גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף למריבות: קבוצת הרכישה של חג'ג' בסומייל הופכת לפרויקט יזמי

קבוצת חג'ג' הגיעה למזכר הבנות עם חברי נציגות קבוצת הרכישה, לפיו הקבוצה תהפוך בפועל ליזם של הפרויקט ● החברה תשלים את הפרויקט ללא כל מעורבות או התערבות מצד חברי הקבוצה; חברי הקבוצה ישלמו את מחירי הדירות עפ"י ההסכמים עליהם חתמו מלכתחילה עם חג'ג'

האם הסכסוך הגדול בקבוצת הרכישה "אינפיניטי" של קבוצת חג'ג' בסומייל עומד להיפתר? הקבוצה הודיעה היום (א') לשוק ההון, שהגיעה למזכר הבנות עם חברי נציגות קבוצת הרכישה, שיובא בקרוב בפני כלל חברי הקבוצה, לפיו הקבוצה תהפוך בפועל ליזם של הפרויקט. מדובר במקרה ראשון שיזם קבוצות רכישה בפרויקט כה מרכזי מחליט להפוך את הסטטוס שלו ליזם.

על פי המתווה שפורסם היום בהודעת קבוצת חג'ג' לבורסה, החברה תשלים את הפרויקט ללא כל מעורבות או התערבות מצד חברי הקבוצה; היתר הבנייה ייעשה על פי הבקשה שהגישה החברה לעירייה; חברי הקבוצה ישלמו את מחירי הדירות על פי ההסכמים עליהם חתמו מלכתחילה עם חג'ג'. התשלומים ייעשו בשני תשלומים ובתמורה יקבלו החברים ערבויות לפי חוק המכר; עוד התחייבה קבוצת חג'ג כי מסירת הדירות תארך לא יאוחר מ-52 חודשים ממועד קבלת היתר הבנייה. איחור הקבלן של עד חצי שנה לא יחייב את החברה בתשלום פיצויים, ואולם לאחר מכן חברי הקבוצה יהיו זכאים לפיצוי כספי בהתאם לחוק המכר.

מתחם סומייל / צילום: איל יצהר, גלובס

מדובר בפרק חדש ודרמטי לקבוצת הרכישה הזו, שעברה הרבה טלטולים וסכסוכים. קבוצת חג'ג' החלה לארגן את חברי הקבוצה לפני כ-6 שנים, להקמת מגדל בן 47 קומות ובניין נוסף בן 6 קומות ובסך-הכול 237 יחידות דיור במתחם סומייל, שנמצא בין הרחובות ארלוזורוב, אבן גבירול, וז'בוטינסקי בתל-אביב. מחירי הדירות החלו אז ב-2.2 מיליון שקל. בשנה שעברה טענו חלק מחברי הקבוצה כי קבוצת חג'ג' מעוניינת להגדיל את הפרויקט ל-273 יחידות דיור, ואף הגישה בקשה להיתר בנייה לפרויקט המוגדל - מבלי שיידעה אותם בעניין.

הסכסוך בין הצדדים הוחמר עד כדי כך, שלפני כשלושה חודשים הודיע הבנק המלווה של הפרויקט, בנק מזרחי, כי אם לא יוסדרו כלל ההפרות של הסכם ההלוואה שנחתם בינו לבין חברי הקבוצה, בכוונתו לבטל את הסכם הליווי ולפעול למיצוי זכויותיו על-פי הסכם ההלוואה ומסמכי הבטוחות שניתנו לו בקשר עם כך.

בהודעת הקבוצה לבורסה נאמר אז כי "הבנק מעלה במסגרת המכתב מספר טענות הנמצאות ברקע להחלטתו, לפיהן המחלוקות והסכסוכים הפנימיים השוררים בין חברי קבוצת הרכישה בפרויקט סומייל הובילו לאי-סדר וחוסר בהירות בפרויקט, לעצירת העבודות בו לעיכובו/או הפסקת הליכי התכנון בו ולמעשה אף להפרתו של הסכם ההלוואה.

"הבנק מציין כי במהלך החודשים האחרונים שב והתריע בפני חברי הקבוצה כי התנהלות חברי הקבוצה גובלת בהפרת ההתחייבויות כלפי הבנק, ואף עלולה להוביל להפרות נוספות שבעטיין ידרוש הבנק פירעון מיידי של האשראי שהועמד על-ידו בפרויקט".

המתווה המסוכם כפוף למספר תנאים והוא אישור של רוב של 75% מחברי הקבוצה, אישור הממונה על חוק המכר למתווה החדש, עד לסוף החודש, הגעה להסכמות מחודשות עם בנק מזרחי וקבלת היתר הבנייה בתוך 10 חודשים.

מטעם שני הצדדים - חברי הקבוצה ומארגניה, הובעה שביעות רצון לנוכח המהלך, וזאת לאור מה שנראה היה כקרע שלא ניתן היה לאיחוי במתכונת של קבוצת רכישה. ל"גלובס" נודע, כי הביקורת על התנהלות הקבוצה הייתה חריפה מאוד מטעם נציגי כ-150 חברים בקבוצה. בין הייתר הועלו בפני הממונה על חוק המכר במשרד השיכון, עמית גריידי, טענות כי אין מדובר כלל בקבוצת רכישה וחברי הקבוצה דרשו ממנו לפעול, כדי להכריז על הפרויקט כיזמי.

יצחק חג'ג', מבעלי השליטה בקבוצת חג'ג', לעומת זאת, תיאר את הדברים אחרת: "בקבוצה הזו הייתה בעיה של התנהלות ואי יכולת להתנהל מולם ולקדם את הפרויקט. כל דבר שם היה דרמטי, והבנייה נעצרה. ישבנו ביחד ואמרנו שאנחנו מוכנים לנהל את הפרויקט, אבל בחוסר התערבות מוחלט. או שנזוז מהניהול. ישבנו וישבנו והתערב גם הממונה על חוק המכר ואמר 'בואו, תנסו לעשות את המהלך הזה' ואנחנו עושים את זה. זה לטובת כולם. עשינו וזה טוב לכולם - טוב להם וטוב לנו. כולם מרוצים", הוא אומר.

חג'ג' תיאר את הקשיים אך ורק בוויכוחים על התנהלות. "כל הזמן היו ויכוחים", הוא אומר. "כל דבר שקרה, כמו החלטת ועדה מקומית על שטחי ציבור, הפך להיות דרמה לא נורמלית. כל החלטה סטטוטורית הפכה לדרמה, 'מה קרה, מה קרה'. הבנו שכך, הבנו שאי אפשר להתנהל בצורה של לקבל את ההחלטות ביחד ולרוץ ביחד ודרשנו אי מעורבות. התנאי שלהם (של חברי הקבוצה, א"מ) לאי מעורבות היה שניתן בטחונות. אז בסדר. אנחנו קבוצה גדולה ורצינית, שיש לה גם פרויקטים יזמיים, כל הפרויקטים האחרונים שלנו הם יזמיים, אז עשינו את מה שיכולנו לעשות".

ואולם לטענתו, לא היו ויכוחים סביב תוספת הדירות ולדבריו לא הועלתה טענה שמלכתחילה הקבוצה לא נוהלה כקבוצת רכישה. בנושאים אלה קיימות תכתובות שונות בין הצדדים.

מקבוצת חג'ג' נמסר: "מדובר בהישג יוצא דופן וראשון מסוגו בארץ, במסגרתו הצלחנו לשנות את המודל מקבוצת רכישה לפרויקט יזמי - הישג שישרת את כל הצדדים. מגדל אינפיניטי יהיה אחד הפרויקטים היפים והיוקרתיים בישראל, במיקום מעולה, בלב תל אביב, בסמוך לכיכר המדינה, ויהווה חותם באיזור המרכז. קבוצת חג'ג' ונציגות הדיירים מודים באופן אישי לממונה על חוק המכר, שעזר ותמך במהלך, ובלעדיו זה לא היה קורה".

הממונה על חוק המכר במשרד השיכון עמית גריידי הגיב, כי :"בימים הקרובים נעבור על פרטי ההסכם. אני מברך על נכונות הצדדים להגיע להסכם ונעשה כל מאמץ מצידנו לאפשר לפרויקט הזה להצליח", אולם סירב לשוחח עם גלובס, על הדרך שבה התגבש ההסכם.

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

תיקון והתנצלות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו