גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים הדפוקים של סין משלמים את מחיר הקורונה: נותרו בלי עבודה ובלי שכר

290 מיליון מהגרי העבודה מהכפר ישנם בסין ובעשורים האחרונים הם תרמו תרומה מכרעת לצמיחתה המסחררת • כעת מהגרים אלו, הנחשבים כאזרחים סוג ב' ונטולי זכויות סוציאליות לפי הגדרות היסטוריות של המדינה, הם הראשונים להיפגע מהמיתון הכלכלי

פועלי בנייה סינים. מהגרי העבודה הם שליש מכוח העבודה הסיני  / צילום: Arek Rataj, Associated Press
פועלי בנייה סינים. מהגרי העבודה הם שליש מכוח העבודה הסיני / צילום: Arek Rataj, Associated Press

ב-23 בינואר עשו חו גאנין, אשתו ובתם טונג טונג בת השלוש, את דרכם חזרה הביתה לכפר במחוז ג‘יאנגשי, כדי לחגוג את ערב ראש השנה הסיני שחל למחרת. חו, פועל באתר בנייה בעיר מרוחקת, תכנן לבלות את החג בחיק משפחתו המורחבת בכפר ומיד לאחריו לחזור לעבודה. לחו הייתה סיבה טובה למהר לחזור כיוון שניסה לחסוך כסף למימון ניתוח לתיקון החירשות שעמה נולדה בתו.

אך כבר במהלך ראש השנה החלה סין להפעיל צעדי סגר נוקשים ברחבי המדינה כדי לבלום את התפשטות הקורונה. כמו אלפי כפרים אחרים, הכפר של חו נותק מהעולם ואיש לא הורשה לצאת או להיכנס בשעריו. בניגוד לתוכניתו המקורית, חו נשאר כלוא בכפר במשך חודשיים שבהם לא רשם שום הכנסה.

כשהסגר סוף סוף הוסר, חו גילה לאכזבתו כי אתר הבנייה שבו עבד נסגר מבלי שקיבל אפילו את מלוא השכר על עבודתו בשנה שעברה. אחרי שלא הצליח למצוא משרה קבועה אחרת בענף הבנייה והמשפחה ניצלה את מלוא תקרת האשראי בבנק, חו נאלץ להתחיל לעבוד כפועל מזדמן בשכר של 150 יואן (75 שקל) ליום. הניתוח לתיקון השמיעה לבת נראה כעת כמו חלום רחוק.

בלי דמי אבטלה וללא ביטוח רפואי

חו, שסיפורו נפוץ באינטרנט בסין, הוא אחד מ-290 מיליון מהגרי עבודה מהכפר שעובדים בערי סין. עובדים אלו, המהווים כשליש מכוח העבודה הסיני, הם הנפגעים הגדולים ביותר מהמיתון הכלכלי שחווה סין בעידן הפוסט-קורונה.

המהגרים מהכפר נמצאים בכל מקרה בתחתית כוח העבודה המקומי, כתוצאה ממערכת מפלה שהונהגה בסין ב-1958 וחילקה את האוכלוסייה לבעלי תושבות עירונית ובעלי תושבות כפרית. מטרת החלוקה במקור הייתה למנוע הגירה אל הערים של תושבי הכפרים החקלאיים, שנתפסו כאחראיים לייצור המזון לאוכלוסייה.

בתחילת שנות ה-80, כאשר כלכלת סין החלה להיפתח להשקעות זרות ואלפי מפעלי ייצור קמו, שוחררו בהדרגה הגבלות התנועה הנוקשות מהכפר לעיר. שחרור זה סיפק מיליוני ידיים עובדות זולות מהכפר לקווי הייצור במפעלים החדשים, אותם המפעלים שיצרו את הצמיחה הסינית המסחררת של העשורים האחרונים. מאוחר יותר כשהצריכה הפרטית בתוך סין גדלה, עברו מיליוני עובדים מהגרים מהמפעלים לענף השירותים העירוני, שם הם משמשים כטבחים במסעדות, מנקים בבתי מלון ושליחי מזון וחבילות ממונעים.

אף שהגבלות התנועה הוסרו, ההפרדה הבסיסית בין בעלי תושבות כפרית לעירונית לא בוטלה מעולם וגם אם הם חיים שנים ארוכות בעיר הסיכוי של מהגרי העבודה מהכפר לקבל תושבות עירונית נותר זעום. כך מהגרי העבודה נותרו למעשה אזרחים סוג ב‘ המוגבלים בגישתם לשירותי חינוך, בריאות ורווחה בערים הגדולות של סין.

כמו חו, הקורונה תפסה את רוב מהגרי העבודה בזמן החופשה השנתית בכפר, שבו הם נשארו נעולים שבועות ארוכים. מכיוון שמרבית מהגרי העובדים מועסקים ללא הסכם עבודה פורמלי, הם לא זכו לרוב לשכר בתקופה זו ממעסיקיהם. לפי סקר של אוניברסיטת סטנפורד, בימי הסגר הפסידו מהגרי עבודה הנצורים בכפר כ-100 מיליארד דולר בשכר.

גם אחרי שהכפרים נפתחו, גילו העובדים המהגרים כי הערים אינן ששות לקבל אותם חזרה. כדי למנוע יבוא של המחלה מבחוץ, הנהיגו ערים רבות ברחבי סין חובת בידוד של 14 יום למגיעים מבחוץ. מכיוון שלפי החוק המעביד חייב לשלם שכר לעובד בימי הבידוד, העדיפו מעסיקים רבים להורות למהגרי עבודה שלא לחזור העירה. המהגרים נאלצו לשבור את חסכונותיהם כדי לשרוד.

המהגרים שהצליחו לשוב העירה מצאו לא פעם שהמסעדות, המלונות ואתרי הבנייה שעבדו בהם פשטו רגל, כמו שקרה לחו. במשבר הקורונה סופג המשק הסיני מכה כפולה, כשמחד גיסא מגזר הייצור הסיני חווה ירידה חדה בהזמנות מהעולם ומאידך גיסא מגזר השירותים נפגע מהאטה בצריכה המקומית. מהגרי העבודה מהכפר מועסקים לרוב בעסקים קטנים ובינוניים ששיעור פשיטות הרגל בהם גבוה במיוחד. אפילו בני המזל מבין המהגרים שחזרו לעבודה נאלצו להתמודד עם קיטון משמעותי בשכרם.

לבסוף, כיוון שמערכת הביטוח הסוציאלי הסינית מחוברת לתושבות המקומית, למהגרי העבודה קשה ומסובך יותר להירשם אליה. לפי הנתונים הרשמיים האחרונים מ-2017, רק 17% ממהגרי העבודה היו רשומים לביטוח אבטלה ו-22% בלבד היו בעלי ביטוח רפואי. לכן, משבר הקורונה תפס את מהגרי העבודה ללא כל רשת ביטחון ממשית.

המהגרים לא נספרים בנתוני האבטלה הרשמיים

אף שמהגרי העבודה הם הנפגעים הקשים ביותר מהמשבר הכלכלי, הם לא ממש נספרים בסטטיסטיקה רשמית. לפי הלשכה הסינית לסטטיסטיקה, שיעור האבטלה העירוני בסין עמד באפריל על 6% בלבד, עלייה קלה בהשוואה לאבטלה של 5.2% בדצמבר האחרון, רגע לפני התפרצות הקורונה. אך מעטים מחוץ לסין ואפילו בתוכה מאמינים לנתונים אופטימיים אלו.

דוח שפרסמה חברת הברוקראז‘ הסינית ג‘ונגטאי בסוף אפריל טען שנתוני האבטלה הסינים לא משקללים את מהגרי העבודה, כיוון שמבחינת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם יכולים לחזור תמיד לייעודם המקורי כחקלאים בכפר במקרה שפוטרו, אפילו אם מעולם לא עסקו בפועל בעבודת אדמה. להערכת האנליסטים של חברת הברוקראז', השיעור האמיתי של המובטלים בסין עומד על 20.5% מכוח העבודה או כ-70 מיליון בני אדם, שיעור האבטלה הגבוה ביותר בסין מאז שנות ה-90.

לא במפתיע הדוח של חברת הברוקראז' הוסר מהאינטרנט זמן קצר לאחר פרסומו ואחרי שצבר עניין רב ברשתות החברתיות הסיניות. מאוחר יותר נודע גם כי ראש מחלקת המחקר בחברת הברוקראז' הודח מתפקידו, כי בסין נתוני אבטלה הם עניין רגיש שאסור לחלוק עליו.

גם אם הוא לא מפרסם את הנתונים המלאים, השלטון הסיני בהחלט לוקח ברצינות את נושא ההתמודדות עם האבטלה הגואה, שעמדה במרכז דיוני הקונגרס הלאומי העממי של סין שהסתיימו בשבוע שעבר. במהלך הקונגרס התחייבה הממשלה הסינית ליצור תשעה מיליון משרות חדשות השנה לטובת המובטלים.

אך גם כאן מהגרי העבודה נמצאים בסוף התור. הממשלה הסינית מתמקדת בעיקר ביצירת מקומות עבודה לבוגרי אוניברסיטה טריים ועובדים עירוניים ממעמד הביניים, הנחשבים לבעלי כוח והשפעה פוליטית רבה יותר מאשר ממהגרי העבודה. המהגרים מהכפר הרי תמיד יכולים בסוף לחזור לגדל ירקות.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה