גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז מתי השמיים ייפתחו? מנכ"ל רשות ההגירה והאוכלוסין נותן רמז

"בדומה לסגר - קל יותר לסגור גבולות מאשר לפתוח אותם", מסביר מנכ"ל הרשות שלמה מור-יוסף ● וגם, האם הצגת תוצאות בדיקה בגבולות תפטור מבידוד?

פרופ' שלמה מור יוסף / צילום: שלומי אמסלם
פרופ' שלמה מור יוסף / צילום: שלומי אמסלם

השמיים יhפתחו בקרוב או לא? אם שואלים את מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה פרופ' שלמה מור-יוסף עדיפה גישה זהירה, "בדומה לסגר - לסגור קל יותר מאשר לפתוח גבולות".

רשות ההגירה והאוכלוסין אמונה על כל מעברי הגבול והיא זו שמיישמת את החלטות הממשלה - אם הגבולות נסגרים או נפתחים, ואם נאסרת כניסה לתושבים זרים. "ההתמודדות המשמעותית ביותר עם ההתפשטות הקורונה הייתה חסימת הגבולות. זה התחיל ב-31 בינואר כשעצרנו את כניסת מי שביקר בסין ומשם הלכנו מדינה-מדינה לפי התפתחות המחלה מדרום מזרח אסיה, עברנו לאיטליה וצרפת ואחד המקומות הבעייתיים לסגירה היה ארה"ב. סגרנו את זה מעט באיחור יחד עם סגירת הכניסה לזרים מכל מדינות העולם בחודש מרץ".

הגבולות סגורים ואין תיירים

ואכן מאז ה-1.3 נכנסו לישראל 242 אלף ישראלים ויצאו 135 אלף, יחד עם 201 אלף זרים. למי שנדמה ששמע בימים האחרונים בליל של שפות זרות של תיירים בתל אביב קובע מור-יוסף כי "אין תיירים. הגבולות סגורים למעט מקרים בודדים". אותם מקרים יכולים להיות של בני זוג זרים הנשואים לישראלים (שגרים בארץ) או בני משפחה מדרגה ראשונה שקרוביהם נישאים, או ספורטאים מהליגות הגבוהות.

"החלטה מתקבלת לפי נתוני משרד הבריאות בדיונים שבהם שותף המל"ל. המל"ל מחליט מתי לערב את ראש הממשלה. הוא היה מעורב בסגירת איטליה או גרמניה למשל. השיקול הוא לא רק טכני, יש אלמנטים מדיניים", אומר מור-יוסף בהתייחס לסקאלה שנעה בין בריאות ובין מדיניות, "ישראל מנעה כניסה לכל הזרים למרות שישראלים יכולים להיכנס למדינות אחרת. היום למשל, אזרחים אמריקאים לא יכולים להיכנס לישראל ואזרחים ישראלי יכולים להיכנס לארה"ב".

בין אותם חריגים שמורשים להיכנס היו אמורים להיכלל גם תלמידי ישיבות. לפני כשבועיים הפיץ שר הפנים אריה דרעי מכתב לראשי הישיבות בחו"ל ובו הוא מבשר כי תלמידים שאינם מחזיקים באזרחות ישראליות יוכלו להיכנס לישראל באישור מיוחד ובכפוף לבידוד. בשבוע שעבר בישר השר דרעי כי האישור החריג הזה מבוטל לאור נתוני התחלואה כשהוא יאפשר רק לתלמידי ישיבות נשואים להיכנס לישראל. האישור תקף היה לסטודנטים שמספר מונה כ-300-400 איש ותלמידי ישיבות שמספרם מגיע ליותר מ-10,000, בעיקר מארה"ב.

את הזיגזג הזה מסביר מור-יוסף בכך ש"בעקבות ההתפרצות חדשה הוחלט לצמצם את מספר הזרים שיכולים להיכנס לישראל. ההחלטה לאפשר לנשואים היא משום שהם גרים בדירות משלהם, הם יכולים לדאוג לבידוד כשמספרם נמוך בהרבה מהאברכים הרווקים".

ועדיין בימים האחרונים הגיעו תלמידים לישראל.
"נכון, חלקם הגיעו בתמימות וחלקם בתחכום (מדובר באברכים שלפני הטיסה החליפו את הלבוש ל"בגדים אזרחיים", מ' ר' ח'), חלקם התבקשו לעזוב במקום וכחמישה הפעילו עורכי דין והם ממתינים לדיון במתקן ממלכתי לבידוד. הרוב המכריע לא עלו על המטוס בכלל".

עד כמה מי שנכנס לישראל מקפיד על בידוד?
"אין פטור מבידוד לאיש, גם מי שנכנס באישור חריג חייב בבידוד. היות שתחום ההגירה נמצא בהולד "השאלנו" את הפקחים שלנו למשטרת ישראל לבדיקת הבידוד של הנכנסים לארץ. יותר מ-95% ממלאים אחר ההוראות ובמקום שבו הם הצהירו".

בועה בתוך מערכת של הדדיות

בענף התעופה והתיירות מצפים למתווה או לאופק, האם לדעתך השמים יפתחו במתכונת כלשהי ב-1 ביולי?
"אנחנו בועה בתוך מערכת שבה נכללות גם מדינות אחרות. כל החלטה מחייבת הדדיות. אם לכאורה אומרים שישראלי יכול לנסוע ליוון והוא פטור מבידוד אז זה חייב להיות גם בכיוון השני, כשהוא חוזר לארץ וגם לאזרח יווני. המערכת הזו בודקת מה קורה במדינות שונות והיא מגדירה את ה"מדינות הירוקות" לפי הנתונים ולפי איכות הנתונים כלומר אמינות הדיווח. זה מנוהל על ידי המל"ל ואנחנו שותפים מעבר להיבט הטכני של יישום ההחלטות. אם למשל רוצים שלכל נוסע תהיה פוליסת ביטוח נסיעות, השאלה היכן הוא יציג אותה, אחרי הנחיתה או לפני ההמראה במדינת המקור - כפי שאנחנו מעדיפים. הנושא של הסכמים עם מדינות ירוקות נמצא בדיונים. מצד אחד יש את נושא עשרות אלפי העובדים שמתפרנסים מענף התיירות ומצד שני יש את נושא הבריאות. אני מאלה שמאמינים שקורונה זו מחלה ולא המצאה, וכך גם מתנהג משרד הבריאות. יש היסוס רב האם להביא אזרחים שיש סכנה שיביאו את הקורונה חזרה כשברור שהקורונה הגיע לפה מחו"ל", אומר מור-יוסף, שהוא רופא בהכשרתו (אונקולוג גניקולוג).

איך ייתכן שלאורך התקופה פעלה טיסה ישירה מארה"ב שבה שיעורי התחלואה הם הגבוהים בעולם?
"חברות התעופה הן שקובעות האם לטוס. היו רק שתי חברות שהפעילו טיסות סדירות לאורך התקופה, יונייטד עם טיסה יומית מניוארק ואתיופיאן איירליינס עם טיסות לאדיס אבבה. מדינת ישראל לא אסרה על טיסות אלא קבעה את הכללים. השיקול האם לטוס או לא הוא של החברות שצריכות להקפיד שמי שעולה לטיסה זה מי שעומד בכללים".

בסוף השבוע האחרון ישראלים שטסו לבוקרשט עם וויז אייר סורבו להיכנס לרומניה היות שאינם בעלי דרכון אירופאי. וויז אייר שעמה טסה נאלצה להחזיר אותם לישראל. נשמע כמו משהו שאפשר היה לפטור עם תשאול נכון עוד לפני ההמראה מנתב"ג. של מי האחריות במקרה הזה?
"בראש ובראשונה האחריות היא של הנוסע בעיקר בתקופה כזו לבדוק האם הוא יכול להיכנס למדינה שאליה הוא טס. עם זאת היה ראוי שגם חברת התעופה תוודא את זה בהתאם להנחיות של כל מדינה. בדיוק כמו שדיילת קרקע בודקת על ויזה לארה"ב לפני טיסה, זו הנחיה של חברת התעופה שגם רוצה למנוע מראש מצב שבו היא תצטרך להחזיר את הנוסע למדינת המקור. היו מקרים בודדים כאלה גם בישראל, שהגיעו לכאן אזרחים זרים שסורבו כניסה. יש לנו קשרים מצוינים עם חברות התעופה שלרוב יודעות לתשאל את זה ראש. דיילי הקרקע עובדים שלהן".

האם אתם ערוכים להחזיר את נתב"ג לפעילות?
"העובדים שלנו נמצאים כרגע בבית ומקבלים תשלום מהמדינה במסגרת הסדר שלא דרך ביטוח לאומי. לא פיטרנו עובדים בשלב זה. גם האופטימים ביותר לא חושבים שנגיע למספרים של 2019 עם תנועה של 24 מיליון נוסעים, גם לא לחצי מזה".

הרבה מהחזרה לפעילות תלוי בהצהרות של נוסעים למשל על מדינות שביקרו בהם קודם - אם אדם שהגיע ממדינה אדומה בטיסת מעבר דרך מדינה ירוקה, איך אפשר לדעת את זה?
"בחלק גדול מפתיחת השמים צריך לסמוךעל הצהרות של בני אדם. אם מישהו הגיע בטיסת מעבר ממדינת איחוד אירופה אין לי איך לדעת היכן הוא ביקר קודם למעט בהצהרה שלו משום שאין החתמות בדרכון . אירופה היא כמו מדינה אחת גדולה. גם על זה הדיונים שנערכים כעת. האתגר עם המל"ל הוא למצוא את הדרך".

האם בדיקות קורונה ישחררו את הבעייתיות כך שמי שיציג בדיקה יהיה פטור מבידוד?
"יש דיבור על זה, אבל זה לא על הפרק. יש הרבה פקטורים כלכליים בריאותיים ויש תיירות. המגרש הוא לא רק בריאותי. ההחלטה לסגור היא קלה יותר לביצוע מאשר לפתוח גבולות".

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק הדין של בית המשפט העליון שמצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון