גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תפיסת השקיפות חלחלה לזרועות השלטון, חוץ מלממשלה – שם נלחמים ב"פופוליזם"

מהפכת השקיפות המוצלחת שביצעה הרשות המחוקקת, נבלמה בשערי הרשות המבצעת ● כשזה מגיע לפרסום דיוני הממשלה, חוששים שם שהחשיפה תגרום לשרים לגלוש לאמירות קיצוניות או להתחנף לציבור ● "גלובס" בעקבות הפרוטוקולים האבודים של הקורונה

בנימין נתניהו שולחן ישיבת הממשלה / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות
בנימין נתניהו שולחן ישיבת הממשלה / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות

לפני 15 שנה, בימי שיא ההכנות לתוכנית ההתנתקות מעזה בקיץ 2005 ובלי קשר כלל לנושא הצבאי-מדיני, שולב באתר האינטרנט של הכנסת אלמנט חדשני - "אזור נוכחות ח"כים".

ידיעה קטנה בעיתונות דיווחה כי העמוד החדש באתר מאפשר לברר בזמן אמת איזה חברי כנסת נוכחים במשכן הכנסת ואיזה נעדרים. "אזור נוכחות ח"כים הושק ומציג את כל תמונות חברי הכנסת, כאשר תמונות צבעוניות מייצגות ח"כים שנמצאים בבניין ואילו תמונות בשחור לבן הן של חברי כנסת שאינם נוכחים במשכן", נכתב באתר האינטרנט Ynet במאי 2005. עוד סופר שם, כי הח"כים אינם נלהבים מן האפשרות שהציבור יעקב אחר פעילותם בכנסת: "האישור להשקת המדור ניתן בתנאי שלא יישמרו הנתונים ויאפשרו מעקב לאורך זמן", נכתב. 

בג"ץ מחק את עתירת "גלובס" לפרסום הפרוטוקולים של ישיבות הממשלה בעניין משבר הקורונה

שעון הנוכחות של חברי הכנסת במשכן פעל בצורה מכנית עוד קודם לכן. פקיד כנסת היה מנהל רישום של הח"כים שנכנסו לבניין ויצאו ממנו, מכיוון שבכללי האתיקה איפשרו הטלת נזיפות וקנסות על ח"כים שלא ממלאים את עבודתם ונעדרים תקופה ארוכה מדי. מה שהשתנה בעצם היא הטכנולוגיה ותפיסת השקיפות - הציבור זכאי לדעת מי מהאנשים החיים על חשבון הציבור עושה את עבודתו ואיך הוא עושה אותה.

השקיפות בכנסת עברה מהפכה בשנים 2003-2009, תחת ניהולם של היו"רים אברהם בורג וראובן ריבלין. כל מערכות השקיפות שודרגו והועלו לאתר הכנסת - לא רק הנוכחות, גם התוכן וגם המהות.

הכול מצולם, הכול בפרוטוקולים

הכנסת הפכה לאחד הגופים המובילים בישראל בתחום השקיפות. הכל ממוסמך, הכל קיים בפרוטוקולים. זה שנים שכל ישיבות המליאה משודרות, מתומללות ותוכן "דברי הכנסת" מועלה לאתר בזמן אמת. גם ישיבות הוועדות מצולמות מתחילתן ועד לסופן ותוכן הווידאו ניתן לצפייה בדיעבד. כל דיון של ועדה או מליאה מתומצת על ידי דוברי הוועדות ונשלח בתוך 15 דקות לכתבים. 

בימי הקורונה, כאשר העיתונאים נעדרים מן המשכן, עובדי הוועדות מצלמים ומתעדים את חברי הכנסת ואת זרם התמונות וקטעי וידיאו הם משתפים בזמן אמת בתוכנות המיועדות לשיתוף תמונות אונליין.

מגפת הקורונה תפסה את הכנסת מוכנה. התשתית הקיימת של שידורי ועדות, מצלמות בכל נקודה במשכן ושגרת שקיפות איפשרו לעיתונאים ולציבור לעקוב בקלות יחסית אחר עבודת הכנסת. הכל באויר, הכל חי. נפתחו כל הוועדות שעסקו בתחומי הבריאות וגם בכלי השב"כ לאיכון טלפונים של הציבור.

אף אחד לא מתווכח היום על הצורך בשקיפות של דיוני הכנסת. זה הפך לברור מאליו שמשלמי המסים בישראל זכאים לדעת מה אומרים חברי הכנסת, ולא רק בישיבות מליאה, אלא בכל ועדה בה הם נוכחים.

רשימת הבאים לבית רה"מ, למשל 

מדוע אם כן, תפיסת השקיפות הזאת לא מתגלגלת ליתר מוסדות השלטון - למשל עבודת הממשלה?

במה שונה עבודת הרשות המחוקקת מעבודת הרשות המבצעת ומדוע אין הציבור זכאי לדעת מי הם הנוכחים בישיבות ממשלה, מה נאמר בישיבות הממשלה, וגם מי יוצא ונכנס מבית ראש הממשלה וממשרד ראש הממשלה בירושלים?

בבית הלבן, למשל, נערך רישום שמי של כל אדם הנכנס ויוצא. הרישום החל בשנותיו של הנשיא ג׳ורג׳ בוש האב, המשיך בימי ביל קלינטון, ג׳ורג׳ בוש הבן, ברק אובמה ודונלד טראמפ. בשנותיו של אובמה, 2009-2016, הפכו הרישומים לפומביים. מדי שבועיים היה הבית הלבן מעלה את רשימת האנשים שנכנסו ויצאו מהבית הלבן לאתר האינטרנט, למערכת אלקטרונית White House Worker and Visitor Entry System הקרויה WAVE.

המידע לא כלל ביקורים חברתיים, אישיים ומשפחתיים, וגם לא נושאים הקשורים בביטחון לאומי. ב-2017 עצר טראמפ את מהלך השקיפות הזה ובארה"ב חזרו אחורה, לימים שבהם נערך רישום, אך הוא אינו נחשף לציבור.

אם בלשכת ראש הממשלה ובבית הפרטי בבלפור היו חושפים את רישומי הנכנסים והיוצאים, ייתכן שחלק מפרשות השחיתות עליהן עומד נתניהו לדין בימים אלה היו נחסכות. הציבור יכול היה לעקוב בזמן אמת אחר הקשרים של נתניהו עם מו"ל "ידיעות אחרונות" נוני מוזס ועם יו"ר בזק דאז שאול אלוביץ', ולנסות לברר מה מהות הפגישות העסקיות שנתניהו מנהל ביושבו כראש הממשלה ושר התקשורת.

הרשות המבצעת נלחמת בגזירה

בשנים האחרונות מקדמת עמותת "הצלחה" שקיפות ביומני העבודה של שרי הממשלה. עם זאת, הללו נוהגים להשחיר כמויות רבות של מידע וכאשר הם מעבירים את החומרים, הכל נעשה באיחור רב, בקבצי פי.די.אף עם נגישות מוגבלת. קשה להצביע כיום על שרים שמבינים ומעריכים את החשיבות של שקיפות לציבור. ההפך, הם ממשיכים להילחם נגד המהלך.

הממשלה מקיימת פעולות שהן קריטיות לציבור ואינן מצדיקות סודיות כלשהי. מדי יום א׳ נערכת ישיבת ועדת שרים לחקיקה בהובלת שר המשפטים. אף אחד לא יודע כיצד מצביעים השרים שם - האם הם תומכים בחוק מסוים או מתנגדים לו.

ישיבות הממשלה עצמן מתומללות בהקפדה, אך הציבור לא זוכה לדעת מה השרים אומרים ואיך הם מנמקים את דבריהם. האבסורד הגיע לשיא בישיבות הממשלה בתחום הקורונה. שם נידונו תחומים חברתיים, בריאותיים, כלכליים - והכל הוסתר מהציבור.

מאחר שרוב הנושאים לא היו קשורים ליחסי חוץ וביטחון, השרים הירשו לעצמם להדליף בקצב מהיר מהישיבות בנושא קורונה וכך הציבור נחשף לחלק מהמידע, אך דרך הפריזמה האינטרסנטית של השר או השרה המדליפים.

אם אמירותיהם של חברי הכנסת נכללות בדיווח שוטף בזמן אמת, מדוע אמירותיהם של שרים אינן שקופות לציבור?

מי שטוען נגד שקיפות ישיבות הממשלה תלה זאת בכך שהתנהלות השרים תהיה "פופוליסטית". כלומר, תהיה מכוונת לשאת חן בעיני הציבור ואמירותיהם אולי אף יקצינו. אולם בכנסת הדברים מתנהלים כך עשרות שנים, ובכל זאת מדובר בריבון הציבור המוביל מהלכים. הפופוליזם הוא מנת חלקו של החיים הציבוריים.

בבג"ץ התעוררו באיחור, אבל פתחו את השערים

ב-2019 נרשמה התקדמות שקיפותית בעבודת ועדת הבחירות לכנסת. השופט העליון חנן מלצר, שעמד בראש ועדת הבחירות במועד א׳ ומועד ב׳, החליט שכל הישיבות ישודרו בעמוד הפייסבוק של הוועדה. בכך הוא פרץ את הדרך לשקיפות מלאה. יצוין שעבודת ועדת הבחירות משולה לדיוני בג"ץ, ופסיקות השופט מלצר הן כפסיקות בג"ץ.

האם הדבר הפך אותו לפופולרי יותר? לא בהכרח ואולי להפך. הטענות האישיות נגד מלצר מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו והליכוד הפכו לחלק מקמפיין הבחירות ואף איימו לערער את מעמד הוועדנ בקמפיין מועד ב׳.

אולם מלצר לא נבהל. כאשר סיכם את שתי מערכות הבחירות שניהל, הציע שגם בג"ץ יאמץ את המהלך ויפתח חלק מן הדיונים לשידור ישיר, כדי שהציבור ישמע את טיעוני הצדדים. זה הצריך עוד כמה לחצים ומגפה אחת עד ש"גלובס" והעיתונאי אבישי גרינצייג פנו בבקשה לשדר את דיוני הבג"ץ נגד השב"כ בנושא איכון הניידים ולאחר מכן את הבג"ץ נגד הטלת המנדט להרכבת ממשלה על נתניהו - וזה קרה.

הטיעון היה שמירה על בריאות הנוכחים בדיון, תוך דילול כמות כלי התקשורת והשידורים מן המקום. נשיאת העליון החליטה לשדר שלושה ימי דיונים עד כה, תוך שבשנה אחת יפתח הבג"ץ לכעוד 7 דיונים נוספים, בפוטנציאל.

גם השופטים ירדו לעם והנגישו את עצמם לכל אחד. היכל הצדק עבר לניראות. ברשות המבצעת, עדיין מתמהמהים. 

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט