גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רומן אברמוביץ', מאחוריך: מה אפשר למצוא בבתים בישראל עם תג מחיר של מאות מיליוני שקלים

הבנייה, התכנון, התאורה והמותג: מה מבדיל בתים יקרים מבתים יקרים מאוד, ואיפה בישראל אפשר למצוא בתים כאלה?

בית בתכנון של תהילה שלף. לאחד הלקוחות הציעו 500 מיליון שקל תמורת הבית - והוא סירב / צילום: עמית גירון, סיגל סבן
בית בתכנון של תהילה שלף. לאחד הלקוחות הציעו 500 מיליון שקל תמורת הבית - והוא סירב / צילום: עמית גירון, סיגל סבן

בשבוע שעבר התפרסמה ב"גלובס" ידיעה על כך שהאוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ' רכש ב-226 מיליון שקל את ביתו של אלן הווארד, שמנהל את אחת מקרנות הגידור הגדולות בעולם. מדובר בשני מבנים ששטחם כ-3,000 מ"ר על חטיבת קרקע בשטח 9.5 דונם בהרצליה פיתוח, ובתכנון של אדריכלית היוקרה אורלי שרם. ככל הידוע, יש באחוזה בית אורחים בשטח 1,000 מ"ר, מגרשי טניס, בריכה על קרקע הידרואלית, ועוד. ובכל זאת, נשאלת השאלה מה יש בבית כזה שמביא אותו למחירים כאלה.

אייל אורן מחברת אורניל, שהיה מנהל הפרויקט בבית אברמוביץ', אינו יכול להתייחס ספציפית לבית המדובר, אולם הוא מתאר שלל מרכיבים שמייקרים את הבנייה בבתים מעין אלה: חלונות בגובה שישה מטרים שיורדים ועולים מהרצפה של הסלון; רמפות הידראוליות לבריכות שחייה; בריכות שחייה מחוממות בגינה ובמרתף; מתחמי ספא; מגרשי טניס; מערכות מתוחכמות של חשמל, תקשורת, אודיו, גלאי עשן; מערכות מיגון מתוחכמות; חללי אחסון לאמנות, בריכות שיקוף ואלמנטים של מים בגינה.

בדומה לאברמוביץ', אלה שיכולים להרשות לעצמם להשקיע קרוב ל-100 מיליון שקל רק בבנייה, אומר אורן, הם בעיקר תושבי חוץ, יהודים עשירים מארה"ב ומאירופה שבונים לעצמם בישראל בית נוסף לנופש ולחגים. בכל מקרה, הוא מציין, מדובר בתופעה נדירה למדי: "בית שעולה 100 מיליון שקל הוא בשטח של 3,000 מ"ר וצפונה, ואין הרבה מגרשים שבהם ניתן לבנות בתים גדולים כאלה".

לדברי אורן, עלות הבנייה הממוצעת למ"ר בהרצליה פיתוח ובכפר שמריהו, בבתים שנבנים על מגרשים של דונם, עומדת על 30-40 אלף שקל לפני מע"מ. ואולם, לדבריו, בבתים בסגנון בית הווארד/אברמוביץ' המספרים הם בסדרי גודל אחרים.

פנינו לבעלי המקצוע המתכננים את בתי היוקרה של ישראל לשאול מהם המרכיבים הנוספים של בית מעין זה.

הבנייה: חומרים חדשים, מפרטים לא סלחניים

האדריכלית תהילה שלף היא אחד השמות החמים בתחום הבנייה הפרטית היוקרתית בארץ. היא שומרת בקנאות על פרטיותם של הקליינטים שלה ואינה מוכנה לחשוף שום פרט מזהה עליהם, אבל מגלה שהיא אחראית לבניית הבית הפרטי היקר ביותר בישראל - שהוצע לבעליו לרכוש אותו ממנו ב-500 מיליון שקל - והוא סירב. בשיחה איתה היא מבקשת לערוך הבחנה בין עלות הבנייה ובין מחיר המכירה.

למה עולה 80 מיליון שקל לבנות בית?שלף: "מה שהופך בית ליוקרתי זה רמת המורכבות של המערכות (חשמל, תקשורת, תאורה, מיזוג אוויר, ג"נ) והפתרונות האסתטיים של ההעלמה שלהם. שזה ייראה כאילו אין שם כלום. הדבר השני הוא העבודה עם החומרים - התכנון והביצוע הם כאלה שלא תראה בבנייה סטנדרטית.

"בבנייה יוקרתית אמיתית אנחנו משקיעים המון שעות במפגשים של החומרים, בניתוקים, אלה המון פרטי פרטים קטנים. רמת הפירוט משפיעה מאוד על המחיר. הלקוחות שלנו ראו וחוו דברים בעולם הגדול. הם מבקרים במלונות הכי מטורפים, ולכן אנחנו כל הזמן רוצים לחדש. אנחנו עובדים עם חומרים חדשים מעולם הרכב והמטוסים ומתכות שלא היו בכלל בעולם הבנייה הפרטית: טיטניום, פליז, נחושת ואבץ. סף הריגוש עולה ואנחנו כל הזמן מותחים את הגבולות של מה שעשינו עד עכשיו. כל הזמן מחפשים את הדבר הבא. בכל פרויקט אנחנו ממציאים את עצמנו מחדש".

כשאני מנסה להבין ממנה האם בתים שהיא מתכננת נמכרים ביותר כסף, היא מתחמקת: "בעיני זה הביצה והתרנגולת. אדריכל שעובד בסטנדרט מסוים ורגיל לתכנן ברמה גבוהה זה בהכרח אומר שבעלי המקצוע יהיו הטובים ביותר. ברור שעלות הבנייה של הבית תהיה מסוימת ושוויו יהיה יותר גבוה. לא תמיד מותג זה הערך האמיתי של הבית. לא כל אדריכל פורע את הצ'ק של יוקרה אמיתית".

האדריכל רמי גיל מלמד במחלקה לאדריכלות של אוניברסיטת תל אביב ומתכנן מבני ציבור אך הוא מעצב גם בתי יוקרה. לאחרונה זכה לפרסום רב בזכות שיתוף הפעולה שלו עם האדריכל-כוכב הבריטי ג'ון פאוסון בפרויקט THE JAFFA ביפו. הם הסבו מבנה שבו שכן בית חולים צרפתי למלון בוטיק, ולצדו נבנה מבנה נוסף ובו 30 דירות יוקרה. דירת הפנטהאוז במבנה הוצעה למכירה ב-60 מיליון דולר.

לגיל חשוב להבהיר שמה שהופך בתים ליקרים מאוד, מעבר למיקום ורכיב הקרקע, קשור דווקא לאנינות התכנון האדריכלי: "הכול תלוי בתחכום הבנייה. פרויקטים מתוחכמים מאופיינים במפרטים לא סלחניים, כלומר כשחומר משיק לחומר בלי אפשרות למקצה שיפורים או הסתרה. בנייה שכוללת רכיבים שאין בהם הסתרה, כלומר חומרים בטבעיותם כמו בטון חשוף, היא הרבה יותר מורכבת ויקרה. אתה חייב מהרגע הראשון להקפיד מאוד על הייצור.

"המפגשים האלה דורשים בעלי מקצוע מיומנים. למשל, ויטרינות באורך 12 מטר כל כנף, עם פרופיל מינימליסטי. כך גם חיפויי אבן באמבטיה, שדורשים קליברציה מדויקת, שינוע יקר ועבודה מיומנת. וחוץ מזה שיש בהם אבפל (פחת) רב.

"בעלי המקצוע הטובים הולכים ונעלמים - נגרי אומן, מסגרים, אנשים שיודעים לעשות מוזאיקה באתר. במילים אחרות, ככל שהבניין מתוחכם יותר ויש לו יומרה אמנותית, זה מה שמיקר את ה-high end".

המעצבת ורד בלטמן מתכננת בתי ענק בסגנון מינימליסטי אך מתוחכם באזור מושבי השרון: "המיקום חשוב והגודל חשוב ולגמרים יש משמעות, אך אי אפשר שלא לציין שבית יקר ניכר בראייה הוליסטית. אני מתכוונת לבחירת הפריטים בתוך הבית, שהיא ברמה של אספנות. אני עובדת עם בעלי מלאכה מהשורה הראשונה אך מקפידה לשלב רהיטים של פירמות מובילות, בעיקר אירופאיות, כמו פולטרונה פראו, פאולה לנטי ו-B&B. כל אביזר ורהיט בבתים שלי הוא piece והוא מותאם בהשלמה אחד לשני. הלבשת הבית היא סוג של אוצרות".

התכנון: "בית עם ערך תרבותי, יצירת אמנות"

האדריכל עמי שמלצמן נבחר לאחרונה לתכנן וילה בכפר וילות שיזם המיליונר הבריטי אנטון בילטון, בעליה של חברת הנדל"ן RAVEN, באי איביזה. הבחירה בשמלצמן אינה מובנת מאליה, בהתחשב בעובדה שהוא עובד ממשרד קטן ביפו, סוג של חלל עבודה משותף.

שותפיו לתכנון הווילות האחרות הם אדריכלי על, "מותגים" ברמה בינלאומית. הווילה באיביזה, אגב, מוצעת למכירה בסכום של 14 מיליון אירו. שמלצמן, יליד פריז, הקים יחד עם האדריכל אסף גוטסמן את משרד GS ARCH, שהיה בשנות ה-90 השם החם בתחום וילות היוקרה לאלפיון העליון בארץ, ומאז ניתב את עיקר פעילותו לאירופה.

שמלצמן טוען שמעבר לסוגיות כמו מיקום וגודל, ערכו של בית נובע מתכנון: "החומרים לא חייבים להיות נדירים ויקרים. הם יכולים להיות בסיסיים, אבל התכנון המוקפד, רמת הביצוע עושים את ההבדל. ברמות כאלה של פרויקטים אנחנו מאותגרים כי מצופה מאיתנו לייצר בתים מאוד ייחודיים. הלקוחות שלנו רוצים בית עם סיפור, עם תוכן. לבתים האלה יש ערך תרבותי, אפילו אינטלקטואלי. הבית הוא יצירה אמנותית. זה לא סתם בית גדול, יפה ויקר".

וילה באיביזה בכפר הוילות של המיליונר הבריטי אנטון בילטון. מוצעת למכירה ב־14 מיליון אירו  / הדמיה: סטודיו אייקו

הבידול: "לא יקר, אלא בעל ערך"

פיצו קדם / צילום: דניאל צ'צ'יק

האדריכל פיצו קדם יסתייג מההגדרה הזאת, אולם אין ספק שבעשר השנים האחרונות הוא הפך לאדריכל-כוכב ולא רק בארץ. כתבות על המבנים שלו מתפרסמות במגזינים מקצועיים בחו"ל ואפילו בסדרה של נטפליקס על בתים ייחודיים.

"כשאתה שואל מה הופך את הבתים ליקרים, אני חושב שזה עניין הבידול", אומר קדם. "ברור שבידול מתחיל מזה שיש יותר תקציב, אבל לא תמיד כשיש תקציב נוצר בית איכותי יותר.

"תרבות ההליך האדריכלי מתחילה בחקר המקום, הקונטקסט, הסביבה. בארץ אין לנו על מה להישען. הכול פה חדש. השלב הבא הוא הדיאלוג עם המזמין, איכות התכנון. אלה הדברים שהופכים אחר כך את הבית, לא ליקר, אלא לבעל ערך. כשאנחנו עוברים לתכנון אנחנו מחפשים שפה. אני קורא לזה טביעת אצבע ששזורה לכל אורך תהליך התכנון. זה לא גחמתי. הרעיון שזור בבתים והם אסופים יותר, מהודקים".

בית בתכנונו של פיצו קדם / צילום: עמית גירון

אתה חושב שקליינטים יודעים להעריך את זה?
"הבנייה הפרטית היא אישית. אני מאמין שבדיאלוג עם הלקוחות שלנו אנחנו יכולים למשוך את השיח כלפי מעלה. וכן, אנשים יודעים להעריך את המאמץ האדיר שאנחנו עושים. אנחנו באמת מאמינים שאנחנו מייצרים יצירות אמנות. רק להבדיל מיצירות אמנות שנודדות בין מוזיאונים, יש לנו את ממד האחריות. הבתים האיכותיים, שהם גם היקרים יותר, יש בהם תהליך חשיבתי. אדריכלות שהיא אסופה, מנומקת, מוערכת יותר ונמכרת בסכומים גבוהים יותר".

התאורה: "מחזקת אלמנטים אדריכליים"

מעצבת התאורה הילה מאיר הייתה שותפה לעיצוב לא מעט בתים בגדלים שמעבר ל-1,000 מ"ר ובין היתר הייתה אחראית לתכנון התאורה בביתו של אלן הווארד בהרצליה פיתוח. "בבתים יוקרתיים, אנחנו מציעים מגוון של פתרונות.

"התרחקנו מאוד מהפתרון של גוף אחד במרכז החדר - זה היה הפתרון שרובנו גדלנו איתו. מדובר בריבוי של אלמנטים ייחודיים שחלקם נבנים במיוחד לפרויקט עצמו: גופי תאורה שקועים בקיר, בניתוקים שבין הקירות לתקרה, במאחזי היד, אפלייט, מנורה עומדת, מנורה תלויה. זה מגמיש את השימוש אבל מייקר בצורה משמעותית. זה אומר שיש לנו אמירה שונה למצב של ערב אינטימי, ערב אירוח, כשהילדים בבית וכן הלאה.

"התאורה מחזקת את האלמנטים האדריכליים, ממקדת את המבט על יצירות האמנות, יכולה להיות דקורטיבית, אבל גם מייצרת ומעשירה אווירה. השפע הופך את הבית ליוקרתי יותר וגם ליקר. לזה מצטרפת מערכת הבקרה - המערכות החדשות שמתוכננות עכשיו מאפשרות בלחיצת כפתור להיכנס הביתה ולקבוע את הסצנריו, שיורכב מריבוי סוגים שונים של תאורה".

וכמה זה עולה?
"השמיים הם הגבול".

המיקום: פיסת נדל"ן יוצאת דופן

האדריכל יואב אנדרמן סבור שכשמדברים על מחיר הבית הרי שהאדריכלות היא משנית: "אדריכלים נורא יאהבו לחשוב שהעיצוב הגאוני שלהם, או התכנון המופלא יהפוך את הבית לייחודי אך לרוב זה לא מה שקורה. המיקום הוא בראש ובראשונה מה שמשפיע על המחיר.

"אם תנתח עסקאות נדל"ן יקרות תראה שזה תמיד מתחיל בפיסת הנדל"ן. אם אתה מסתכל על העסקאות הכי יקרות הן תמיד נעשו על פיסת נדל"ן יוצאת דופן. בין אם מדובר בטיילת הרברט סמואל בת"א, על המצוק בבית ינאי, או ברחוב גלי תכלת בהרצליה פיתוח. מי שירצה לגור בשיכון הקצינים בתל אביב, יצטרך לשלם על כך שאלה הבתים הפרטיים האחרונים של ת"א".

בית בעיצובו של יואב אנדרמן / הדמיה: 3division

המותג: "בעלי הווילות קונים סטטוס"

אורלי רובינזון פרסמה ב-20 השנה האחרונות עשרות ספרים בנושא עיצוב פנים ואדריכלות, וביססה לעצמה מעמד בלתי מעורער של האוטוריטה בתחום. "אני באמת לא חושבת שהמחיר קשור לעלות הייצור. יש פה משהו אחר שגורם למוצר לעלות פי עשרה. כמו ג'ינס ב-2,400 שקל. בעלי הווילות קונים סטטוס, כותרת, מותג. אנשים שאין להם מגבלה של כסף מוכנים לשלם מאות מיליוני שקלים כדי שזה יהיה כתוב בעיתון, שידברו עליהם. זה חשוב להם שיהיה ברור שיש להם הרבה כסף". 

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס