גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח מינהל התכנון 2019: אושרו יותר יחידות דיור מהיעד שקבעה הממשלה

מהדוח עולה כי מוסדות התכנון אישרו 140,608 יח"ד - 33% יותר מהיעד שקבעה הממשלה; מתוכן, 42,500 יח"ד ביישובים הערביים ● כמו כן, נודע כי קודם פרויקט המטרו, פרויקט התשתית הגדול ביותר שתוכנן אי-פעם בישראל, וכי אושרו 20 שמורות טבע

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר / צילום: ענבל מרמרי
מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר / צילום: ענבל מרמרי

על רקע מעבר מינהל התכנון ממשרד האוצר למשרד הפנים, התפרסם הבוקר (א') דוח הפעילות השנתי לשנת 2019. הדוח כולל מידע ונתונים המסכמים את פעילות מוסדות התכנון השונים ברמה הארצית והמחוזית.

מהדוח עולה כי מוסדות התכנון אישרו 140,608 יחידות דיור - 33% יותר מהיעד שקבעה הממשלה; מתוכן, 42,500 יחידות דיור ביישובים הערביים. כמו כן, נודע כי קודם פרויקט המטרו, פרויקט התשתית הגדול ביותר שתוכנן אי-פעם בישראל, וכי אושרו 20 שמורות טבע.

תקציב מינהל התכנון לשנת 2019 עמד על סכום של כ-405 מיליון שקל. בסיס התקציב של מינהל התכנון לשנת 2019 (ללא הוצאה מותנית בהכנסה, ללא העודפים המחויבים וללא מקורות תקציב חיצוניים) עמד על כ-288 מיליון שקל. מתוך כלל הסכום ביצע מינהל התכנון תשלומים בהיקף של 362 מיליון שקל, שהם 89% מתקציב המזומן, לעומת 337 מיליון שקל בשנת 2018.

דוח מינהל התכנון לשנת 2019 דיווח על אישור של 150,608 יחידות דיור, שזה קצת יותר ממה שאושר בשנת 2018. בדומה לשנה הקודמת, כ-40% מכלל הדירות שאושרו נמצאות באזורי הביקוש, כלומר בערי מחוזות מרכז ותל-אביב. יש לציין כי בשתי השנים האחרונות עובר מינהל התכנון את היעדים שהציבה הממשלה בתחום זה. חשוב לדעת כי אישורן של תוכניות אין משמעותו שהן אכן מומשו.

בשנת 2019 הוכרזו בוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) 26 מתחמים ובהם כ-38,000 יחידות דיור. מתוכם 21 מתחמי פינוי-בינוי בשטחים עירוניים קיימים (בהשוואה ל-10 מתחמים בשנת 2018). מרבית המתחמים שהוכרזו בשנת 2019 משקפים את מגמת התוכנית האסטרטגית לשנת 2040, המעודדת ציפוף וניצול מיטבי של שטחים בנויים על פני בנייה בשטחים שייעודם חקלאות.

בשנת 2019 הוכרזו יותר שמורות טבע וגנים לאומיים מבכל שנה אחרת מאז 1964. סך-כל היקף השטחים שהוכרזו הוא כ-240,000 דונם, וכמות שמורות הטבע החדשות עומדת על 20. בין השמורות החדשות ניתן לציין את נחל תבור, נחל מיצר, הר חרת והשמורה הימית בחופי ראש הנקרה-אכזיב.

מבחינת פרויקטי תשתית תחבורתיים, קידום המטרו מהווה את ההישג המשמעותי של מינהל התכנון בשנה החולפת. התוכניות כוללות שלושה קווי מטרו באורך כולל של 140 ק"מ וכ-105 תחנות המשרתות 23 רשויות מקומיות.

הות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות) העבירה לאישור הממשלה 15 תוכניות, בהן: רכבת קלה במטרופולין תל-אביב - הקו החום - מקטע מזרחי; רכבת קלה במטרופולין תל-אביב - הקו החום - ושלוחה דרומית של "הקו האדום"; רכבל לעיר העתיקה בירושלים; תוכניות בתחום של אנרגיה מתחדשת וייצור חשמל בגז טבעי.

לנוכח הביקורת הרבה על משך קידום תוכניות, עורכי הדוח מציינים כי יש התייעלות בכמה תחומים. תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה קבע כי הכרעה בתוכנית בסמכות ועדה מחוזית תתקבל לכל היותר תוך 18 חודשים ממועד הגשתה. מהנתונים המוצגים בדוח עולה כי 78% מהתוכניות שהייתה בהן הכרעה ב-2019 עמדו השנה בפרק זמן זה.

הזמן הממוצע הכולל לאישור תוכנית בסמכות ועדה מחוזית עמד בשנת 2019 על 2.1 שנים - לעומת 2.4 בשנת 2018 ו-2.6 בשנת 2017. יש לציין כי נתונים אלה אינם כוללים תוכניות מתאר כוללניות לערים, שרבות מהן מקודמות ולא מגיעות למצב של אישור. ב-2019 הוגשו לוועדת העררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה 72 עררים. מעל 60% מהעררים נדונו תוך שלושה חודשים מיום הגשתם.

במסגרת תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה נקבע כי יוקמו מכוני בקרה - גופים ציבוריים או פרטיים שמטרתם לערוך הליכים של בקרת תכן ובקרת ביצוע בתחום הבנייה. המלצתם של מכוני בקרה על מתן היתר בנייה, אישור תחילת עבודות ותעודת גמר, מהווה תנאי הכרחי במסגרת הליך הרישוי בסוגי המבנים שנקבעו בחוק.

עד כה הוקמו רק שישה מכוני בקרה. חמישה מכונים הוקמו בשנת 2018, ואילו מכון נוסף הוקם בשנת 2019. בשנת 2019 נקלטו במכונים 28 בקשות לבקרת תכן. בנוסף, המכונים טיפלו ב-22 בקשות נוספות בבקרת הביצוע. בסך-הכול טופלו במכוני הבקרה כ-3,000 יחידות דיור.

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר, מסרה: "מינהל התכנון קידם תוכניות לתשתיות תחבורה, אנרגיה ומים, כל זאת תוך שמירה על מעמדם של השטחים הפתוחים לצד עמידה ביעדים השנתיים בתחום הדיור ואף מעבר לכך. מינהל התכנון ממשיך בקידום התוכנית האסטרטגית לשנת 2040, מתוך ההבנה כי תכנון ארוך-טווח ומושכל יאפשר פיתוח יעיל ומקיים אשר הוא תנאי מפתח למתן מענה לצורכי התושבים בעשורים הקרובים תוך הבטחת איכות חייהם". 

"מינהל התכנון כשל" 

משה פישר מקבוצת "בינוי שפוי" מסר: "מעבר למילים היפות על תכנון לכאורה מתקדם, הומני וידידותי, צריך לדעת ולהבין שקיים רוב עצום בציבור הן של מתכננים והן של אזרחים, תושבים מובילי דעה ודעת ביישובים השונים, הסבור כי מינהל התכנון כשל בגדול. ב'בינוי שפוי', עמותה המייצגת כ-60 יישובים מכל רחבי הארץ, אנו עומדים על העיקרים הבאים:

"א. חלה החמרה גדולה בחוסר השקיפות ובאי-שיתוף ציבור ברוב התכניות המקודמות.

"ב. הוותמ"ל, בהיותו הכלי המרכזי, ממשיך לתכנן ללא קשר וראייה עשרות אלפי 'קופסאות' מגורים, חלקן הגדול ירוד באיכות, תוך רמיסת זכויות הציבור, הרס השטחים הפתוחים, שוד והכחדת האדמות החקלאיות ובמנותק מצורכי התשתיות שלעתים נראה כאילו הם לא רלוונטיים בראייתו של מינהל התכנון.

"מינהל התכנון ממשיך במדיניות תכנון פוליטי הבא לשרת צרכים זרים, הרחוקים מהאינטרס הציבורי שזקוק לתכנון הגיוני, בעל מרחב ציבורי ראוי, ירוק והומני המלווה בתשתיות תחבורה ציבורית, עם תשתיות מוסדות לימוד ושטחי סחר לשרות הציבור".

דרור בוימל, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע, מסר: "זו העת לשים את הדגש על תכנון איכותי, תוך התייחסות לנושא משבר האקלים, שמירת השטחים הפתוחים, מערכות תחבורה ציבוריות ותכנון עירוני איכותי. הדוח מראה כי אין שום צורך בוותמ"ל, שהוא כלי תכנון הרסני ודורסני, שעומד בניגוד לתכנון איכותי. עכשיו זה הזמן לסגור אותו ולא להאריך את פעילותו". 

שי חג'ג', יו"ר מרכז המועצות האזוריות: "אנחנו רוצים בבנייה ובהגדלת היצע יחידות הדיור בישראל, אבל הדרך שבה הדברים נעשים כרגע- לא נכונה. הותמ"ל סיימה את תפקידה וכיום מתוכננות מאות אלפי יחידות דיור, שעדיין לא יצאו לביצוע. בעקבות תזכיר החוק שהוגש על ידי משרד האוצר להאריך את חוק הותמ"ל, הגיש חבר הכנסת רם בן ברק הצעת חוק לביטול הותמ"ל".

שר הפנים, אריה דרעי: "בשנה הבאה נמשיך את העבודה המאומצת של תכנון איכותי של יחידות דיור למגוון האוכלוסיות, לצד קידום תשתיות חיוניות. בדגש על מערכות הסעת המונים. בנוסף, לאור אפקט הקורונה והשפעתו על חיי התושבים, נקדם ביתר שאת גם את תוכנית המתאר הארצית למערכת הבריאות".

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם