גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק הדין של בג"ץ בעניין חוק ההסדרה היה ראוי וצפוי

חוק ההסדרה שנפסל בבג"ץ הוא לא רק אחד החוקים הפוגעניים ביותר בזכויות יסוד שהעבירה הכנסת, אלא גם אחד החוקים הציניים והמזיקים ביותר • פסק הדין וחלוקת העמדות בין השופטים בהרכב היו ידועי מראש • וגם: איך למדתי מה ההבדל בין עורך דין חיפאי לעורכת דין תל-אביבית

אולם בג"ץ, רגע לפני הדיון / צילום: דוברות הרשות השופטת
אולם בג"ץ, רגע לפני הדיון / צילום: דוברות הרשות השופטת

1.

"חוק ההסדרה", שנועד להסדיר את מעמדם של בתי יהודים שנבנו על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים בהתנחלויות, ונפסל שלשום (ג’) על-ידי בג"ץ, הוא לא רק אחד החוקים הפוגעניים ביותר בזכויות יסוד שהעבירה הכנסת בשנותיה של המדינה, אלא גם אחד החוקים הציניים ביותר.

הפוליטיקאים מהימין העזו להוביל לחקיקת חוק ההסדרה שמנוגד לעקרונות בסיס במשפט ומסכן את מעמדה הבינלאומי של ישראל, רק משום שהם סמכו בעיניים עצומות על ביהמ"ש העליון שיוציא את הערמונים מהאש בעבורם ויבטל את החוק. זה היה מצב של win-win - עבור חברי הכנסת תומכי החוק - הזדמנות לקרוץ לבוחרים מהימין, ואחר-כך להאשים את השופטים בכישלון החוק וגם בכך שהעליון לא מאפשר לממשלה למשול. כפי שקרה וקורה בימים האחרונים.

עד כמה חוק ההסדרה מנוגד לעקרונות הדמוקרטיה, לא מסובך להבין. אפשר לחזור אחורה עד לימי המהפכה הצרפתית של שנת 1789, לתקופה שבה נוצקו היסודות של הדמוקרטיות המערביות המודרניות. בהצהרת זכויות האדם והאזרח הצרפתית, שהתבססה על העקרונות הפילוסופיים והפוליטיים של עידן הנאורות, נאמר בסעיף 17 כי "הקניין הוא זכות קדושה ובלתי ניתנת לערעור, ולא ניתן לנשל איש מקניינו, אלא אם כן מדובר בצורך ציבורי שצוין באופן חוקי, וישנו פיצוי על הרכוש".

בכלל, כל סיפור עלייתו ונפילתו של חוק ההסדרה היה די צפוי מראש. הליך החקיקה בכנסת, העתירות שבמהרה הוגשו נגדו, זהות העותרים (40 עותרים ובהם האגודה לזכויות האזרח, עדאלה, יש דין, המוקד להגנת הפרט, מתנדבים לזכויות אדם, שומרי משפט, רופאים לזכויות אדם, גישה, ועוד), עמדת היועמ"ש (שסירב להגן על החוק), תוצאת פסק הדין של בג"ץ (פסילת החוק), התגובות לפסק הדין (פסק הדין הופץ בחמישה לשבע בערב וכעבור חמש דקות החלו לזרום תגובות הפוליטיקאים משמאל - בעדו, מימין - נגדו).

אפילו חלוקת העמדות בין שופטי ההרכב הייתה צפויה לחלוטין. עוד לפני שניתן פסק הדין היה די ברור ששמונה שופטים, בראשות הנשיאה אסתר חיות יתמכו בפסילת חוק ההסדרה, ואילו השופט הדתי המתנחל, נעם סולברג, יתמוך בו.

מה המסקנה מכל זה? אולי שלפחות חלק מהזמן, כולנו שחקנים וכולנו שותפים להצגות שסופן די ידוע מראש.

2.

עשיתי התמחות בבית המשפט המחוזי בחיפה. זאת הייתה עבורי שנה מרתקת (במהלכה גם התרחשה מלחמת לבנון השנייה וטילים נפלו על גג בניין ביהמ"ש). הייתי צעיר שזה עתה סיים את התואר המאוד תאורטי באוניברסיטה המקומית ולראשונה נחשף ל"תכלס" של מערכת המשפט. לעבודת השופטים, להצגה שנערכת באולם הדיונים, ולאחורי הקלעים של המערכת על המורכבות שבה, האהבות, השנאות, ומערכות היחסים שבין השופטים לבין עורכי הדין, ובינם לבין עצמם.

במשך רוב השבוע דנה השופטת שאצלה התמחיתי בתיקים אזרחיים ופליליים כשופטת יחידה. אבל פעם בשבוע, דומני שזה היה בימי שלישי, היא ישבה בהרכב של שלושה שופטים שדן בערעורים אזרחיים על פסקי דין של בית משפט השלום בעיר.

אלה היו הימים המעניינים ביותר כי נדרשתי להכין את השופטת לערעור, ולנסות ולבדוק האם, כטענת המערערים, נפלו טעויות משפטיות בפסקי הדין של שופטי הערכאה הראשונה שמחייבים את התערבות ביהמ"ש המחוזי.

מטבע הדברים, בשל העובדה שהטענות הוגשו לשופטים בכתב הרבה קודם לדיון, ועל רקע עומס התיקים, הדיונים בערעורים התנהלו כ"סרט נע". השופטים ניהלו אותם בצורה מהירה וברוב המקרים, הערעורים נדחו, או שהשופטים ניסו להביא את הצדדים לפשרה שתביא לסיום שלהם בדרך של מחיקת הערעור. עם זאת, היו גם מקרים לא מעטים שבהם התקבלו הערעורים באופן חלקי או מלא.

אחד מימי הערעורים זכור לי במיוחד. באותו היום הגיעה לבית המשפט עורכת דין שייצגה תאגיד מסחרי די גדול שבית משפט השלום בחיפה נתן פסק דין לרעתו ולמיטב זכרוני חייב אותו לשלם מאות אלפי שקלים לגוף שתבע אותו. כשהגיע תורה של עורכת הדין לטעון בפני שלושת השופטים, ועוד טרם שהיא הספיקה לומר את דבריה, ביקש ממנה ראש הרכב השופטים להתיישב ואז הוא ניסה להבהיר לה בצורה מנומסת אבל נחרצת כי סיכויי הערעור נמוכים מאוד, עד בלתי קיימים. הוא אמר לה שהרכב הערעור בחן לעומק את הטענות בערעור והגיע למסקנה כי פסק דינו של בית משפט השלום מנומק ונכון וכי לא נפלו בו טעויות משפטיות.

את תגובתה של עורכת הדין אני זוכר עד היום. פניה האדימו, היא התרוממה מהכיסא, סידרה את הגלימה השחורה על כתפיה ודפקה בידה על השולחן בכוח כה רב עד שנדמה היה כאילו הוא עומד להישבר ורעם הדפיקה החריד את כל יושבי האולם שהיו מסתודדים בספסלים האחוריים ושקט השתרר וכולם הביטו בה. ואז היא אמרה לשופט: "כבודו, אני לא נסעתי את כל הדרך מתל-אביב לחיפה כדי שתנפנף אותי בצורה הזאת. הערעור מוצדק בעיניי, ואני גם אסביר עכשיו לאדוני למה הוא טועה, וטועה בגדול".

היא החלה לדבר ופשוט לא הסכימה להפסיק. היא חזרה אחרי כל טענה וטענה בכתב הערעור, וירדה לפרטי פרטים, ונופפה בידיה ובכל פעם שאחד השופטים ניסה לזרז אותה לסיים, התעקשה שאפילו עוד לא הגיעה לעיקר. וכך זה נמשך שעה ארוכה, השופטים החלו לנוע באי נוחות בכיסאותיהם והחליפו מבטים כועסים, ומדי פעם ניסה ראש ההרכב להרים את קולו ולהבהיר לעורכת הדין שעליה לסיים, אבל אף אחד מהם לא הצליח לעצור את שטף הטיעון שלה. היא פשוט לא ויתרה. דיברה ודיברה, ונופפה בידיה, וצעקה, עד שנראה היה כאילו היא מגינה על אדם שמואשם על לא עוול בכפו ברצח, ולא על חברה עסקית שחייבת כמה מאות אלפי שקלים.

בסופו של דבר, אחרי שעה וחצי או שעתיים של טיעון היא אמרה: ";זהו, סיימתי, אני מקווה שהצלחתי לשכנע את כבודכם", וסידרה את הדפים, והתיישבה.

כשיום הדיונים נגמר יצאו שלושת השופטים ללשכת ראש ההרכב. שתי דלתות, קצת חורקות, חצצו בין הלשכה ובין אולם המשפטים.

פתחתי את הראשונה ונעמדתי רגע בדממת המבואה הצרה שביניהן. שאפתי את האוויר הממוזג והצצתי דרך חריץ השנייה, לתוככי הלשכה. השופטים דיברו ביניהם על עורכת הדין כמעט בפליאה.

אני לא זוכר מה בדיוק הם אמרו, אבל משפט אחד נחקק בזיכרוני היטב: "רואים שזאת עורכת דין תל-אביבית. עורכת דין חיפאית בחיים לא הייתה מתנהגת ככה", אמר אחד מהם, והשניים האחרים הנהנו בהסכמה מלאה ואז פרצו בצחוק.

אחרי שסיימו לצחוק, הם התיישבו וכתבו החלטה קצרה ודי לקונית שדוחה את הערעור של עורכת הדין ה"תל-אביבית", וגם חייבו את החברה המערערת בהוצאות. 

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים