גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת הרווחה הישראלית לא לוקחת בחשבון את הזוגות המתגרשים

על מה זוגות גרושים מדברים, כשהם מדברים בפחד וכאב על "הרווחה"? ומה הם יודעים, שרובנו לא ואולי הגיע הרגע שגם אנחנו נדע?

גירושים / צילום: shutterstock
גירושים / צילום: shutterstock

בשנים האחרונות, במסגרת כמה פרויקטים שאני שותפה בהן, אני משוחחת עם ישראלים רבים על טראומות הגירושים שלהם. להפתעתי, המילה "הרווחה" מופיעה בשיחות אלה, בצירוף תחושות כאב ופחד. אז על מה הם מדברים, כשהם מדברים על "הרווחה"? ומה הם יודעים, שרובנו לא ואולי הגיע הרגע שגם אנחנו נדע? 

למשרד הרווחה יש מונופול לטפל בהליך הגירושים של משפחות בישראל. בעשור האחרון סגנון ההתנהלות שלו הפך לסיוט הכלכלי והנפשי של חלק ממשפחות אלה. מדוע הפכה "הרווחה" למילה נרדפת לאבסורד בעולמם של המתגרשים? אנסה לעשות סדר ולהבהיר איך בכלל "הרווחה" יכולה לאיים כלכלית ונפשית על המתגרשים הישראלים וילדיהם.

כאשר זוג מתגרש היום, הוא מגיע לבית הדין לענייני משפחה, והוא פוגש שם לא רק את השופט, אלא גם דמותה מלאת השררה של פקידת הסעד. באמצעות פקידות הסעד, המדינה מאבחנת את אופי יחסי ההורים וילדיהם וקובעת בהתאם את סוג הטיפול בהם, היכן יגורו, מי יהיה המשמורן העיקרי ועוד החלטות משנות חיים. חוות-הדעת של הפקידים ("התסקירים") משפיעות כמעט בצורה מוחלטת על החלטות השופט, והן אף חסויות על-פי צו של ערכאה משפטית.

מי הם פקידים האלה שבידם כוח כה רב? מדובר למעשה בעובדים סוציאליים בעלי הכשרה מיוחדת הממונים בידי שר הרווחה ומועסקים במחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות.

לפי דיווחים רשמיים של משרד הרווחה, בשנת 2018 הכינו פקידי סעד 13,917 תסקירים חדשים בתיקים של גירושים, ובעשור האחרון מדובר על עשרות אלפי ילדים.

על מה מבססים פקידי הסעד את התסקירים שלהם? ובכן, המודל המיושן של משרדי הרווחה והמשפטים יצר עיוות חברתי המרכז בידי פקידת הסעד את הכוח האולטימטיבי. היא, בדעת יחיד וללא פיקוח, מסתמכת על שיקול-דעתה בצירוף גורמי אבחון וטיפול מטעמה.

בעשור האחרון האבחונים והטיפולים האלה הופרטו והפכו לתעשייה משגשגת. אבל ההפרטה של מערך זה, בניגוד למקובל, אינה מתנהלת על-פי חוקי השוק החופשי. וכך במקרה שפקידת הסעד טוענת שכשלתם כהורים, עליכם לעבור אבחון וטיפול יקר של עשרות אלפי שקלים אותו תשלמו במלואו. אבל למרות שאתם הממנים, לא תינתן לכם הזכות לקבוע את זהות המטפלים שלכם.

קיימות דוגמאות רבות לכישלון חמור של מדיניות זו, אבל אנו, הציבור הרחב, לא נשמע עליהן בגלל חוק החיסיון שאינו מאפשר לתעד ולבקר את מדיניות הרווחה.

הסיפור האבסורדי של נועה (שם בדוי) הוא אחד מיני רבים. הוא כולל גירושים סוערים ויחסי הורים וילדים שהידרדרו, וכאן נכנסת הרווחה לסיפור, בדמותה של פקידת סעד שקבעה כי על המשפחה לעבור טיפול. נועה נשלחה בכפייה מטעם הרווחה ל"מטפל" שגבה ממנה סכומים גבוהים לפגישה, ללא כל התחשבות במצבה הכלכלי. לאחר כשנה וחצי, כאשר התברר כי הטיפול נכשל, ולא חל שיפור ביחסים במשפחה, אף גורם מהרווחה לא לקח אחריות על כישלון זה; כישלון שניתן להבין אותו כשמתברר כי לעובד הסוציאלי לא הייתה הכשרה כפסיכולוג קליני ולא ניסיון מוכח.

במקרה קיצוני אחר, ליאן (שם בדוי), ילדה שעברה אלימות קשה מצד אביה, כגון כיבוי סיגריות ועוד זוועות, חויבה על-ידי פקידת הסעד לסדרי דין לעבור טיפול משפחתי לשיפור היחסים עם האב האלים. במקרה זה האב חויב במימון "הטיפול המשפחתי" אצל "מטפלת" שנקבעה על-ידי פקידת הסעד לסדרי דין של הרווחה. האב האלים כתב לאם כי בעקבות השקעתו הכספית הישירה באותו "טיפול משפחתי" הוא מצפה לדיווח חיובי עליו - מה שאכן קרה. לא נופתע לגלות כי לא רק שהתקיים כאן ניגוד אינטרסים מובהק, אלא שגם במקרה זה המטפלת לא הייתה פסיכולוגית קלינית כנדרש, אלא פקידת סעד לשעבר שעברה הכשרה כמטפלת משפחתית.

למשרד הרווחה יש מונופול על מערך האבחונים והטיפולים, והתוצאה הבלתי נמנעת היא מערכת יקרה להחריד, בלתי מקצועית ואף כזו הפועלת לעתים תוך ניגוד אינטרסים הרומס את זכויות הילדים. נשאלת השאלה היא למה הציבור אמור לשלם את המחיר על מודל לא מתפקד.

עד שמשרד הרווחה לא יאולץ לערוך בחינה מקיפה של הארגון ולבצע בו רפורמה המטיבה איתנו האזרחים, כולנו מאוימים על-ידי ארגון זה - אנחנו וילדינו, ללא הבדל גיל, סטטוס ומין.

הכותבת היא במאית, תסריטאית ומפיקה. סרטיה הוצגו בפסטיבלים בינלאומיים ובמוזיאונים ברחבי העולם

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"