גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחסות הקורונה: שוק המזון צמח ב–10% מתחילת השנה

אפקט הקורונה המשיך לתמוך בצמיחה בקניות ברשתות השיווק גם בחודש מאי ● נתוני סטורנקסט מציגים גידול חריג בשוק שהתרגל לצמיחה מתונה בשלוש השנים האחרונות

קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי
קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי

משבר הקורונה, המסעדות הסגורות והשמיים הסגורים תמכו בצמיחה של בקניות ברשתות השיווק גם במהלך חודש מאי. המציאות הזו הביאה את שוק המזון והמשקאות לתוספת כספית של כ-1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה, אל מול חמשת החודשים הראשונים ב-2019 המשקפת גידול של קרוב ל-10% - כך עולה מנתוני סטורנקסט. נתוני הצמיחה הללו חריגים מאוד עבור שוק המזון, שהתרגל בשלוש השנים האחרונות לצמיחה מתונה וחד-ספרתית נמוכה מדי שנה.

שוק מוצרי הצריכה, הכולל את מכירות המזון והמשקאות אך גם את מכירות מוצרי הטואלטיקה והניקיון, מציג אף הוא גידול ניכר בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020, שמסתכם גם הוא בשיעור של כ-10% עם מכירות בסך של 21.6 מיליארד שקל - תוספת של קרוב לשני מיליארד שקל.

הצמיחה הזו מתרחשת בין היתר הודות לגידול מרשים שרשם שוק מוצרי הצריכה בחודש מאי, שעמדה על 4.2%. עיקר הצמיחה מגיע משוק המזון והמשקאות, שהציג לבדו גידול של 5.1% במאי לעומת מקבילו בשנה שעברה, ומתחילת השנה צמיחה של 9.6% ומכירות שהסתכמו ב-17.8 מיליארד שקל.

תנובה ושטראוס במלחמת מחירים חריפה

מי נהנו באופן מיוחד מהצמיחה בשוק המזון והמשקאות בחודש מאי שכלל בין היתר גם את חג השבועות? תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, ציינה במאי כמו גם יתר המחלבות בישראל, את החג שבו מכירות הגבינות והחלב נוסקות. הצמיחה במכירות של תנובה בחודש מאי עמדה על 12.2%, עם תוספת כספית חודשית למכירות של 60 מיליון שקל. מי שהובילו את הצמיחה הזו הן מכירות חטיבת החלב שגדלו בשיעור של 15.2%. מאי הביא את תנובה לסכם את חמשת החודשים הראשונים של 2020 עם גידול במכירות של כ-11%, שהסתכמו בכ-2.6 מיליארד שקל.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בישראל ובשוק החלב בניהולו של אייל דרור, נהנתה מחג השבועות, אך הציגה שיעור צמיחה נמוך מזה של תנובה שהסתכם בגידול של 7.6% לעומת החודש המקביל אשתקד, עם מכירות של 422 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה שטראוס קצב צמיחה של 10.5%, דומה לזה של תנובה.

תודה למסעדות הסגורות מכירות שוק המזון והמשקאות צמחו בכ5

אגב, אחרי מיעוט מבצעים בענף המזון מאז חודש מרץ, בין היתר בשל משבר הקורונה שהסיט את תשומת הלב הן של הציבור והן של הרשתות מהתעסקות במבצעים, בסוף מאי ניצתה בין שתי החברות מלחמת מחירים חריפה. שטראוס עדכנה את הקמעונאים על מבצע במסגרתו היא מוכרת 8 מוצרים שלה ב-30 שקלים. בתנובה ככל הנראה נלחצו מהמבצע הזה, ומיהרו לתת מענה בדמות הודעה לתקשורת על מבצע של שני מוצרים בחינם בקניית שמונה מוצרים של החברה בחודש יוני. המאבק הזה מתרחש אחרי שתנובה הודיעה מראש לקמעונאים שלא תיתן מבצעים והנחות בחודש יוני, וברור שהוא מגיע כתגובה לצעד של שטראוס.

מאי לא היטיב עם אסם וטרה

בכל אופן, היו גם חברות שלא נהנו מצמיחה במכירות בחודש מאי. כך למשל אסם, בניהולו של אבי בן אסאייג, רשמה במאי ירידה במכירות של 1.5% אל מול מקבילו בשנה שעברה. ואולם בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה אסם תוצאות מרשימות עם צמיחה של כ-9%, כשהמכירות שלה לשוק הקמעונאי הסתכמו בכ-1.6 מיליארד שקל.

חברה נוספת שהייתה אמורה ליהנות מחגיגת מכירות החלב של שבועות היא החברה המרכזית בהובלתו של יורם שגיא, שמחזיקה בקוקה קולה ישראל ובמחלבות טרה. ועל אף זאת, הם היא מציגה קיפאון במכירות (עם ירידה מינורית של 0.1%) בחודש מאי. בסיכום 2020 מציגה החברה המרכזית צמיחה של 3.5%, שיעור צמיחה נמוך משל מתחרותיה, ומכירות שהסתכמו בכמיליארד שקל.

נטו, חברת המזון הציבורית שבניהול עמי גולדין המייבאת מוצרי חלב לישראל, רשמה במאי גידול במכירות של 11.7% הקמעונאיות כפי שהן נמדדות על-ידי סטורנקסט שלא כולל את חישוב מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. גידול מרשים עוד יותר נרשם עם תוספת הבשר והדגים הטריים שהסתכם ב-17.8%, ומכירות כספיות של 205 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה נטו צמיחה של 14% לפי סטורנקסט, או, 14.5% לפי נתוניה שלה, הכוללים בשר ודגים טריים המסתכמות בכמיליארד שקל.

שתי חברות נוספות שנהנו מחגיגת מכירות החלב בחודש מאי הן וילי פוד בניהול עינת פלד-שפירא שצמחה ב-27%, לאחר שבשנתיים האחרונות נכנסה בסערה למכירות מוצרי חלב מיובאים לישראל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה היא מציגה גידול של כ-37%.

החברה השנייה היא מחלבות גד בניהול ארז וולף שמכירותיה בחודש מאי זינקו בשיעור חריג של כ-68%. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה המחלבה צמיחה של 28% ומכירות שהסתכמו בכ-200 מיליון שקל.

שתי חברות אחרות שדווקא בלטו לרעה בחודש מאי היו זוגלובק שרשמה צניחה של 10% במכירות, ומאפיית אנג'ל שמכירותיה לשוק הקמעונאי נחתכו בכ-9%.

הנתונים הללו נרשמים בין היתר הודות לצמיחה חדה בחודש מרץ בשל חוסר הוודאות ששררה בקרב הציבור על רקע התפרצות מחלת הקורונה בישראל, כמו גם על רקע העובדה שהשמיים בישראל סגורים ברובם והישראלים לא נסעו לחופשות במהלך חגי פסח ושבועות, כך שיש יותר "פיות להאכיל", ויותר ציבור שנמצא בבית וצורך. לכך מצטרפת גם העובדה שעד ה-27 במאי המסעדות, בתי הקפה והברים בישראל היו סגורים.

עם זאת, נזכיר כי בעוד שחברות המזון נהנות מצמיחה בזירת הפעילות הקמעונאית, חלק ניכר מהפעילות המוסדית שלהן נגדע באחת עם ההשבתה בת החודשיים של המלונות ושוק ההסעדה אשר שבו לפעול רק במהלך החודש.

נתוני סטורנקסט מתבססים על מדידה של כ-2,500 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המהוות, לפי סטורנקסט, למעלה מ-80% מסך המכר בשוק מוצרי הצריכה המבורקד בישראל - כלומר אינם כוללים קצביה, מאפיה, פירות, ירקות וסיגריות. נתוני סטורנקסט אינם כוללים את נתוני המכירה במגזר הערבי ואינם כוללים גם מכירה בפיצוציות. 

עוד כתבות

ההנחות על החשמל יצטמצמו? / צילום: Shutterstock

רשות החשמל משנה את הכללים, וההנחות לצרכנים בסכנה

הרשות מעדכנת את מבנה תעריף החשמל ומעלה את העלויות הקבועות, מה שמצמצם את מרחב התמרון של הספקיות הפרטיות ● החשש: ההפסדים בשוק שגם כך מתקשה להרוויח יעמיקו, והשינויים בהכרח יגולגלו לצרכנים ● האם המכרז החדש לרכישת חשמל יספק פתרון?

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעלייה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי - מזרחי טפחות, בדומה לדיסקונט, בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש צוות השרים לסמכויות ועדת החקירה לאירועי ה-7 באוקטובר: יריב לוין

בצוות יהיו חברים גם השרים בן גביר, סמוטריץ', סטרוק, אלקין, דיכטר, גמליאל, אליהו ושיקלי ● הצוות אמור לקבוע את סמכויות ועדת החקירה שמתכננת הממשלה להקים במקום ועדה ממלכתית, ולהחליט אילו נושאים ייכללו במנדט שלה

בצלאל מכליס, מנכ''ל ונשיא החברה / צילום: אסף שילה ישראל סאן

אלביט שוברת שיאים: "רואים סגירת מעגל בין הגידול בצבר לשיפור ברווחיות"

הענקית הביטחונית מציגה צמיחה דו-ספרתית בהכנסות וברווח וצבר הזמנות שיא ● המנכ"ל בצלאל מכליס: "המגמה תימשך גם קדימה" ● מניית אלביט הכפילה את שווייה מתחילת השנה והבעלים מיקי פדרמן כבר "שווה" כ-10 מיליארד דולר

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

ביום הרווקים הסיני, האונליין ניצח את החנויות הפיזיות בהיקף הרכישות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של יותר מ-20% ברכישות בענפים הבולטים ב-11 בנובמבר

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"עדיין קיים פיחות עודף": האם השקל ימשיך להתחזק?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–10.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● אך הורדת הריבית הצפוייה, הירידות בוול סטריט והתאוששות הדולר בעולם, מאיימות על המשך המגמה ● האם השקל יגיע ל-3 שקלים לדולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו מעיד בתיק 4000: אין הקבלה בתולדות המדינה לשיטפון ההתקפות עליי בתקשורת

רה"מ בנימין נתניהו החל להעיד בתיק 4000 ● עו"ד יהודית תירוש חוקרת אותו בחקירה נגדית לגבי האישום נגדו בשוחד סביב מתן הטבות רגולטוריות לקבוצת בזק שהייתה אז בשליטת שאול אלוביץ', תמורת הטיית הסיקור באתר וואלה לטובתו ולטובת משפחתו ● נתניהו: "לא הייתה שום הבנה עם אלוביץ'" ● עו"ד תירוש: "אנחנו נמצאים בתיק של היענות חריגה לבקשות סיקור; אנחנו נראה שלנתניהו הסיקור התקשורתי מאוד חשוב"

המשרוקית מסבירה. ועדות חקירה / צילום: יעקב סער - לע''מ

זן חדש של ועדות חקירה? החלטת ממשלה לא תספיק

הממשלה החליטה: ועדת חקירה - אבל לא ממלכתית. אז מה כן, ומה צריך לקרות כדי שזה באמת ייצא לפועל? ● המשרוקית של גלובס

הריסת מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים / צילום: תש''א

נהרס מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים

מדובר בחלק הראשון של פרויקט פינוי מפרץ חיפה מהתעשייה בה, שצפוי להימשך עד 2030 ● לאחר מכן יוקמו שם שכונות ואזורי מסחר ותעסוקה

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

סבב פיטורים שני בפלייטיקה השנה: עלול להשפיע על מאות עובדים

חברת הגיימינג הישראלית יוצאת לסבב פיטורים נוסף בשבועות הקרובים, שעשוי להשפיע על מאות עובדים - ככל הנראה בין 10% ל-20% מתוך מעל ל-3,000 ● הקיצוצים בחברה החלו כבר ב-2022, אז הועסקו בחברה מעל ל-4,000 איש ● בפלייטיקה הסתפקו בתגובה קצרה: "בהתאם למדיניות החברה, איננו נוהגים להתייחס לנושאים מסוג זה"

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית וח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, כדיה לוי

בג"ץ נתן זריקת עידוד ללשכת עוה"ד, שעשויה לחטוף מכה ממקום אחר

השופטים הקפיאו את החוק שקיצץ את דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין ואסר עליה לממן בהם את פעילותה הציבורית ● בלשכה נזהרים מחגיגות כל עוד גורל החוק לא הוכרע ● יוזמיו כבר מתכננים את הצעדים הבאים נגד הלשכה, ויו"ר ועדת החוקה קורא לעורכי הדין שלא לשלם את דמי החבר

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בנק ישראל משחרר את החבל: הבנקים יוכלו להגדיל את הדיבידנדים שיחלקו

הבנק הבינלאומי הודיע כי יחלק דיבידנד בסכום של 75% מהרווח הנקי ברבעון, חלקו מעודפי הרווח שלו ● בנק ישראל: "בנק עם עודפי הון גבוהים יכול לחלק דיבידנד נוסף, בכפוף לדרישות ההון ולשמירה על יחסי הון הולמים התואמים את סביבת הסיכונים הנוכחית"

תקלת אינטרנט / צילום: Shutterstock

תקלת ענק באינטרנט מונעת גישה לאתרים רבים

בעקבות התקלה אתרים שונים חדלו לעבוד ובהם רשת X ,OpenAI, ספוטיפיי, גריינדר ועוד ● חברת קלאודפלייר פרסמה עדכון בו היא מציינת כי היא בודקת את המקור של התקלה ● "התקלה פגעה בפעילות העסקית ובפרודוקטיביות של צוותי פיתוח ברחבי העולם"

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

גבר כבן 30 נרצח בפיגוע משולב בצומת גוש עציון

עפ"י החשד, האירוע התחיל כפיגוע דריסה, ובהמשך המחבלים יצאו מהרכב כשהם חמושים בסכינים, ניסו לדקור אזרחים - נוטרלו וחוסלו ● הנשיא טראמפ ב־Truth Social: "ברכות לעולם על ההצבעה המדהימה במועצת הביטחון של האו"ם" ● חמאס גינה את ההחלטה, לא מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

פרויקט תמ''א ברחוב צה''ל, קרית אונו / צילום: תמר מצפי

גל מיזוגים של חברות תמ"א 38: החברות הקטנות נכנעות לשוק הקשה

הקשיים הפיננסיים, ירידות המחירים והמלחמה גורמים לעשרות חברות יזמיות קטנות בתחום ההתחדשות העירונית למכור את עצמן - בעוד החברות הגדולות אוספות פרויקטים ומתחזקות

דוגמאות למודעות ובהן התחזות לאנשי מפתח למטרת הונאה / צילום: צילום מסך

"המניות יעלו ב-300%": גל ההונאות הפיננסיות מתפשט במודעות גוגל

פרסומות המתחזות לאישים בכירים במטרה לבצע הונאה שטפו תחילה את הרשתות החברתיות, וכעת מופיעות ביעד חדש ● גוגל: "השקענו רבות במערכות לשיפור האיתור והאכיפה"

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים - האם הראלי בוול סטריט לא יגיע?

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

הנשיא טראמפ מאשר: ארה"ב תמכור מטוסי F-35 לסעודיה

נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההתפרעויות האלימות ואת הניסיון לקחת את החוק לידיים ע"י קומץ קיצוני" ● ממצא שאותר בעזה יועבר לישראל: "לא מדובר בחלל חטוף" ● מדינת ישראל הגישה בקשה לפסילת תובע בית הדין ICC, כרים ח'אן, וביטול הצווים הנוגעים לישראל ● בישראל מעריכים: ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על "נתיב למדינה פלסטינית" לא תהיה מחייבת ● עדכונים שוטפים

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה מצטרף לביקורת האוצר על צה"ל: אין בקרה על עשרות מיליארדים בתגמולי מילואים

דוח חדש של מבקר המדינה מצביע כי לצה"ל ולביטוח הלאומי אין מנגנון בקרה משותף שמוודא שההוצאה הציבורית מנוצלת באופן יעיל ● בנוסף, המבקר אנגלמן מצביע על התנהלות בעייתיות של האקדמיה מול הסטודנטים ● ומה בנוגע לזכויות העבודה?