גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרות בשוק ביטוחי הבריאות גדלה, אבל הצרכנים משלמים יותר וכפול

מחקר חדש של רשות התחרות קובע כי התחרות בשוק ביטוחי הבריאות נמצאת בסך-הכול בעלייה, למרות שחלקים נרחבים מבעלי הביטוחים בציבור מחזיקים ב"כפל" מיותר של ביטוחים ● ההוצאה על ביטוחי בריאות פרטיים עלתה ב-138% בעשור, והמקטע שדורש טיפול נוגע בעיקר לפעילות הסוכנים

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום:יוסי זמיר
הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום:יוסי זמיר

שוק ביטוחי הבריאות הפרטיים הנמכרים על ידי חברות הביטוח חווה התגברות בתחרות על הלקוחות החדשים כשהוא מאופיין בכפל ביטוחי משמעותי שנובע כנראה מבורות הציבור שאינו מנצל היטב את שלל הביטוחים שהוא קונה בעודף. כל את כשהמפיץ העיקרי בתחום זה - סוכני הביטוח - לא ממש תורמים לתחרות, כתוצאה מכך שרובם עם עובדים על עד שתי חברות ביטוח.

כך עולה ממחקר שוק ביטוחי הבריאות שעשתה רשות התחרות, לשעבר הרשות להגבלים עסקיים, שפורסם היום כדוח ביניים שמהווה טיוטה להערות הציבור.

ברשות התחרות מציינים בדוח כי נכון לסוף 2018 ההוצאה על ביטוחי בריאות הפרטיים שמכרו חברות הביטוח עמדה על כ-13 מיליארד שקל בשנה, שמשקפת הוצאה חודשית של 400 שקל למשק בית ממוצע בישראל - כ-4,800 שקל לשנה למשק בית. על פי נתוני רשות שוק ההון כפי שנבדקו על ידי רשות התחרות, בעשור שבין 2008 ל-2018 גדלה הוצאה הכוללת לביטוחי בריאות פרטיים בכ-138% בעוד שההוצאה למשק בית בממוצע צמחה בכ-92% בתקופה זו. עוד הם מפרטים כי בשנת 2012 היו בישראל כ-3 מיליון אנשים שהחזיקו בביטוח בריאות פרטי שכלל לכל הפחות אחד מששת הכיסויים שהמחקר התמקד בהם, כאשר מספר זה צמח לכ-3.9 מיליון מבוטחים באמצע שנת 2018 - גידול של כ-30% במספר המבוטחים בשוק במהלך תקופת המחקר.

על פי עורכי הדוח "מספר הכיסויים גדל באופן עקבי לאורך תקופת הבדיקה, עד שהגיע לכ-15 מיליון בשנת 2018". להערכת רשות התחרות "גידול זה נובע משני גורמים: הגורם הראשון הוא הגידול במספר המבוטחים שמחזיקים בביטוח בריאות, שהוזכר לעיל, והגורם השני הוא גידול במספר הממוצע של סוגי הכיסויים שמחזיק מבוטח: מכ-3.2 בשנת 2012 לכ-3.9 ב-2018. ממצא בולט נוסף הוא הגידול במספר כיסויי התאונות האישיות, שגדל ביותר מפי 2 במהלך התקופה". בהקשר זה נציין כי נושא ביטוחי התאונות האישיות עורר ביקורות רבות כנגד חברות הביטוח וסוכני ביטוח שמוכרים אותם מדי, כמו גם את הביטוח הדומה באופיו - למחלות קשות, ושבמסגרתם נותנים פיצוי חד פעמי למבוטח בקרות האירוע הביטוחי. לאור זאת יצא לאחרונה הממונה על רשות שוק ההון ברפורמה שמסדירה את ביטוחי התאונות האישיות ואת דרכי מכירתם.

שוק ביטוחי הבריאות נשלט לאורך שנים על ידי הראל, הפניקס וכלל ביטוח, כשהוא נחלק לאורך שנים לשני תתי שווקים גדולים: ביטוחי קבוצתיים וביטוחי פרט. ביחס לאחרון מציינים ברשות התחרות כי "בביטוחי פרט חלקן של שלוש החברות הגדולות ירד בצורה חדה לאורך תקופת המחקר (2012 עד 2018, ר"ש)", בכל מה שנוגע לזרם המבוטחים החדשים, ובהתעלם מלקוחות עבר שנצברו היסטורית בעיקר בחברות הגדולות בתחום. על כן, כך אומרים אנשי הרשות, "ניתן להצביע על התחזקות במידת התחרות על מבוטחים חדשים בביטוחי פרט", תוך שהם מציינים כי "תופעה זו ניכרת ברוב הכיסויים שנבחנו במחקר".

אגב זאת, ברשות התחרות מגלים כי "בכיסוי התאונות האישיות, נתח השוק של 4 החברות הקטנות גדול משמעותית מנתח השוק שלהן ביתר הכיסויים", דבר המלמד על חשיבות מכירת ביטוחים אלה על ידי החברות הקטנות, וזאת בצל הרווחיות הגבוהה מאוד הטמונה בביטוחים אלה - ושהמכירה הערה שלהם בשנים האחרונות עוררה ביקורת ציבורית והתערבות רגולטורית.

ואולם, בעוד שברשות התחרות מזהים התגברות התחרות על הלקוחות החדשים במוצרי ביטוחי הבריאות, הרי ביחס לכפל הביטוחי התמונה המצטיירת מדוח הביניים פחות אופטימית. מהו כפל ביטוחי? ברשות התחרות מגדירים זאת כ"מקרה פרטי של ביטוח יתר" אשר "מתאר מצב שבו מבוטח מחזיק במספר כיסויים עבור אותו אירוע", שבמקרה זה נובע מכך ש"המבוטח מחזיק במספר כיסויים עבור אותו אירוע ביטוחי, אך בהתרחש האירוע יוכל לתבוע רק חברה אחת". הגדרה זו מתייחסת רק לביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח והיא מתעלמת ממה שנקרא הכפל הביטוחי ביחס לשירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים (השב"נים) שבמידה רבה מספקים כיום כיסויים דומים לאלה שיש בביטוחים הפרטיים.

ככל הידוע זהו הכפל הביטוחי הכי נפוץ, כפי שעולה מהתייחסות עורכי המחקר ברשות התחרות שמספרים כי על פי הסקר החברתי של הלמ"ס לשנת 2017 כ-42% מבעלי השב"ן גם מחזיקים בביטוחי בריאות פרטיים, כאשר כמעט על מי שמחזיק בביטוח פרטי גם מחזיק בשב"ן.

כך או כך, ביחס לכפל ביטוחי "רק" לגבי פוליסות ביטוחי הבריאות של חברות הביטוח מוצאת הרשות כי "כ-34% מהמבוטחים בשוק החזיקו בביטוח יתר בלפחות אחד מהכיסויים שבבעלותם במהלך תקופת המחקר" כאשר "משך ההחזקה הממוצע בביטוח יתר (על פני כל הכיסויים) עמד על תקופה של כשלוש שנים". בשורה התחתונה מצאה רשות התחרות כי "ביטוח יתר היא תופעה שכיחה למדי. עיקרה הוא בשב"ן ובביטוחי הבריאות הפרטיים. הלכה למעשה, כמעט כל המבוטחים בביטוחי הבריאות הפרטיים בכיסויים הכלולים בשב"ן מחזיקים בשב"ן ובביטוח פרטי גם יחד" וש"אחוזים נכבדים מתוכם מחזיקים גם בביטוח יתר בביטוחים פרטיים, לצורותיו השונות".

מהיכן נובע הכפל הביטוחי כאמור? על פי הבדיקה של רשות התחרות, "תופעת הכפל בכיסוי הניתוחים והייעוצים נובעת באופן שווה, בקירוב, מהחזקת כיסוי דומה בחברות שונות ומהחזקת כיסוי דומה באותה חברה: אחד בפרט ואחד בקבוצתי". כמו כן, "תופעת הכפל או ביטוח היתר בשאר הכיסויים נובעת בעיקרה מהחזקת כיסוי דומה בחברות שונות", כאשר "כיסוי התאונות האישיות הוא היחיד שבו הרוב הגדול של הכיסויים הללו הם ביטוחי פרט", כדברי עורכי הדוח. עם זאת, כפי שמציינים גם עורכי הדוח, יש היגיון כלכלי בכפל ביטוח במוצרי פיצוי (בהם המבוטח מקבל סכום חד פעמי בקרות אירוע ולא החזר של הוצאות כשיפוי). לעומת זאת במוצרי שיפוי לרוב אין היגיון שכזה (אלא אם הרכישה נעשית על מנת להתמודד עם גבולות הכיסוי).

אבל, המחקר של רשות התחרות מעלה נקודה מעניינת ובעייתית בהקשר זה, והיא שהציבור לא מודע להיגיון הכלכלי כאמור. למה הכוונה? רשות התחרות מצאה כי בפוליסות מסוג פיצוי בתחומי המחלות הקשות והתאונות האישיות, למרות האפשרות לנצל את כל הביטוחים הכפולים הרי ש-70% ו-78% מהמבוטחים, בהתאמה, תבעו רק חברה אחת בקרות האירוע הביטוחי. כלומר, ויתרו על האפשרות לנצל פוליסות נוספות שהם משלמים עבורן. "נתונים אלה מהווים אינדיקציה לכך שבמקרים רבים החזקת כפל ביטוח במוצרי פיצוי אינה נובעת מבחירה רציונאלית של הלקוח". ומה לגבי הכפל במוצרי השיפוי? בהקשר זה אומרים ברשות התחרות כי "סביר להניח מבוטחים רבים להם יש כפל ביטוח במוצרי השיפוי מחזיקים בכפל זה ללא צורך, וכתוצאה מחוסר מודעות".

הדוח מתייחס גם לסוכני הביטוח, שהם "ערוץ המכירה העיקרי של ביטוחי הפרט", כאשר "כ-80% ממכירות ביטוחי הפרט נעשות באמצעות סוכן ביטוח". ביחס לתפקידם של סוכני הביטוח בשוק ביטוחי הבריאות, שנחשב לכזה שמסובך מדי עבור הציבור הרחב ושדורש ידע שאינו כה נגיש, אומרים ברשות התחרות כי "כמחצית מהסוכנים מכרו בכל אחת מהשנים כיסויי ביטוח של חברה אחת בלבד, וכ-70% מכרו כיסויים של שתי חברות לכל היותר". על רקע זה מציינים כותבי הדוח כי הנתונים מעלים "ספקות בנוגע לאופטימליות ההתאמה של הכיסוי הביטוחי ולהיותם של סוכני הביטוח גורם היוצר תחרות בין חברות הביטוח לטוב המבוטחים". על כך הם מוסיפים בכתב ביקורת נוסף על הסוכנים כי "דפוס זה מעיד על נטייה חזקה לרכז את המכירות אצל חברה אחת, שלא בהכרח מיטיבה עם כל המבוטחים להם נותן סוכן הביטוח שירות. קשה להלום את הממצא האמור עם "תפירת" כיסוי ביטוחי לפי מידתו של כל מבוטח ומבוטח".

בהקשר זה מוסיפים כלכלני רשות התחרות כי "בהמשך המחקר הרשות תבחן לעומק את התופעה של ריכוז המכירות על ידי מרבית הסוכנים אצל חברה או שתיים לכל היותר. במסגרת זו, הרשות תוסיף ותבחן את ההתקשרות החוזית של סוכני הביטוח, תנתח את הגורמים למספר הנמוך של חברות ביטוח עימן הם עובדים ואת האופן בו התמריצים שנותנות החברות לסוכני הביטוח משפיעים על דפוסי המכירה שלהם".

אגב זאת נציין כי ברשות התחרות ערים לכמה בעיות מתודלוגיות בבחינתם, כגון ביחס לכפל בכיסוי הניתוחים, שם הם לא ביצעו הפרדה בין ניתוחים בארץ לניתוחים בחו"ל. כמו כן, נציין, במהלך תקופת הבדיקה השתנה שוק ביטוחי הבריאות מהותית בעקבות רפורמה של הממונה על רשות שוק ההון דאז, שהפכה את ביטוחי הבריאות לאחידים ובעלי היבטים מתחדשים מדי שנתיים.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה