גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף התעופה רוצים שיפסיקו עם החובה בבידוד לשבים מחו"ל. האם זה יעבוד?

הגישה הזהירה שנוקטים במשרד הבריאות מרמזת על כך שאיש לא ירצה להיות חתום על הסרת חובת הבידוד במקרה שזו תביא לגל שני ● אבל בנתב"ג ובענף התעופה הישראלי מתחילים לאבד את הסבלנות

נתב"ג ריק בצל סגירת השמיים עקב הקורונה / צילום: יוסי פתאל
נתב"ג ריק בצל סגירת השמיים עקב הקורונה / צילום: יוסי פתאל

אתמול בבוקר (ו') פרצה שביתה מפתיעה על ידי עובדי רשות שדות התעופה בנתב"ג. בהודעה שבישרה על תחילתה הוחלט כי כל הטיסות המתוכננות להמריא ולנחות, מטען ונוסעים (37 סה"כ) לא יקבלו שירותים ועל כן ינותבו לנחות בנמלי תעופה אחרים (מחוץ לישראל). נוסעי וויז אייר אף הורדו מהמטוס בו המתינו להמראה, ועוד לפני שפוזרו לביתם, הסתיימה השביתה, אחרי פחות משעתיים.

העובדים החליטו לשבש את התנועה המועטה שיש כיום בנתב"ג כאות מחאה על כך שמשרד האוצר, לטענתם, מתעלם מהענף ומתעלם מפנייתם לדון במתווה שיאפשר לפתוח את השמים. רוב 4,500 עובדי רשות שדות התעופה הוצאו לחל"ת, הכנסות לשדה כמעט שאין בימים שתנועת הנוסעים לא עולה על 10 אלפים נוסעים בחודש וחנויות הדיוטי פרי סגורות - והאופק לא מבשר טובות. למעשה הוא לא מבשר דבר.

נתב"ג ריק בצל סגירת השמיים עקב הקורונה / צילום: יוסי פתאל

הלחץ שניסו להפעיל העובדים בשדה התעופה מצטרף לזה שמנסים להפעיל כל העוסקים בענף - חברות התעופה, סוכני הנסיעות וארגון התעופה כשהם חוששים שחופשת הקיץ שאמורה הייתה קצת לרפא את הפצעים שנפערו עם פרוץ משבר הקורונה, תלך גם היא לאיבוד. הם רוצים מתווה, תאריך יעד (ריאלי וקרוב) ובעיקר אופק לענף. עיניהם נשואות לירושלים עם השאלה: מתי? אחרי פחות משעתיים של שביתה של עובדי אחד הוועדים החזקים בישראל - התקבלה הודעה מרש"ת על ביטול השיבושים "בעקבות בקשה של שרת התחבורה מירי רגב" ועם צפי לפגישה עם נציגי האוצר ביום שני הקרוב.

ובינתיים השאלה מתי, מעוררת גיחוך אצל מקבלי ההחלטות לנוכח המספרים המצביעים על עלייה במספר החולים בימים האחרונים. בכל הנוגע לכניסה לישראל, נכון לעכשיו חובת הבידוד תקפה עד ל-16 ביוני וכמוה האיסור על כניסת אזרחים זרים. אמנם ההתפרצות כעת מיוחסת להקלות בהנחיות ולחזרה של מוסדות הלימוד לשגרה, אולם ברקע ברור שמקור ההתפרצות לקורונה בגל הראשון יובא ארצה במטוסים ממדינות שונות ובעיקר ארה"ב.

למעשה, לפי מחקר שהתבצע באוניברסיטת תל אביב, עולה כי רוב ההדבקות בישראל התרחשו באמצעות "מפיצי-על" שיובאו. 70% מהחולים בישראל נדבקו על ידי נשאים שנדבקו בארה"ב והביאו עמם את הנגיף לישראל. כמעט 30% מהחולים משתייכים ל"שרשראות הדבקה" שמקורן במדינות אירופה ובמדינות נוספות: בלגיה (כ-8%), צרפת (כ-6%), בריטניה (כ-5%), ספרד (כ-3%), איטליה (כ-2%), אוסטרליה (כ-2%), הפיליפינים (כ-2%), ורוסיה (כ-2%). החשש הוא שאם יגיע לישראל מספר גדול של תיירים או ישראלים ממוקדי הדבקה במדינות אחרות, הם יביאו איתם מחדש את הנגיף לישראל.

גם מדינות אחרות מחכות לפתיחת השמיים בישראל. ישראל נחשבת למדינה ירוקה, כלומר כזו ששיעורי התחלואה בה נמוכים (עדיין), מה שעשוי למשוך תיירים שאולי לא חשבו עלינו כיעד לחופשה הבאה שלהם מלכתחילה. אלא שפתיחת השמים תשרת בעיקר את הישראלים שמשוועים לחופשה או לנסיעת עסקים. ההסכמים ההדדיים בין מדינות על פתיחת השמים ישרתו בעיקר אותן בהיבט התיירות משום שברור שליוון יסעו ישראלים בשיעורים כפולים ומכופלים מאלה של היוונים שיבואו ארצה. 4.55 מיליון תיירים ביקרו בישראל ב-2019 ומספר כפול מזה היו ישראלים שטסו לחו"ל באותה שנה. כמובן שהמספרים כעת יהיו נמוכים יותר לאור החשש של רבים מטיסות וכל הכרוך בהן בהיבט החשיפה לקהלים ועוד במקום סגור כמו נמלי תעופה ומטוס.

חרף המספרים הנמוכים והעובדה שהתעופה תחזור בצורה מדורגת ורחוקה מהמספרים של 2019, הלחץ לפתיחת השמים מגיע מהרבה כיוונים. הצעד הראשון שאליו שואפים הוא הסרת חובת הבידוד ל-14 ימים. האם זה יקרה בקרוב? הגישה הזהירה שבה נוקטים במשרד הבריאות מרמזת על כך שאיש לא ירצה להיות חתום על הסרת חובת הבידוד במקרה שזו תביא לגל שני שכבר מתחיל להתחמם בשטח עם פתיחת מוסדות הלימוד.

החברות הישראליות דוממות, למעט טיסות ספורות פה ושם, והזרות בינתיים לא נרתעות מחובת הבידוד: וויז אייר כבר מפעילה טיסות מארבעה יעדים לתל אביב (לונדון, וינה, בודפשט וסופיה), לופטהנזה חזרה ללו"ז עם טיסות ממינכן ומפרנקפורט, וגם אייר קנדה עם 3 טיסות בשבוע. החברות הישראליות זהירות יותר, הן מפרסמות טיסות ליעדים ספורים דוגמת פריז, לונדון, לוס אנג'לס וניו יורק של אל על, או טיסות ישראייר ליעדים כמו קפריסין, קייב וטיביליסי - אבל לא באופן של החזרת הלו"ז והתחלת התנעת התעופה ליום שאחרי הקורונה. אל על מבחינתה כבר הודיעה שזה לא יקרה עד סוף חודש יוני והרימה את זעם הטייסים שרוצים לראות חברה עם תכנון עתידי כלשהו.

האם השארת השמיים סגורים משרתת מטרה אחרת? כל עוד אין חו"ל, הישראלים ינפשו בארץ. הרצון להשאיר את הישראלים במדינתם כדי שיתניעו בעצמם את הכלכלה המקומית - מהמלונות ועד אתרי הבילוי - כולם בונים על תיירות הפנים כשהשמיים כאמור סגורים. התיירים הישראלים הוכיחו בחג השבועות שהם מוכנים לשלם הרבה כסף על חופשה כשהצימרים בצפון דיווחו על תפוסה מלאה. גם באילת המלונות דיווחו על תפוסות נאות כשעוד ועוד מלונות נפתחים לקראת הקיץ.

נתב"ג ריק בצל סגירת השמיים עקב הקורונה / צילום: יוסי פתאל

ברשות שדות התעופה לא מוכנים לקבל את ההתמהמהות הזו בשיוויון נפש. המחאה המתוקשרת שלהם ביום שישי אמנם נמשכה פחות משעתיים אבל הלחץ שמפעילים מנהלי הרשות על מקבלי ההחלטות בירושלים לא יירגע, להיפך. ברשות טוענים כי בקרוב נגיע לנקודת אל חזור ממנה כבר אי אפשר יהיה לפתוח את השמיים. הכוונה היא לאובדן כשירות של נותני השירותים באוויר ובקרקע. ברשות כועסים על כך שהדיבורים על הסכמים עם מדינות ירוקות נשארים בגדר דיבורים ולא עוברים לכדי מעשים.

70 מדינות, בהן קפריסין ויוון, כבר פרסמו מתווה מפורט לחזרה לשגרה כולל הבטחה לממן את עלות הטיפול לתייר שיחלה חלילה בקורונה בעת החופשה, גם למלוויו מבטיחים לדאוג. סיורים שנערכו בנתב"ג הציגו את מוכנות השדה ליום שאחרי, עם מדבקות סימון לשמירה על מרחק, מחיצות בין הטסים (ללא מלווים שנשארים בחוץ) ובין נותני השירות, מדידת חום ועוד. השדה ערוך אבל המדינה לא. סיור שערכו בשדה בכירי משרד הבריאות לא הוביל להצהרה המיוחלת שתגבה את האמירה שאין הבדל בין לטוס לאילת או לקפריסין כפי שאמר מנכ"ל נתב"ג.

גם בארגון התעופה העולמי יאט"א קוראים לממשלות להקל את מדיניות הבידוד לנכנסים למדינות בכדי לעורר את ענף התעופה החבול. במכתב שנשלח למשרד הבריאות טוענים בארגון כי החובה ל-14 בידוד משולה לאיסור על נסיעות כשמזכירים כי בסקר שערך הארגון 70% מהנוסעים אמרו שלא יטוסו למדינות שבהן קיימת חובת בידוד. אין ציפייה בשום מדינה להסרת חובת הבידוד בצורה גורפת מה שמחזיר אותנו לרשימת המדינות הירוקות שמטרתה לאפשר את פתיחת הגבולות זו מול זו. ממשלת ליטא למשל פרסמה רשימה של 24 מדינות שהנכנסים מהן לא יידרשו ל-14 ימי בידוד.

המדינות הללו הן אלה ששיעור התחלואה בהן קטן מ-15 חולים על כל 100 אלף תושבים: הרשימה כוללת את אוסטריה, בולגריה, קרואטיה, קפריסין, דנמרק, גרמניה, יוון, איטליה, הולנד, פולין שוויץ ועוד. את הרשימה הזו אימצה גם ממשלת אסטוניה. מדי יום מפרסמות מדינות אחרות את מדיניותן כשלכולם ברור שכל שינוי בתחלואה העולמית יכול להוביל לנסיגה בהנחיות המקלות.

האם גם ישראל יכולה לפרסם מתווה זהיר בינתיים? התשובה היא כן. כשהתקבלו הנחיות לפתוח בתי קפה ומסעדות אמר נתניהו שהמטרה היא להניע את הכלכלה "לכו תבלו" הציע ראש הממשלה. והציבור הלך. האם הוא יכול להרחיק צעד ולפתוח את השמים? כל עוד ההנחיות יישמרו והפתיחה תהיה בין מדינות ירוקות, אין סיבה לעכב את הנושא הזה. אם השיקול הכלכלי ניצב לנגד עיניו הרי שהמצב הוא בכי רע עבור העוסקים בתעופה ובתיירות הנכנסת שנמחקה לחלוטין. פתיחה מדורגת וזהירה יכולה לתת אופק, והיא עדיפה על חוסר הוודאות ותשובות עמומות שמקבלים כיום כל המעלים את השאלה - מתי?

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש