גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: האחים נקש לא רשאים להקים מלון בוטיק בבית אגאבאבא בת"א

האחים וואליד ועבד אבולעפיה פנו לבית המשפט בבקשה למנוע מחברה בבעלות האחים נקש לבצע עבודות שיפוץ במבנה, בדרך להופכו למלון בוטיק ● החברה שבבעלות האחים נקש היא דיירת מוגנת במבנה ● אחרי קרב משפטי ארוך, ביהמ"ש קיבל את הבקשה

האחים רפי וג'ו נקש  / צילום: רוני שיצר
האחים רפי וג'ו נקש / צילום: רוני שיצר

בית משפט השלום בתל-אביב קבע כי חברה שבשליטת האחים נקש לא תוכל לבצע עבודות שיפוץ במבנה מוכר בתל-אביב, בו היא מוגדרת כ"דיירת מוגנת". העבודות נעשות על-מנת להפעיל במקום מלון בוטיק.

מדובר ב"בית אגאבאבא", שתוכנן על-ידי האדריכל יוסף טישלר ונבנה בשנת 1934 ומהווה את הדופן הדרומית של כיכר הכנסת (כיכר הקזינו), שנמצאת בסמוך ומדרום לבית האופרה. המבנה בן שלוש קומות מעל קומה מסחרית ובמשך שנים פעל בו מלון "מונופול". ניהול המלון נעשה לאורך השנים על-ידי חברת פבר, שוכרת מוגנת על-פי הסכם שכירות שנחתם בשנת 1944 בינה לבין הבעלים הקודמים של המגרש - משפחת אבישר. לפני כשנתיים נסגרו המלון והמסעדה, לאחר שהעירייה סירבה לחדש את רישיונות העסק, בשל היותו של המבנה רעוע.

המבנה שבמחלוקת / צילום: איל יצהר, גלובס

לטענת האחים ואליד ועבד אבולעפיה, המחזיקים ב-32% מהזכויות במבנה, בחודש יוני 2018 החלה חברת פבר, הנשלטת בידי האחים נקש, בביצוע עבודות נרחבות של הריסה ובנייה, בהיקף של 20 מיליון שקלים, מבלי שקיבלה את ההיתרים הנדרשים ואת הסכמתם לביצוע.

חברת פבר טענה שמדובר בעבודות שנועדו לחזק את המבנה הישן ולא נועדו אלא לתקן את הליקויים ולשפץ אותו על-פי הנחיות מחלקת השימור של העירייה "כדי להתאימו לדרישות המאה ה-21" ועל-מנת שיוכלו לחדש את רישיון העסק.

בדיון בבית המשפט הצליחו להוכיח התובעים, כי במבנה נערכו עבודות שיפוץ ובנייה שחרגו מהרבה מסתם שיפוץ קונסטרוקטיבי או קוסמטי וכללו, בין היתר, הקמת בריכת שחייה ומעלית ומהוות שינויים מהותיים במבנה המושכר.

שופט בית המשפט השלום, עמית יריב, קבע שהנתבעת ביצעה עבודות בנייה בהיקפים משמעותיים שחרגו מההיקף המותר לביצוע על-ידי שוכר, גם אם הוא דייר מוגן: "הפועל היוצא הוא שהנתבעת, דיירת מוגנת במקרקעין, מבצעת בו עבודות בנייה והריסה בהיקפים משמעותיים, החורגים חריגה רבתי מההיקף המותר לביצוע על-ידי שוכר, גם אם הוא בבחינת דייר מוגן, מבלי שקיבלה הסכמה של התובעים, שהם בעלי חלקים מן הנכס, ובידיעה ברורה שהבעלים מתנגדים לאמור. ביצוע שינויים מרחיקי לכת במקרקעין, כפי שביצעה ורוצה לבצע הנתבעת במושכר, פוגעת פגיעה בסיסית ביותר-פגיעה באנטומיה הקניינית ובזכותו של בעל הקניין לקבוע מה יעשה בקניינו". השופט קבע כי האחים חברת פבר תשלם לתובעים 50 אלף שקל להוצאות ולשכר טרחת עורכי דין.

עו"ד מור דמתי ממשרד עורכי הדין המבורגר עברון שייצגה את האחים אבולעפיה, מסר כי, "מדובר בקרקע מאוד מרכזית ויקרה בתל-אביב. עד יוני 2017 פעל שם מלון "מונופול", שהיה לו כוכב אחד והיה מאד מוזנח. האחים נקש ראו את הפוטנציאל והחליטו שהם משתלטים על הנכס והם עשו את זה בשתי פעימות: הם רכשו מניות בחברת הדיירות המוגנת ובפעם שניה, הם התחילו לקנות בעלויות בקרקע. ברגע שהם עשו את זה הם התחילו לבצע עבודות בנכס. הם קראו לזה עבודות שיפוץ קוסמטיות, אבל אנחנו טענו שמדובר בעבודות בנייה נרחבות ולמעשה הם רמסו את זכויות הקניין שלנו. יש גבול למרחב הפעולה של מה מותר לדייר מוגן לעשות בנכס ולכן בית המשפט נתן צו מניעה קבוע שאמר שהם לא יכולים להמשיך בבנייה במקרקעין ללא אישור של כל הבעלים. הם עשו מה שהם רוצים".

בית אגבאבא הוא חלק ממתחם גדול יותר שתחום בין הרחובות אלנבי, הירקון, הרברט סמואל ויונה הנביא וששטחו הוא כ-5 דונם. משפחת אבולעפיה מחזיקה בנתחים משמעותיים במתחם זה, ובעבר הם קידמו במקום את תוכנית "מתחם אמבסדור", (תוכנית תא/3641/ 1) שהתוקף שלה פג בחודש יוני 2019.

התוכנית הציעה שימור ושיחזור של המבנה ההיסטורי במתחם שיכלול שטחי מסחר, 52 יחידות דיור ומלון של 120 חדרים, שבו תשומר הקולונדה בחזית, וישוחזר המבנה שמאחוריה. בחלקו המזרחי של המתחם תוכנן מגדל בן 25 קומות בדומה לגובהו של מגדל האופרה הסמוך. בימים אלה מקדמים האחים אבולעפיה תוכנית חדשה למקום שתבקש בנייה בהיקף רב יותר.


מדובר חברת פבר בע"מ נמסר: "בהמשך לפרסום בנושא פסק הדין שניתן בגין מלון מונופול הנמצא ברחוב אלנבי 4 בתל-אביב אנו מבקשים להגיב כי הרוב המכריע והמוחלט של בעלי זכויות הקניין אשר בבעלותם מבנה מלון מונופול, מבקשים לפזר כל חשש כאילו מתבצעות או תתבצענה בעתיד עבודות שיפוץ ובנייה במבנה המלון שמנוהל על-ידי הדיירת המוגנת חברת פבר מכוח חוזה שכירות של דיירת מוגנת מזה 75 שנה.

"ככל שיהיה צורך בביצוע עבודות בנייה או שחזור על-פי תוכנית המחייבת על-פי חוק התו"ב הן תבוצענה ואך ורק על-פי דין.

"בעלי הנכס המפרסמים תגובה זו כמו גם הנהלת חברת פבר, ינקטו בכל האמצעים החוקיים העומדים כדי למנוע פגיעה בזכויותיהם וכדי להעמיד את הדברים על דיוקם ובכלל זה בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותם כנגד אותם גורמים אינטרסנטיים המחזיקים במיעוט זעיר שמטרתם היא אך ורק לפגוע בהמשך קיומו של המלו וברכושם של בעליו ובפרנסתם של העובדים בו.

"לאחר לימוד יסודי של פסק הדין נמסור תגובה נוספת ויוסקו המסקנות הנדרשות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל ענקית הצעצועים מאטל: "התחלנו להסתכל על אנשים שקונים את המוצרים שלנו כמעריצים ולא כצרכנים"

ינון קרייז, מנכ"ל ויו"ר ענקית הצעצועים מאטל, השתתף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● הוא התייחס להצטרפותו לחברה ב-2018, לאחר שהתחלפו 3 מנכ"לים ברציפות, דיבר על השינוי האסטרטגי שהביא לחברה ועל הצלחת הסרט "ברבי" ● "מאטל מתוארת בתסריט כחברה הכי גרועה בקורפורייט האמריקאי, והתפקיד שלי כמנכ"ל החברה מגולם כשוביניסט - וזה עבד"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

התערוכה בגואנגג'ואו החלה: הדגמים הסיניים והמערביים שעשויים להיות להיטים מקומיים

יצרני הרכב מציגים השבוע קצב התפתחות המהיר ואת התרחבותם לפלחי שוק מרכזיים בתערוכה בגואנגג’ואו, סין ● במרכז הבמה: דגמים חשמליים והיברידיים חדשים המכוונים גם לשוק בישראל ובאירופה, בעלי טכנולוגיות חדישות ובמחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב 

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

חשש מהרווח בטווח הקצר: מניית וויקס איבדה חצי מהשווי בתוך חודשיים

דוחות Wix שפורסמו בשבוע שעבר שעבר עקפו את התחזיות, והחברה גם העלתה מעט את התחזית שלה להמשך השנה ● עם זאת, המשקיעים שמו דגש על הגידול בהשקעות שלוחץ על שולי הרווח, והמניה נפלה בשלושת ימי המסחר האחרונים ב-25%

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג״ץ ללוין: נמק מדוע לא יבוטל מינוי בן-חמו לחקירת הפצ״רית

השופטים קבעו כי החלטתו של שר המשפטים למנות את השופט המחוזי בדימוס למפקח על החקירה תעוכב עד להחלטה אחרת ● לשכת עוה״ד שעתרה לבג״ץ: המינוי הוא התערבות פוליטית שנועד להדיח את היועמ״שית