גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים הדפוקים של סין משלמים את מחיר הקורונה: נותרו בלי עבודה ובלי שכר

290 מיליון מהגרי העבודה מהכפר ישנם בסין ובעשורים האחרונים הם תרמו תרומה מכרעת לצמיחתה המסחררת • כעת מהגרים אלו, הנחשבים כאזרחים סוג ב' ונטולי זכויות סוציאליות לפי הגדרות היסטוריות של המדינה, הם הראשונים להיפגע מהמיתון הכלכלי

פועלי בנייה סינים. מהגרי העבודה הם שליש מכוח העבודה הסיני  / צילום: Arek Rataj, Associated Press
פועלי בנייה סינים. מהגרי העבודה הם שליש מכוח העבודה הסיני / צילום: Arek Rataj, Associated Press

ב-23 בינואר עשו חו גאנין, אשתו ובתם טונג טונג בת השלוש, את דרכם חזרה הביתה לכפר במחוז ג‘יאנגשי, כדי לחגוג את ערב ראש השנה הסיני שחל למחרת. חו, פועל באתר בנייה בעיר מרוחקת, תכנן לבלות את החג בחיק משפחתו המורחבת בכפר ומיד לאחריו לחזור לעבודה. לחו הייתה סיבה טובה למהר לחזור כיוון שניסה לחסוך כסף למימון ניתוח לתיקון החירשות שעמה נולדה בתו.

אך כבר במהלך ראש השנה החלה סין להפעיל צעדי סגר נוקשים ברחבי המדינה כדי לבלום את התפשטות הקורונה. כמו אלפי כפרים אחרים, הכפר של חו נותק מהעולם ואיש לא הורשה לצאת או להיכנס בשעריו. בניגוד לתוכניתו המקורית, חו נשאר כלוא בכפר במשך חודשיים שבהם לא רשם שום הכנסה.

כשהסגר סוף סוף הוסר, חו גילה לאכזבתו כי אתר הבנייה שבו עבד נסגר מבלי שקיבל אפילו את מלוא השכר על עבודתו בשנה שעברה. אחרי שלא הצליח למצוא משרה קבועה אחרת בענף הבנייה והמשפחה ניצלה את מלוא תקרת האשראי בבנק, חו נאלץ להתחיל לעבוד כפועל מזדמן בשכר של 150 יואן (75 שקל) ליום. הניתוח לתיקון השמיעה לבת נראה כעת כמו חלום רחוק.

בלי דמי אבטלה וללא ביטוח רפואי

חו, שסיפורו נפוץ באינטרנט בסין, הוא אחד מ-290 מיליון מהגרי עבודה מהכפר שעובדים בערי סין. עובדים אלו, המהווים כשליש מכוח העבודה הסיני, הם הנפגעים הגדולים ביותר מהמיתון הכלכלי שחווה סין בעידן הפוסט-קורונה.

המהגרים מהכפר נמצאים בכל מקרה בתחתית כוח העבודה המקומי, כתוצאה ממערכת מפלה שהונהגה בסין ב-1958 וחילקה את האוכלוסייה לבעלי תושבות עירונית ובעלי תושבות כפרית. מטרת החלוקה במקור הייתה למנוע הגירה אל הערים של תושבי הכפרים החקלאיים, שנתפסו כאחראיים לייצור המזון לאוכלוסייה.

בתחילת שנות ה-80, כאשר כלכלת סין החלה להיפתח להשקעות זרות ואלפי מפעלי ייצור קמו, שוחררו בהדרגה הגבלות התנועה הנוקשות מהכפר לעיר. שחרור זה סיפק מיליוני ידיים עובדות זולות מהכפר לקווי הייצור במפעלים החדשים, אותם המפעלים שיצרו את הצמיחה הסינית המסחררת של העשורים האחרונים. מאוחר יותר כשהצריכה הפרטית בתוך סין גדלה, עברו מיליוני עובדים מהגרים מהמפעלים לענף השירותים העירוני, שם הם משמשים כטבחים במסעדות, מנקים בבתי מלון ושליחי מזון וחבילות ממונעים.

אף שהגבלות התנועה הוסרו, ההפרדה הבסיסית בין בעלי תושבות כפרית לעירונית לא בוטלה מעולם וגם אם הם חיים שנים ארוכות בעיר הסיכוי של מהגרי העבודה מהכפר לקבל תושבות עירונית נותר זעום. כך מהגרי העבודה נותרו למעשה אזרחים סוג ב‘ המוגבלים בגישתם לשירותי חינוך, בריאות ורווחה בערים הגדולות של סין.

כמו חו, הקורונה תפסה את רוב מהגרי העבודה בזמן החופשה השנתית בכפר, שבו הם נשארו נעולים שבועות ארוכים. מכיוון שמרבית מהגרי העובדים מועסקים ללא הסכם עבודה פורמלי, הם לא זכו לרוב לשכר בתקופה זו ממעסיקיהם. לפי סקר של אוניברסיטת סטנפורד, בימי הסגר הפסידו מהגרי עבודה הנצורים בכפר כ-100 מיליארד דולר בשכר.

גם אחרי שהכפרים נפתחו, גילו העובדים המהגרים כי הערים אינן ששות לקבל אותם חזרה. כדי למנוע יבוא של המחלה מבחוץ, הנהיגו ערים רבות ברחבי סין חובת בידוד של 14 יום למגיעים מבחוץ. מכיוון שלפי החוק המעביד חייב לשלם שכר לעובד בימי הבידוד, העדיפו מעסיקים רבים להורות למהגרי עבודה שלא לחזור העירה. המהגרים נאלצו לשבור את חסכונותיהם כדי לשרוד.

המהגרים שהצליחו לשוב העירה מצאו לא פעם שהמסעדות, המלונות ואתרי הבנייה שעבדו בהם פשטו רגל, כמו שקרה לחו. במשבר הקורונה סופג המשק הסיני מכה כפולה, כשמחד גיסא מגזר הייצור הסיני חווה ירידה חדה בהזמנות מהעולם ומאידך גיסא מגזר השירותים נפגע מהאטה בצריכה המקומית. מהגרי העבודה מהכפר מועסקים לרוב בעסקים קטנים ובינוניים ששיעור פשיטות הרגל בהם גבוה במיוחד. אפילו בני המזל מבין המהגרים שחזרו לעבודה נאלצו להתמודד עם קיטון משמעותי בשכרם.

לבסוף, כיוון שמערכת הביטוח הסוציאלי הסינית מחוברת לתושבות המקומית, למהגרי העבודה קשה ומסובך יותר להירשם אליה. לפי הנתונים הרשמיים האחרונים מ-2017, רק 17% ממהגרי העבודה היו רשומים לביטוח אבטלה ו-22% בלבד היו בעלי ביטוח רפואי. לכן, משבר הקורונה תפס את מהגרי העבודה ללא כל רשת ביטחון ממשית.

המהגרים לא נספרים בנתוני האבטלה הרשמיים

אף שמהגרי העבודה הם הנפגעים הקשים ביותר מהמשבר הכלכלי, הם לא ממש נספרים בסטטיסטיקה רשמית. לפי הלשכה הסינית לסטטיסטיקה, שיעור האבטלה העירוני בסין עמד באפריל על 6% בלבד, עלייה קלה בהשוואה לאבטלה של 5.2% בדצמבר האחרון, רגע לפני התפרצות הקורונה. אך מעטים מחוץ לסין ואפילו בתוכה מאמינים לנתונים אופטימיים אלו.

דוח שפרסמה חברת הברוקראז‘ הסינית ג‘ונגטאי בסוף אפריל טען שנתוני האבטלה הסינים לא משקללים את מהגרי העבודה, כיוון שמבחינת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם יכולים לחזור תמיד לייעודם המקורי כחקלאים בכפר במקרה שפוטרו, אפילו אם מעולם לא עסקו בפועל בעבודת אדמה. להערכת האנליסטים של חברת הברוקראז', השיעור האמיתי של המובטלים בסין עומד על 20.5% מכוח העבודה או כ-70 מיליון בני אדם, שיעור האבטלה הגבוה ביותר בסין מאז שנות ה-90.

לא במפתיע הדוח של חברת הברוקראז' הוסר מהאינטרנט זמן קצר לאחר פרסומו ואחרי שצבר עניין רב ברשתות החברתיות הסיניות. מאוחר יותר נודע גם כי ראש מחלקת המחקר בחברת הברוקראז' הודח מתפקידו, כי בסין נתוני אבטלה הם עניין רגיש שאסור לחלוק עליו.

גם אם הוא לא מפרסם את הנתונים המלאים, השלטון הסיני בהחלט לוקח ברצינות את נושא ההתמודדות עם האבטלה הגואה, שעמדה במרכז דיוני הקונגרס הלאומי העממי של סין שהסתיימו בשבוע שעבר. במהלך הקונגרס התחייבה הממשלה הסינית ליצור תשעה מיליון משרות חדשות השנה לטובת המובטלים.

אך גם כאן מהגרי העבודה נמצאים בסוף התור. הממשלה הסינית מתמקדת בעיקר ביצירת מקומות עבודה לבוגרי אוניברסיטה טריים ועובדים עירוניים ממעמד הביניים, הנחשבים לבעלי כוח והשפעה פוליטית רבה יותר מאשר ממהגרי העבודה. המהגרים מהכפר הרי תמיד יכולים בסוף לחזור לגדל ירקות.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד