גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו אפידמיולוגים לא שותפו בהליך קבלת ההחלטות של ממשלת ישראל

לא רק שאפידמיולוגים ורופאים לא היו חלק מהדיונים על המאבק בנגיף הקורונה בזמן אמת, הם גם לא קיבלו את המידע עליו התבססו מקבלי ההחלטות ● אחת ההמלצות שלהם לקראת הגל השני: להסדיר את סוגיית השקיפות ● "גלובס" בעקבות הפרוטוקולים האבודים של הקורונה

חובש של מד"א לפני ביצוע בדיקת קורונה / צילום: Ariel Schalit, AP
חובש של מד"א לפני ביצוע בדיקת קורונה / צילום: Ariel Schalit, AP

למה הציבור בישראל לא יודע כיצד החליטה הממשלה על סגר? הפרשן המשפטי חן מענית והכתבת הפוליטית טל שניידר בעקבות הפרוטוקולים ה"אבודים" של הקורונה. הצטרפו לשידור החי

כשמשרד הבריאות התבונן מרחוק על המתרחש בסין עוד בינואר, בכירי המשרד לא בזבזו זמן והקימו חמ"ל ייעודי לטיפול במגפה, בעודם מזהירים שישראל איננה חסינה מפני הקורונה, המגפה מתפרסת בעולם, ותפרוץ במוקדם או במאוחר גם בגבולותינו.

ההיערכות להתמודדות עם המגפה נעשתה בדומה להכנה למלחמה, אך בתוך כך, כשגרף החולים החל לטפס - במשרד הבריאות ובממשלה שקיבלו החלטות הרות גורל עבור רבים, הוטחה ביקורת על חוסר שקיפות במידע וחוסר שיתוף של גורמי מקצוע. זאת, למרות שבסופו של דבר לא היה מדובר במערכה סודית מול אויב חמוש, אלא בפנדמיה, שניהול ההתמודדות עמה צריך להתבצע על סמך נתונים, ידע ומומחיות.

הביקורת על חוסר השקיפות לאורך ההתמודדות עם משבר הקורונה הגיעה גם מצד אפידמיולוגים - שחשיבותם רבה בעת התמודדות עם מגפה, אך לא השתתפו בדיונים המקצועיים ולא הזדמן להם לתרום מניסיונם הרב כדי לאתגר את הקונספציות המקובלות ולהוביל, אולי, להתנהלות אחראית יותר או להחלטות מושכלות יותר.

איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, התריע שוב ושוב על המחסור במידע, וניסה מעת לעת להציע דרך התמודדות אחרת או נקודת מבט שכדאי לשקול רגע לפני שמקבלים החלטה.

האם הסגר היה מחמיר מדי? לפי פרופ' חגי לוין, מומחה לאפידמיולוגיה ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אם המטרה הייתה למנוע תפוסת יתר במכונות הנשמה בטיפול נמרץ - הסגר, בפורמט שבו הונהג בישראל, היה מחמיר מדי. כבר בשלב מוקדם של ההתפרצות קרא לוין לשקול את האפשרות לעבור לסגר ממוקד באזורים "אדומים", אך את נתוני התחלואה לפי ערים - שחרר משרד הבריאות רק בשלבים מאוחרים יותר.

האם יש צורך בעטיית מסכה בזמן הליכה ברחוב? מומחים - לרבות עמדתם של הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות - סבורים שאין כל צורך בכך, אך אותה החלטה התקבלה בישיבת ממשלה ללא גורם רפואי והציבור נדרש לבצע. והפרוטוקולים של קבלת ההחלטות? אינם שקופים, ולא ברור מה הוביל לקבלת אותה החלטה.

אלו הן רק דוגמאות נקודתיות, אך אליהן מתווספות עוד שאלות רבות; מדוע הוחלט מנוע ממסעדות למסור מזון ב"טייק-אוויי", בזמן שהתורים התארכו מחוץ לרשתות המזון? מדוע רכשה ישראל כמויות ענק של הידרוקסיכלורוקווין - תרופה שיעילותה לא הוכחה, בזמן שבעולם ישנן תרופות ניסיוניות נוספות? מדוע צומצמה זכאות הבדיקה לקריטריונים נוקשים? איך התבצעה ההיערכות לטיפול במשבר בתי האבות?

גם הרופאים ששאלו את השאלות הללו, ושאלות רבות נוספות, לא זכו לתשובות. גם תרחיש הייחוס האפוקליפטי של משרד הבריאות, עם הנחותיו השגויות, לא הועבר לעיון אנשי המקצוע, חרף פניותיהם.

"אנחנו מאבדים יכולת חשובה"

"אם לא רואים את הרציונל של ההחלטות ואין אפשרות לביקורת על ההחלטות, אנחנו מאבדים יכולת חשובה", אומר פרופ' לוין. "זה גם מנוגד לעקרונות היסוד של מדינת ישראל. עיקרון השקיפות הוא אינהרנטי בחברה דמוקרטית. היעדר שקיפות מוביל לתיאוריות קונספירציה שחבל שעולות, וזוכות ליכולת לפרוח על מצע נוח של דיסאינפורמציה. עדיף לכולנו שהכל יהיה גלוי, וניתן יהיה להתייחס, גם אם מדובר בהמלצות שגויות. זו גם הדרך לתקן טעויות, לפני שהן מתרחשות".

כשלוין מדבר על קונספירטורים שמשתמשים במחסור באינפורמציה, אפשר ליחס את דבריו למתרחש בחודש האחרון בכלי התקשורת. מרואיינים דוגמת פרופ' יורם לס, שהתנגד מן הרגע הראשון לסגר ולצעדי הממשלה בעניין הקורונה, טוענים שלא רק שהממשלה התרשלה בטיפול בנגיף, אלא שגם היא יצרה משבר בעצמה בזמן ש"לא היה גל ראשון של קורונה". אילו היה מידע מלא יותר, שקוף יותר, אילו הייתה הממשלה מאפשרת לאפידמיולוגים גישה למלוא הדאטה, ייתכן כי שחלק מהתיאוריות לא היו זוכות לפופולריות כה רבה כעת.

ייתכן שהגל הראשון של הקורונה מאחורינו, אך המחלה הבלתי צפויה והחדשה, שלגביה המחקר מועט בשלב זה, עלולה לשוב בגלים עולים ויורדים עד אשר יימצא חיסון. כעת, עם "חוק הקורונה" המובא לאישור הממשלה המבקש להטיל בידי הממשלה סמכויות כמעט בלתי מוגבלות לטיפול במשבר, לוין מציע לשזור בתוכו את אלמנט השקיפות, כדי לחזק את אמון הציבור ולהדק את שיתוף הפעולה שלו.

"צריך לכתוב בפירוש בתסקיר החוק שכל הדיונים יפורסמו מיד לציבור. זו מדינה דמוקרטית. כשהציבור יודע, הוא יאמין יותר ויענה יותר להנחיות. זה ייתן אפשרות לבקר את ההחלטות ולהתייחס אליהן. דווקא כאשר מדובר בשעת חירום, הדברים צריכים להיות שקופים בזמן אמת ולא בדיעבד. אין כאן שום דבר סודי, זה רק יעזור להתמודד עם המגפה. אם יש משהו שנוגע לשב"כ וצריך להיות חסוי - שידונו בו בנפרד, תחת אישור מיוחד. כל הנתונים המונחים על שולחנה של הממשלה בעת קבלת ההחלטות, יימסרו כחוק גם לציבור. זו הדרך לצלוח את המשבר הזה באופן הטוב ביותר".

"לדעת שהחלטות התקבלו בצורה נקייה"

גם פרופ' נדב דווידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת באר שבע, מעיד על מחסור במידע ושקיפות בהליך קבלת ההחלטות. לדבריו, הנתונים החלקיים נמסרו למומחים בשלבים מאוחרים מדי, וחוסר השקיפות פגם ביכולתם לבחון החלטות בעין אפידימיולוגית חדה.

תחושת שותפות, לא הייתה מנת חלקם של האפידימיולוגים, למרות יכולתם לסייע במשימות לאומיות חשובות בהקשר של הקורונה. טיסת הסולו של הממשלה ומשרד הבריאות, לדבריהם, פגמה בסופו של דבר בהליך ובתוצאה.

"שקיפות במידע ונתונים היא דבר חשוב מכמה היבטים: מאפשר דיון פתוח, מעמיק עם מגוון דעות כדי לקבל החלטות מושכלות, אך גם בעל חשיבות גדולה ביצירת אמון - גם אל מול הציבור כדי שיבין על סמך מה מתקבלות החלטות וגם אל מול קהיליית המומחים ואנשי בריאות שאף הם מעוניינים לדעת שהחלטות מתקבלות באופן נקי ומבוסס", אומר דווידוביץ'.

להחליט לפי נתונים בריאותיים וכלכליים

"לאמון יש חשיבות רבה גם בהיענות להתערבויות השונות שהמדינה מבצעת ובעיקר לטווח הארוך היות ונגיף הקורונה כאן איתנו ולא מתכוון להעלם בתקופה הקרובה, מה שאומר שנתטרך להמשיך לחיות איתו ולקבל החלטות מושכלות ודינמיות לאור המצב כפי שישתקף מהנתונים השונים, הבריאותיים, הכלכליים והחברתיים כפי שמתבקש בקבל. החלטות בבריאות הציבור".

בפברואר התפשטות נגיף הקורונה בסין שודרה מעל מסכי הטלוויזיה ברחבי העולם, ונראתה כמו סרט אימה הוליוודי בהילוך איטי. מהשכונות המסוגרות והכבישים הריקים, להתנפלות הציבורית על המזון במרכולים ועד לצוותים רפואיים שקורסים בבתי החולים תחת הנטל הרב, כשהם לא מצליחים לבלום את שצף החולים הבאים בשעריהם, חלקם מתים מבלי שהצליחו להגיש להם סיוע רפואי.

תסריטי האימה שפקדו מספר מדינות נוספות בעולם, לא "עשו עלייה" לישראל. בתי החולים לא קרסו תחת העומס, ומספר הקורבנות נותר נמוך לעומת מדינות אחרות. אך המחלה כאן והיא נוכחת. בזמן שהממשלה נדרשת לנצל את החודשים הקרובים כדי להגות תוכנית סדורה להתמודדות עם הגל הבא, עליה לשקוד גם על תוכנית שקיפות ושיתוף הציבור בהחלטותיה. כשציבור נדרש לשנות את שגרת חייו ולעמוד בכללים נוקשים, להם השפעה על מרקם החיים החברתי והעסקי - לא נראה שיש מנוס מכך. 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין