גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת פרוטרום, שלב סימני השאלה: המסמכים הרשמיים בארה"ב לא ייחסו שוחד לבכירי החברה

בכירים לשעבר בחברת תמציות הריח זומנו לחקירה ביאח"ה בחשד שהעבירו תשלומי שוחד לעובדי ציבור ברוסיה ובאוקראינה כדי למכור את מוצרי החברה ● אלא שמבדיקת "גלובס" עולה כי במסמכים הרשמיים של חברת IFF האמריקאית שרכשה את פרוטרום ובדקה את הפרשה אין כל אזכור לעבירה זו

אורי יהודאי בועידת העסקים של גלובס/ צילום: איל יצהר
אורי יהודאי בועידת העסקים של גלובס/ צילום: איל יצהר

מדוע החליטו משטרת ישראל ורשות ניירות ערך לייחס לבכירים לשעבר  בחברת תמציות הריח פרוטרום, שנרכשה על ידי חברת IFF האמריקאית באוגוסט 2018, את החשד החמור בדבר ביצוע עבירה של מתן שוחד לעובדי ציבור? זאת, בשעה שדוח ועדת הבדיקה הפנימית של חברת IFF שבדקה במסרקות ברזל את האירועים בפרשה  והעבירה את מסקנותיה למשרד המשפטים האמריקאי; כמו גם דיווחיה של IFF לבורסה ותביעת העתק שהגישה נגד בכירי פרוטרום לשעבר - לא כוללים כל התייחסות לתשלומים שהעבירו בכירי פרוטרום לשעבר לעובדי ציבור זרים. 

במרכז הפרשה שפרצה באוגוסט 2019, ניצב החשד שאותו הגדירה IFF בדיווח לבורסה כ"ביצוע תשלומים לא ראויים" שביצעו בכירי פרוטרום לשעבר ברוסיה ובאוקראינה כדי למכור את מוצרי החברה. בבוקר יום ד' האחרון הגיעה פרשת השחיתות לכאורה בחברת פרוטרום לשיא חדש, עם זימונם לחקירה במשרדי יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה) של אורי יהודאי, מי שהיה נשיא פרוטרום, אלון גרנות, ששימש כמשנה לנשיא, ארי רוזנטל, האחראי על פעילות החברה ברוסיה ובאוקראינה, וגיא גיל, סגן הנשיא.

בשעות הערב של אותו יום, נודע מהן העבירות שמייחסות לארבעה משטרת ישראל ורשות ניירות ערך: עבירות מתן שוחד לעובד ציבור זר, עבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך, רישום כוזב במסמכי תאגיד, ומרמה והפרת אמונים בתאגיד. בבקשה לשחרורם של הארבעה בתנאים מגבילים הוגדרו המעשים האמורים כ"תשלומים אסורים".

"מכתב הסחיטה" מבעלת מניות

פרוטרום נרכשה על-ידי IFF ב-2018 תמורת 6.5 מיליארד דולר. IFF השלימה בחודשים האחרונים ביקורת פנימית בעקבות מכתב שהגיע אליה והעלה חשדות כי בכירי פרוטרום לשעבר ידעו היטב כי החברה שילמה תשלומים לא ראויים למנהלים ובכירים בחברות רוסיות ואוקראיניות שלהן ביקשה פרוטרום למכור את מוצריה בתחום עיסוקה, שיווק וייצור חומרי גלם לתעשיית הטעם ותערובות טעם וריח לתעשיות המזון והקוסמטיקה.

המכתב שהביא את IFF לערוך את הביקורת פנימית, הוא מכתב ששלחה חברת M.K, אחת מבעלות המניות ב- IFF. במכתב העלתה בעלת המניות דרישה לקבלת פיצויים בגובה של בין 454 ל-611 מיליון דולר, בגין מה שתואר על-ידה כ"מערכת מסודרת וממוסדת שהנהיגה פרוטרום במשך עשור, של תשלומי שוחד לעובדי לקוחותיה ברוסיה ובאוקראינה".

לפי המכתב, שחלק ממצאיו הופיעו גם מאוחר יותרי בדוח ועדת הבדיקה הפנימית שהקימה IFF ושמסקנותיו גם הועברו למשרד המשפטים האמריקאי, "תשלומי שוחד אלה שולמו על-ידי עובדי חברות הבת של פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה לפי תעריפים קבועים ומסודרים, שאושרו מראש על ידי הדרגים הבכירים ביותר בהנהלת פרוטרום ישראל, לאחר בחינה עניינית של שיקולי עלות-תועלת, והם אף היו נתונים לבקרה, למערכת דיווחים מסודרת ולבחינה תקופתית. תשלומים אלה נועדו לתמרץ עובדי מפתח של לקוחות פרוטורום שלא כדין, להעדיף את תוצרת פרוטרום על פני ספקים אחרים, ולהגדיל את היקפי הרכש."

עוד במכתב, שאותו כינו בעבר בשיחות סגורות בכירי פרוטרום "מכתב הסחיטה", נכתב ללא כל פירוט גם כי "תשלומי שוחד שולמו לעובדי מכס באוקראינה לצורך החשת שחרור סחורות של פרוטרום". בהמשך המכתב צוין כי מעשים אלו מקימים את החשד כי בכירי פרוטרום לשעבר עברו עבירה של מתן שוחד לעובד ציבור באוקראינה.

עבירת השוחד נעלמה מהמסמכים

ההתייחסות הכללית למתן שוחד לעובדי מכס אוקראינים שהופיעה במכתב שנשלח ל- IFF כבר לא הייתה מנת חלקם של המסמכים הרשמיים שהוציאה IFF בהמשך. כך, גם בדיווח לבורסה של IFF מאוגוסט 2019 שהביא לידיעת הציבור את הפרשה, בדוח ממצאי חקירת הוועדה הפנימית שהקימו בחברה כדי לבדוק את הפרשה, וגם בתביעה האזרחית שהגשיה IFF נגד בכירי פרוטרום לשעבר - לא מופיע כל זכר לשוחד שניתן לעובדי ציבור באוקראינה. כל המסמכים האלו עוסקים בתשלומים שהועברו לבכירים בחברות שעמן נהגו חברות הבת של פרוטרום לעשות עסקים.

לפי פרטי החקירות שנערכו לבכירי פרוטרום שהגיעו לידי "גלובס", ניתן לשער כי חקירתה של יאח"ה מבוססת בעיקר על מכתבה של MK.

אלא שאותם ממצאים כבר נבדקו במסרקות ברזל על-ידי מספר גורמים, שדווקא מצאו לנכון שלא להעלות את חשד השוחד לעובדי ציבור נגד בכירי פרוטרום.

אז מדוע פתחה יאח"ה בחקירה נגד בכירי פרוטרום לשעבר בחשד למתן שוחד לעובד ציבור זר, בשעה שממצאי החקירה המקיפה שערכה IFF בפרשה והועברו למשרד המשפטים האמריקאי לא כוללים כל התייחסות למעורבותם של עובדי ציבור זרים שקיבלו את אותם "תשלומים לא נאותים?"

ל"גלובס" נודע כי גם חקירתם של בכירי פרוטרום לשעבר התמקדה במסמכים ובעדויות שלא חידשו לנחקרים דבר: רובם ככולם כבר הופיעו בדוח החקירה שהעבירה IFF למשרד המשפטים האמריקאי, ובתביעת העתק שהגישה IFF באמצעות משרד עוה"ד גורניצקי נגד בכירי פרוטרום לשעבר. עוד נודע, כי לפחות לשניים מהנחקרים בפרשה, גם לא הוצגו כל ראיות הנוגעות למתן שוחד לעובד ציבור זר.

תשלומים לעובדים, לא לעובדי ציבור

המנגנון שמיוחס, לפי החשד, לבכירי פרוטרום לשעבר, כולל אם כך תשלומים לעובדים בכירים בחברות רוסיות ואוקראיניות, אך לא לעובדי ציבור במדינות אלה. אותו "שוחד עסקי" נחשב לעבירה גם ברוסיה וגם באוקראינה. אולם מבדיקה שערך "גלובס" עולה כי עד היום לא נפתחו תיקים פליליים באוקראינה בגין העבירה הזו המתייחסת לפרקטיקה שכיחה במדינות מזרח אירופה, וכי גם ברוסיה, שחוקקה את החוק הנוגע ל"שוחד עסקי" בשנות ה-80 המוקדמות, ממעטים לעשות שימוש בו.

בניגוד לחקירות בגין שוחד לעובדי ציבור שהתנהלו בעבר, לבכירי פרוטרום לשעבר גם לא הוצגה כל טענה מצד החוקרים כי החקירה נפתחה כחלק מהליך של "חיקור דין", כלומר הליך שנפתח לבקשת מדינה זרה. לפי הידוע, רוסיה, אוקראינה או משרד המשפטים האמריקאי גם  לא יזמו הליך כזה.

אז האם משטרת ישראל עלתה על ראיית זהב שוועדת הבדיקה שהקימה IFF ועורכי-דינה שתבעו את בכירי פרטורום פספסו? לפחות מהמידע שהגיע ל"גלובס" - אותו כמובן יש לסייג בשל העובדה כי החקירה הגלויה נמצאת רק בראשיתה ולכן ייתכנו עוד מסמכים שטרם הוצגו לנחקרים - קיים ספק רב באשר לכך.


חקירה עם מאפיינים שונים

מכל מקום, ברור כי חקירתם של בכירי פרוטרום לשעבר שונה בתכלית מהחקירות המוכרות בנוגע למתן שוחד לעובדי ציבור: בעוד שבעניינם של בני שטיינמץ, שיכון ובינוי וגם שפיר הנדסה, עמד במרכז הפרשה החשד כי נעשה תשלום לפקידי ממשל כדי לקדם את בחירתן של החברות הישראליות לביצוע פרויקטי תשתית רחבי היקף, הרי שכבר עכשיו ברור כי גם אם יש לרשות ניירות ערך או ליאח"ה ראיה כלשהי הנוגעת לביצוע עבירה של מתן שוחד לעובד ציבור, היא אינה עומדת במרכז הפרשה.

באופן חריג ובניגוד למרבית הפרשיות הדומות שנחקרו בעבר על ידי רשות ניירות ערך ויאח"ה, מי שמלווה את החקירה אינה פרקליטות מחוז תל אביב- יסוי וכלכלה, אלא דווקא פרקליטות מחוז צפון.

בפרקליטות וברשות ניירות ערך סירבו להגיב.

ממשטרת ישראל נמסר: "איננו מפרטים אודות חקירות מתנהלות.תיק החקירה נשוא פנייתך מטופל באופן מקצועי ויסודי, ואנו נמשיך לחקור את המקרה במטרה להגיע לחקר האמת".

***חזקת החפות: הנחקרים הם בגדר חשודים בלבד במעשים האמורים. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, הם לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

פרוטרום

עוסקת בייצור ובשיווק חומרי גלם לתעשיית הטעם והריח ותערובות טעם וריח לתעשיות המזון והקוסמטיקה • הוקמה בישראל ב-1933 ● במאי 2018 רכשה IFF את מניות פרוטרום בכ-6.5 מיליארד דולר ● החברה משווקת ומוכרת יותר מ-10,000 חומרי גלם ו-70 אלף מוצרים לכ-30 אלף לקוחות ב-150 מדינות ● לחברה 92 מעבדות מו"פ, היא מפעילה 73 מתקני ייצור ומעסיקה 5,600 עובדים

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?