גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחסות הקורונה: שוק המזון צמח ב–10% מתחילת השנה

אפקט הקורונה המשיך לתמוך בצמיחה בקניות ברשתות השיווק גם בחודש מאי ● נתוני סטורנקסט מציגים גידול חריג בשוק שהתרגל לצמיחה מתונה בשלוש השנים האחרונות

קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי
קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי

משבר הקורונה, המסעדות הסגורות והשמיים הסגורים תמכו בצמיחה של בקניות ברשתות השיווק גם במהלך חודש מאי. המציאות הזו הביאה את שוק המזון והמשקאות לתוספת כספית של כ-1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה, אל מול חמשת החודשים הראשונים ב-2019 המשקפת גידול של קרוב ל-10% - כך עולה מנתוני סטורנקסט. נתוני הצמיחה הללו חריגים מאוד עבור שוק המזון, שהתרגל בשלוש השנים האחרונות לצמיחה מתונה וחד-ספרתית נמוכה מדי שנה.

שוק מוצרי הצריכה, הכולל את מכירות המזון והמשקאות אך גם את מכירות מוצרי הטואלטיקה והניקיון, מציג אף הוא גידול ניכר בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020, שמסתכם גם הוא בשיעור של כ-10% עם מכירות בסך של 21.6 מיליארד שקל - תוספת של קרוב לשני מיליארד שקל.

הצמיחה הזו מתרחשת בין היתר הודות לגידול מרשים שרשם שוק מוצרי הצריכה בחודש מאי, שעמדה על 4.2%. עיקר הצמיחה מגיע משוק המזון והמשקאות, שהציג לבדו גידול של 5.1% במאי לעומת מקבילו בשנה שעברה, ומתחילת השנה צמיחה של 9.6% ומכירות שהסתכמו ב-17.8 מיליארד שקל.

תנובה ושטראוס במלחמת מחירים חריפה

מי נהנו באופן מיוחד מהצמיחה בשוק המזון והמשקאות בחודש מאי שכלל בין היתר גם את חג השבועות? תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, ציינה במאי כמו גם יתר המחלבות בישראל, את החג שבו מכירות הגבינות והחלב נוסקות. הצמיחה במכירות של תנובה בחודש מאי עמדה על 12.2%, עם תוספת כספית חודשית למכירות של 60 מיליון שקל. מי שהובילו את הצמיחה הזו הן מכירות חטיבת החלב שגדלו בשיעור של 15.2%. מאי הביא את תנובה לסכם את חמשת החודשים הראשונים של 2020 עם גידול במכירות של כ-11%, שהסתכמו בכ-2.6 מיליארד שקל.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בישראל ובשוק החלב בניהולו של אייל דרור, נהנתה מחג השבועות, אך הציגה שיעור צמיחה נמוך מזה של תנובה שהסתכם בגידול של 7.6% לעומת החודש המקביל אשתקד, עם מכירות של 422 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה שטראוס קצב צמיחה של 10.5%, דומה לזה של תנובה.

תודה למסעדות הסגורות מכירות שוק המזון והמשקאות צמחו בכ5

אגב, אחרי מיעוט מבצעים בענף המזון מאז חודש מרץ, בין היתר בשל משבר הקורונה שהסיט את תשומת הלב הן של הציבור והן של הרשתות מהתעסקות במבצעים, בסוף מאי ניצתה בין שתי החברות מלחמת מחירים חריפה. שטראוס עדכנה את הקמעונאים על מבצע במסגרתו היא מוכרת 8 מוצרים שלה ב-30 שקלים. בתנובה ככל הנראה נלחצו מהמבצע הזה, ומיהרו לתת מענה בדמות הודעה לתקשורת על מבצע של שני מוצרים בחינם בקניית שמונה מוצרים של החברה בחודש יוני. המאבק הזה מתרחש אחרי שתנובה הודיעה מראש לקמעונאים שלא תיתן מבצעים והנחות בחודש יוני, וברור שהוא מגיע כתגובה לצעד של שטראוס.

מאי לא היטיב עם אסם וטרה

בכל אופן, היו גם חברות שלא נהנו מצמיחה במכירות בחודש מאי. כך למשל אסם, בניהולו של אבי בן אסאייג, רשמה במאי ירידה במכירות של 1.5% אל מול מקבילו בשנה שעברה. ואולם בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה אסם תוצאות מרשימות עם צמיחה של כ-9%, כשהמכירות שלה לשוק הקמעונאי הסתכמו בכ-1.6 מיליארד שקל.

חברה נוספת שהייתה אמורה ליהנות מחגיגת מכירות החלב של שבועות היא החברה המרכזית בהובלתו של יורם שגיא, שמחזיקה בקוקה קולה ישראל ובמחלבות טרה. ועל אף זאת, הם היא מציגה קיפאון במכירות (עם ירידה מינורית של 0.1%) בחודש מאי. בסיכום 2020 מציגה החברה המרכזית צמיחה של 3.5%, שיעור צמיחה נמוך משל מתחרותיה, ומכירות שהסתכמו בכמיליארד שקל.

נטו, חברת המזון הציבורית שבניהול עמי גולדין המייבאת מוצרי חלב לישראל, רשמה במאי גידול במכירות של 11.7% הקמעונאיות כפי שהן נמדדות על-ידי סטורנקסט שלא כולל את חישוב מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. גידול מרשים עוד יותר נרשם עם תוספת הבשר והדגים הטריים שהסתכם ב-17.8%, ומכירות כספיות של 205 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה נטו צמיחה של 14% לפי סטורנקסט, או, 14.5% לפי נתוניה שלה, הכוללים בשר ודגים טריים המסתכמות בכמיליארד שקל.

שתי חברות נוספות שנהנו מחגיגת מכירות החלב בחודש מאי הן וילי פוד בניהול עינת פלד-שפירא שצמחה ב-27%, לאחר שבשנתיים האחרונות נכנסה בסערה למכירות מוצרי חלב מיובאים לישראל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה היא מציגה גידול של כ-37%.

החברה השנייה היא מחלבות גד בניהול ארז וולף שמכירותיה בחודש מאי זינקו בשיעור חריג של כ-68%. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה המחלבה צמיחה של 28% ומכירות שהסתכמו בכ-200 מיליון שקל.

שתי חברות אחרות שדווקא בלטו לרעה בחודש מאי היו זוגלובק שרשמה צניחה של 10% במכירות, ומאפיית אנג'ל שמכירותיה לשוק הקמעונאי נחתכו בכ-9%.

הנתונים הללו נרשמים בין היתר הודות לצמיחה חדה בחודש מרץ בשל חוסר הוודאות ששררה בקרב הציבור על רקע התפרצות מחלת הקורונה בישראל, כמו גם על רקע העובדה שהשמיים בישראל סגורים ברובם והישראלים לא נסעו לחופשות במהלך חגי פסח ושבועות, כך שיש יותר "פיות להאכיל", ויותר ציבור שנמצא בבית וצורך. לכך מצטרפת גם העובדה שעד ה-27 במאי המסעדות, בתי הקפה והברים בישראל היו סגורים.

עם זאת, נזכיר כי בעוד שחברות המזון נהנות מצמיחה בזירת הפעילות הקמעונאית, חלק ניכר מהפעילות המוסדית שלהן נגדע באחת עם ההשבתה בת החודשיים של המלונות ושוק ההסעדה אשר שבו לפעול רק במהלך החודש.

נתוני סטורנקסט מתבססים על מדידה של כ-2,500 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המהוות, לפי סטורנקסט, למעלה מ-80% מסך המכר בשוק מוצרי הצריכה המבורקד בישראל - כלומר אינם כוללים קצביה, מאפיה, פירות, ירקות וסיגריות. נתוני סטורנקסט אינם כוללים את נתוני המכירה במגזר הערבי ואינם כוללים גם מכירה בפיצוציות. 

עוד כתבות

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 6,630%: בעל השליטה בארית מוכר מניות בכ-400 מיליון שקל. מי הרוכשים?

צבי לוי מנצל את הזינוק העצום במניית החברה ומוכר 7% ממניות החברה • המכירה מתבצעת בהנחה של 8% על מחיר המניה ● לגלובס נודע כי הרוכשים הם משקיעים זרים גדולים, חברות הביטוח מנורה מבטחים והפניקס ובית ההשקעות מור

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף