה להשיג מידע ממספר כה גדול של חולים. כשתושאלה החברה לגבי אילו בתי חולים סיפקו את הנתונים, היא שינתה כמה פעמים פרטים בתשובותיה. שאלות דומות עלו לגבי בשני מחקרים אחרים בתחום הקורונה, שהתבססו על מאגר המידע של Surgisphere .

טראמפ לוקח אותה בעצמו

הידרוקסיכלורוקווין היא תרופה למלריה שנמצאה בניסויי מעבדה כבעלת יכולת לעצור את כניסת וירוס הקורונה לתוך תאים. בעקבות זאת החל שימוש בתרופה כטיפול חמלה (טיפול מוצא אחרון) עבור חולים בקורונה בכל העולם, וגם בישראל, וכן החלו ניסויים רשמיים בתרופה. בתחילת הדרך תוצאות הניסויים ומחקרי המעקב אחרי טיפולי החמלה, הניבו תוצאות לא ברורות. מספר מחקרים קטנים הראו שאין הבדלים בין קבוצת נוטלי התרופה לבין קבוצת ביקורת, בעוד במחקרים קטנים אחרים כן נמצאו עדויות לכך, כמו למשל מחקרו של דידייה.

ואז הגיע מחקר ה- Lancet שהראה כי לא רק שהתרופה לא מועילה, אלא שבקבוצת הטיפול התמותה אף רבה יותר. זה היה נראה הגיוני לקהילה המדעית, כי ידוע שהתרופה גורמת להפרעות בקצב לב. הפרעות אלה לא נחשבות למסוכנות עבור חולי המלריה והמחלות האוטואימוניות שנוטלים אותה בדרך כלל, אולם, כיוון שקורונה עלולה לגרום בעצמה לפגיעה בלב, הגיוני היה שההשפעה במקרה הזה היא חמורה יותר.

בעוד העולם המדעי מתדיין לגבי איכות התרופה ורוב המדענים מסכימים כי המידע הקיים עדיין אינו תומך בשימוש נרחב בה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ המשיך לקדם אותה בכל הכוח. הנשיא הפליג בשבחי התרופה במסיבות עיתונאים, הזכיר אותה עשרות פעמים בתדרוכים בעניין הקורונה, ולבסוף הצהיר כי הוא נוטל אותה בעצמו - למניעה. בשימוש כזה לא תמך שום ניסוי קליני. טראמפ טען כי 'לא יועיל לא יזיק', אולם לתרופה תופעות לוואי שונות, גם חוץ מסוגיית קצב הלב.

טראמפ אף תרם חבילת סיוע של 2 מיליון מנות הידרוקסיכלורוקווין לברזיל, המדינה הנמצאת במקום השני אחרי ארה"ב מבחינת מספר הנדבקים הרשמי בקורונה. מנות אלה ישמשו גם למניעה בקרב הצוות הרפואי וגם לטיפול. בעקבות ההודעה של ארגון הבריאות העולמי, על בסיס המחקר ב-Lancet, על הפסקת הניסוי במוצר, הודיע טראמפ כי ארה"ב תפרוש מן הארגון.

יש לציין כי גם אם ישנה ביקורת לגבי המחקר ב- Lancet , עדיין אין היום עדויות ברורות מניסויים או מחקרים בבני אדם, ליעילות ההידרוקסיכלורוקווין לטיפול בקורונה. עוד לפני פרסום המחקר ב- Lancet , התפרסמו כאמור מחקרים רבים יותר שהראו כי אין בתרופה תועלת, ואף יש לה תופעות לוואי לא נעימות, מאשר מספר המחקרים שהראו את התועלת במוצר.

השבוע פורסם ניסוי ראשון ב-New England Journal of Medicine שבחן את השימוש בתרופה למניעת התפתחות המחלה אצל מי שנחשפו לקורונה אך טרם ברור אם נדבקו. לא נמצא שהתרופה עוזרת למניעה, והיא גם לא הקלה על חומרת המחלה אצל אלה שכן נדבקו. 

"שאלות קשור לגבי החברה שסיפקה את המידע"

תחקיר של עיתון הגרדיאן הבריטי מעלה סימני שאלה מדוע מלכתחילה סמכו החוקרים המובילים על הנתונים שהגיעו מ-Surgisphere. הגרדיאן מצא כי לחברה רק שלושה עובדים רשומים ב-linkedIn, מספר שצמח לשישה אחרי שהתחקיר החל. הנוכחות של החברה ברשת הייתה דלה, ולא ברור איך הצליחה לתחזק כך קשרים עם בתי חולים ברחבי העולם. לחיצה על כתפור "צור קשר" הובילה לאתר שעוסק במטבעות וירטואליים.

מנכ"ל החברה, Sapan Desai, הוא רופא מנתח שהוגשו נגדו שלוש תביעות רשלנות במהלך 2019. בראיון לאתר The Scientist אמר כי תביעות הרשלנות אינן מבוססות. ב-2008 הוא גייס מימון המונים ל"מוצר לביש לשיפור עצמי", שלא יוצר בסופו של דבר. דף הויקיפדיה של דסאי נמחק מאז שהחלו לעלות השאלות. כך על-פי הגרדיאן.

העובדה כי החוקרים מן המוסדות הרפואיים המובילים הסתמכו על מאגר מידע מסוג זה וה-Lancet פרסם את המחקר שבוצע באמצעותו, מעידים על הלחץ של עולם המדע כרגע לפרסם מחקר מדעי לגבי מחלת הקורונה מהר ככל האפשר, על חשבון בדיקה מקיפה של המחקרים לפני הפרסום, כנהוג בכתבי-עת מסוג זה. יעברו כנראה כמה שנים עד שהמדע בתחום יתייצב, ועד אז ייתכן שהמוניטין של כתבי-העת המובילים ושל המחקר המדעי כולו, יפגעו באופן חמור. מאידך, איש לא היה רוצה להמתין כעת כשנה לפרסום מידע על הקורונה שקיים בידי החוקרים, כך שהדילמה אמיתית.

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן