גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחסות הקורונה: שוק המזון צמח ב–10% מתחילת השנה

אפקט הקורונה המשיך לתמוך בצמיחה בקניות ברשתות השיווק גם בחודש מאי ● נתוני סטורנקסט מציגים גידול חריג בשוק שהתרגל לצמיחה מתונה בשלוש השנים האחרונות

קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי
קניות בסופרמרקט בימי קורונה / צילום: כדיה לוי

משבר הקורונה, המסעדות הסגורות והשמיים הסגורים תמכו בצמיחה של בקניות ברשתות השיווק גם במהלך חודש מאי. המציאות הזו הביאה את שוק המזון והמשקאות לתוספת כספית של כ-1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה, אל מול חמשת החודשים הראשונים ב-2019 המשקפת גידול של קרוב ל-10% - כך עולה מנתוני סטורנקסט. נתוני הצמיחה הללו חריגים מאוד עבור שוק המזון, שהתרגל בשלוש השנים האחרונות לצמיחה מתונה וחד-ספרתית נמוכה מדי שנה.

שוק מוצרי הצריכה, הכולל את מכירות המזון והמשקאות אך גם את מכירות מוצרי הטואלטיקה והניקיון, מציג אף הוא גידול ניכר בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020, שמסתכם גם הוא בשיעור של כ-10% עם מכירות בסך של 21.6 מיליארד שקל - תוספת של קרוב לשני מיליארד שקל.

הצמיחה הזו מתרחשת בין היתר הודות לגידול מרשים שרשם שוק מוצרי הצריכה בחודש מאי, שעמדה על 4.2%. עיקר הצמיחה מגיע משוק המזון והמשקאות, שהציג לבדו גידול של 5.1% במאי לעומת מקבילו בשנה שעברה, ומתחילת השנה צמיחה של 9.6% ומכירות שהסתכמו ב-17.8 מיליארד שקל.

תנובה ושטראוס במלחמת מחירים חריפה

מי נהנו באופן מיוחד מהצמיחה בשוק המזון והמשקאות בחודש מאי שכלל בין היתר גם את חג השבועות? תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, ציינה במאי כמו גם יתר המחלבות בישראל, את החג שבו מכירות הגבינות והחלב נוסקות. הצמיחה במכירות של תנובה בחודש מאי עמדה על 12.2%, עם תוספת כספית חודשית למכירות של 60 מיליון שקל. מי שהובילו את הצמיחה הזו הן מכירות חטיבת החלב שגדלו בשיעור של 15.2%. מאי הביא את תנובה לסכם את חמשת החודשים הראשונים של 2020 עם גידול במכירות של כ-11%, שהסתכמו בכ-2.6 מיליארד שקל.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בישראל ובשוק החלב בניהולו של אייל דרור, נהנתה מחג השבועות, אך הציגה שיעור צמיחה נמוך מזה של תנובה שהסתכם בגידול של 7.6% לעומת החודש המקביל אשתקד, עם מכירות של 422 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה שטראוס קצב צמיחה של 10.5%, דומה לזה של תנובה.

תודה למסעדות הסגורות מכירות שוק המזון והמשקאות צמחו בכ5

אגב, אחרי מיעוט מבצעים בענף המזון מאז חודש מרץ, בין היתר בשל משבר הקורונה שהסיט את תשומת הלב הן של הציבור והן של הרשתות מהתעסקות במבצעים, בסוף מאי ניצתה בין שתי החברות מלחמת מחירים חריפה. שטראוס עדכנה את הקמעונאים על מבצע במסגרתו היא מוכרת 8 מוצרים שלה ב-30 שקלים. בתנובה ככל הנראה נלחצו מהמבצע הזה, ומיהרו לתת מענה בדמות הודעה לתקשורת על מבצע של שני מוצרים בחינם בקניית שמונה מוצרים של החברה בחודש יוני. המאבק הזה מתרחש אחרי שתנובה הודיעה מראש לקמעונאים שלא תיתן מבצעים והנחות בחודש יוני, וברור שהוא מגיע כתגובה לצעד של שטראוס.

מאי לא היטיב עם אסם וטרה

בכל אופן, היו גם חברות שלא נהנו מצמיחה במכירות בחודש מאי. כך למשל אסם, בניהולו של אבי בן אסאייג, רשמה במאי ירידה במכירות של 1.5% אל מול מקבילו בשנה שעברה. ואולם בסיכום חמשת החודשים הראשונים של 2020 מציגה אסם תוצאות מרשימות עם צמיחה של כ-9%, כשהמכירות שלה לשוק הקמעונאי הסתכמו בכ-1.6 מיליארד שקל.

חברה נוספת שהייתה אמורה ליהנות מחגיגת מכירות החלב של שבועות היא החברה המרכזית בהובלתו של יורם שגיא, שמחזיקה בקוקה קולה ישראל ובמחלבות טרה. ועל אף זאת, הם היא מציגה קיפאון במכירות (עם ירידה מינורית של 0.1%) בחודש מאי. בסיכום 2020 מציגה החברה המרכזית צמיחה של 3.5%, שיעור צמיחה נמוך משל מתחרותיה, ומכירות שהסתכמו בכמיליארד שקל.

נטו, חברת המזון הציבורית שבניהול עמי גולדין המייבאת מוצרי חלב לישראל, רשמה במאי גידול במכירות של 11.7% הקמעונאיות כפי שהן נמדדות על-ידי סטורנקסט שלא כולל את חישוב מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. גידול מרשים עוד יותר נרשם עם תוספת הבשר והדגים הטריים שהסתכם ב-17.8%, ומכירות כספיות של 205 מיליון שקל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה נטו צמיחה של 14% לפי סטורנקסט, או, 14.5% לפי נתוניה שלה, הכוללים בשר ודגים טריים המסתכמות בכמיליארד שקל.

שתי חברות נוספות שנהנו מחגיגת מכירות החלב בחודש מאי הן וילי פוד בניהול עינת פלד-שפירא שצמחה ב-27%, לאחר שבשנתיים האחרונות נכנסה בסערה למכירות מוצרי חלב מיובאים לישראל. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה היא מציגה גידול של כ-37%.

החברה השנייה היא מחלבות גד בניהול ארז וולף שמכירותיה בחודש מאי זינקו בשיעור חריג של כ-68%. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה מציגה המחלבה צמיחה של 28% ומכירות שהסתכמו בכ-200 מיליון שקל.

שתי חברות אחרות שדווקא בלטו לרעה בחודש מאי היו זוגלובק שרשמה צניחה של 10% במכירות, ומאפיית אנג'ל שמכירותיה לשוק הקמעונאי נחתכו בכ-9%.

הנתונים הללו נרשמים בין היתר הודות לצמיחה חדה בחודש מרץ בשל חוסר הוודאות ששררה בקרב הציבור על רקע התפרצות מחלת הקורונה בישראל, כמו גם על רקע העובדה שהשמיים בישראל סגורים ברובם והישראלים לא נסעו לחופשות במהלך חגי פסח ושבועות, כך שיש יותר "פיות להאכיל", ויותר ציבור שנמצא בבית וצורך. לכך מצטרפת גם העובדה שעד ה-27 במאי המסעדות, בתי הקפה והברים בישראל היו סגורים.

עם זאת, נזכיר כי בעוד שחברות המזון נהנות מצמיחה בזירת הפעילות הקמעונאית, חלק ניכר מהפעילות המוסדית שלהן נגדע באחת עם ההשבתה בת החודשיים של המלונות ושוק ההסעדה אשר שבו לפעול רק במהלך החודש.

נתוני סטורנקסט מתבססים על מדידה של כ-2,500 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המהוות, לפי סטורנקסט, למעלה מ-80% מסך המכר בשוק מוצרי הצריכה המבורקד בישראל - כלומר אינם כוללים קצביה, מאפיה, פירות, ירקות וסיגריות. נתוני סטורנקסט אינם כוללים את נתוני המכירה במגזר הערבי ואינם כוללים גם מכירה בפיצוציות. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

כותרות העיתונים בעולם

העסקה הסודית של איראן ורוסיה: טילים נגד מטוסים ב-500 מיליון דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%