גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה הגרמנית להשתקמות מהקורונה: לשפוך כסף ומהר

גרמניה החליטה על חבילת תמריצים נוספת במסגרתה היא תוציא 130 מיליארד אירו שיתווספו ל־50 מיליארד אירו לעצמאים ובעלי עסקים – פי ארבעה משיעור ההוצאה כחלק מהתמ"ג בישראל ● זאת בנוסף להלוואות וערבויות בשווי 1.5 טריליון אירו לחברות גרמניות

מחאת המסעדנים שנפגעו ממגפת הקורונה מול הבונדסטג בברלין / צילום: DPA, Associated Press
מחאת המסעדנים שנפגעו ממגפת הקורונה מול הבונדסטג בברלין / צילום: DPA, Associated Press

גרמניה הוכיחה השבוע שוב את מחויבותה לפעול מהר ובעוצמה כדי לשקם את הכלכלה הגדולה ביבשת מנזקי משבר הקורונה. אחרי שני ימי דיונים מרתוניים החליטה הקואליציה על עשרות צעדים - רובם מיידים - שמטרתם לעודד את הצריכה בגרמניה, להקל על התושבים והעסקים שנפגעו מהסגר, ולגבש סביבה עסקית שתחדש את הצמיחה במדינה.

בפעם השלישית בתוך שלושה חודשי המשבר, מציגה הממשלה את מה שהולך ומסתמן כ"מודל הגרמני" הנוכחי להתמודד עם המשבר הכלכלי הנלווה למגפת הקורונה - לשפוך הרבה מאוד כסף על הבעיה, ובאופן מהיר.

זה התחיל בתוכנית הסיוע לעצמאים ובעלי עסקים בחודש מרץ, שהעבירה קרוב ל־50 מיליארד אירו במענקים ישירות לחשבונות בנק של אלה שהצהירו כי הם זקוקים לעזרה. "אני מבקש שתסתכלו מעבר לביורוקרטיה", התווה שר הבריאות את הטון אז לרשויות, שאכן חילקו את הכסף ביעילות ובזריזות. שר הכלכלה שיחרר אז הצהרה שהרגיעה רבים: "המטרה שלנו היא שאף עסק לא יפשוט רגל כתוצאה מהמשבר".

זה המשיך עם העמדת הלוואות וערבויות לחברות גרמניות בשווי דמיוני כמעט של 1.5 טריליון אירו, אך בעיקר בתחושה שהעניקה הממשלה הפדרלית לאורך כל חודשי המשבר האחרונים, לפיה יש לה את כל הכסף שבעולם, והיא מוכנה להוציא כמה שיידרש - כדי לשמור על חיי התושבים מפני התפשטות המגפה מחד, וגם לשמור על הכלכלה הגרמנית מפני משבר מנגד. למעלה משבעה מיליוני גרמנים נמצאים בבית בחל"ת. הם מקבלים את רוב שכרם מהמעסיק, שמקבל אותו מהממשלה. בניגוד למצב בישראל, הממשלה הגרמנית הבהירה כי אין גבול לחל"ת זה וכי תמשיך לממן אותו. בניגוד למצב בישראל, אם יפוטרו הם יהיו זכאים לדמי אבטלה.

תמריצים מסביב לעולם

תכנית תמריצים מפתיעה יחסית

כעת מתבטאת שוב המדיניות הגרמנית בתכנית מפתיעה יחסית, הכוללת סעיפים רבים שלא אומצו במדינות אחרות, לשיקום הכלכלה. חלק ממדינות אירופה, כמו בריטניה או ספרד, עדיין מתמודדות עם ההשלכות הבריאותיות של המגיפה, עם סגרים ושיתוק חלקי של הכלכלה. הן טרם התחילו לדון בצעדים שיהיו דרושים בעתיד. גרמניה, מנגד, הסכימה ברביעי על חבילת חילוץ שמשדרת ודאות לכלכלה, ושאינה מהססת לפרוץ את מסגרת התקציב.

שר האוצר הגרמני, אולף שולץ, שבשלוש שנות כהונתו עד כה שמר בקפדנות על מדיניות ה"אפס השחור" של קודמו וולפגנג שויבלה, מנצח כעת ביד רמה על הוצאות תקציביות שלא ניתן היה אפילו לדמיין לפני משבר הקורונה. שווי חבילת החילוץ החדשה שגובשה אתמול בלבד עומד על 130 מיליארד אירו לתקציבי שנת 2020 ו־2021. מדובר בשיעור עצום של 33% מהתקציב השנתי של הרפובליקה הפדרלית הגרמנית (כ־27% עד סוף 2020).

למעשה, נראה כי הגרמנים לא רק נלחמים על שימור המצב הקיים, אלא מנסים לנצל את המשבר כדי לצאת ממנו מחוזקים כלכלית. "אנחנו רוצים לצאת מהמשבר ב'וווום'", אמר שולץ במסיבת העיתונאים, כשהוא משתמש במלה המחקה צליל מנוע מתאמץ.

אז מה כוללת החבילה החדשה? בראש ובראשונה, בצעד שעלותו כ־20 מיליארד אירו, גרמניה מאמצת צעד שלא בוצע במדינות אחרות - ומורידה את המע"מ. אמנם מדובר בהפחתה זמנית, לששת החודשים הקרובים (יולי עד דצמבר), אך היא דרמטית: במקום 19% מע"מ סטנדרטי, ישלמו הגרמנים מעתה 16% בלבד. במקום 7% מע"מ על מוצרי בסיס, ישלמו הגרמנים 5% בלבד. הקאנצלרית מרקל אמרה כי היא מצפה מהחברות הגרמניות לשנות את המחירים בהתאם "כך שהורדת המחירים תשרת את העלאת הצריכה".

בנוסף, הממשלה הגרמנית תשעה את ההתייקרות המתכוננת במחירי האנרגיה, כדי לסייע גם למשקי בית (מחירי החימום והחשמל זינקו משמעותית בשנים האחרונות) וגם לתעשייה במדינה. תוספת מס של שני סנט שהייתה מתוכננת להיכנס לתוקף השנה, ולממן פרויקטים של אנרגיה ירוקה, תבוטל, אך הממשלה הבטיחה לממן את הפרויקטים מהתקציב הפדרלי.

משפחות יקבלו מאות אירו לכל ילד

יוזמה נוספת, שהגיעה מכיוונה של המפלגה הסוציאל־דמוקרטית השותפה לשלטון, היא ההחלטה לתת מענק של 300 אירו לכל ילד לכל משפחה. זה לא צעד חסר סיבה. במקומות רבים בגרמניה, חלק מהגנים ורבים מבתי הספר טרם חזרו לפעילות רגילה, וההורים מוצאים את עצמם אחראים לחינוכם מסביב לשעון.

כמו כן אימצה הממשלה יוזמה לקביעת שיעור מקסימלי ל"הפרשות הסוציאליות", שמבצעים המעסיקים: התחייבות של המדינה לא לגבות יותר מ־40% משכר העובדים על הוצאות כמו פנסיה, ביטוח לאומי או ביטוח בריאות. המדינה תממן את ההפרש במידת הצורך, והמטרה היא להקל את החברות מבחינת עלות ההעסקה.

בתחום הרכב, למרות דרישה עיקשת מצד תעשיית הרכב הגרמנית החזקה לחזור לימי המענקים על גריטת מכוניות, מה שהיה צפוי לעודד רכישת כלי רכב חדשים, הממשלה דחתה את היוזמה. במקום זאת, החליטה הממשלה לעודד רכישת כלי־רכב חשמליים, לא תחום שבו התעשייה הגרמנית מובילה במיוחד, ותממן עד 15% מעלותם בעזרת מענקים לרוכשים. המדינה גם שמה דגש נוסף על פיתוח תעשיית מימן במדינה, שאמורה להיות מקור האנרגיה העתידי של גרמניה.

ההתפרעות התקציבית באה בדיוק בזמן

בעבור רוב הכלכלנים בגרמניה, ממכוני המחקר בקיל, במינכן ובהמבורג, ה"התפרעות התקציבית" הזו באה בדיוק בזמן. ממשלת גרמניה עמדה בפני ביקורת רבה על התקציב המאוזן רב־השנים שלה, על חוסר ההשקעה שלה בתשתיות, ועל עודף הסחר שצברה בשנים האחרונות. כל אלה התבטאו בכך שבקושי חמקה ממיתון בשנה שעברה, ונכנסה אליו באופן רשמי כבר ברבעון הראשון השנה (בעוד יתר מדינות אירופה ייכנסו אליו רק ברבעון השני).

עוד לפני התכנית להורדת המע"מ, חישב מכון המחקר IFO - וגם סוכנויות הדירוג - כי כלכלת גרמניה אמנם תתכווץ ב־6% השנה, אולם תשוב ותזנק ב־10% ב־2021. אנליסטים מעריכים כי בצרפת, בריטניה וספרד, בין השאר, תהיה הצמיחה השלילית השנה גבוהה יותר: בין 8% ל-11%, לפחות. הן טרם גיבשו תכניות מקיפות שנועדו לדאוג לצמיחה בשנה הבאה.

זו הסיבה שהעיתון הגרמני FAZ כינה בחמישי את התוכנית הנוכחית "ההימור הכלכלי הגדול". גרמניה עוקפת את מדינות אירופה האחרות בהוצאות כספיות, בערובות ובהלוואות שנועדו להבטיח כי תשתקם ממשבר הקורונה ואולי אף תשגשג. השוק מקבל זאת בברכה עד כה, ומדד המניות הגרמני (DAX) עלה בשלושת החודשים האחרונים ב־45%, וניצב כעת אחוזים בודדים בלבד מהשיא אליו הגיע לפני המשבר.

קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, לקראת שנתה האחרונה בתפקיד, אמרה במסיבת עיתונאים בה הכריזה על שורת הצעדים, כי "גרמניה עברה בהצלחה עד כה את המשבר... וכעת אנחנו מנסים להיחלץ מהמצב הקשה יחדיו". תגובות ראשונות מצד כלכלנים במדינה הביעו תמיכה בחבילה. "אני לא חושב שניתן היה להוציא יותר", אמר הכלכלן הראשי של בנק ING.

על מה תוציא גרמניה 130 מיליארד אירו עד סוף 2021

> הפחתת מע"מ זמנית בחצי השנה הקרובה

> הפחתת וקיבוע מחירי החשמל והאנרגיה

> קביעת תקרה של 40% ל"הפרשות הסוציאליות" של המעסיקים

> מענק של 300 אירו לילד

> סובסידיה של עד 15% לקניית רכב חשמלי

> הזרמת כספים לרשויות המקומיות

> תוכנית בשווי 50 מיליארד להשקעה ב"טכנולוגיות עתידיות"

עוד כתבות

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

יו"ר הפד תחת חקירה: המאבק בין טראמפ לפאוול מסלים לקראת בחירות האמצע

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לחקור את יו"ר הפד בנוגע לשיפוץ מטה הבנק ● בתגובה, הנגיד האשים את הנשיא בלחצים בשל סירובו להאיץ את קצב הורדת הריבית ● המהלך מגיע ברקע בחירות האמצע שאמורות להתקיים בהמשך השנה, כשנושא יוקר המחיה עומד במרכזן

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

עבאס עראקצ'י שר החוץ של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

שר החוץ האיראני פנה לשליח הבית הלבן וויטקוף כדי לדון במחאות במדינה

הנשיא האמריקני חשף כי בשבת איראן פנתה לארה"ב והציעה לנהל מו"מ ● כמו כן, טראמפ איים על איראן: אם היא תתקוף בסיסים אמריקניים באזור אנחנו נכה בהם חזק יותר משהם מתארים לעצמם ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המדד בת"א שקפץ ב-11% בשבוע, ומה צפוי היום בדואליות?

שבוע המסחר החדש שנפתח היום יושפע מהמתיחות הגיאו-פוליטית ברחבי העולם, מונצואלה ועד איראן ● המניות הביטחוניות בלטו בעליות בשבוע החלף, והמדד קפץ במעל 11% בת"א ● מדדי המחירים לצרכן יעמדו במוקד בישראל ובארה"ב ● אלביט ונובה צפויות לחזור עם פערי ארביטראז' חיוביים, ומה יקרה לטבע? ● וגם: המדדים המובילים בוול סטריט • כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

מושגים לאזרחות מיודעת. מענק איזון / צילום: Shutterstock

הממשלה רוצה לשנות את הקצאת הכספים לרשויות המקומיות. מה המשמעות?

אחרי שנים של מענקים לרשויות המקומיות, כעת הממשלה מתכננת רפורמה • מה עומד מאחורי המענקים האלה, ואיזה שינוי אמור להתבצע? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

275 מיליון דולר: חוזה חדש לאלביט במדינה באזור אסיה-פסיפיק

אלביט תספק חליפות לוחמה אלקטרונית מתקדמות להגנה עצמית אווירית, כולל מערכת דירקם נגד טילים מבוססת אינפרה-אדום ● בנוסף תספק החברה מערכת הגנה על מטוסים קטנים ובינוניים, כולל מסוקים

זהבית כהן, מנהלת AMI, עמיר בירם, ממנהלי JTLV / צילום: רמי זרנגר, שרון גבאי

הרווח העצום של זהבית כהן ועמיר בירם: מימושים של 1.8 מיליארד שקל בשבוע

בחמשת ימי המסחר הראשונים של 2026 בעלי עניין בבורסה בתל אביב מימשו מניות בהיקף של יותר מ־1.8 מיליארד שקל - קצב שמאפיין בשנה רגילה מכירות של מעל רבעון ● בין המממשים גם מנהלים בכירים בחברות הנסחרות שמכרו מניות ביותר מ־100 מיליון שקל

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת שהקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת, הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

זוהר לוי וזוהרן ממדאני / צילום: יח''צ, AP/Yuki Iwamura

למרות ממדאני: חברת הנדל"ן הישראלית זכתה במכרז בניו יורק

סאמיט, חברת הנדל"ן של זוהר לוי, זכתה במכרז לרכישת חלק מפורטפוליו הנכסים של חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי שנקלעה למשבר חוב ● ברקע, בעיריית ניו יורק הערימו קשיים על השלמת המהלך, אך בית המשפט סלל את הדרך לרכישת הנכסים

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

ראשי קרן אלומה, מימין אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

קרן אלומה רוכשת חצי מגרינמיקס ב-45 מיליון שקל

לגלובס נודע כי קרן התשתיות אלומה של אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש הופכת הלוואה קיימת של 20 מיליון שקל למניות בחברה ומשקיעה עוד 25 מיליון שקל נוספים ● על פי הערכות בשוק, גרינמיקס היא חברה רווחית