גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחסות הקורונה: שוק המזון צמח ב–10% מתחילת השנה

אפקט הקורונה המשיך לתמוך בצמיחה בקניות ברשתות השיווק גם בחודש מאי ● נתוני סטורנקסט מציגים גידול חריג בשוק שהתרגל לצמיחה מתונה בשלוש השנים האחרונות

קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי
קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי

משבר הקורונה, המסעדות הסגורות והשמיים הסגורים תמכו בצמיחה של בקניות ברשתות השיווק גם במהלך חודש מאי. המציאות הזו הביאה את שוק המזון והמשקאות לתוספת כספית של כ-1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה, אל מול חמשת החודשים הראשונים ב-2019 המשקפת גידול של קרוב ל-10% - כך עולה מנתוני סטורנקסט. נתוני הצמיחה הללו חריגים מאוד עבור שוק המזון, שהתרגל בשלוש השנים האחרונות לצמיחה מתונה וחד-ספרתית נמוכה מדי שנה.

שוק מוצרי הצריכה, הכולל את מכירות המזון והמשקאות אך גם את מכירות מוצרי הטואלטיקה והניקיון, מציג אף הוא גידול ניכר בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020, שמסתכם גם הוא בשיעור של כ-10% עם מכירות בסך של 21.6 מיליארד שקל - תוספת של קרוב לשני מיליארד שקל.

הצמיחה הזו מתרחשת בין היתר הודות לגידול מרשים שרשם שוק מוצרי הצריכה בחודש מאי, שעמדה על 4.2%. עיקר הצמיחה מגיע משוק המזון והמשקאות, שהציג לבדו גידול של 5.1% במאי לעומת מקבילו בשנה שעברה, ומתחילת השנה צמיחה של 9.6% ומכירות שהסתכמו ב-17.8 מיליארד שקל.

תנובה ושטראוס במלחמת מחירים חריפה

מי נהנו באופן מיוחד מהצמיחה בשוק המזון והמשקאות בחודש מאי שכלל בין היתר גם את חג השבועות? תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, ציינה במאי כמו גם יתר המחלבות בישראל, את החג שבו מכירות הגבינות והחלב נוסקות. הצמיחה במכירות של תנובה בחודש מאי עמדה על 12.2%, עם תוספת כספית חודשית למכירות של 60 מיליון שקל. מי שהובילו את הצמיחה הזו הן מכירות חטיבת החלב שגדלו בשיעור של 15.2%. מאי הביא את תנובה לסכם את חמשת החודשים הראשונים של 2020 עם גידול במכירות של כ-11%, שהסתכמו בכ-2.6 מיליארד שקל.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בישראל ובשוק החלב בניהולו של אייל דרור, נהנתה מחג השבועות, אך הציגה שיעור צמיחה נמוך מזה של תנובה שהסתכם בגידול של 7.6% לעומת החודש המקביל אשתקד, עם מכירות של 422 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה שטראוס קצב צמיחה של 10.5%, דומה לזה של תנובה.

תודה למסעדות הסגורות מכירות שוק המזון והמשקאות צמחו בכ5

אגב, אחרי מיעוט מבצעים בענף המזון מאז חודש מרץ, בין היתר בשל משבר הקורונה שהסיט את תשומת הלב הן של הציבור והן של הרשתות מהתעסקות במבצעים, בסוף מאי ניצתה בין שתי החברות מלחמת מחירים חריפה. שטראוס עדכנה את הקמעונאים על מבצע במסגרתו היא מוכרת 8 מוצרים שלה ב-30 שקלים. בתנובה ככל הנראה נלחצו מהמבצע הזה, ומיהרו לתת מענה בדמות הודעה לתקשורת על מבצע של שני מוצרים בחינם בקניית שמונה מוצרים של החברה בחודש יוני. המאבק הזה מתרחש אחרי שתנובה הודיעה מראש לקמעונאים שלא תיתן מבצעים והנחות בחודש יוני, וברור שהוא מגיע כתגובה לצעד של שטראוס.

מאי לא היטיב עם אסם וטרה

בכל אופן, היו גם חברות שלא נהנו מצמיחה במכירות בחודש מאי. כך למשל אסם, בניהולו של אבי בן אסאייג, רשמה במאי ירידה במכירות של 1.5% אל מול מקבילו בשנה שעברה. ואולם בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה אסם תוצאות מרשימות עם צמיחה של כ-9%, כשהמכירות שלה לשוק הקמעונאי הסתכמו בכ-1.6 מיליארד שקל.

חברה נוספת שהייתה אמורה ליהנות מחגיגת מכירות החלב של שבועות היא החברה המרכזית בהובלתו של יורם שגיא, שמחזיקה בקוקה קולה ישראל ובמחלבות טרה. ועל אף זאת, הם היא מציגה קיפאון במכירות (עם ירידה מינורית של 0.1%) בחודש מאי. בסיכום 2020 מציגה החברה המרכזית צמיחה של 3.5%, שיעור צמיחה נמוך משל מתחרותיה, ומכירות שהסתכמו בכמיליארד שקל.

נטו, חברת המזון הציבורית שבניהול עמי גולדין המייבאת מוצרי חלב לישראל, רשמה במאי גידול במכירות של 11.7% הקמעונאיות כפי שהן נמדדות על-ידי סטורנקסט שלא כולל את חישוב מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. גידול מרשים עוד יותר נרשם עם תוספת הבשר והדגים הטריים שהסתכם ב-17.8%, ומכירות כספיות של 205 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה נטו צמיחה של 14% לפי סטורנקסט, או, 14.5% לפי נתוניה שלה, הכוללים בשר ודגים טריים המסתכמות בכמיליארד שקל.

שתי חברות נוספות שנהנו מחגיגת מכירות החלב בחודש מאי הן וילי פוד בניהול עינת פלד-שפירא שצמחה ב-27%, לאחר שבשנתיים האחרונות נכנסה בסערה למכירות מוצרי חלב מיובאים לישראל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה היא מציגה גידול של כ-37%.

החברה השנייה היא מחלבות גד בניהול ארז וולף שמכירותיה בחודש מאי זינקו בשיעור חריג של כ-68%. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה המחלבה צמיחה של 28% ומכירות שהסתכמו בכ-200 מיליון שקל.

שתי חברות אחרות שדווקא בלטו לרעה בחודש מאי היו זוגלובק שרשמה צניחה של 10% במכירות, ומאפיית אנג'ל שמכירותיה לשוק הקמעונאי נחתכו בכ-9%.

הנתונים הללו נרשמים בין היתר הודות לצמיחה חדה בחודש מרץ בשל חוסר הוודאות ששררה בקרב הציבור על רקע התפרצות מחלת הקורונה בישראל, כמו גם על רקע העובדה שהשמיים בישראל סגורים ברובם והישראלים לא נסעו לחופשות במהלך חגי פסח ושבועות, כך שיש יותר "פיות להאכיל", ויותר ציבור שנמצא בבית וצורך. לכך מצטרפת גם העובדה שעד ה-27 במאי המסעדות, בתי הקפה והברים בישראל היו סגורים.

עם זאת, נזכיר כי בעוד שחברות המזון נהנות מצמיחה בזירת הפעילות הקמעונאית, חלק ניכר מהפעילות המוסדית שלהן נגדע באחת עם ההשבתה בת החודשיים של המלונות ושוק ההסעדה אשר שבו לפעול רק במהלך החודש.

נתוני סטורנקסט מתבססים על מדידה של כ-2,500 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המהוות, לפי סטורנקסט, למעלה מ-80% מסך המכר בשוק מוצרי הצריכה המבורקד בישראל - כלומר אינם כוללים קצביה, מאפיה, פירות, ירקות וסיגריות. נתוני סטורנקסט אינם כוללים את נתוני המכירה במגזר הערבי ואינם כוללים גם מכירה בפיצוציות. 

עוד כתבות

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, אך רציו מאכזבת עם ירידה חדה ברווח ובהכנסות ● מדור חדש

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: כדיה לוי

האם עסקת שליט בוצעה זמן לא רב לפני הבחירות לכנסת?

יש קשר בין עסקת גלעד שליט מ־2011 לבחירות שהתקיימו ב־2013? אנחנו לא מצאנו כזה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-1.6%, ההנג סנג קופץ בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בהמשך היום צפויים להתפרסם נתוני הצמיחה בבריטניה ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● סטלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד - אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

הכישלון הכפול של אלקטרה צריכה בתחום המזון / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ישראל הדרי, שירה ספיר, גלית חתן

ההבטחה הכפולה התנפצה: המספרים מאחורי הכישלון של סבן אילבן וקרפור

עד לפני שנתיים אלקטרה צריכה נראתה כמו הבטחה גדולה בתחום קמעונאות המזון עם שתי השקות גדולות שעמדו לפתחה: סבן אילבן וקרפור ● אבל דוחות החברה חושפים: הרשתות הבינלאומיות צוברות הפסדים של עשרות ואף מאות מיליוני שקלים, וסבן אילבן אף עשויה להיסגר ● וגם: התיאבון שפגע באחים זלקינד

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עופרה שטראוס / צילום: יונתן בלום

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה (יו"ר החברה), עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות החברה ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל