גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרות על דומיננטיות בשוק סידרה לחברת החשמל רווח של כ-2.5 מיליארד שקל ברמת חובב

בשבוע שעבר זכתה שותפות מוגבלת של שיכון ובינוי ואדלטק במכרז חברת החשמל למכירת תחנות כוח ברמת חובב ● רוב הרווח של חברת החשמל מהעסקה צפוי להתגלגל להנחה בתעריף החשמל של 2021

תחנות הכוח שנמכרו, רמת חובב / צילום: יוסי וייס
תחנות הכוח שנמכרו, רמת חובב / צילום: יוסי וייס

מאחורי מחיר השיא שהשיגה חברת החשמל (חח"י) במכרז למכירת תחנות הכוח שלה ברמת חובב, עומד מאבק בין יצרניות החשמל הפרטי המקומיות על השגת דומיננטיות בשוק ייצור החשמל, לקראת המעבר לשוק תחרותי - כך מעריכים גורמים במשק האנרגיה.

בשבוע שעבר זכתה Ramat Hovav Power, שותפות מוגבלת של שיכון ובינוי  (55%) ואדלטק (45%), במכרז חח"י למכירת תחנות כוח ברמת חובב. הזוכים הציעו לא פחות מ-4.25 מיליארד שקל תמורת המתחם, שבו פועלות כיום שש יחידות ייצור של חברת החשמל, בהספק כולל 1,150 מגוואט.

מבחינת חח"י מדובר בהצלחה מרשימה. תחנות הכוח, שחלקן מתקרבות לגיל 40, היו רשומות בספרים לפי שווי של 1.86 מיליארד שקל, כך שהחברה צפויה לרשום בעקבות המכירה רווח הון של עד 2.5 מיליארד שקל. רוב הסכום, אגב, צפוי להתגלגל להנחה בתעריף החשמל של 2021.

יצרניות החשמל הפרטיות הגדולות
"המחיר לא היה מופרך"

ההערכות המוקדמות היו כי חח"י תקבל תמורת התחנות בין 2 ל-3 מיליארד שקל, אבל משתתפים במכרז אמרו ל"גלובס" כי כבר בשלבים המוקדמים, בסביבות אוקטובר-נובמבר 2019, היה ברור שההצעות יעברו את ה-3 מיליארד שקל. בשוק האנרגיה מציינים את הקרב הצמוד שהתנהל בין הקבוצה הזוכה לבין קבוצת OPC-קרן נוי, שהגיעה למקום השני, שהוכרע לבסוף על חודם של 38 מיליון שקל לטובת הראשונה. "העובדה ששתי יצרניות החשמל הפרטי הוותיקות בישראל הגיעו למקומות הראשונים עם הצעות כמעט זהות, מעידה שהמחיר לא היה מופרך", אמר ל"גלובס" גורם הקשור לאחת הקבוצות.

עבור אדלטק, שנמצאת בשליטת איש העסקים אורי אדלסבורג, מדובר בהישג משמעותי, המבסס את מעמדה כיצרן החשמל הפרטי הגדול בישראל. לאחר השלמת העסקה צפויה אדלטק להחזיק, לטענתה, ב-16.5% מסקטור ייצור החשמל בישראל (חלקם עם שותפים).

אדלטק, שהוקמה לפני 30 שנה על ידי אביו של אדלסבורג, יוסף, היתה אחת היזמיות של דוראד, מתחנות הכוח הפרטיות הגדולות בישראל (870 מגוואט), שפועלת מאז 2014 על קרקעות קצא"א באשקלון, ובה מחזיקה אדלטק ב-18.75%.

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

נוסף על דוראד, אדלטק הקימה ומפעילה את רמת נגב אנרגיה - תחנת כוח בינונית (בהספק של 125 מגוואט) הפועלת בנאות חובב, לא הרחק מהאתר של חברת החשמל, וכן את אשדוד אנרגיה, תחנה קטנה (65 מגוואט) הפועלת באזור התעשייה של אשדוד.

OPC, שנמצאת בשליטת עידן עופר - חברה ציבורית הנסחרת בבורסת תל אביב בשווי של 4.2 מיליארד שקל - התחרתה באדלטק כמעט מהרגע הראשון, ואף הקדימה אותה כשהתחילה להפעיל את תחנת הכוח הגדולה שלה (450 מגוואט) במישור רותם ביולי 2013. OPC מפעילה תחנה נוספת בגודל בינוני (כ-150 מגוואט) בסמוך למפעל נייר חדרה, והיא מקימה תחנה גדולה (כ-400 מגוואט) באזור צומת פלוגות.

נוסף על כך, החברה של עופר נכנסה בשנים האחרונות באגרסיביות לענף תחנות הכוח המפעליות הקטנות. OPC הגיעה למקום השני גם במכרז הקודם של חח"י למכירת תחנת הכוח באלון תבור - שם הפסידה בהפרש קטן לקבוצה ישראלית-סינית, המורכבת מרפק אנרגיה, מבטח שמיר וצ'יינה הרבור. במכרז רמת חובב, הקבוצה הישראלית-סינית הגיעה הפעם רק למקום השלישי מבין חמש ההצעות שהוגשו במכרז.

לדברי גורמים בשוק האנרגיה, יש לראות את המאבק בין OPC לאדלטק על רקע המעבר הצפוי לתחרות על מכירת חשמל למערכת הארצית. על פי מתווה הרפורמה במשק החשמל, אמורה חברת ניהול המערכת לערוך מכרזים שעתיים בין היצרנים (כולל חח"י) לאורך היממה לרכישת חשמל. "מודל הסחר המסתמן בחשמל ייתן יתרון גדול למי שישלוט בפלח שוק משמעותי ובמערך גדול של תחנות כוח, שיאפשרו לו גמישות תפעולית גדולה", אמרו ל"גלובס" גורמים במשק האנרגיה.

מבחינת שיכון ובינוי, ענקית תשתיות ונדל"ן הנמצאת בשליטת נתי סיידוף ובניהול אייל לפידות, מדובר בדריסת רגל משמעותית ראשונה בתחום החשמל הקונבנציונלי, לאחר שפעילותה בתחום החשמל התרכזה עד היום בתחום האנרגיות המתחדשות.

המשימה העיקרית: סגירת מימון לעסקה

מעבר לשיקולי התחרות בין היצרנים, ניתן להסביר את המחיר הגבוה שהושג במכרז רמת חובב בכמה שיקולים נוספים. ראשית, תעריף הזמינות המובטח לזוכה במכרז. מדובר ב-3.7 אגורות לכל קילוואט מותקן (אלפית מגוואט) שבעלי התחנה יקבל מהמדינה תמורת העמדת התחנה לשימוש מנהל מערכת החשמל.

מדובר ברשת ביטחון של כ-300 מיליון שקל בשנה, בהנחה שהתחנה תוכל להיות זמינה במשך 7,000 שעות בשנה. נוסף על כך, מקווים היזמים להשיג חיסכון משמעותי בעלויות התפעול באמצעות הוזלת מחיר הגז, תשומת הייצור העיקרית של ייצור החשמל.

התחנות ברמת חובב "משוחררות" מהסכם הגז, שבמסגרתו רוכשת חח"י גז ממאגר "תמר" במחיר העומד כיום על 6.4 דולרים ליחידת חום. הגז המסופק כיום לתחנות הוא גז טבעי נוזלי (גט"ן), שחח"י רכשה בעסקאות ספוט תוך ניצול מחירי השפל בשוק הגז הנוזלי.

בכוונת השותפות לצאת בימים הקרובים בהליך תחרותי להסכם רכישת גז, שבו צפויים להשתתף בעלי הזכויות בשלושת מאגרי הגז העיקריים של ישראל, "תמר", לוויתן" ו"כריש-תנין".

התחרות העזה שהתחילה להתפתח בין המאגרים בחודשים האחרונים, והשפל העולמי במחירי הגז, יסייעו לבעלי רמת חובב החדשים להשיג את המחיר הנמוך ביותר עד כה עבור גז. כיום מחזיקה בשיא הזה קבוצת החברה לישראל, שסיכמה על רכישת גז מ"כריש-תנין" במחיר של כ-4.1 דולרים ליחידת חום.

נוסף על כך, עשויים היזמים לזכות לאפסייד משמעותי, אם יצליחו להגדיל את כושר הייצור של תחנות הכוח במתחם, בין אם באמצעות שדרוג התחנות הקיימות ובין אם באמצעות בניית תחנות כוח בצמוד אליהן.

ההנחה היא שהעידן שבו המדינה אפשרה ליזמים להקים תחנות כוח מאפס, קרב לסיומו - ובעתיד תורשה בנייה רק באתרים שכבר פועלות בהן תחנות כוח. לאתר ברמת החובב יש פוטנציאל רב לשדרוג והגדלת יכולת הייצור, אבל הדבר מותנה גם בהגדלת הקיבולת של תשתיות ההולכה והקמת קו מתח על-עליון בהספק 400 קילוואט.

ואולם, נראה כי המשימה העיקרית המצפה לאדלטק ושיכון ובינוי היא סגירת המימון הפיננסי לביצוע הרכישה. במסגרת זו תיבחן לעומק השאלה האם המחיר ששולם עבור תחנות הכוח ברמת חובב היה מפורז או מציאותי. 

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?